تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,618 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,250 |
تحلیل عوامل بازدارنده و پیشبرندة تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک: پژوهشی کیفی در استان مازندران | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 417-438 اصل مقاله (1.73 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2022.347121.669168 | ||
نویسندگان | ||
امید جمشیدی1؛ فاطمه شفیعی* 2 | ||
1گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. | ||
2گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
با تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک میتوان به پایداری اکوسیستم و سلامت افراد جامعه کمک کرد، اما باید این واقعیت تلخ را پذیرفت که کشاورزان برای تولید این نوع از محصولات با موانع و مشکلات فراوانی مواجه هستند. از این رو، شناسایی عوامل پیشبرنده و بازدارندة تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک از دیدگاه کشاورزان حائز اهمیت است. پژوهش کیفی حاضر با بهره جستن از روش تحلیل محتوا برای دستیابی به این هدف انجام شد. در این مطالعه، به منظور جمع آوری دادهها با 11 نفر از کشاورزان حوزة تولید محصول سالم و ارگانیک مصاحبههای عمیق و نیمهساختارمند انجام شد و نمونههای آماری به روش هدفمند انتخاب شدند و تا رسیدن به نقطه اشباع نظری ادامه یافتند. سپس با استفاده از نرم افزار MAXQDA Analytics Pro 2020 مورد تحلیل قرار گرفتند. سازماندهی دادهها در سه مرحله کدگذاری باز، مقولهبندی و انتزاع انجام شد. برای بررسی روایی و پایایی این مطالعة کیفی نیز از چهار معیار اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اطمینانپذیری و تأییدپذیری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که 55 درصد از کشاورزان دارای گواهی تولید محصول سالم را مردان و 45 درصد را زنان تشکیل دادند. در خصوص وضعیت حال حاضر تولید در استان، 25 کد اولیه در چهار مقولة اصلی شناسایی شد. نتایج تحلیل مصاحبهها با کشاورزان در خصوص عوامل بازدارنده نشان داد که 57 کد اولیه شناسایی شده در هفت مقولة اقتصادی و بازاری، دولتی- حمایتی، نگرشی- فرهنگی، طبیعی، تولیدی و فنی، تحقیق و توسعه و آموزش، قانونی و فردی- حرفهای خلاصه شدند. همچنین 16 کد اولیة خروجی مرتبط با عوامل پیشبرنده استخراج شد که مهمترین آنها تمایل ذاتی کشاورزان (وجدان کاری) به تولید محصول سالم و ارگانیک، اهمیت سلامت و مصرف غذاهای سالم و کمک و تبلیغ جهاد کشاورزی و صدور آسان مجوز تولید توسط جهاد کشاورزی بودند. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد میشود گرایش و سمت و سوی سیاستهای کشاورزی دولت به سمت اهداف زیستمحیطی و اجتماعی تولید محصولات سالم و ارگانیک معطوف شود. | ||
کلیدواژهها | ||
کشاورزان؛ محصول گواهی شده؛ کشاورزی پایدار؛ تحلیل محتوا | ||
مراجع | ||
Aghasafari, H., Karbasi, A., Mohammadi, H., & Calisti, R. (2020). Determination of the best strategies for development of organic farming: A SWOT–Fuzzy Analytic Network Process approach. Journal of Cleaner Production, 277, 124039. Agricultural Planning, Economics and Rural Development Research Institute (APERDRI). (2016). Executive document of the resistance economy projects of the program to improve the national production capacity of food security and the production of strategic products (Mazandaran), Tehran. (In Persian). Akbari, M., Badri, S. A., Shamanian, M., & Amini, S. (2019). Objectives, motivations and barriers of organic agriculture development in Ravansar city. Environmental Education and Sustainable Development, 7(2), 63-76. (In Persian). Altrawneh, M. (2016). Determine the barriers of organic agriculture implementation in Jordan. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 22(1), 10-15. Asadollahpour, A., Najafabadi, M. O., & Hisseini, S. J. F. (2020). Transition barriers to organic farming among paddy farmers in Mazandaran province. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, 16(1). (In Persian). Azam, M., and Shaheen, M. (2019). Decisional factors driving farmers to adopt organic farming India: Across sectional study. International Journal of Social Economics, 46(4), 562-580. Bagherirad, E., Norouzi, P., & Fasahat, P. (2018). Comparison of organic, traditional and transgenic agricultural products. Generic Engineering Biosafety Journal, 7(1), 103-114. (In Persian). Bakhtiari, A., & Barikani, E. (2020). An overview of organic agriculture in Iran and the world. Agricultural Planning, Economics and Rural Development Research Institute (APERDRI).Tehran. (In Persian). Begho, T., Glenk, K., Anik, A. R., & Eory, V. (2022). A systematic review of factors that influence farmers' adoption of sustainable crop farming practices: Lessons for sustainable nitrogen management in South Asia. Journal of Sustainable Agriculture and Environment, 1(2), 149-160. Delangizan, S., Papzan, A., & Armand, S. (2020). Analysis of the Challenges of Commercializing Organic and Healthy Products Based on Fundamental Theory (Case Study: Kermanshah City). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 51(2), 313-325. (In Persian). Elo, S. and Kyngäs, H. (2008). The qualitative content analysis process. Journal of Advanced Nursing, 62 (1), 107–115. Ghanian, M., & Pourjavid, S. (2019). Analysis the Factors Affecting Farmers' Attitudes Toward Organic Farming (The case of Islamabad city). Iranian Journal of Agricultural Economics and development Research, 50-2 (2), 265-280. (In Persian). Guba, E. G., & Lincoln, Y. S. (1981). Effective evaluation: Improving the usefulness of evaluation results through responsive and naturalistic approaches. Jossey-Bass. Haddadi, S., Yazdani, S., & Saleh, I. (2017). Investigating Factors Affecting Adoption of Organic Cucumber Cultivation by Farmers in Alborz Province. