تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,397 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,056 |
بهینه سازی استفاده از عصارة هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس در کاهش اکسیداسیون روغن ماهی تون زردباله با استفاده از آنالیز سطح پاسخ | ||
شیلات | ||
دوره 76، شماره 1، فروردین 1402، صفحه 103-119 اصل مقاله (1.75 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2022.342004.1326 | ||
نویسندگان | ||
مهدی شریفی اصل1؛ لاله رومیانی* 2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشدگروه مهندسی شیمی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | ||
2دانشیار گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی ، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از این مطالعه، بهینه سازی شرایط استخراج عصارة هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس (Tetraselmis suecica) تحت شرایط دمایی 50، 70 و 90 درجه سانتی گراد، به مدت 20، 70 و 120 دقیقه بود. تعیین نسبت مادة خشک به حلال 10، 20 و 30 میلی لیتر بر گرم و سپس بررسی تأثیر افزودن عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس در غلظت های 0، 350، 550 و 1000 میلیگرم بر لیتر به روغن ماهی تون زردباله (Thunnus albacares) در طول 56 روز نگهداری نیز انجام شد. بالاترین درصد مهار رادیکال های آزاد با 69/19 درصد در زمان 120 دقیقه، دمای استخراج 50 درجه سانتی گراد و نسبت 30 میلیلیتر بر گرم حلال به مادة خشک اندازه گیری شد. عصارة هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس بهترتیب حاوی 25/12 میلیگرم/گرم اکیوالان اسید گالیک از ترکیبات فنولی و 0/05±0/85 میلیگرم/گرم اکیوالان کوئرسیتین ترکیبات فلاونوئیدی بود. بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی در غلظت 1000 میلیگرم/لیتر عصارة هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس (0/16±81/14 درصد) اندازه گیری شد که بالاتر از قدرت آنتی اکسیدانی BHT با غلظت 0/01 درصد (0/18±60/24 درصد) بود. تیمار شاهد، بالاترین و تیمار روغن ماهی تون زرد باله حاوی 1000 میلیگرم/لیتر عصارة هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس، کمترین سطح شاخص های اکسیداسیون (پراکسید، تیوباربیتیوریکاسید و p-آنیسیدین) را داشتند. نتایج آزمایش های کینتیکی، عامل حفاظتی، قدرت آنتی اکسیدانی و دورة القاء را در هر سه غلظت عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس بالاتر از شاهد و BHT نشان داد. یافته های این آزمایش نشان داد که تیمارهای حاوی سه غلظت 350، 550 و 1000 میلیگرم بر لیتر عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس شاخص یا عامل حفاظتی و قدرت آنتی اکسیدانی بالاتری در مقایسه با BHT دارد و این عصاره می تواند جایگزین ترکیبات سنتتیک یا کارخانهای شود. | ||
کلیدواژهها | ||
هینهسازی؛ اکسیداسیون روغن؛ جلبک تتراسلمیس؛ تحلیل سطح پاسخ؛ روغن ماهی تون زردباله | ||
مراجع | ||
Alavi, N., Golmakani, M.T., 2017. Improving oxidative stability of olive oil: Incorporation of Spirulina and evaluation of its synergism with citric acid. Grasas Y Aceites 68(1), 1-11. Antolovich, M., Prenzler, P.D., Patsalides, E., McDonald, S., Robards, K., 2002. 3. Methods for testing antioxidant activity. Analyst 127(1), 183-198. AOAC, 1990. Official methods of analysis. AOAC, Arlington, VA: Washington DC, USA. AOAC, 2002. Official methods of analysis of the association of the official analysis chemists. Association of Official Analytical Chemists, (14th ed.), Washington, DC New Babakhani, Lashkan A., Rezaei, M., Rezaei, K., Seifabadi, S.J., 2012. Optimization of extraction of antioxidant compounds in microwave-assisted extracts of brown algae Sargassum angustifolium. Fisheries 65(3), 243-255. (In Persian) Babakhani Lashkan, A., Nahvi, Z., 2016. Optimization of extraction of antioxidant compounds of brown algae (Sargassum angustifolium) with heat reflux. Aquatic Exploitation and Breeding 5(3), 14-1. (In Persian) Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology 28(1), 25-30. Christie, W.W., 1973. Lipid analysis: isolation, separation, identification and structural analysis of lipids. Oxford: Pergamon. 261 p. Colla, L., Bertol, C.D., Ferreir, D.J., Bavaresco, J., Costa, J.A.V., Bertolin, T.E., 2017. Thermal and photo-stability of the antioxidant potential of Spirulina platensis powder. Brazilian Journal of Biology 77 (2), 332-339. Deng, R., Chow, T., 2010. Hypolipidemic, antioxidant and anti-inflammatory activities of microalgae Spirulina. Cadiovascular Therapeutics 28(4), 33-45. Frankel, E.N., 2012. Lipid Oxidation. Cambridge, UK, Woodhead Publishing Limited, 470 p. Golmakani, M., Moosavi-Nasab, M., Keramat, M., Mohammadi, M.A., 2018. Arthrospira platensis extract as a natural antioxidant for improving oxidative stability of common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) oil. