تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,094,192 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,199,368 |
بررسی عملکرد دانه و محتوای روغن 40 لاین هاپلوئید مضاعف کاملینا (Camelina sativa L.) | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 17، دوره 24، شماره 2، تیر 1401، صفحه 497-509 اصل مقاله (1008.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2021.331945.2622 | ||
نویسندگان | ||
مرجان السادات حسینی فرد1؛ مجید قربانی جاوید* 2؛ الیاس سلطانی3؛ ایرج اله دادی4؛ دانیال کهریزی5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
4استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
5استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
چکیده | ||
بهمنظور ارزیابی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و محتوای روغن لاینهای گیاه روغنی کاملینا، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 40 لاین هاپلوئید مضاعف و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. ازآنجاییکه خصوصیات عملکردی و محتوای روغن لاینهای گیاه کاملینا در شرایط آبوهوایی ایران ناشناخته است، در این پژوهش اجزای عملکرد دانه و همچنین عملکرد و محتوای روغن 40 لاین هاپلوئید مضاعف کاملینا بررسی شد. نتایج این پژوهش نشاندهنده تفاوت بسیار معنیدار ِلاینهای کاملینا از نظر اجزای عملکرد بود که این تفاوتها در نهایت منجر به ایجاد اختلافهای معنیدار در عملکرد دانه شد و از این طریق بر عملکرد روغن دانه تأثیر گذاشت. با وجود اینکه هیچکدام از لاینها در تمامی اجزای عملکرد دانه برتری مطلق نداشتند، اما از نظر عملکرد نهایی دانه لاینهای 134 و 110 بهترتیب با 3178 و3120 کیلوگرم در هکتار بهعنوان لاینهای برتر شناسایی شدند. بنابراین با توجه به هدف این پژوهش بهمنظور انتخاب بهترین لاین کاملینا با حداکثر عملکرد دانه و روغن لاینهای 134 و 110 بهعنوان لاینهای برتر و امیدبخش که با شرایط آبوهوایی منطقه پاکدشت سازگاری دارند، معرفی و توصیه شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد؛ تفاوت های ژنوتیپی؛ دانه های روغنی؛ درصد روغن؛ سازگاری | ||
مراجع | ||
Ahmad Waraich, E., Zeeshan, A., Zahoor, A., & Erman, R. (2020). Alterations in growth and yield of Camelina induced by different planting densities under water deficit stress. International Journal of Experimental Botany, 89(3), 587-597, DOI:10.32604/phyton.2020.08734 Ahmad, M., Waraich, E. A., & Tanveer, A. (2021). Foliar applied thiourea improved physiological traits and yield of Camelina and Canola under normal and heat stress conditions. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 21, 1666–1678. DOI 10.1007/s42729-021-00470-8 Amiri-Darban, N., Nourmohammadi, G., Shirani Rad, A. H., Mirhadi, S. M. J., & Majidi Heravan, I. (2020). Potassium sulfate and ammonium sulfate affect quality and quantity of camelina oil grown with different irrigation regimes. Industrial Crops and Products, 112(4), 148- 156. DOI:10.1016/j.indcrop.2020.112308. Angelini, L. G., Abou Chehade, L., Foschi, L., & Tavarini, S. (2020). Performance and potentiality of Camelina (Camelina sativa L. Crantz) genotypes in response to sowing date under mediterranean environment. Agronomy, 10(12), 1929-1937. DOI: 10.3390/agronomy10121929. Arshadi Bidgoli., M., Amiri Oghan, H., Fotokian, M H., & Alizadeh, B. (2018). Evaluation of diversity and relationship among yield and yield components of rapeseed genotypes (Brassica napus L.). Journal of Crop Breeding, 10(27), 115-124. (In Persian). Bertacchi, S., & Bettiga, M. (2020). Porro, D. Camelina sativa meal hydrolysate as sustainable biomass for the production of carotenoids by Rhodosporidium toruloides. Biotechnol Biofuels, 13(47), 1-10. DOI: 10.1186/s13068-020-01682-3. Blume, R. Y., Rabokon, A. M., Postovoitova, A. S., Ye. Demkovich, A., Pirko, Y. V., Yemets, A. I., Rakhmetov, A., & Blume, Y. B. (2020). Evaluating the diversity and breeding prospects of Ukrainian spring Camelina genotypes. Cytology and Genetics, 54, 420-436. Borzoo, S., Mohsenzadeh, S., & Kahrizi, D. (2021). Water-deficit stress and genotype variation induced alteration in seed characteristics of Camelina sativa. Rhizosphere, 20(4), 18-27. DOI: 10.1016/j.rhisph.2021.100427. Chen, J., Engbersen, N., Stefan, L., Schmid, B., Sun, H., & Schöb, C. (2021). Diversity increases yield but reduces harvest index in crop mixtures. Nature Plants, 7(7), 893-898. DOI: 10.1038/s41477-021-00948-4 Fallah, F., Kahrizi, D., Rezaeizad, A., Zebarjadi, A. R., & Zarei, L. (2019). Evaluation of genetic variation and parameters of fatty acid profile in doubled haploid lines of Camelina sativa L., Plant Genetic Researches. 