تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,094,986 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,200,842 |
مقایسه عملکرد کمی و کیفی نسبتهای جایگزینی کشت مخلوط کاسنی با یونجه یکساله در سطوح مختلف تغذیه | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 14، دوره 24، شماره 2، تیر 1401، صفحه 449-464 اصل مقاله (579.26 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2021.319053.2516 | ||
نویسندگان | ||
مهرنوش گرشاسبی* 1؛ محمد رفیعی الحسینی2؛ سینا فلاح3؛ علی اشرف جعفری4؛ شمسعلی رضازاده5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
2استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
3استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
4استاد پژوهش، بخش تحقیقات مرتع موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. | ||
5استادیار، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران. | ||
چکیده | ||
برخی گیاهان دارویی نقش مهمی در تولید علوفه با کیفیت دارند و ضمن کاهش هزینههای تولید به حفاظت محیط زیست و منابع آب و خاک نیز کمک میکنند. از طرفی کشت مخلوط و کاربرد کودهای آلی و زیستی یا تلفیق مناسب این دو با کودهای شیمیایی میتواند بهعنوان یک راهکار در افزایش عملکرد گیاهان در کشاورزی پایدار موردتوجه قرار گیرد. به همین منظور جهت بررسی اثر منابع مختلف کود و نسبتهای مختلف کشت مخلوط جایگزینی کاسنی و یونجه یکساله اسکوتالاتا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در مزرعه آزمایشی واقع در شهرستان بهبهان بهاجرا در آمد. فاکتور اول نوع نهاده تغذیهای (شیمیایی، آلی و تلفیقی) شامل سه سطح کود شیمیایی (اوره+ سوپرفسفات تریپل)، کود ورمیکمپوست و کود تلفیقی (کود زیستی نیتروکسین+ فسفات بارور2+ 50 درصد کود شیمیایی) بود و فاکتور دوم نسبتهای مختلف کشت در پنج سطح شامل کشت خالص کاسنی (SC)، کشت خالص یونجه (SM)، یک ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه (C1M1)، یک ردیف کاسنی: دو ردیف یونجه (C1M2) و دو ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه (C2M1) بودند. صفات موردمطالعه شامل عملکرد علوفه کاسنی و یونجه و ویژگیهای کیفی علوفه شامل درصد و عملکرد پروتئین خام، درصد خاکستر، فیبر خام، قابلیت هضم ماده خشک و محتوای عناصر کلسیم و فسفر علوفه بود. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد علوفه خشک کاسنی و یونجه (بهترتیب 04/4 و 63/4 تن در هکتار) در تیمار تککشتی و منبع کود شیمیایی حاصل شد. نسبتهای کشت مخلوط و کاربرد کودهای تلفیقی و ورمیکمپوست موجب بهبود پروتئین خام و خاکستر یونجه و بهبود فیبر خام علوفه کاسنی بدون کاهش در سایر صفات کیفی شدند. ارزیابی نسبت برابری زمین نشاندهنده برتری تمام نسبتهای کشت مخلوط نسبت به تککشتی این گیاهان بود. درنهایت تیمارهای کشت مخلوط C1M1 و C2M1 با نسبت برابری زمین 3/1 و مجموع عملکرد 44/5 و 95/4 تن در هکتار و کاربرد کود تلفیقی بهعنوان تیمارهای برتر شناخته شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین؛ علوفه؛ کشت خالص؛ کود؛ نسبت برابری زمین | ||
مراجع | ||
Afrasiabi, M., Amini Dehaghi, M., & Modarres Sanavy, A.M. (2011). Effect of phosphate biofertilizer Barvar-2 and triple super phosphate fertilizer on yield, quality and nutrient uptake of Medicago scutellata, cv. Robinson. Plant Protection (Scientific Journal of Agriculture) 4, 43-54. (In Persian). Agha Baba Dastjerdi, M., Amini Dahaghi, M., Chaichi, M., & Bosaghzadeh, Z. (2014). The Effect of different fertilization systems on nutrititative and qualitative characteristics medicine forage (Case study: alfalfa and fenne). Journal of Crop Improvement,16(1), 111-125. (In Persian). Ahlawat, A., & Aharama, R. (1985). Water and nitrogen management in wheat-lentil intercropping system under late-season condition. Journal of Agricultural Science,105, 697-701. Allahdadi, M., Raei, Y., Bahreini