تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,032 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,502,249 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,766,308 |
ارزیابی واکنش های رشدی، خصوصیات بیوشیمیایی، ظرفیت تبادلات گازی و عملکرد فتوسیستم II گیاه سیاه دانه تحت تیمار نانوذره نقره | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 12، دوره 23، شماره 4، دی 1400، صفحه 870-855 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2021.307346.2427 | ||
نویسندگان | ||
سارا بنی ابراهیم1؛ لیلا پیشکار* 2؛ علیرضا ایرانبخش3؛ داریوش طالعی4؛ گیتی برزین2 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زیستشناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران. | ||
2استادیار، گروه زیستشناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران. | ||
3استاد، گروه زیستشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
4استادیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه دارویی سیاهدانه تحت غلظتهای مختلف نانوذره نقره (صفر، 5/2، 5، 10، 20، 40 و 80 میلیگرم بر لیتر)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار در گلخانه دانشگاه شاهد در سال 1397 انجام شد. صفات رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی، آنتوسیانین، محتوای پرولین، گلایسین بتائین، قندهای محلول و نامحلول، ترکیبات فنلی و پارامترهای تبادلات گازی و فلورسانس دستگاه فتوسنتزی در پژوهش حاضر موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار نانوذره نقره در غلظتهای بالا (20، 40 و 80 میلیگرم بر لیتر) بهطور معنیداری از تولید زیستتوده و رشد ریشه و ساقه ممانعت کرد و باعث کاهش رنگیزههای کلروفیل a و b شد، درحالیکه تیمار نانوذره نقره محتوای کاروتنوئیدها، پرولین، گلایسین بتائین، قندهای محلول، آنتوسیانین و ترکیبات فنلی را نسبت به شاهد افزایش داد. با افزایش غلظت نانوذره نقره، نسبت فتوسنتز، نسبت تعرق، هدایت روزنهای، ماکسیمم عملکرد کوانتومی فتوسیستمII، ضریب خاموشی فتوشیمیایی و عملکرد کوانتومی مؤثر فتوشیمیایی فتوسیستمII کاهش یافت. بررسی فلورسانس کلروفیل a نشان داد غلظتهای بالای نانوذره نقره باعث ممانعت انتقال انرژی از کمپلکس دریافتکننده نور به مرکز واکنش، تخریب کمپلکس تجزیهکننده آب در فتوسیستمII و غیرفعالشدن مرکز واکنش فتوسیستمII شد. نتایج کلی نشان داد که تیمار با نانوذره نقره باعث القای مکانیسم بازدارندگی بر فرایند فتوسنتز و در نتیجه، تولید زیستتوده گیاه سیاهدانه شد. | ||
کلیدواژهها | ||
تبادلات گازی؛ ترکیبات اسمولیت؛ سیاه دانه؛ فلورسنس کلروفیل؛ نانو ذره نقره | ||
مراجع | ||
Bagherzadeh Homaee, M., & Ehsanpour, A. A. (2015). Physiological and biochemical responses of potato (Solanumtuberosum) to silver nanoparticles and silver nitrate treatments under in vitro conditions. Indian Journal of Plant Physiology, 20(4), 353-359. Ben Rejeb, K., Abdelly, C., & Savoure, A. (2014). How reactive oxygen species and proline face stress together. Plant Physiology and Biochemistry, 80, 278-284. Boxall, A., Tiede, K., Chaudhry, Q., & Aitken, R. (2007). Current and future predicted exposure to engineered nanoparticles. Science of the Total Environment, 390, 396-409. Carocho, M., & Ferreir,a I. C. (2013). A review on antioxidants, pro-oxidants and related controversy: Natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food and Chemical Toxicology, 51, 15-25. Chung, I. M., Rekha, K., & Rajakumar, G. (2018) M. Elicitation of silver nanoparticles enhanced the secondary metabolites and pharmacological activities in cell suspension cultures of bitter gourd. Biotechnology, 8(10), 412. Dewez, D., Dautremepuits, C., & Jeandet, P. (2003). Effects of methanol on photosynthetic processes and growth of Lemnagibba. Photochemistry and Photobiology, 