تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,908 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,475 |
تاثیر عصاره آبی بره موم حاصل از روشهای مختلف استخراج بهعنوان نگهدارنده طبیعی در شیر خام | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 52، شماره 2، تیر 1400، صفحه 211-221 اصل مقاله (728.94 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2021.314364.665365 | ||
نویسندگان | ||
سیامک غیبی* 1؛ نرجس ملک جانی1؛ مجید جوانمرد داخلی2 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2گروه صنایع غذایی و تبدیل پژوهشکده فناوری های شیمیایی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
ویژگیهای ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره آبی بره موم حاصل از روشهای مختلف استخراج (خیساندن، سوکسله، مایکروویو و اولتراسونیک) بر کیفیت شیر خام مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای شیمیایی (pH و اسیدیته)، میکروبی (شمارش کلی، کلیفرم ، کپک و مخمر) و ارگانولپتیک (رنگ و بو) شیر حاوی عصاره 6 درصد در طی مدت نگهداری (۱۲ و ۹۶ ساعت به ترتیب در دمای ۳۰ و 5 درجه سلسیوس) مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره در روش سوکسله به ترتیب، ۱/0±4/7 (گرم/100گرم) و ۸/1±0/52 درصد حاصل شد. روش خیساندن با وجود کمترین مقدار ترکیبات فنلی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی (6/0±6/2 گرم/100گرم و 2/2±0/26 درصد) به ترتیب نسبت به مهار رشد تعداد کل باکتریایی (log cfu/ml 0/0±0/6 و 0/0±9/6)، مخمرها (log cfu/ml 0/0±۵/4 و 0/0±0/4) و کلیفرم (log cfu/ml 1/0±1/5 و 0/0±1/4) در پایان زمان نگهداری به ترتیب در دماهای 5 و 30 درجه سلسیوس نسبت به گروه کنترل، اثر مناسبتری از خود نشان داد که نشاندهنده عملکرد بهتر این روش در استخراج ترکیبات موثر در مهار میکروارگانیسمها میباشد. عصاره بره موم حاصل از روشهای مختلف عصارهگیری در اکثر موارد مانع از کاهش pH و افزایش اسیدیته قابل تیتراسیون در طول زمان نگهداری در دو دما نسبت به کنترل شد. تاثیر منفی روی رنگ و بوی شیر خام در هیچ کدام از نمونهها مشاهده نشد. افزودن عصاره ماندگاری نمونهها را نسبت به کنترل در دمای 30 و 5 درجه سلسیوس، در کلیه روشهای استخراج بجز روش سوکسله به ترتیب 3 و 24 ساعت افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
بار میکروبی؛ بره موم؛ ترکیبات فنلی کل؛ روشهای استخراج؛ شیر خام | ||
مراجع | ||
AL-Ani, I., Zimmermann, S., Rechling, J. & Wink M. (2018). Antimicrobial activities of European propolis collected from various geographic origins alone and in combination with antibiotics. Medicines, 5(1), 2-19. Briones-Labarca, V., Plaza-Morales, M., Giovagnoli-Vicuna, C. & Jamett, F. (2015). High hydrostatic pressure and ultrasound extractions of antioxidant compounds, sulforaphane and fatty acids from Chilean papaya (Vasconcellea pubescens) seeds: Effects of extraction conditions and methods. LWT-Food Science and Technology, 60(1), 525–534. Cavalaro, R.I., Cruz, R.G., Dupont, S., Bell, J.M.L.N.M. & Vieira T.M.F.S. (2019). In vitro and in vivo antioxidant properties of bioactive compounds from green propolis obtained by ultrasounds-assisted extraction. Journal of Food Chemistry, 4, 100054- 100062. Chemat, F., Rombaut, N., Sicaire, A. G., Meullemiestre, A., Fabiano-Tixier, A. S. & Abert- Vian, M. (2017). Ultrasound assisted extraction of food and natural products. Mechanisms, techniques, combinations, protocols and applications. A review. Ultrasonics Sonochemistry, 34, 540–560. Cunha, I.B.S., Sawaya, A.C.H.F., Caetano, F.M., Shimizu, M.T., Marcucci, M.C., Drezza, F.T., Povia, G.S. & Carvalho, P.O. (2004). Factors that influence the yield and composition of Brazilian propolis extracts. Journal of Brazilian Chemical Society, 15,964-970. EI-Deeb, A.M. (2017). Utilization of propolis extract as a natural preservative in raw milk. Journal of Food and Dairy Science, 