تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,445 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,588 |
تاثیر کاربرد روی و آهن کلات شده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد و ترکیب عناصر پر مصرف و کم مصرف در اندامهای هوایی برنج | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 53، شماره 4، تیر 1401، صفحه 763-776 اصل مقاله (1.32 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2022.337158.669181 | ||
نویسندگان | ||
شهرام محمود سلطانی* 1؛ مریم حسینی چالشتری2؛ کبری تجددی طلب رشتی3؛ حسن شکری واحد4؛ مریم شکوری کتیگری5 | ||
1عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور | ||
2دانشیار موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||
3استادیار موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||
4مربی پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||
5محقق موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
کودهای کم مصرف کلاته شده با اسیدآمینه به دلیل جذب بهتر، کارایی بیشتر و دارا بودن نیتروژن بهتر از سایر منابع کودهای کم مصرف به بهبود رشد، افزایش عملکرد و مقدار عناصر در اندامهای گیاهی کمک میکنند. در این پژوهش تاثیر محلولپاشی روی و آهن کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین در مقایسه با محلولپاشی سولفاتروی بر عملکرد و دینامیک عناصر پر مصرف و کم مصرف در اندامهای هوایی برنج رقم هاشمی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل محلولپاشی 5/0، 1 و 5/1 کیلوگرم در هکتار آهن و روی کلات شده با اسیدآمینه گلایسین تحت شرایط مصرف کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) به مقدار توصیه شده و نصف مقدار توصیه شده بود. نتایج نشان داد حداکثر عملکرد (4430 کیلوگرم شلتوک برنج در هکتار) از محلولپاشی با آهن کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین و به میزان 5/0 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که نسبت به شاهد (عدم محلولپاشی) 29 درصد افزایش داشت. اگرچه تفاوت معنی داری با محلولپاشی سولفاتروینداشت. بیشترین درصد افزایش آهن، روی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه در اثر محلولپاشی با یک کیلوگرم در هکتار آهن و روی کلات شده با اسیدآمینه گلایسین به ترتیب 32، 22، 23، 12 و 7 درصد به ثبت رسید. که در بیشتر صفات تفاوت معنی داری با محلولپاشی با سولفاترویداست. این روند در کاه و کلش و برنج سفید نیز دیده شد. با انجام عملیات سفید کردن و حذف لایههای بیرونی دانه (سبوس) مقدار آهن بین 10 تا 5/15 برابر و مقدار روی تا 50 درصد، مقدار نیتروژن بطور متوسط 5/6 درصد، مقدار فسفر بین 8/3 تا 8 برابر، مقدار پتاسیم بین 8 تا 12 برابر کاهش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
اراضی شالیزاری؛ اسید آمینه؛ برنج؛ عملکرد دانه؛ کاه | ||
مراجع | ||
Abdul-Qados, A. M. S. (2009). Effect of arginine on growth, yield and chemical constituents of wheat grown under salinity condition. Academic Journal of Plant Science, 2, 267-278. Al-Juthery, H.W.A., Hardan, H.M., Al-Swedi, F.G., Obaid, M.H. and Al-Shami, Q.M.N. (2019). November. Effect of foliar nutrition of nano-fertilizers and amino acids on growth and yield of wheat. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 388(1)12046. Bagheri, N., Nazaran, M.H. (2011). Evalluation of Nano chelated Fe fertilizer on yield and yield components of rice (Shiroudi Var.). The first National congress of new concept of agriculture. Saveh. Iran. Bouis, Howarth E., and Ross M. Welch. (2010). Biofortification—a sustainable agricultural strategy for reducing micronutrient malnutrition in the global south. Crop science, 50, S-20. Campbell, C. R., and Plank, C. O. (1998). Preparation of plant tissue for laboratory analysis. Methods for Plant Analysis, 37. Depar, N., Rajpar, I., Memon, M.Y. and Imtiaz, M. (2011). Mineral nutrient densities in some domestic and exotic rice genotypes. Pakistan Journal of Agriculture: Agricultural Engineering Veterinary Sciences (Pakistan). Di Renzo, G.C., Spano, F., Giardina, I., Brillo, E., Clerici, G. and Roura, L.C. (2015). Iron