78, 420-424. Geisler-Lee, J., Wang, Q., & Yao, Y. (2013). Phytotoxicity, accumulation and transport of silver nanoparticles by Arabidopsis thaliana. Nanotoxicology, 7(3), 323-337. Gerami, M., Ghorbani, A., & Karimi, S. (2018). Role of salicylic acid pretreatment in alleviating cadmium-induced toxicity in Salvia officinalis L. Iranian Journal of Plant Biology, 10(1), 81-95. Ghorbani, A., Razavi, S. M., & Ghasemi Omran, V. O. (2018b). Piriformosporaindica inoculation alleviates the adverse effect of NaCl stress on growth, gas exchange and chlorophyll fluorescence in tomato (Solanumlycopersicum L.). Plant Biology, 20(4), 729-736. Ghorbani, A., Razavi, S. M., & Ghasemi Omran, V.O. (2018a). Piriformosporaindica alleviates salinity by boosting redox poise and antioxidative potential of tomato. Russian Journal of Plant Physiology, 65(6), 898-907. Guo, N., Cheng, F., &Wu, J. (2014). Anthocyanin biosynthetic genes in Brassica rapa. BMC Genomics, 15(1), 426. Hatami, M., Kariman, K., & Ghorbanpour, M. (2016). Engineered nanomaterial-mediated changes in the metabolism of terrestrial plants. Science of the Total Environment, 571, 275-291. Hediat, M., & Salama, H. (2012). Effects of silver nanoparticles in some crop plants, Common bean (Phaseolus vulgaris L.) and corn (Zea mays L.). International Research Journal of Biotechnology, 3(10), 190-197. Hsiao, I. L., Hsieh, Y. K., & Wang, C. F. (2015). Trojan-Horse mechanism in the cellular uptake of silver nanoparticles verified by direct intra- and extracellular silver speciation analysis. Environmental Science and Technology, 49(6), 3813-3821. Jahani, S., Saadatmand, S., & Mahmoodzadeh, H. (2019). Effect of foliar application of cerium oxide nanoparticles on growth, photosynthetic pigments, electrolyte leakage, compatible osmolytes and antioxidant enzymes activities of Calendula officinalis L. Biologia, 1-13. Jiang, H.S., Li, M., & Chang, F.Y. (2012). Physiological analysis of silver nanoparticles and AgNO3 toxicity to Spirodelapolyrhiza. Environmental Science & Technology, 31, 1880-1886. Ke, M., Qu, Q., & Peijnenburg, W. J. G. M. (2018). Phytotoxic effects of silver nanoparticles and silver ions to Arabidopsis thaliana as revealed by analysis of molecular responses and of metabolic pathways. Science of the Total Environment. 644, 1070-1079. Khan, N., & Bano, A. (2016). Role of plant growth promoting rhizobacteria and Ag-Nano particle in the bioremediation of heavy metals and maize growth under municipal wastewater irrigation. International Journal of Phytoremediation, 18(3), 211-221. Kowalska, I., Pecio, L., & Ciesla, L. (2014). Isolation, chemical characterization, and free radical scavenging activity of phenolics from Triticumaestivum L. aerial parts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62(46), 11200-8. Kumari, M., Mukherjee, A., & Chandrasekaran, N. (2009). Genotoxicity of silver nanoparticles in Allium cepa. Science of the Total Environment, 407(19), 5243-5246. Lajayera, B. A., Ghorbanpour, M., & Nikabadi, S. (2017). Heavy metals in contaminated environment: destiny of secondary metabolite biosynthesis, oxidative status and phytoextraction in medicinal plants. Ecotoxicology and Environmental Safety, 145, 377-390. Lim, J. H., Park, K. J., & Kim, B. K. (2012). Effect of salinity stress on phenolic compounds and carotenoids in buckwheat (Fagopyrumesculentum M.) sprouts. Food Chemistry, 135(3), 1065-1070. Lin, D., & Xing, B. (2007). Phytotoxicity of nanoparticles: inhibition of seed germination and root growth. Environmental Pollution. 