8(8), 315-321. Gheibi, S., Pourfarzad, A. & Mehregan Nikoo, A. (2020). Extraction of propolis extract and investigation of its effect on quality and shelf life of unpasteurized Doogh. Animal Production Research, 9(3), 99-111. (In Farsi). Hamzah, N. & Leo, Ch.P. (2015). Microwave-Assisted Extraction of Trigona Propolis: The Effects of Processing Parameters. International Journal of Food Engineering, 11(6), 43-54. Huang, S., Zhang, C., Wang, K., Li, G.Q. & Hu, F. (2014). Recent advances in the chemical composition of propolis. Journal of Molecules, 19, 19610-19632. Institute of standards and industrial research of Iran. (2006) Milk and milk products- Determination of titrable acidity and pH value- Test method. National standard No: 2852, 1st.Edition. Retrieved Februrary 13, 2021, from http://isom.isiri.gov.ir/nst. Institute of standards and industrial research of Iran. (2007). Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of coliforms – Colony-count technique. National standard No: 9263, 1st.Edition. Retrieved February 13, 2021, from http://isom.isiri.gov.ir/nst. Institute of standards and industrial research of Iran. (2007). Milk and milk products –Enumeration of colony-forming units of yeasts and/or molds-colony-count technique at 25°C. National standard No: 10154, 1st.Edition. Retrieved February 13, 2021, from http://isom.isiri.gov.ir/nst. Institute of standards and industrial research of Iran. (2015). Microbiology of food and animal feed- a Comprehensive method for searching for and total count method of the most probable detection. National standard No: 5272, 1st.Edition. Retrieved February 13, 2021, from http://isom.isiri.gov.ir/nst. Khezri, M., Rostami, S., Riseh, R.S. & Alizadeh, A. (2008). Effect of propolis and clotrimazole on controlling aflatoxin in pistachio. International Journal of Agriculture and Biology, 8(5), 606-608. Kubiliene, L., Laugaliene, V., Pavilonis, A., Maruska, A., Majiene, D., Barcauskaite, K. & Savickas, A. (2015). Alternative preparation of propolis extracts: Comparison of their composition and biological activities. BMC Complementary and Alternative Medicine, 15(1), 156- 166. Mirzoeva, O.K., Grishanin, R.N. & Colder, P.C. (1997). Antimicrobial action of propolis and some of its components. Microbiological Research, 152, 239-246. Pobiega, K., Krasniewska, K., Derewiaka, D. & Gniewosz M. (2019). Comparison of the antimicrobial activity of propolis extracts obtained by means of various extraction methods. Journal of Food Science Technology, 56(12), 5386-5395. Said, S.A., Khan, S.A., Ahmed, I. & Ali, H.S. (2006). Chemical composition of Egyption and UAE propolis. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 19, 58-61. Schmidt, K., Stupar, J., Shirley, J., Adapa, S. & Sukup, D. (1996). Factors affecting titratable acidity in raw milk. Dairy Day, 340, 1984-2014. Sheikhi Koohsar, A. A., Sayyed-Alangi, S. Z., Shamloofar, M. & Sharifian, S. (2018). Effect of different extracts of Iranian propolis on shelf-life of silver crap (Hypophthalmichthys molitrix) fillet in the refrigerator. Journal of Iranian Food science and Technology, 15(3), 51-65. Singleton, V.L. & Rossi, J.R. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158. Trusheva, B., Trunkova, D. & Bankova, V. (2007). Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry Central Journal, 1(13), 1-13. Woisky R.G. & Salatino A. (1998). Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control. Journal of Apicultural Research, 37, 99-105. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 455 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 464 |