تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,514 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,130,600 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,236,919 |
تأثیر باکتریهای حلکننده فسفات بر واکنش ارقام گندم نان به تنش گرمای انتهای فصل | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 23، شماره 4، دی 1400، صفحه 698-683 اصل مقاله (1.86 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2021.305632.2414 | ||
نویسندگان | ||
اسما اصلانی1؛ مهرو مجتبایی زمانی* 2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی گروه کشاورزی، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران | ||
2استادیار گروه کشاورزی، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی امکان کاهش اثر منفی تنش گرمای انتهای فصل با استفاده از باکتریهای حلکننده فسفات، این پژوهش در سال زراعی 98-1397 در مزرعهای واقع در منطقه هفتکل وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی رامهرمز بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل تاریخ کاشت در دو سطح (اول آذرماه و 12 دیماه) و عامل فرعی بهصورت فاکتوریل شامل پنج رقم گندم نان (چمران2، مهرگان، سیروان، شوش و برات) و دو سطح کاربرد باکتریهای حلکننده فسفات (عدم تلقیح و تلقیح بذر) بود. نتایج نشان داد که با تأخیر در کاشت و وقوع تنش گرما در دوره پرشدن دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و دوره مؤثر پرشدن دانه کاهش و سرعت پرشدن دانه افزایش یافت و شدت واکنش بسته به رقم متفاوت بود. رقم مهرگان در هر دو تاریخ کاشت از عملکرد بالایی برخوردار بود و در تاریخ کاشت تأخیری با بیشترین افزایش در سرعت پرشدن دانه و کمترین کاهش تعداد دانه در سنبله، بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت را به خود اختصاص داد. با تلقیح بذر با باکتری در هر دو تاریخ کاشت، بهطور متوسط، تعداد دانه در سنبله 6/4 درصد، عملکرد دانه 6/7 درصد و عملکرد بیولوژیک 7 درصد افزایش یافت، اما اثر متقابل تاریخ کاشت در رقم در باکتری بر عملکرد و صفات مرتبط با آن معنیدار نبود و ازاینرو، تأثیر باکتریهای حلکننده فسفات بر تخفیف اثر تنش گرما اثبات نشد و تأثیر مثبت باکتری در هر دو تاریخ کاشت یکسان بود. در مجموع در این پژوهش، توانایی بالاتر در افزایش سرعت پرشدن دانه و حفظ بیشتر تعداد دانه در سنبله، دو صفت با اهمیت برای دستیابی به عملکرد دانه بالاتر در شرایط تنش گرمای انتهای فصل شناخته شد. | ||
کلیدواژهها | ||
تاریخ کاشت؛ تغییر اقلیم؛ رشد دانه؛ عملکرد؛ کود زیستی | ||
مراجع | ||
Abd El-Daim, I. A., Bejai, S., Fridborg, I., & Meijer, J. (2018). Identifying potential molecular factors involved in Bacillus amyloliquefaciens 5113 mediated abiotic stress tolerance in Wheat. Plant Biology, 20(2), 271-279. DOI: 10.1111/plb.12680 Ali, S. Z., Sandhya, V., Grover, M., Linga, V. R., & Bandi, V. (2011). Effect of inoculation with a thermotolerant plant growth promoting Pseudomonas putida strain AKMP7 on growth of Wheat (Triticum spp.) under heat stress. Journal of Plant Interactions, 6(4), 239-246. https://doi.org/10.1080/17429145.2010.545147 Altenbach, S. B., Dupont, F. M., Kothari, K. M., Chan, R., Johnson, E. L., & Lieu, D. (2003). Temperature, water and fertilizer influence the timing of key events during grain development in a US spring Wheat. Journal of Cereal Science, 37(1), 9-20. https://doi.org/10.1006/jcrs.2002.0483 Asgari, K., Dastan, S., Ajam noroozi, H., & Ghanbari, A. (2016). Effects of grain growth characteristic and yield components on Wheat yield in Golestan provinces climatic condition. Quarterly Journal of Plant Production Science, 6(2), 33-40. http://jpps.iau-shoushtar.ac.ir/article_535948_en.html (in Persian) Cossani, C. M., & Reynolds, M. P. (2012). Physiological traits for improving heat tolerance in Wheat. Plant Physiology, 160, 1710-1718. https://doi.org/10.1104/pp.112.207753 Dias, A. S., & Lidon, F. C. (2010). Bread and durum Wheat tolerance under heat stress: a synoptical overview. Emirates Journal of Food Agriculture, 22(6), 412-436. https://doi.org/10.9755/ejfa.v22i6.4660 Dutkiewicz, J., Mackiwicz, B., Lemieszek, M. K., Golec, M., & Milanowski, J. (2016). Pantoea agglomerans: a mysterious bacterium of evil and good. Part IV. Beneficial effects. