تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,031 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,500,888 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,763,953 |
بررسی رفتار مصرفکنندگان ماهی در روستاهای مناطق ساحلی استان گلستان | ||
شیلات | ||
دوره 75، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 153-167 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2022.326663.1271 | ||
نویسندگان | ||
افشین عادلی* 1؛ عیسی پنق2؛ طاهره تاقانی3 | ||
1دانشیار، گروه آموزشی فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آموزشی فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران گرگان، ایران | ||
3دانشجوی دکترا، گروه آموزشی فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
رفتار مصرفکنندگان ماهی خانوارهای روستایی مناطق ساحلی استان گلستان پس از طراحی پرسشنامه و جمعآوری اطلاعات در سال 1399 تجزیه و تحلیل آماری شد. در تحلیل استنباطی پژوهش از آزمونهای کای دو، منویتنییو و روش امتیازدهی برای رتبهبندی استفاده شد. مصرف سرانه کنسرو آنها 14 قوطی و سرانه مصرف ماهی آنان7/14کیلوگرم بود. 64 درصد آنها مصرف سرانه کمتری از میانگین کشوری (1/12) داشتند. ماهی سفید گونه مورد علاقه آنها بود ولی در خرید امکان دستیابی به گونه خاویاری را نداشتند. مهمترین دلایل مصرف آنان به ترتیب کیفیت و تازگی، پاک و بهداشتی بودن و علاقه به ماهی بود. گروه درآمدی بالای 5/2 میلیون تومان نسبت به گروه پایینتر حدود 9 کیلوگرم افزایش مصرف سرانه داشتند و در خرید طعم و مزه، اندازه، گونه، خواص و ارزش غذایی ماهی و در حال انقراض نبودن ماهی، و در نحوه عرضه دلخواه ماهی تازه، منجمد و کنسرو برایشان نسبت به گروه مقابل بیشتر اهمیت داشت. تمام 9 فاکتور مورد بررسی در خانوارهای با سطح تحصیلات بالاتر از دیپلم و آنهایی که سرانه مصرف بالاتری از میانگین کشوری داشتند در خرید ماهی اهمیت بیشتری داشت. سنین زیر 45 سال در خرید به طعم و مزه و خواص و ارزش غذایی و در نحوه عرضه دلخواه به ماهی فیله شده و کنسرو بیشتر از سنین بالاتر توجه میکردند. خانوارهای با مصرف سرانه بالاتر از میانگین کشوری و با تحصیلات دانشگاهی به ماهی تازه، بستهبندی شده و کنسروشده بیشتر از سایر افراد اهمیت میدادند. بنظر میرسد با وجود علاقه به ماهیان تازه و گونههای خاص در این مناطق، دسترسی با محدودیت همراه است و محدودههای درآمدی، تحصیلی، سنی و میزان مصرف در گرایش به مصرف فرآوردههای شیلاتی در کنار ماهی تازه موثر است و امکان فراهمسازی بازار و عرضه محصولات فرآوری شده با کمک به اقتصاد خانوارهای روستایی در روستاها جهت افزایش سرانه مصرف وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
مصرف سرانه ماهی؛ روستا؛ مناطق ساحلی؛ رفتار مصرف کننده؛ استان گلستان | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 288 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 306 |