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 18(11), 1315-1323 Grassi, T., Sedlacek- Bassani, J., Ponsano, E., 2020. Oxidative stability of tilapia feeds containing Saccharomyces cerevisiae and Spirulina platensis. Ciência Rural, Santa Maria 50(1), 1-5. Hras, A.R., Hadolin, K., Knez, Ž., Bauman, D., 2000. Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with α-tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. Food Chemistry 71(2), 229-233. Jafarpour, A., Sharifi, A., Hosseini, M.H., 2017. Stability and control of oxidation rate of rainbow trout oil in nanocapsules containing clove essential oil (Syzygium aromaticum). Iranian Journal of Fisheries 26(6), 68-57. (In Persian) Karim, B., Rezaei, M., Bahramifar, G., 2016. A comparision of yield and quality of the oil extracted from common kilka sprat (Clupeonella cultriventris caspia, Svetovidov, 1952) of the Caspian Sea with methods of wet reduction, soxhlet, supercritical fluid and ultrasound. Master's thesis. Tarbiat Modarres University. 121 p. Keramat, M., Golmakani, M.T., 2016. Effect of Thymus vulgaris and Bunium persicum essential oils on the oxidative stability of virgin olive oil. Grasas Aceites 67(4), 162-170. Konsoula, Z., Liakopoulou-Kyriakides, M., 2010. Effect of endogenous antioxidants of sesame seeds and sesame oil to the thermal stability of edible vegetable oils. LWT-Food Science and Technology 43(9), 1379-1386. Mishra, R., Harish, K., Sharma, B., Sarkar, C., Singh, C., 2018. Thermal oxidation of rice bran oil during oven test and microwave heating. Journal of Food Science and Technology 49(2), 221-227. Morsy, M.K., Morsy, O.M., Elbarbary, H.A., Saad, M.A., 2018. Enhancing of oxidative stability and quality attributes of olive oil using spirulina (Arthrospira platensis) nanoparticles. LWT - Food Science and Technology 101(2), 444-455. Namiki, M., 2017. Antioxidant/antimutagens in food. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 29(4), 273-300. Omidi, S., Sarhadi, H., Shahdadi, F., 2018. Improvement of the oxidative stability of Sesame oil using Spirulina as a natural antioxidant. Journal of Nutrition and Food Security 3(4), 209-217 Pazouki, J., Alijani, A., Tehrani, D., Shokri, M., 2012. Extraction of gelation and oil from skin of three species of Persian Gulf tuna. Fisheries Journal 65(1), 15-25. (In Persian) Penalver, R., Lorenzo, J., Ros, G., Amarowicz, R. Pateiro, M., Nieto, G., 2020. Seaweeds as a functional ingredient for a healthy diet. Marine Drugs 18(6), 301. Pinelo, M., Rubilar, M., Jerez, M., Sinerio, J., Josea, N.M., 2005. Effect of solvent, temperature, and solvent-to-solid ratio on the total phenolic content and antiradical activity of extracts from different components of grape pomace. Agricultural and Food Chemistry 53(6), 2111-2117. Salehi, P., Sonboli, A., Eftekhar, F., Nejad Ebrahimi, S., Yousefzadi, M., 2005. Essential oil composition, antibacterial and antioxidant activity of the oil and variousextracts of Ziziphora clinopodioides subsp. rigida (BOISS) RECH.f. from Iran. Biological and Pharmaceutical Bulletin 28(10), 1892-1896. Samad lui hatn, M., Barzegar Bafrobi, M., 2007. Antioxidant effect of pomegranate phenolic compounds on soybean oil. Agricultural Sciences and Natural Resources 14(4), 193-200 Sharifi Asl, M., Roomiani, L., 2022. Oxidation control of tuna (Thunnus albacares) liver oil using Nannochloropsis oculata extract by a response surface analysis. Iranian Scientific Fisheries Journal 31 (2), 63-81. In Persian. Silva, F.A., Borges, F., Ferreira, M.A., 2001. Effects of phenolic propyl esters on the oxidative stability of refined sunflower oil. Agricultural and Food Chemistry 49(8), 3936-3941. Siriwardhana, N., Lee, K.W., Jeon, Y.J., Kim, S.H., Haw, J.W., 2003. Antioxidant activity of Hizikia fusiformisa on reactive oxygen species scavenging and lipid peroxidation inhibition. Food Science and Technology International 9(5), 339-346. Vieira, T.M.F.S., Marisa, A.B., Regitano-d, A., 2001. Canola oil thermal oxidation during oven test and microwave heating. LWT-Food Science and Technology 34(4), 215-221. Zhang, B., Ma, L.K., Deng, S.G., Xie, C., Qiu, X.H., 2015. Shelf-life of pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) as affected by weakly acid ice electrolyzed water ice-glazing and modified atmosphere packaging. Food Control 51(3), 114-121. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 252 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 195 |