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 23(2), 206- 222. https://doi.org/10.5604/12321966.1203879 Ebadzadeh, H. (Ed.). (2016). Investigating the statistics of area harvested and production quantity of field crops during 36 years (1978-2014). Iran, Ministry of Agriculture- Jahad, Deputy for Planning & Economic Affairs. (in Persian) Eisvand, H. R., Kamaei, H., & Nazarian, F. (2018). Chlorophyll fluorescence, yield and yield components of bread Wheat affected by phosphate bio-fertilizer, zinc and boron under late-season heat stress. Photosynthetica, 56(4), 1287-1296. https://doi.org/10.1007/s11099-018-0829-1 Farooq, M., Bramley, H., Palta, J. A., & Siddique, H. M. (2011). Heat stress in wheat during reproductive and grain-filling phases. Critical Reviews in Plant Sciences, 30(6), 491-507. https://doi.org/10.1080/07352689.2011.615687 Ghaderi, M. Gh., Zeinaali Khanghahi, H., Hosseinzadeh, A. H., Taleei, A. R., & Naghavi, M. R. (2009). Evaluation of relationships between grain yield, yield components and the other charavteristics associated with grain yield in bread Wheat using multivariate statistical analysis. Iranian Journal of Field Crops Research, 7(2), 573-582. (in Persian) Ghatei, A., Bakhshandeh, A., Abdali Mashhadi, A. R., Siadat, S. A., Alami saeid, K., & Gharineh, M. H. (2017). Effect of nitrogen fertilizer and cytokinin application on grain yield and physiological traits of Wheat (Triticum aestivum L. cv. Chamran) under terminal heat stress condition. Iranian Journal of Crop Sciences, 18(4), 273-287. (in Persian) HanumanthaRao, B., Nair, R. M., & Nayyar, H. (2016). Salinity and high temperature tolerance in Mungbeen (Vigna radiate L.) from a physiological perspective. Frontiers in Plant Science, 7(957), 1-20. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.00957 Hashemi-Dezfoli, A., & Marashi, A. (1995). Assimilate changes in flowering time and its impact on growth, grain yield and yield components. Journal of Agricultural Science and Technology, 9(1), 16-32. (in Persian) Kamaei, H., Eisvand, H. R., & Nazarian, F. (2018). Effects of planting date, bio-fertilizer containing P solubilizing bacteria and elements foliar application of zinc and boron on physiological and agronomic traits of bread Wheat (Aflak cultivar). Iranian Journal of Field Crops Research, 16(1), 165-179. (in Persian) Khalilzadeh, R., Seyed Sharifi, R., & Jalilian, J. (2016). Effect of cycocel and bio fertilizers on quantitative and qualitative yield, rate and grain filling period of wheat under water limitation conditions. Crop Physiology Journal, 31(8), 41-60. (in Persian) Koocheki, A., & Nassiri Mahallati, M. (2016). Climate change effect on agricultural production of Iran: II. Predicting productivity of field crops and adaptation strategies. Iranian Journal of Field Crops Research, 14(1), 1-20. https://doi.org/10.22067/gsc.v14i1.51157 (in Persian) Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., & Jafari, L. (2016). Evaluation of climate change effect on agricultural production of Iran: I. Predicting the future agroclimatic conditions. Iranian Journal of Field Crops Research, 13(4), 651-664. https://doi.org/10.22067/gsc.v13i4.51156 (in Persian) Mansoori, I. (2013). Response of promising line N8119 of Wheat to application of phosphate bio-fertilizer. Journal of Crops Improvment, 