6(2), 79-96. Ghorbani, M., Kahrizi, D., & Chaghakaboodi, Z. (2020). Evaluation of Camelina sativa doubled haploid lines for the response to water-deficit stress. Journal of Medicinal Plants and By-products, 2,193-199. Holzl, G., & Dormann, P. (2021). Alterations of flower fertility, plant size, seed weight, and seed oil content in transgenic Camelina sativa plants overexpressing CYP78A. Industrial Crops and Products, 170, 113794. DOI:10.1016/j.indcrop.2021.113794 Kakabouki, A., Folina, S., Karydogianni, C. H., & Efthimiadou, A. (2020). The effect of nitrogen fertilization on root characteristics of Camelina sativa L. in greenhouse pots. Agronomy Research, 18(3), 2060-2068, DOI: 10.15159/AR.20.178 Konkova, N. G., Shelenga, T. V., Gridnev, G. A., Dubovskaya, A. G., & Malyshev, L. L. (2021). Stability and variability of Camelina sativa (L.) crantz economically valuable traits in various eco-geographical conditions of the Russian federation. Agronomy, 11(2), 332-340. DOI: 10.3390/agronomy11020332 Kurasiak-Popowska, D., Tomkowiak, A., Człopińska, M., Bocianowski, J., Weigt, D., & Nawracała, J. (2018). Analysis of yield and genetic similarity of Polish and Ukrainian Camelina sativa genotypes. Industrial Crops and Products, 123, 667–675. DOI:10.1016/j.indcrop.2018.07.001 Kuzmanovic, B., Petrovic, S., Nag, N., Mladenov, V., Grahovac, N., Zanetti, F., Eynck, C., Vollmann, J., & Marjanovic Jeromela, A. (2021). Yield-related taits of 20 spring Camelina genotypes grown in a multi-environment study in Serbia. Agronomy, 11(5), 858-869. DOI: 10.3390/agronomy11050858. Leclere, M., Lorent, A.-R., Jeuffroy, M.-H., Butier, A., Chatain, C., & Loyce, C. (2021). Diagnosis of camelina seed yield and quality across an on-farm experimental network. European Journal of Agronomy, 122, 126190. DOI:10.1016/j.eja.2020.126190 Matteo, R., D’Avino, L., Ramirez-Cando, L. J., Pagnotta, E., Angelini, L. G., Spugnoli, P., & Lazzeri, L. (2020). Camelina (Camelina sativa L. Crantz) under low-input management systems in northern Italy: yields, chemical characterization and environmental sustainability. Italian Journal of Agronomy, 15(1519), 132-143. DOI:10.4081/ija.2020.1519 Rezaizad, A., Zaree Siahbidi, A., & Moradgholi, F. (2018). Stability analysis of oil yield in different oilseed rape (Brassica napus L.) genotypes in two normal and delayed sowing date in Kermanshah province. Journal of Crop Breeding, 10(25), 137-148. (In Persian). Vollmann, J., Moritz, T., Kargl, C., Baumgartner, S., & Wagentristl, H. (2007). Agronomic evaluation of camelina genotypes selected for seed quality characteristics. Industrial Crops and Products, 26(3), 270–277. DOI:10.1016/j.indcrop.2007.03.017 Walia, M. K., Zanetti, F., Gesch, R. W., Krzyżaniak, M., Eynck, C., Puttick, D., & Monti, A. (2021). Winter camelina seed quality in different growing environments across Northern America and Europe. Industrial Crops and Products, 169, 113639. DOI:10.1016/j.indcrop.2021.113639. Wittenberg, A., Anderson, J. V., & Berti, M. T. (2020). Crop growth and productivity of winter camelina in response to sowing date in the northwestern Corn Belt of the USA. Industrial Crops and Products, 158, 113036. DOI:10.1016/j.indcrop.2020.113036. Załuski, D., Tworkowski, J., Krzyżaniak, M., Stolarski, M. J., & Kwiatkowski, J. (2020). The characterization of 10 spring Camelina genotypes grown in environmental conditions in North-Eastern Poland. Agronomy, 10(1), 64-73. DOI: 10.3390/agronomy10010064 Zanetti, F., Alberghini, B., & Marjanović Jeromela, A. (2021). Camelina, an ancient oilseed crop actively contributing to the rural renaissance in Europe. A review. Agronomy for Sustainable Development, 41, 107-131. DOI: 10.1007/s13593-020-00663-y. Zanetti, F., Gesch, R. W., Walia, M. K., Johnson, J. M. F., & Monti, A. (2020). Winter camelina root characteristics and yield performance under contrasting environmental conditions. Field Crops Research, 252, 107794. DOI:10.1016/j.fcr.2020.107794 Zubr, J. (2003). Dietary fatty acids and amino acids of Camelina sativa seed. Journal of Food Quality, 26(6), 451-462. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 11,598 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 9,678 |