تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,125,099 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,233,622 |
نقش فرآیند اولترافیلتراسیون در شفافسازی آب انار: شاخصهای کیفی و رئولوژیکی و ترکیبات زیست فعال | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 52، شماره 4، دی 1400، صفحه 599-611 اصل مقاله (1002.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2021.320603.665398 | ||
نویسندگان | ||
صمد بدبدک* ؛ بیوک آقا فرمانی | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
در این تحقیق تاثیر فرآیند شفافسازی غشایی اولترافیلتراسیون بر شاخصهای کیفی، ترکیبات زیست فعال و ویسکوزیته آب انار مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آب انار پس از پیش تیمار اولیه با روش کلاسیک شفافسازی تحت تیمار شفافسازی اولترافیلتراسیون قرار گرفت و اثر شاخصهای عملیاتی شامل: دما (20 و 30 درجهسلسیوس) و فشار (5/1، 0/2 و 5/2 بار) بر شفافیت، ویسکوزیته، محتوی پکتین، آنتوسیانین، فنول، تانن و درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH آب انار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که از نظر آنتوسیانین کل، تیمارهای دمای 20 درجه سلسیوس و فشار 0/2 بار و دمای 30 درجه سلسیوس و فشار 0/2 بار به ترتیب کمترین (8/2 درصد) و بیشترین (3/14 درصد) کاهش را داشتند. میزان فنول کل تیمارهای دمای 20 درجه سلسیوس و فشار 0/2 بار و دمای 30 درجه سلسیوس و فشار 0/2 بار به ترتیب کمترین (6564 میلیگرم بر لیتر) و بیشترین (5697 میلیگرم بر لیتر) مقدار بود. بیشترین کاهش در تانن کل در تیمار دمای 30 درجه سلسیوس و فشار 5/2 بار (50 درصد) بود. نتایج نشان داد که در همه تیمارها مقدار پکتین بیش از 98 درصد کاهش یافت و بیشترین شفافیت (5/96 درصد) نیز در تیمار دمای 20 درجه سلسیوس و فشار 5/2 بار مشاهده شد. بعلاوه، نتایج نشان داد افزایش فشار از 5/1 بار به 5/2 بار باعث کاهش معنیدار مقدار ویسکوزیته در دمای 20 و 30 درجه سلسیوس شد (05/0>p). در نهایت، نتیجهگیری شد که تیمار دمای 20 درجه سلسیوس و فشار 5/2 بار در شفافسازی غشاء اولترافیلتراسیون برای فرآیندآب انار مناسب میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
شفافیت؛ شار تراوه؛ فرآیند غشایی؛ آنتوسیانین | ||
مراجع | ||
Baklouti, S., Ellouze-Ghorbel, R., & Mokni, A. (2012). Clarification of pomegranate juice by ultrafiltration: study of juice quality and of the fouling mechanism. Fruits, 67(3), 215-225. Bodbodak, S., Kashaninejad, M., Hesari, J. & Razavi, S.M.A. (2009). Effect of different classical clarification methods on physicochemical and rheological properties of pomegranate juice. Journal of Food Processing and Perseveration, 1(2), 1-16. (In Farsi) Bodbodak, S., Farmani, B. & Nejatian, M. (2021). Effect of operating parameters on permeate flux and fouling behavior during clarification of pomegranate juice using ultrafiltration polymeric membrane. Journal of Food Research, 31(3), 185-197. (In Farsi) Cassano, A., Marchio, M. & Drioli, E. (2007). Clarification of blood orange juice by ultrafiltration: analyses of operating parameters, membrane fouling and juice quality. Desalination, 212, 15–27. Cassano, A., Conidi, C. & Tasselli, F. (2015). Clarification of pomegranate juice (Punica Granatum L.) by hollow fibre membranes: Analyses of membrane fouling and performance. Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 90, 859–866. Conidi, C., Drioli, E., & Cassano, A. (2020). Perspective of membrane technology in pomegranate juice processing: A review. Foods, 9(7), 889. Davarcı, A., Kadiroğlu, P., Dıblan, S., Selli, S., & Kelebek, H. (2019). Influence of processing steps on phenolic composition of clarified and unclarified pomegranate juices as characterized by LC‐DAD‐ESI‐MS/MS. Journal of Food Processing and Preservation, 43(8), 14018. De Barros, S.T.D., Andrade, C.M.G., Mendes, E.S. & Peres, L. (2003). Study of fouling mechanism in pineapple juice clarification by ultrafiltration. Journal of Membrane Science, 215 (1-2), 213–224. El-Nemr, S.E., Ismail, I.A. & Ragab, M. (1990). Chemical composition of juice and seeds of pomegranate fruit. Food/Nahrung, 34 (7), 601–606. Fu, L., Xu, B.T., Xu, X.R., Gan, R.Y., Zhang, Y., Xia, E.Q. & Li, H.B. (2011). Antioxidant capacities and total phenolic contents of 62 fruits. Food Chemistry, 129 (2), 345–350. Galiano, F., Figoli, A., Conidi, C., Menichini, F., Bonesi, M., Loizzo, M.R., Cassano, A. & Tundis, R. (2016). Functional properties of Punica granatum L. juice clarified by hollow fiber membranes. Processes, 4 (3), 21. 