15(1), 125-133. (in Persian) Mojtabaie Zamani, M., Nabipour, M., & Meskarbashee, M. (2014). Resposes of bread Wheat genotypes to heat stress during grain filling period Ahvaz conditions. Journal of Plant Productions, 37(4), 119-130. (in Persian) Moshattati, A., Alami-Saied, Kh., Siadat, S. A., Bakhshandeh, A. M., & Jalal-Kamali, M. R. (2010). Evaluation of terminal heat stress tolerance in spring bread Wheat cultivars in Ahwaz conditions. Iranian Journal of Crop Sciences, 12(2), 85-99. (in Persian) Moshattati, A., Siadat, S. A., Bakhshandeh, A. M., & Jalal-Kamali, M. R. (2018). The effect of growth and development periods on grain yield of spring bread Wheat under terminal heat stress in Ahwaz. Stresses in Crop Sciences, 11(1), 197-209. DOI: 10.22077/ESCS.2017.355.1067. (in Persian) Nahar, K., Ahamed, K. U., & Fujita, M. (2010). Phenological variation and its relation with yield in several Wheat (Triticum aestivum L.) cultivars under normal and late sowing mediated heat stress condition. Notulae Scientia Biologicae, 2(3), 51-56. DOI: 10.15835/nsb.2.3.4723 Nikkhah, H., & Martirosian, H. (2017). Investigation of durum Wheat cultivars based on heat tension evolution indices in mazandaran. Crop Physiology Journal, 9(33), 19-33. (in Persian) Omidi, M., Siahpoosh, M. R., Mamghani, R., & Modarresi, M. (2014). The effects of terminal heat stress on yield, yield components and some morpho-phenological traits of Wheat genotypes in Ahwaz weather conditions. Journal of Crop Production, 6(4), 33-53. (in Persian) Pazoki, A. (2016). Effects of humic acid and plant growth promoting rhizobacteria (PGPRs) on yield and yield components of durum Wheat under drought stress condition in Shahr-e-Rey region. Cereal Research, 6(1), 105-117. (in Persian) Pradhan, G. P., & Prasad, P. V. V. (2015). Evaluation of Wheat chromosome translocation lines for high temperature stress tolerance at grain filling stage. Plos One 10(2), e0116620. DOI: 10.1371/journal.pone.0116620 Rezapour Kavishahi, T., Ansari, M. H., & Mostafavi rad, M. (2015). Effects of some phosphorus bacteria strains on yield and agronomic traits in local bean of Guilan under different phosphate fertilizer rates. Journal of Crops Improvement, 17(3), 801-814. (in Persian) Sarikhani, M. R., Aliasharzad, N., & Malboobi, M. A. (2013). Improvement of wheat phosphorus nutrition using phosphate solubilizing bacteria. Journal of Soil Management and Sustainable Production, 3(1), 39-57. (in Persian) Sehgal, A., Sita, K., Siddique, K. H. M., Kumar, R., Bhogireddy, S., Varshney, R., Hanumantharao, B., Nair, R. M., Prasad, P. V. V., & Nayyar, H. (2018). Drought or/and heat-stress effects on seed filling in food crops: impacts on functional biochemistry, seed yields, and nutritional quality. Frontiers in Plant Science, 9(1705), 1-19. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01705 Seyed Sharifi, R., Ganbari, P., Khavazi, K., & Kamari, H. (2016). Study of interaction between nitrogen and biofertilizers on yield, grain growth of wheat and fertilizer use efficiency. Journal of Soil Biology, 4(1), 1-14. DOI: 10.22092/SBJ.2016.106754 (in Persian) Tahir, M., Khalid, U., Ijaz, M., Mustafa Shah, Gh., Naeem, M. A., Shahid, M., Mahmood, Kh., Ahmad, N., & Kareem, F. (2018). Combined application of bio-organic phosphate and phosphorus solubilizing bacteria (Bacillus strain MWT 14) improve the performance of bread wheat with low fertilizer input under an arid climate. Brazilian Journal of Microbiology, 49, 15-24. https://doi.org/10.1016/j.bjm.2017.11.005 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 589 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 678 |