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 48(3), 369-378. (In Persian). Hasani Baferani, A. (2019). Application of new technologies in agriculture. University of Applied Science and Technology, Iran university press. (In Persian). Jamshidi, O., & Mirrahimi, S. D. H. (2016). Factors affecting attitude of the greenhouse owner towards sustainable agriculture in Alborz province. Rural Development Strategies, 3(2). (In Persian). Keshavarz, A., Fakari Sardehaie, B., Beki, A., Khosravi A., Farsi, M.M., Malekian, R., & Njand Ali, A. (2020). Challenges of the country's agricultural sector. National Agriculture and Water Strategic Research Center (AWNRC). (In Persian). Keshavarz, S., & Mousavi, M. (2018). Study of the problems and factors affecting the development of organic farming Case Study: kitchen garden city Marvdasht. Journal of Agricultural Economics Researches, 10(3).51-172. (In Persian). Łuczka, W., & Kalinowski, S. (2020). Barriers to the development of organic farming: A polish case study. Agriculture, 10(11), 536. Management and Planning Organization Of Mazandaran. (2021). available at: https://mazandaran.mporg.ir/home(In Persian). Moaref, M., PourSaeed, A., Eshraghisamani, R., & Chaharsooghi, A. H. (2019). Designing a model for promoting healthy crop farming behavior in Kermanshah province in Iran. Agricultural Extension and Education Research 12(3): 47, 35-48. (In Persian). Moeinzadeh, F., Lashgarara, F., & Omidi Najafabadi, M. (2016). Identify obstacles of production organic products from farmers¢ point of view in Qazvin province. Agronomic Research in Semi Desert Regeins, 13(2), 147-155. (In Persian). Mojarradi, G. R., Golbaz, S. S., & Atai, H. (2014). Analysis of deterrent and facilitating factors on organic farming adoption as perceived by Zanjan Jihad agricultural experts’ viewpoint. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, 10, (2). (In Persian). Mousavi, M., & Khosravipour, B. (2019). Study of farmers’ knowledge about organic farming (Case study: Vegetable growers in Bavi city, Khuzestan province). Journal of Environmental Science and Technology, 21(4), 279-294. (In Persian). OECD/FAO, OECD Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2019). OECD-FAO Agricultural Outlook 2019–2028. Omidi Najafabadi, M. (2014). A gender sensitive analysis towards organic agriculture: A structural equation modeling approach. Journal of agricultural and environmental ethics, 27(2), 225-240. Purnomo, S. H., Emawati, S., Sari, A. I., Rahayu, E. T., Handayanta, E., & Hanifa, A. (2019). Investigation of barriers to integrated paddy and Beef cattle farming in organic agricultural system. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences, 85(1), 507-512. Razavi, S. H., Pourtaheri, M., & Roknodin Eftekhari, A. (2017). A proposed model for organic rice farming in rural areas of Guilan and Mazandaran Provinces. Journal of Rural Research, 8(3), 372-387. (In Persian). Sandoghi, A., Yadavar, H., Raheli, H., & Häring, A. M. (2019). Identifying and explaining the driving factors of organic agricultural products market development. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 50(2), 295-310. (In Persian). Shams, A., & Hooshmandan Moghaddam Fard, Z. (2017). Factors affecting wheat farmer’s attitudes toward organic farming. Polish Journal of Environmental Studies, 26(5), 2207-2214. Shokrzadeh, M., Karami, M., & Ghadi, M. A. E. (2013). Measuring organophosphorus insecticide residue in rice produced in Amol, North of Iran. J Mazandaran Univ Med Sci, 23(1), 215-21. (In Persian). Singh, S., & George, R. (2012). Organic farming: Awareness and beliefs of farmers in Uttarakhand, India. Journal of Human Ecology, 37(2), 139-149. Soltani, S. (2019). Delegating Agriculture and Natural Resource Activities to the Non-governmental Sector Managers' and Experts' Vision in Ministry of Jihad-Agriculture. (In Persian). Statistical Center of Iran. (2022). Available at https://www.amar.org.ir/(In Persian). Van Wagenberg, C. P. A., De Haas, Y., Hogeveen, H., Van Krimpen, M. M., Meuwissen, M. P. M., Van Middelaar, C. E., & Rodenburg, T. B. (2017). Animal Board Invited Review: Comparing conventional and organic livestock production systems on different aspects of sustainability. Animal, 11(10), 1839-1851. Willer, H., & Sahota, A. (2020). The world of organic agriculture, statistics and emerging trends 2020 at BIOFACH 2020. Willer, H., Lernoud, J., & Kilcher, L. (2018). The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends, 17. World bank. (2022). Agriculture and Food. https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/overview | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 401 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 273 |