nejad, B., Taghizadeh, A., & Narimani, S. (2020). Effects of biological fertilizers on some morphological and nutritional properties of globe artichoke. Iran Agricultural Research, 39(2), 1-10 (In Persian). Arancon, N., Edwards, CA., Bierman, P., Welch, C., & Metzger, J. D. (2004). Influences of vermicomposts on field strawberries: effects on growth and yields. Bioresource Technology, 93(2), 145-153. Armak, A., Farzi, H., & Alipanah, M. (2018). Impact of use of different sources of humic, bio and nano fertilizers and nitrogen levels on saffron (Crocus sativus L.) flower yield. Journal of Saffron Agronomy & Technology, 5(4), 329-344. Arzani, H. (2009). Forage quality and daily requirement of grazing animal. University of Tehran press. 354 p. (In Persian). Asper. M., & Levine, S.H. (1994). Effect of intercropping Maize with other legumes as a main crop. Progressive Agriculture, 1(1), 77-81. Bagheri, M., Zaefarian, F., Bicharanlou, B., & Ghanizadeh, H. (2014). A Study of intercropping of Maize with sweet basil and borag. Cercetări Agronomice în Moldova, 2(158), 13-28. Bais, H. P., & Ravishankar, G. A. (2001). Cichorium intybus L. cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects. Journal of Science Food Agriculture, 81, 467-484. Banik, P., Midya, A., Sarkar, B. K., & Ghose, S. S. (2006). Wheat and chickpea intercropping systems in an additive experiment. European Journal of Agronomy, 24, 325-332. Brezink, B. C., Santavec, I., & Tajnsek, A. (2002). Management system and mineral nitrogen rate impact on the barley grain composition and its nutritional value for ruminants. Rostlinna Vyroba. 48, 463-470. Brooker, R.W., Bennett, A.E., Cong, W.F., & Daniell, T.J. (2015). Improving intercropping: a synthesis of research in agronomy. plant physiology and ecology. New Phytologist, 206, 107-117. Carr, P. M., Horsley, R. D., & Poland, W. (2004). Barley, oat, and cereal-pea mixtures as dryland forages in northern great plains. Agronomy Journal, 96, 677-684. Dahmardeh, M., & Hodiani, A. (2016). Assessment of soil elements in intercropping based on mathematical modeling. Computers and Electronics in Agriculture, 122, 218-224. Daryaei, F., Chaichi, M. R., & Aghaalikhani, M. (2009). Evaluation of Forage Yield and Quality in Chickpea/Barley Intercropping. Field Crop Science, 40(2), 11-19. Derkaoui, M., Caddel, J.L., & Christiansen, S. (1991). A frost tolerance screening of annual medicago spp. Agricolura Mediterranea, 120, 407-416. Dhima, K. V., Lithourgidis, A. S., Vasilakoglou, I. B., & Dordas, C. A. (2007). Competition indices of common vetch and cereal intercrops in two seeding ratio. Field Crop Research, 100, 249-256. Eskandari, H., & Ghanbari, A. (2011). Evaluation of competition and complementarity of corn (Zea mays L.) and cowpea (Vigna sinensis L.) intercropping for nutrient consumption. Journal of Agrcultural Science and Sustainable Production, 21(2), 67-75. (In Persian). Fageria, N. K. (2009). The Use of Nutrients in Crop Plants. CRC BY Press Taylor & Francis Group, LLC. Ghanbari-Bonjar, A. (2000). Intercropped wheat (Triricum aestivum) and bean (Vicia faba) as a low-input forage. Ph.D. thesis. Wye College, University of London. Giacomini, S. J., Vendruseolo, E. R. O., Cubilla, M., Nicoloso, R. S., & Fries, M. R. (2003). Dry matter, C/N ratio and nitrogen, phosphorus and potassium accumulation in mixed soil cover crops in Southern Brazil. Revista Brasileira de Ciencia do Solo, 27, 