تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,057 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,523 |
تکنیکهای پیشبردی در جایگذاری محصولات غذایی ناسالم در مجلات کودکان | ||
مدیریت بازرگانی | ||
دوره 13، شماره 1، 1400، صفحه 114-131 اصل مقاله (1.1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jibm.2019.285666.3581 | ||
نویسندگان | ||
فریبا اسماعیلپور1؛ میترا شعبانی نشتایی* 2 | ||
1دکتری، گروه مدیریت بازرگانی- بازاریابی، واحد پژوهش، موسسه سلام اوان، آستانه اشرفیه، ایران. | ||
2استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودبار، رودبار، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: روند افزایش چاقی و اضافه وزن در بین کودکان یکی از مسایل مهم سلامت عمومی محسوب می گردد. ترویج غذا و نوشیدنی در رسانهها در ترجیحات غذایی، مصرف و در نتیجه وضعیت سلامتی کودکان تاثیرگذار است. این در حالی است که مجلات کودکان به عنوان یک منبع آموزنده و مورد اعتماد والدین و مبرا از اتهام به تبلیغات، در محتواهای موضوعی خود محصولات غذایی متنوعی را جایگذاری می کنند. هدف این مطالعه نشان دادن شکاف معنادار در شواهد مرتبط با پیامهای غذایی جایگذاری شده در مجلات کودکان است که از طریق بررسی میزان و ماهیت پیشبردهای غذایی صورت می پذیرد. روش: در این بررسی بر اساس تحلیل محتوای 5 مجله فعال کودک در ایران طی یک دوره شش ماهه، تکنیکهای پیشبردی به کار رفته در جایگذاری محصولات غذایی ناسالم شناسایی و معرفی شدند. یافتهها:: با ثبت هر مورد اشاره یا نمایش گزینه غذایی، 143 مورد گزینه غذایی ناسالم در 36 نوع و در 9 گروه، دسته بندی شدند. تکنیک جاذبههای هیجانی با 6/44% بالاترین آمار به کارگیری و پس از آن تکنیک جاذبههای محصول غذایی با 7/28% و سپس تکنیک عناصر بصری با 27% را حاصل کردند. تکنیک دلپذیری، از جاذبههای محصول غذایی، تکنیکهای شادی و بازی/ ماجرا، از جاذبههای هیجانی، سه تکنیکی بودند که سه رتبه نخست را در به کارگیری از تکنیکهای پیشبردی بازاریابی در مجلات کودکان به خود اختصاص داده اند. نتیجهگیری: بر اساس نقش تاثیرگذار به کارگیری تکنیکهای پیشبردی در پذیرش محصولات غذایی ناسالم توسط کودکان، و به کارگیری گاها غیر عمدی این تکنیکها در محتوای مجلات، نتایج این بررسی می تواند برای فعالان حوزه سلامت، متولیان مجلات کودک و والدین در زمینه پیشگیری از روند چاقی کودکان، آگاهی رسان باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
تکنیکهای پیشبردی؛ جایگذاری محصول؛ محصول غذایی ناسالم؛ مجلات کودکان | ||
مراجع | ||
اسماعیل پور، فریبا؛ حیدرزاده هنزایی، کامبیز؛ منصوریان، یزدان و خون سیاوش، محسن (1395). تجربه کودکان از شخصیتهای پیشبردی چاق: یک مطالعه پدیدارشناسی. فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره 8، شماره 4، 721-744. ایرنا (1396). چاقی و اضافه وزن کودکان ایرانی 2 برابر شده است، بانک نشریات کشور. عبدالوند، محمدعلی؛ زمانی مقدم، افسانه و دهقانی سامانی، نسترن (1391). بررسی رفتار کودک در جایگاه مصرف کننده. فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره 4، شماره 3، 103-120. نشریات برتر کودک و نوجوان از نگاه شورای کتاب کودک (1396). www.lisna.ir نئوندورف، کیمبرلیای (1395). راهنمای تحلیل محتوا، ترجمه حامد بخشی و وجیهه جلائیان بخشنده، چاپ اول، مشهد: انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. References Abdolvand, M.A., Zamani Moghadam, A., & Dehghani Samani, N. (2012). Survey of Kid’s Behavior as a Consumer. Journal of Business Management, 4(3), 103-120. (in Persian) Alvy L.M. & Calvert S.L. (2008). Food marketing on popular children’s web sites: A content analysis. Journal of the American Dietetic Association, 108(4), 710–713. Bandura, A. (2001). Social Cognitive Theory of Mass Communication. Media Psychology, 3(3), 265-299. Bank of the country publications. http://www.magiran.com/category.asp?cat=3512. (in Persian) Boyland, E. J., Nolan, S., Kelly, B., Tudur-Smith, C., Jones, A., Halford, J. C., & Robinson, E. (2016). Advertising