deficiency anemia in pregnancy. Women’s Health, 11(6),891-900. Essa, T.A. (2002). Effect of salinity stress on growth and nutrient composition of three soybean (Glycine max LMerrill) cultivars. J. Agron. Crop Sci., 188, 86–93. Fageria, N.K., Baligar, V.C. and Clark, R.B. (2002). Micronutrients in crop production. Advances in Agronomy, 77, 185-268. FAO. (2018). Rice market monitor. Vol. XVI, Trade and Markets Division. Rome. Ge, T., S. Song, P. Roberts, D. L. Jones, D. Huang, and K. Iwasaki. (2009). Amino acids as a nitrogen source for tomato seedlings: the use of dual-labeled (13C, 15N) glycine to test for direct uptake by tomato seedlings. Environmental and Experimental Botany, 66(3), 357–61. Ghasemi, S., A. H. Khoshgoftarmanesh, M. Afyuni, and H. Hadadzadeh. (2014). Iron (II)–amino acid chelates alleviate salt-stress induced oxidative damages on tomato grown in nutrient solution culture. Scientia Horticulturae, 165, 91–8. Ghasemi, S., Khoshgoftarmanesh, A.H., Hadadzadeh, H. and Jafari, M. (2012). Synthesis of iron-amino acid chelates and evaluation of their efficacy as iron source and growth stimulator for tomato in nutrient solution culture. Journal of plant growth regulation, 31(4), 498-508. He, W., Shohag, M.J.I., Wei, Y., Feng, Y. and Yang, X. (2013). Iron concentration, bioavailability, and nutritional quality of polished rice affected by different forms of foliar iron fertilizer. Food chemistry, 141(4), 4122-4126. Khoshgoftarmanesh, A. H., R. Schulin, R. L. Chaney, B. Daneshbakhsh and M. Afyuni. (2010). Micronutrientefficient genotypes for crop yield and nutritional quality in sustainable agriculture: A review. Agronomy for Sustainable Development, 30, 83-107. Khoshgoftarmanesh, A.H., Sadrarhami, A., Sharifi, H. R., Afiuni, D. and Schulin, R. (2009). Selecting zinc-efficient wheat genotypes with high grain yield using a stress tolerance index. Agronomy Journal, 101(6), 1409-1416. Kumar, R., Kumar, M., Yadav, S. and Kumar, R. (2020). Effect of Sources and Methods of Zinc Application on Productivity, Nutrient Uptake and Zinc Use Efficiency of Basmati rice (Oryza sativa L.). International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 9(1), 2231-2242. Mahmoudsoltani, S. (2019). Quantitative and qualitative improvement of rice grain in paddy field through macro and micronutrient management strategies (focus on phosphorus and zinc). Final project report. Rice research institute of Iran. Rasht. Iran. Mahmoudsoltani S, Mohamed, M.H., Samsuri, A., Syed, M. and Sharifah, K. (2017). Lime and Zn application effects on soil and plant Zn status at different growth stages of rice in tropical acid sulphate paddy soil. Azarian Journal of Agriculture, 4(4), 127-138. Mahmoudsoltani, S. (2020). Zn biofortification, grain protein content, and zinc and phosphorus content of rice tissues at different growth stages affected by zinc and phosphorus foliar application. Iran J Soil Water Res. (Accepted). Mahmoudsoltani, S. (2018). Zinc deficiency, causes, symptoms and solutions. Technical Bulletin. Rice research institute of Iran.31p. Martínez, C., Borrero, J., Taboada, R., Viana, J.L., Neves, P., Narvaez, L., Puldon, V., Adames, A. and Vargas, A. (2010). Rice cultivars with enhanced iron and zinc content to improve human nutrition. In 28th International rice research conference. Mohammadi, P. and Khoshgoftarmanesh, A.H. (2014). The effectiveness of synthetic zinc (Zn)-amino chelates in supplying Zn and alleviating salt-induced damages on hydroponically grown lettuce. Scientia Horticulturae, 172, 117-123. Pirzadeh, M., Afyuni, M., Khoshgoftarmanesh, A. and Schulin, R. (2010). Micronutrient status of calcareous paddy soils and rice products: implication for human health. Biology and fertility of soils, 