325-334. Hacker, J. B., & Minson, D. J. (1981). The digestibility of plant parts. Herbage Abstract, 51, 459-482. Hail, Y., Daci, M., & Tan, M. (2009). Evaluation of Annual legumes and barley as sole crops and intercrop in spring frost conditions for animal feeding, yield and quality. Journal Animal Advance, 8(7), 1337-1342. Jafari, A. A., Rasoli, A., Tabaei-Aghdaei S. R., Salehi Shanjani, P., & Alizadeh, M. A. (2014). Evaluation of herbage yield, agronomic traits and powdery mildew disease in 35 populations of sainfoin (Onobrychis sativa) across five environments of Iran. Romanian Agricultural Research, 31, 1-8. Jeylani, M., AjamNorouzi, H., & Rabiee, M. (2016). Effect of planting bed on quantity of hay in different mixing ratio of barley and vetch in rainfed condition of rasht area. Research in Crop Ecosystems, 3(2), 23-35. Jørgensen, H., Gabert, V. M., & Fernández, J. A. (1999). Influence of nitrogen fertilization on the nutritional value of high-lysine barley determined in growing pigs. Animal Feed Science and Technology, 79, 79-91. Karimi, H. (1990). Alfalfa. University Press Center. (In Persian). Koocheki, A, Nassiri Mahallati, M, Moradi, R & Mansoori, H. (2017). Strategies of transition to sustainable agricultulre in Iran, I-Improving resources use efficiency. Journal of Agroecology, 9(3), 618-637. (In Persian). Kushwaha, M., Singh, M., Pandey, A. K., & Kar, S. (2018). Role of nitrogen, phosphorus and bio-fertilizer in improving performance of fodder sorghum -a review. Journal of Hill Agriculture, 9(1), 22-29. Li, G., & Kemp, P. D. (2005). Forage chicory (Cichorium intybus L.): A review of its agronomy and animal production. Advances in Agronomy, 88, 187-222. Liaghat, A. R., CHaichi, M. R., & Hosseini, S. M. B. (2009). The effect of deferred harvesting, sowing density and harvest intensity on forage yield and some vegetative characteristics of annual Medic (Medicago scutelatta Var Robinson). Iranian Journal of Field Crop Scinence, 40(1),99-107. (In Persian). Lithourgidis, A. S., Vasilakoglou, I. B., Dhima, KV., Dordas, C. A., & Yiakoulaki, M. D. (2006). Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crop Research, 99, 106-113. Majidi Dizaj, H., Mazaheri, D., Sabahi, G., & Mirabzadeh, M. (2014). Evaluation of forage yield and quality in alfalfa and sainfoin intercropping. Iranian Journal of Crop Sciences, 16(1), 51-61. (In Persian). Mao, L., Zhang, L., Li, W., van der Werf, W., Sun, J., Spiertz, H., & Li, L.( 2012). Yield advantage and water saving in maize/pea intercrop. Field Crops Research, 138, 11-20. Moynihan, J. M., Simmons, S. R. & Sheaffer, C. C. (1996). Intercropping annual medic with conventional height and semidwarf barley grown for grain. Agronomy Journal, 88(5), 823-828. Monti, M., Pellicano, A., Santonoceto, C., Preiti, G., & Pristeri, A. (2016). Yield components and nitrogen use in cereal-pea intercrops in Mediterranean environment. Field Crops Research, 196, 379-388. Muyayabantu, G. M., Kadiata, B. D., & Nkongolo, K. K. (2013). Assessing the effects of integrated soil fertility management on biological efficiency and economic advantages of intercropped maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) in DR Congo. American Journal of Experimental Agriculture, 3(3), 520-541. Najafi, N., & Mostafae, M. (2015). Improvement of corn plant nutrition by farmyard manure application and intercropping with bean and bitter vetch in a calcareos soil. Journal of Soil Management and Sustainable