as a cue to consume: a systematic review and meta-analysis of the effects of acute exposure to unhealthy food and nonalcoholic beverage advertising on intake in children and adults, 2. The American journal of clinical nutrition, 103(2), 519-533. Bugge, A. B. (2016). Food advertising towards children and young people in Norway. Appetite, 98, 12-18. Buijzen, M. (2009). The effectiveness of parental communication in modifying the relation between food advertising and children’s consumption behavior. British Journal of Developmental Psychology, 27(1), 105-121. Chambers, E. (2005). Commentary: Conducting sensory research with children. Journal of Sensory Studies, 20(1), 90-92. Chapman, K. J., Fairchild, R. M., & Morgan, M. Z. (2014). Food references in UK children's magazines—an oral health perspective. British dental journal, 217(10), E20. Contento I. (2008). Nutrition education: linking research, theory, and practice. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 17(1), 176–179. Curtis, J. (2004). Small targets. Marketing, 38, 38–40. Dias, M. & Agante, L. (2011). Can advergames boost children’s healthier eating habits? A comparison between healthy and non‐healthy food. Journal of Consumer Behaviour, 10(3), 152-160. Dixon, H., Scully, M. & Parkinson, K. (2006). Pester power: snackfoods displayed at supermarket checkouts in Melbourne, Australia. Health Promotion Journal of Australia, 17(2), 124–7. Dixon, H.G., Scully, M.L., Wakefield, M.A., White, V.M. & Crawford, D.A. (2007). The effects of television advertisements for junk food versus nutritious food on children’s food attitudes and preferences. Social Science & Medicine, 65(7), 1311–1323. Esmaeilpour, F., Heidarzadeh Hanzaei, K., Mansourian, Y., & Khounsiavash, M. (2016). Children’s Experience of Overweight Promotional Characters in Marketing Activities: A Phenomenological Study. Journal of Business Management, 8(4), 721-744. (in Persian) Esmaeilpour, F., Heidarzadeh, K., Mansourian, Y. & Khounsiavash, M. (2018). Children’s Food Choice: Advertised Food Type, Health Knowledge and Entertainment. Journal of Food Product Marketing, 24(4), 476–494. Gerbner, G., Gross, L., Morgan, M. & Signorielli, N. (1994). Growing up with television: The cultivation perspective. In J. Bryant, & D. Zillman (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (pp. 17–42). Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates. Hebden, L., King, L. & Kelly, B. (2011). Art of persuasion: An analysis of techniques used to market foods to children. Journal of Paediatrics and Child Health, 47(11), 776–782. Hoed, R.C.D. & Elliott, C. (2013). Parents’ views of supermarket fun foods and the question of responsible marketing. Young Consumers, 14(3), 201-215. IRNA (2017). Obesity and overweight in Iranian children have doubled. http://www.irna.ir/fa/News/82652939. (in Persian) Jones, S. C., & Kervin, L. (2011). An experimental study on the effects of exposure to magazine advertising on children's food choices. Public health nutrition, 14(8), 1337-1344. Jones, S. C., & Reid, A. (2010). Children’s magazines: reading resources or food marketing tools?. Public health nutrition, 13(3), 393-399. Jones, S.C., Gregory, P. & Kervin, L. (2012). Branded food references in children's magazines: ‘advertisements’ are the tip of the iceberg. Pediatric Obesity, 7, 220-229. Jones, S.C., Mannino, N. & Green, J. (2010). ‘Like me, want me, buy me, eat me’: relationship-building marketing communications in children's magazines. Public Health Nutrition, 13, 2111–2118. Kelder, S.H., Perry, C.L., Klepp, K.I. & Lytle, L.L. (1994). Longitudinal tracking of adolescent smoking, physical activity, and food choice behaviors. American Journal of Public Health. 