تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,519 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,133,937 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,240,079 |
تحلیل مؤلفههای اثرگذار بر رفتار مصرفکنندگان در انتخاب قالبهای خردهفروشی محصولات غذایی در ایران (مطالعه موردی: شهر تهران) | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
دوره 55، شماره 3، مهر 1403، صفحه 571-589 اصل مقاله (1.63 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2022.342642.669147 | ||
نویسندگان | ||
سارا علی رحیمی؛ حامد رفیعی* ؛ سید صفدر حسینی؛ امیرحسین چیذری | ||
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به نفوذ و گسترش بازارهای خردهفروشی مدرن مانند مالها و هایپرمارکتها در ایران رفتار خرید مواد غذایی و سبک زندگی خانوارها با تغییرات بسیاری روبرو شده است. بر این مبنا این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار مصرفکنندگان در قالبهای مختلف خردهفروشی محصولات غذایی شهر تهران در سال1400 انجام شده است. به این منظور 210 پرسشنامه به روش نمونهگیری تصادفی تکمیل و از الگوی پروبیت چندمتغیره استفاده شد. متغیر وابسته شامل هفت قالب مالها، هایپرمارکتها، سوپرمارکتها، مینیمارکتها، دکه و مغازههای کوچک و تازهبازارها میباشد. با توجه به نتایج الگو، شاخص حداقل سازی ریسک منجر به کاهش احتمال خرید افراد از قالبهای سنتی میشود. شاخص خدمات و سهولت خرید، احتمال خرید در قالبهای مال، دکهو مغازههای کوچک و دستفروشان را افزایش و شاخص حساسیت قیمتی احتمال خرید افراد از مالها را کاهش و از دستفروشان افزایش میدهد. همچنین مطابق با نتایج برآوردی، رقابتی بین قالبهای مختلف خردهفروشی سنتی و مدرن موادغذایی در ایران مشاهده نمیشود. از این رو پیشنهاد میشود در جانمایی جغرافیایی قالبهای مدرن و سنتی به ویژگی بازارهای هدف توجه شود. | ||
کلیدواژهها | ||
الگوی پروبیت چندمتغیره؛ رفتار مصرفکننده؛ قالبهای خردهفروشی مدرن و سنتی؛ محصولات غذایی | ||
مراجع | ||
Aurier, P., & Mejía, V. (2014). Multivariate Logit and Probit models for simultaneous purchases: Presentation, uses, appeal and limitations. Recherche et Applications En Marketing (English Edition), 29(2), 75–94. https://doi.org/10.1177/2051570714535531 Avila, M. A., Larco, J. A., Antonini, C., Ortíz, M. B., & Mejía Argueta, C. (2020). A Discrete Choice Model for Retailer Selection in Emerging Markets. In H. T. Y. Yoshizaki, C. Mejía Argueta, & M. G. Mattos (Eds.), Supply Chain Management and Logistics in Emerging Markets (pp. 299–318). Emerald Publishing Limited. https://doi.org/10.1108/978-1-83909-331-920201014 Bahmani, A., Aghaei, R., & Aghaei, M. (2016). Survey of the retail industry (case study: emphasis on chain stores in Iran). Business Reviews, 14(77), 55-67. (in Persian) Bai, J., Wahl, T. I., & McCluskey, J. J. (2008). Consumer Choice of Retail Food Store Formats in Qingdao, China. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 20(2), 89–109. https://doi.org/10.1080/08974430802186217 Cappellari, L., & Jenkins, S. P. (2003). Multivariate Probit Regression using Simulated Maximum Likelihood. The Stata Journal: Promoting Communications on Statistics and Stata, 3(3), 278–294. https://doi.org/10.1177/1536867X0300300305 Cicia, G., Furno, M., & Del Giudice, T. (2021). Do consumers’ values and attitudes affect food retailer choice? Evidence from a national survey on farmers’ market in Germany. Agricultural and Food Economics, 9(1), 3. https://doi.org/10.1186/s40100-020-00172-2 Ebrahimi, S. A., Zarei, A., & Bahrami, A. (2019). The Impact of Store Atmosphere and Service Convenience on Repurchase Behavior by the Mediation of Consumer Satisfaction in Retail Chain Stores. Journal of Business Administration Researches, 11(21), 163–180. https://doi.org/10.22034/jbar.2019.1554(in Persian). Evangelista, F., Low, B. K., & Nguyen, M. T. (2019). How shopping motives, store attributes and demographic factors influence store format choice in Vietnam: A logistic regression analysis. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, 32(1), 149–168. https://doi.org/10.1108/APJML-02-2018-0076 Goldman, A., Ramaswami, S., & Krider, R. E. (2002). Barriers to the advancement of modern food retail formats: Theory and measurement. Journal of Retailing, 78(4), 281–295. Greene, W (2011), Econometric Analysis, Prentice Hall. Hawkes, C. (2008). Dietary Implications of Supermarket Development: A Global Perspective. Development Policy Review, 26(6), 657–692. https://doi.org/10.1111/j.1467-7679.2008.00428.x Hino, H. (2014). Shopping at different food retail formats: Understanding cross-shopping behavior through retail format selective use patterns. European Journal of Marketing, 48(3/4), 674–698. Jayasankara Prasad, C., & Ramachandra Aryasri, A. (2011). Effect of shopper attributes on retail format choice behaviour for food and grocery retailing in India. International Journal of Retail & Distribution Management, 39(1), 68–86. Johns, C., Umberger, W. J., Lyon, P., & Maligalig, R. (2023). Fijian food shopping behaviour: Implications for policy makers and smallholder farmers. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, 13(1), 36–52. Kent, T., & Omar, O. (2003). Marketing Functions in Retailing. In T. Kent & O. Omar, Retailing (pp. 151–179). Macmillan Education UK. https://doi.org/10.1007/978-0-230-37410-2_6 Kotler, P., Parsaeian, A (2006). Fundamentals of Marketing Management, (2th ed). Termeh Publications, (pp.166-190). (in Persian) Kusumawaty, Y. (2016). Determinants of cross-shopping behaviour among modern and traditional food retail stores in Indonesia: An empirical analysis of Riau Province [PhD Thesis, Curtin University]. https://espace.curtin.edu.au/handle/20.500.11937/1308 Madhavan-Nambiar, P., Florkowski, W., Chinnan, M., & Ressurrecion, A. (2015). Shopping outlet choice and frequency in urban areas of the Republic of Uganda. https://ageconsearch.umn.edu/record/196821/?v=pdf Maruyama, M., & Trung, L. V. (2007). Traditional bazaar or supermarkets: A probit analysis of affluent consumer perceptions in Hanoi. The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 17(3), 233–252. https://doi.org/10.1080/09593960701368804 Maruyama, M., Wu, L., & Huang, L. (2016). The modernization of fresh food retailing in China: The role of consumers. Journal of Retailing and Consumer Services, 30, 33–39. Mousavi, S.J. (2018). Customer services; A guide to setting up and managing a store. Virastaran Publication, Tehran, (pp.20-30). (In Persian) Pakari, A., Vazifedoost, H., Hamdi, K., & Khalili, M. (2020). Providing a model for measuring the impact of mental, social and behavioral stimuli on consumer purchasing decisions. Consumer Behavior Studies Journal, 7(1), 245-276. (in Persian) Reardon, T., Timmer, C. P., & Minten, B. (2012). Supermarket revolution in Asia and emerging development strategies to include small farmers. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(31), 12332–12337. https://doi.org/10.1073/pnas.1003160108 Sehib, K. (2013). Consumer food shopping behaviour in Libya [PhD Thesis, Newcastle University]. http://theses.ncl.ac.uk/jspui/handle/10443/2289 Sohrabi, S. and Aghighi, M.(2018), The Effects of Cognitive and Emotional Assessment of Consumers on Diversification of Purchasing in Chain Stores, Journal of Afagh Humanities, 14, 29-44, (in Persian). Terano, R., binti Yahya, R., Mohamed, Z., & bin Saimin, S. (2015). Factor influencing consumer choice between modern and traditional retailers in Malaysia. International Journal of Social Science and Humanity, 5(6), 509. Toiba, H. (2015). A study of the relationship between modern food retail penetration and urban Indonesian consumers’ food shopping behaviour, consumption and dietary patterns [PhD Thesis]. https://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/handle/2440/97972 Wolfe, D. B., & Sisodia, R. (2003). Marketing to the self-actualizing customer. Journal of Consumer Marketing, 20(6), 555–569. Yan, R.-N., & Eckman, M. (2009). Are lifestyle centres unique? Consumers’ perceptions across locations. International Journal of Retail & Distribution Management, 37(1), 24–42. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 257 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 158 |