150(2), 243–250. Matthaus, B., & Ozcan, M. M. (2011). Fatty acids, tocopherol, and sterol contents of some Nigella species seed oil. Czech Journal of Food Sciences, 29, 145-150. Navarro, E., Piccapietra, F., & Wagner, B. (2008). Toxicity of silver nanoparticles to Chlamydomonasreinhardtii. Environmental Science & Technology, 42(23), 8959-8964. Oukarroum, A., Bras, S., & Perreault, F. (2012). Inhibitory effects of silver nano-particles in two green algae, Chlorella vulgaris and Dunaliellatertiolecta. Ecotoxicology and Environmental Safety, 78, 80-85. Pal, S., Tak, Y. K., & Song, J. M. (2007). Does the antibacterial activity of silver nanoparticles depend on the shape of the nanoparticle? A study of the gram-negative bacterium Escherichia coli. Applied and Environmental Microbiology, 73, 1712-1720. Pękal, A., & Pyrzynska, K. (2014). Evaluation of aluminum complexation reaction for flavonoid content assay. Food Analytical Methods, 7, 1776-1782. Qian, H., Peng, X., & Han, X. (2013). Comparison of the toxicity of silver nanoparticles and silver ion on the growth of terrestrial plant model Arabidopsis thaliana. Journal of Environmental Sciences, 25(9), 1947-1955. Rastogi, A., Zivcak, M., & Tripathi, D. K. (2019). Phytotoxic effect of silver nanoparticles in Triticumaestivum: Improper regulation of photosystem I activity as the reason for oxidative damage in the chloroplast. Photosynthetica, 57(1), 209-216. Rico, C. M., Morales, M. I., & Barrios, A. C. (2013). Effect of cerium oxide nanoparticles on the quality of rice (Oryzasativa L.) grains. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(47), 11278-11285. Salvatori, E., Fusaro, L., & Gottardini, E. (2014). Plant stress analysis: application of prompt, delayed chlorophyll fluorescence and 820 nm modulated reflectance. Insights from independent experiments. Plant Physiology and Biochemistry, 85,105-113. Sims, D. A., & Gamon, J. A. (2002). Relationships between leaf pigment content and spectral reflectance across a wide range of species, leaf structures and developmental stages. Remote Sensing of Environment, 81(2-3), 337-354. Thuesombat, P., Hannongbua, S., & Akasit, S. (2014). Effect of silver nanoparticles on rice (Oryza sativa L. cv. KDML 105) seed germination and seedling growth. Ecotoxicology and Environmental Safety, 104, 302-309. Tripathi, D. K., Singh, S., & Singh, V. P. (2017). Silicon nanoparticles more effectively alleviated UV-B stress than silicon in wheat (Triticum aestivum) seedlings. Plant Physiology and Biochemistry, 110, 70-81. Vishwakarma, K., Shweta Upadhyay, N., & Singh, J. (2017). Differential phytotoxic impact of plant mediated silver nanoparticles (AgNPs) and silver nitrate (AgNO3) on Brassica sp. Frontiers in Plant Science, 8, 1501. Yang, Y., Xu, S., & Xu, G. (2019). Effects of ionic strength on physicochemical properties and toxicity of silver nanoparticles. Science of the Total Environment, 647, 1088-1096. Yin, L., Cheng, Y., & Espinasse, B. (2011). More than the ions: the effects of silver nanoparticles on Loliummultiflorum. Environmental Science & Technology, 45(6), 2360-2367. Zhang, W., Li, Y., & Niu, J. (2013). Photogeneration of reactive oxygen species on uncoated silver, gold, nickel, and silicon nanoparticles and their antibacterial effects. Langmuir, 29(15), 4647-4651. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 599 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 368 |