84(7), 1121-1126. Doi: 10.2105/AJPH.84.7.1121. Kelly, B., & Chapman, K. (2007). Food references and marketing to children in Australian magazines: a content analysis. Health Promotion International, 22(4), 284-291. Kelly, B., Chapman, K., King, L. & Hebden, L. (2011). Trends in food advertising to children on free-to-air television in Australia. Australian and New Zealand Journal of Public Health, 35(2), 131-134. Kent, M.P. Dubois, L., Kent, E.A. & Wanless, A.J. (2013). Internet marketing directed at children on food and restaurant websites in two policy environments. Obesity, 21(4), 800-807. Kerkadi, A., Hassan, A. S., Al Thani, A. A. M., Al Chetachi, W., Akram, H., Bawadi, H., ... & Risk, N. M. R. (2018). Prevalence of general and abdominal obesity among adolescents attending independent schools in Qatar. Nutrition & Food Science. doi:10.1108/nfs-09-2018-0260 Kraak, V.I. & Story, M. (2015). Influence of food companies’ brand mascots and entertainment companies’ cartoon media characters on children’s diet and health: a systematic review and research needs. obesity reviews, 16(2), 107–126. LISNA (2017). Top children's and adolescent publications from the perspective of the Children's Book Council. www.lisna.ir. (in Persian) Neuendorf, K. A. (2016). The Content Analysis Guidebook, (Hamed Bakhshi & Vajihe Jalaian Bakhshandeh), Mashhad: Jahad Daneshgahi Press. (in Persian) Noble, C., Corney, M., Eves, A., Kipps, M. & Lumbers, M. (2000). Food choice and school meals: primary schoolchildren's perceptions of the healthiness of foods and the nutritional implications of food choices. International Journal of Hospitality Management, 19(4), 413–432. Olsen, A., Kildegaard, H., Gabrielsen, G., Thybo, A.K. & Moller, P. (2012). Measuring children’s food preferences: Using pictures in a computerized conjoint analysis. Journal of Sensory Studies, 27(4), 264–276. Popper, R. & Kroll, J.J. (2005). Issues and viewpoints – conducting sensory research with children. Journal of Sensory Studies, 20(1), 75-87. Quintal, C., & Oliveira, J. (2017). Socioeconomic inequalities in child obesity and overweight in Portugal. International Journal of Social Economics, 44(10), 1377-1389. Smith, R., Kelly, B., Yeatman, H., & Boyland, E. (2019). Food Marketing Influences Children’s Attitudes, Preferences and Consumption: A Systematic Critical Review. Nutrients, 11(4), 875. Solomon, M. R. (2018). Consumer behavior: Buying, having, and being, 12th ed. London: Pearson Education. Šramová, B., & Pavelka, J. (2017). The perception of media messages by preschool children. Young Consumers, 18(2), 121-140. Sullivan S.A. & Birch L.L. (1990). Pass the sugar, pass the salt: experience dictates preference. Developmental Psychology, 26(4), 546–551. Valkenburg, P. M. & Cantor, J. (2001). The development of a child into a consumer. Journal of Applied Developmental Psychology, 22 (1), 61-72. Ward, S. (1974). Consumer Socialization. Journal of Consumer Research, 1(2), 1-14. Williams, J., Wake, M., Hesketh K, Maher, E. & Waters, E. (2005). Health‐related quality of life of overweight and obese children. Journal of the American Medical Association, 293(1), 70–76. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,739 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 521 |