46(4), 317-322. Rafie, M. R., A. H. Khoshgoftarmanesh, H. Shariatmadari, A. Darabi, and N. Dalir. (2017). Influence of foliar-applied zinc in the form of mineral and complexed with amino acids on yield and nutritional quality of onion under field conditions. Scientia Horticulturae, 216, 60–8. Rehman, H. U., Aziz, T., Farooq, M., Wakeel, A. and Rengel, Z. (2012). Zinc nutrition in rice production systems: a review. Plant and Soil, 361(1-2), 203-226. Rosniyana, A., Rukunudin, I.H. and ShariffahNorin, S.A. (2006). Effects of milling degree on the chemical composition, physicochemical properties and cooking characteristics of brown rice. Journal of Tropical Agriculture and Food Science, 34(1), 37- 44 Saburi. S. (2013). Effect of milling on physicochemical properties and nutritional properties of rice. Final report. Rice Research Institute of Iran. No. 45807 (in Farsi) Sadak, M., M. T. Abdoelhamid, and U. Schmidhalter. (2015). Effect of foliar application of aminoacids on plant yield and some physiological parameters in bean plants irrigated with sea water. Acta Biol_ogica Colombiana, 20 (1), 141–52. Saeedi, R., N. Etemadi, and A. Nikbakht. (2015). Calcium chelated with amino acids improves quality and postharvest life of lisianthus (Eustoma grandiflorum cv. Cinderella lime). HortScience, 50,1394–8. Seddigh M, Khoshgoftarmanesh A H, Ghasemi S. (2013). The Effectiveness of Synthesized Zinc-Amino Chelates in Supplying Zinc for Wheat. Journal of Crop Production and Processing. 3 (9), 177-187 Shruti, P., Bhavnita, D. and Navdeep Singh S. (2014). Effect of degree of milling (Dom) on overall quality of rice A Review. International Journal of Advanced Biotechnology and Research (IJBR). l5, 474-489 Souri, M. K. (2016). Aminochelate fertilizers: the new approach to the old problem; a review. Open Agriculture. Journal of Plant Nutrition, 77(1), 118–23. Souri, M. K., and B. Yarahmadi. (2016). Effect of amino chelates foliar application on growth and development of marigold (Calendula officinalis) plants. Iranian Journal of Plant Production Technology, 15 (2),109–19. Souri, M. K., F. Yaghoubi Sooraki, and M. Moghadamyar. (2017). Growth and quality of cucumber, tomato, and green bean plants under foliar and soil applications of an aminochelate fertilizer. Horticulture Environment and Biotechnology, 58 (6), 530–536. Souri, M.K. and Hatamian, M. (2019). Aminochelates in plant nutrition: a review. Journal of Plant Nutrition, 42(1), pp.67-78. Tonini, A. and Cabrera, E. (2011). Opportunities for global rice research in a changing world (No. 2215-2019-1630). Von Grebmer, K., Fritschel, H., Nestorova, B., Olofinbiyi, T., Pandya-Lorch, R. and Yohannes, Y. (2008). Global hunger index: The challenge of hunger 2008. Bonn, Washington D.C., Dublin. Wei, Y., Shohag, M.J.I., Yang, X. and Yibin, Z. (2012). Effects of foliar iron application on iron concentration in polished rice grain and its bioavailability. Journal of agricultural and food chemistry, 60(45), 11433-11439. Yang, J., Roy, A. and Zhang, Y. (2012). BioLiP: a semi-manually curated database for biologically relevant ligand–protein interactions. Nucleic acids research, 41(1), 1096-1103. Yuan, L., Wu, L., Yang, C. and Lv, Q. (2013). Effects of iron and zinc foliar applications on rice plants and their grain accumulation and grain nutritional quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(2), 254-261. Zhang, J., Wang, M. Y., and Wu, L. H. (2009). Can foliar iron-containing solutions be a potential strategy to enrich iron concentration of rice grains (Oryza sativa L.)?. Acta Agriculturae Scandinavica Section B–Soil and Plant Science, 59(5), 389-394. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 427 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 291 |