تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,119,073 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,225,332 |
اثر کاه گندم فرآوریشده با باکتریهای سلولولیتیک جداشده از دستگاه گوارش اسب بر عملکرد، گوارشپذیری، فراسنجههای تخمیری و خونی در برههای پرواری | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 24، شماره 3، مهر 1401، صفحه 301-312 اصل مقاله (654.03 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2022.298310.623504 | ||
نویسندگان | ||
مریم هرسینی1؛ طاهره محمدآبادی* 2؛ حسین معتمدی3؛ محسن ساری4؛ اسدالله تیموری یانسری5 | ||
1دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی ایران | ||
2دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ میکروبیولوِزی شکمبه/ آشنایی کامل با روشهای آزمایشگاهی | ||
33استاد گروه زیست دانشکده علوم، و مرکز تحقیقاتی علوم زیستی و بیوتکنولوژی دانشگاه شهید چمران اهواز 3 Biotechnologies and Biological Science Research Center, | ||
4Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani- Iran. | ||
5دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
این آزمایش با هدف عملآوری کاه گندم توسط باکتریهای سلولولیتیک جداشده از دستگاه گوارش اسب و تأثیر این باکتریها بر عملکرد برههای پرواری، قابلیت هضم، فراسنجههای تخمیری و خونی انجام شد. از 30 رأس بره نر افشاری با میانگین وزن 3±32 کیلوگرم و سن چهار ماه در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی کاه گندم فرآوری شده بهمدت شش هفته با چهار سویه باکتریایی جداشده از دستگاه گوارش اسب (Paenibacilluspolymyxa L11، Paenibacilluspolymyxa L12، Enterobacter cloacae L2 و Escherichia coli Z2) و جیره شاهد بودند. نتایج نشان داد که فرآوری باکتریایی باعث افزایش محتوای پروتئین و کاهش NDF، iNDF و ADF و همچنین افزایش قابلیت هضم ماده آلی و انرژی متابولیسمی کاه گندم نسبت به شاهد شد. بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده آلی و انرژی متابولیسمی به تیمار L11 اختصاص داشت. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، NDF،ADF، غلظت و نسبت اسیدهای چرب فرّار شکمبه، pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه تحت تأثیر فرآوری باکتریایی قرار گرفتند. بیشترین قابلیت هضم مواد مغذی به تیمار L11 و کمترین مقدار به تیمار شاهد اختصاص داشت. کمترین مقدار نیتروژن آمونیاکی شکمبه مربوط به تیمارL11 بود. تیمارهای باکتریایی باعث افزایش غلظت کل اسیدهای چرب، غلظت پروپیونات و کاهش غلظت استات شکمبه شدند. با توجه به نتایج، فرآوری کاه گندم با باکتریهای سلولولیتیک جداشده از دستگاه گوارش اسب (بهویژه L11) باعث بهبود ارزش غذایی کاه گندم شد. بنابراین بهنظر میرسد فرآوری باکتریایی میتواند راهکار مناسبی برای استفاده بهتر از بقایای زراعی با ارزش غذایی پایین باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
باکتری؛ عملکرد؛ کاه گندم؛ فرآوری؛ قابلیت هضم | ||
مراجع | ||
15. Menke KH and Steingass H (1988) Estimation of the energetic feed value obtained from development, 28: 7-55. 16. Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 321 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 266 |