تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,876 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,508 |
ارزیابی پایداری عملکرد تعدادی از لاین های خیار (Cucumis sativus L.) در کشت های بهاره و پاییزه | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 17، دوره 24، شماره 3، مهر 1401، صفحه 961-975 اصل مقاله (564.78 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2022.322875.2545 | ||
نویسندگان | ||
عاطفه بیلری1؛ جمالعلی الفتی* 2؛ مسعود اصفهانی3؛ نادر پیرمرادیان4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
2دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
3استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
4دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد ژنوتیپهای خیار در دو فصل کشت و شناسایی ژنوتیپهای خیار با پایداری عملکرد بالا اجرا شد. پژوهش در گلخانه گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان بهصورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و در دو فصل پاییز و بهار با ۹ ژنوتیپ (لاین) خیار در سه تکرار انجام شد نتایج نشان داد که از نظر صفت تعداد گل ماده در فصل پاییز و بهار بهترتیب ژنوتیپ C1 با میانگین 7/۱۶ گل ماده در بوته در فصل پاییز و ژنوتیپ C8 با میانگین ۰/۷ گل ماده در بوته در فصل بهار برتر بودند. هم چنین از نظر سطح برگ ژنوتیپ C10 با میانگین ۶/۲۸۶۶ سانتیمترمربع سطح برگ در فصل پاییز و ژنوتیپ C8 با میانگین ۰/۹۳۴۱ سانتیمترمربع سطح برگ در فصل بهار برتر بودند و از آنها میتوان برای رسیدن به هیبریدهای مناسب برای هر فصل کشت استفاده نمود. همچنین نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه بایپلات جمعیت نشان داد که ژنوتیپ C8 از نظر پایداری صفات مرتبط با عملکرد و صفات رویشی، ژنوتیپ مناسبی برای کشت در هر دو فصل میباشد. همچنین از نظر تعداد میوه ژنوتیپ C1با میانگین ۰/۵ تعداد میوه در بوته در فصل پاییز و ژنوتیپ C10با میانگین ۰/۵ تعداد میوه در بوته در فصل بهار برتر بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه بای پلات؛ تعداد میوه؛ ژنوتیپ؛ فصل کشت؛ هیبرید | ||
مراجع | ||
Adel, M., Amiri, M. I., Nejatian, M. A., & Adel, M. (2017). The Effect of Saliculic Acid and chelated Magnesium Sulfate on Matters Allocation in Vegetative and Reproductive Parts in Pear cv. Louise Bonne Infected to Fire Blight Diseasa. Journal of Horticultural Science, 31(1), 81-89. (In Persian) Akhter, N., Rahman, M. M., Hasanuzzman, M., & Nahar, K. (2009). Dry matter partitioning in garden pea (Pisum sativum L.) as influenced by different light levels. African Journal of Plant Science, 2(4), 233-236. Allard, R. W., & Bradshaw, A. D. (1964). Implications of genotype-environmental interactions in applied plant breeding 1. Crop science, 4(5), 503-508. Bartolome, V. I., Quintana, L. C., Olea, A. B., Paunlagui, L. C., Ynalvez, M. A., & Maclaren, C. G. (1999). Experimental design and data analysis for agricultural research. Volume 2. Training Documents. Biometrics Unit. International Rice Research Institute. Blanco, F. F., & Folegatti, M. V. (2003). A new method for estimating the leaf area index of cucumber and tomato plants. Horticultura Brasileira, 21(4), 666-669. Cerdan, P. D., & Chory, J. (2003). Regulation of flowering time by light quality. Nature, 423(6942), 881-885. Cetin, B., & Vardar, A. (2008). An economic analysis of energy requirements and input costs for tomato production in Turkey. Renewable energy, 33(3), 428-433. Derera, J., Tongoona, P., Pixley, K. V., Vivek, B., Laing, M. D., & van Rij, N. C. (2008). Gene action controlling gray leaf spot resistance in Southern African maize germplasm. Crop Science, 48(1), 93-98. Ebdon, J. S., & Gauch Jr, H. G. (2002). Additive main effect and multiplicative interaction analysis of national turfgrass performance trials: I. Interpretation of genotype× environment interaction. Crop science, 42(2), 489-496. Emmanuel, G. A., & Mary, D. M. (2014). Effect of light intensity on growth and yield of a Nigerian local rice variety-Ofada. International Journal of Plant Research, 4(4), 89-94. FAO. (2019). Agricultural and Food (Area harvested, Yield, Production Quantity). (Sitedin:http://apps.fao.org/faostat. 2017). Freitas, I. L. D. J., Amaral Junior, A. T. D., Viana, A. P., Pena, G. F., Cabral, P. D. S., Vittorazzi, C., & Silva, T. R. D. C. (2013). Ganho genético avaliado com índices de seleção e com REML/Blup em milho-pipoca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 48(11), 1464-1471. Gauch Jr, H. G. (2006). Statistical analysis of yield trials by AMMI and GGE. Crop Science, 46(4), 1488-1500. Gent, M. P. (2012). Composition of hydroponic lettuce: effect of time of day, plant size, and season. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(3), 542-550. Gwanama, C., Mwala, M. S., & Nichterlein, K. (1998). Path analysis of fruit yield components ofcucurbita moschata Duch. Tropical Agricultural Research and Extension, 1, 19-22. Hejaze, A., Shahroodi, M. & Ard Forush, M. (2004). The methods index on plant analysis. Edition University of Tehran. 