تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,087,433 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,190,524 |
تحلیل عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
مقاله 10، دوره 53، شماره 2، تیر 1401، صفحه 481-495 اصل مقاله (805.18 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2022.331830.669089 | ||
نویسندگان | ||
جیران چام چام1؛ علی اصغر میرکزاده* 2؛ فرحناز رستمی2؛ حجت ایزدخواستی3 | ||
1دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2استادیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
3استادیار، گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
ارزیابی عملکرد زنجیرهی ارزش محصولات دامی و ارایه راهکار افزایش عملکرد علاوه بر کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری در این بخش، منجر به اشتغالزایی، رشد اقتصادی کشاورزی و توسعه روستایی خواهد شد. بنا به درک ضرورت مبحث مذکور، در تحقیق حاضر به ارزیابی و تحلیل عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند در سطح استان لرستان پرداخته شد. روش تحقیق از نظر پارادایم کمی و ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه همراه با مصاحبهی ساختارمند بود. نمونه آماری شامل 380 نفر از دامداران سنتی بودند که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان و با روش نمونهگیری خوشهای از بین حدود 35000 دامدار سنتی دارای دام سبک (گوسفند) در استان لرستان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها از طریق روش حسابداری-مالی (شاخص تولید ناخالص داخلی و کارایی) و روش توصیفی تجزیه و تحلیل گردیدند. کارایی در بخش قبل تولید 70 درصد و در بخش تولید 47 درصد به دست آمد. تولید ناخالص در بخش فرآوری، 03/550 میلیون ریال در مرحله توزیع و بازاریابی 73/1099 میلیون ریال و در بخش مصرف کننده برابر با 42/933 میلیون ریال محاسبه گردید. عملکرد کلی حلقه فرآوری و حلقه قبل تولید مثبت و عملکرد کلی سه حلقهی تولید، بازاریابی و مصرفکننده پایینتر از حد متوسط و منفی بهدست آمد. دامدار از شرایط قبل تولید در تهیه خوراک دام از طریق تغذیه دام با استفاده از مرتع و تهیه خوراک دام بیشترین استفاده را میبرد. با اینحال، در بخش تولید امکان استفاده کافی از منابع مالی و تسهیلات مالی را نداشته، از دسترسی به مواد اولیه رضایت نداشته، و ارتباط مناسبی با سازمانهای درگیر را ندارد. از طرفی، امکان تولید محصولات متنوع در حلقه فرآوری و درآمد حاصل از این بخش عملکرد این حلقه را افزایش داده است. در حلقه بازاریابی و توزیع هزینهی بالای حمل و نقل، عدم تضمین خرید به موقع دام با قیمت مناسب و خرید گوسفند با قیمت پایینتر توسط دلالان منجر به کاهش عملکرد اقتصادی حلقه بازاریابی میباشد. تاثیرپذیری وضعیت مالی مصرفکننده از نظام اقتصادی کنونی و کاهش توان مالی وی در خرید گوشت گوسفند، عملکرد این بخش را کاهش داده است. | ||
کلیدواژهها | ||
گوشت گوسفند؛ عملکرد؛ زنجیره ارزش؛ توسعه روستایی؛ لرستان | ||
مراجع | ||
1. Amini Shal, S.H., Yazdani, A.R., Chizari, A.H., Alaei Borujeni, P. & Rafiei, H. (2013). Investigate the effect of management factors on production and profitability of industrial dairy cattle breeding farms: the case study of southern Tehran province. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development. 44(1), 67-76. (In Farsi).
10. Glufke R., G. Sucha H., M., Mendes B., F. & Maiolino M., C. F. (2020). Livestock value chain in transition: Cultivated (cell-based) meat and the need for breakthrough capabilities. Technology in Society, 62, 1-49.
24. Ranaei, V. Pilevar, Z. Esfandiari, Ch , Mousavi Khaneghah, A. Dhakal, R, Einar Vargas-Bello-Pérez, E. & Hosseini, H. (2021). Meat Value Chain Losses in Iran. Food Science of Animal Resources. 41(1), 16–33.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 859 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 466 |