68. Gil, M. I., Tomás-Barberán, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (10), 4581-4589. Gökmen, V. & Çetinkaya, Ö. (2007). Effect of pretreatment with gelatin and bentonite on permeate flux and fouling layer resistance during apple juice ultrafiltration. Journal of Food Engineering, 80 (1), 300–305. Gökmen, V., Çetinkaya Açar, Ö., Serpen, A. & ˙Süğüt, İ. (2008). Modeling dead-end ultrafiltration of apple juice using artificial neural network. Journal of Food Process Engineering, 32(2), 248-264. He, Y., Ji, Z. & Li, S. (2007). Effective clarification of apple juice using membrane filtration without enzyme and pasteurization pretreatment. Journal of Separation and Purification Technology, 57 (2), 366–373. Kalaycıoğlu, Z. & Erim, F.B. (2017). Total phenolic contents, antioxidant activities, and bioactive ingredients of juices from pomegranate cultivars worldwide. Food Chemistry, 221, 496-507. Kashyap, D.R., Vohra, P.K., Chopra, S. & Tewari, R. (2001). Application of Pectinases in the Commercial Sector: A Review. Bioresource Technology, 77 (3), 215-227. McLellan, M. R. & Padilla-Zakour, O.I. (2005). Juice Processing. In Barrett, D. M., Somogyi, L., & Ramaswamy, H. (Eds.), Processing Fruits, Science and Technology (2nd ed.). (pp. 71-95). Florida, USA: CRC Press LLC. Mirsaeedghazi, H., Emam-Djomeh, Z., Mousavi, S.M., Aroujalian, A., & Navidbakhsh, M. (2010). Clarification of pomegranate juice by microfiltration with PVDF membranes. Desalination, 264 (3), 243–248. Mondal, M., Biswas, P.P. & De, S. (2016). Clarification and storage study of bottle gourd (Lagenaria siceraria) juice by hollow fiber ultrafiltration. Food and Bioproducts Processing, 100, 1-15. Orak, H. (2007). Total antioxidant activities, phenolics, anthocyanins, poly phenoloxidase activities of selected red grape cultivars and their correlations. Scientia Horticulturae, 111 (3), 235-241. Pulipati, S., Babu, P.S. & Narasu, M.L. (2014). Quantitative determination of tannin content and evaluation of antibacterial activity of Amaranthus tricolor (L). International Journal of Biological Pharmaceutical Resource, 5, 623-6. Pyrouzifard, M. Kh. (2000). Fruit juice clarification (Translate). University Press. (In Farsi) Rahimi, H.R., Arastoo, M. & Ostad, S.N. (2012). A comprehensive review of Punica granatum (pomegranate) properties in toxicological, pharmacological, cellular and molecular biology researches. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 11 (2), 385–400. Rai, P., Rai, C., Majumdar, G. C., DasGupta, S., & De, S. (2006). Resistance in series model for ultrafiltration of mosambi (Citrus sinensis (L.) Osbeck) juice in a stirred continuous mode. Journal of Membrane Science, 283 (1-2), 116–122. Rai, P., Majumdar, G.C., Das Gupta, S. & De, S. (2007). Effect of various pretreatment methods on permeate flux and quality during ultrafiltration of mosambi juice. Journal of Food Engineering, 78 (2), 561–568. Razavi, S. M. A., Mortazavi, S. A., & Musavi, S. M. (2006). Study the pressure on efficiency and fouling in ultrafiltration of milk. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 10 (2), 191-201. (In Farsi). Turrini, E., Ferruzzi, L. & Fimognari, C. (2015). Potential effects of pomegranate polyphenols in cancer prevention and therapy. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2015, 1-19. Vaillanta, F., Cissea, M., Chaverrib, M., Dorniera, A.P.M., Viquezb, F., & Dhuique-Mayera, C. (2005). Clarification and concentration of melon juice using membrane processes. Innovative Food Science and Emerging Technology, 6 (2), 213–220. Vural, G., Zandrie, B. & Herry, H. H. (1998). Improved ultrafiltration for color reduction and stabilization of apple juice. Journal of Food Science, 63 (3), 504-507. Youn, K.S., Hong, J.H., Bae, D.H., Kim, S.J. & Kim, S.D. (2004). Effective clarifying process of reconstituted apple juice using membrane filtration with filter-aid pretreatment. Journal of Membrane Science, 228(2), 179–186.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 295 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 228 |