98, 20-27. (In Persian) Hogland, D. R. & Arnon, D. I. (1950). The water-culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station Circular, 347, 1-32. Hole, C. C., & Dearman, J. (1993). The effect of photon flux density on distribution of assimilate between shoot and storage root of carrot, red beet and radish. Scientia. Horticulturae, 55(3-4), 213-225. Iwo, A. G., & Odor, O. E. (2018). Genotype x environment interaction for fruit yield of some cucumber (Cucumis sativus) genotypes. Global Journal of Agricultural Sciences, 17(1), 55-64. Jalili Marandi, R. (2010). Physiology of environmental stresses and resistance mechanisms in horticultural plants (fruit trees, vegetables, ornamental plants, and medicinal herbs (Vol. 1). (In Persian). Kafi, M., Zand, E., Kamkar, B., Mahdavi Damghani, A.A., Abasi, F., & Sharifi, H. (2007). Plant Physiology. Mashhad Jahad-e-Daneshgahi Publication. Vol. I. 732 pp. (In Persian). Koocheki, A., & Khajeh-Hosseini, M. (2008). Modern Agronomy. Jahade Daneshgahi press. (In Persian). Ma, B. L., Dwyer, L. M., & Costa, C. (2003). Row spacing and fertilizer nitrogen effects on plant growth and grain yield of maize. Canadian journal of plant science, 83(2), 241-247. Moradipour, F., Olfati, J. A., Hamid Oghli, Y., Sabouri, A., & Zahedi, B. (2017). Investigation of general, private combinability and heterosis of vegetative traits of a number of cucumber lines. Horticultural Sciences, 31 (1), 131-139. (In Persian). Moslemi, F. S., Olfati, J., & Hamidoghli, Y. (2019). The evaluation of cross progeny between Elite lines and commercial hybrid ‘Negeen’. Iranian Journal of Horticultural Science, 50(3), 539-548. (In Persian). Muneer, S., Kim, E. J., Park, J. S., & Lee, J. H. (2014). Influence of green, red and blue light emitting diodes on multiprotein complex proteins and photosynthetic activity under different light intensities in lettuce leaves (Lactuca sativa L.). International journal of molecular sciences, 15(3), 4657-4670. Mwanamwenge, J., Loss, S. P., Siddique, K. H. M., & Cocks, P. S. (1999). Effect of water stress during floral initiation, flowering and podding on the growth and yield of faba bean (Vicia faba L.). European Journal of Agronomy, 11(1), 1-11. Niu, G., Heins, R. D., Cameron, A., & Carlson, W. (2001). Temperature and daily light integral influence plant quality and flower development of Campanula carpatica'Blue Clips','Deep Blue Clips', and Campanula'Birch Hybrid'. HortScience, 36(4), 664-668. Peyvast, G. (2005). Olericulture. Guilan Daneshpazir Publication, Third Edition. (In Persian). Perkins, J. M., & Jinks, J. L. (1986). Environmental and genotype-environmental components of variability. Heredity, 23(3), 339-356. Pramuk, L. A., & Runkle, E. S. (2005). Photosynthetic daily light integral during the seedling stage influences subsequent growth and flowering of Celosia, Impatiens, Salvia, Tagetes, and Viola. HortScience, 40(4), 1099C-1099. Rhie, Y. H., Lee, S. Y., Jung, H. H., & Kim, K. S. (2014). Light intensity influences photosynthesis and crop characteristics of Jeffersonia dubia. Horticultural Science and Technology Journal, 32(5), 584-589. Roy, D. (2000). Plant breeding analysis and exploitation of variation. Alpha Science International Ltd. UK. Sabaghnia N, Dehghani H, Sabaghpour SH (2008) Graphic analysis of genotype and environment interaction for lentil (Lens culinaris Medik) yield in Iran. Agronomy Journal, 100, 760-764. SAS Institute, Inc. (2008). SAS/STAT Software: Reference, Version9.2” Cary, N.C.: SAS Institute, Inc. Silva, J. M. D., Nunes, G. H. D. S., Costa, G. G., Aragão, F. A. D. S., & Maia, L. K. R. (2011). Implicações da interação genótipos x ambientes sobre ganhos com a seleção em meloeiro. Rural Science, 41(1), 51-56. Tatlioglu, T. (1993). Cucumber: Cucumis sativus L. In Genetic improvement of vegetable crops, 197-234. Pergamon. Thanki, H. P., Sawargaonkar, S. L., & Hudge, B. V. (2010). Genotype x environment interaction for biometrical traits in pigeonpea (Cajanus cajan L. Millsp.) under varying spacings. Electronic Journal of Plant Breeding, 1(4), 925-928. Thongbai, P., Kozai, T., & Ohyama, K. (2010). CO2 and air circulation effects on photosynthesis and transpiration of tamato seedlings. Scientia Horticulturae, 126(3), 338-344. UPOV. (2017). Descriptors of cucumber. Instructions for how measure traits. TG / 155/4 Rev. (Website: http://www.upov.int/en/publications/tgrom/tg155). Xu, Z.G., Liu, X. Y., Tang, C. M., Wang, L.W., &Han, X. L. (2013). Effects of light intensity on the growth and leaf development of young tomato plants grown under a combination of red and blue light. Scientia Horticulturae, 153, 50-55. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 356 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 239 |