Production, 5(1), 1-22. (In Persian). Niderkorn, C., Martin, M., Bernard, A., Le Morvan, Y., Rochette, R., & Baumont, M. (2019). Effect of increasing the proportion of chicory in forage-based diets on intake and digestion by sheep. Animal, 13(4), 718-726. Pembleton, K. G., Volence, J. J., Rawnsley, R. P., & Donaghy, D. J. (2010). Partitioning of taproot constituents and crown bud development are affected by water deficit in regrowing alfalfa (Medicago sativa L.). Crop Science, 50, 989-999. Pritchard, K. E. (1987). Yield and quality of irrigated summer fodder crops in Northern Victoria. Australian Society of Soil Science, 27(6), 817-823. Raeis Mirzaei, M., & Nakhzari Moghaddam, A. (2013). The role of forage plants medicines in animal nutrition. The First National Conference on Natural Resources Management, Gonbad Kavous University. (In Persian). Ravindran, B., Dinesh, S. L., Kennedy, L., & Sekaran, G. (2008). Vermicomposting of solid aste generated from leather industries using epigeic earthworm Eisenia fetida. Appllied Biochemstry and Biotechnology, 151, 480-488. Reinhard, W., Neugschwandtner, R., & Kaul, P. H. (2016). Concentrations and uptake of macronutrients by oat and pea in intercrops in response to N fertilization and sowing ratio. Journal Archives of Agronomy and Soil Science, 62(9), 1236-1249. Saedi, F., Mosavi Nik, S.M., & Rahimian Bogar, A.R. (2017). Effects of different fertilizers on the morphophysiological characteristics of chicory under drought stress. Journal of Crop Improvement, 19(1), 119-132. (In Persian). Safikhani, S., Chaichi, M. R., & Pour Babaei, A. (2013). The effects of different N fertilizers (chemical, biological and integrated) on forage quality of berseem clover in an intercropping system with Basil. Iranian Journal of Field Crop Science, 44(2), 237-248. (In Persian). Saha, U. K., Sonon, L. S., Hancock, D. W., Hill, NS., Stewart, L., Heusner, G. L., & Kissel, D. E. (2010). Common terms used in animal feeding and nutrition. The University of Georgia, College of Agriculture and Environmental. Shabani, Q., Chayichi, M. R., Ardakani, M. R., Khavazi, K., & Friedel, Y. (2014). The effect of different fertilizing systems on seed yield and phosphorous absorption in annual medic var. Robinson. Agronomy Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 104, 87-95. (In Persian). Shoaib, M., Shehzad, A., Omar, M., Rakha, A., Husnain, R., Sharif, H. R., & Niazi, S. (2016). Inulin: Properties, health benefits and food applications. Carbohydrate Polymer, 20(147), 444-454. Taheri Asghari, M., Daneshian, J., & Aliabadi Farahani, H. (2009). Effects of drought stress and planting density on quantity and morphological characteristics of chicory (Cichorium intybus L.). Asian Journal of Agricultural Sciences, 1(1), 12-14. Thorsted, M. D., Olesen, J. E., & Weiner, J. (2006). Width of clover strips and wheat rows influence grain yield in winter wheat/white clover intercropping. Field Crop Research, 95, 280-290. Vos, J., Vander Putten, P. E. L., & Birch, C. J. (2005). Effect of nitrogen supply on leaf appearance, leaf nitrogen economy and photosynthetic maize (Zea mays L.). Field Crops Research, 93, 64-73. Zhang, F. S., & Li, L. (2003). Using competitive and facilitative interactions in intercropping system enhance crop productivity and nutrient use efficiency. Plant and Soil, 248, 305-312.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 656 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 241 |