تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,277 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,934 |
ارزیابی تحمل به شوری در گیاهچههای لاینهای نوترکیب برنج ایرانی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 14، دوره 51، شماره 3، مهر 1399، صفحه 177-191 اصل مقاله (1.66 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2019.263513.654508 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سمیه سنچولی1؛ محمود قربانزاده2؛ حسین صبوری* 3؛ محمد زارع مهرجردی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، داشنگاه گنبد کاووس. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4استادیار گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی 74 لاین خالص نوترکیب برنج ایرانی حاصل تلاقی ارقام ندا × اهلمی طارم در مرحله گیاهچهای و تحت تنش شوری،، آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در دو شرایط کشت نرمال و تنش شوری در دانشگاه گنبد کاووس در سال 1395 انجام شد. برای اعمال تنش شوری، گیاهچهها بهمدت یک هفته تحت تنش شش دسیزیمنس بر متر قرار گرفتند و سپس میزان تنش شوری به 12 دسیزیمنس بر متر افزایش یافت. محتوای کلروفیل، طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک ریشه و ساقه، سطح برگ، طول و عرض بزرگترین برگ، تعداد ریشه، قطر ریشه، چگالی سطحی ریشه، غلظت سدیم و پتاسیم ریشه و ساقه، نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و ساقه، طول، عرض و تعداد روزنه، زیستتودهزیستتوده تر و خشک و امتیاز ارقام براساس امتیازدهی موسسه بین المللی تحقیقات برنج ثبت شد. معنیدار بودن تفاوت بین لاینها برای صفات مورد بررسی، تنوع بین آنها را نشان داد. بالاترین همبستگیها مربوط به صفات قطر ریشه و چگالی سطحی ریشه بود. امتیاز ارقام، همبستگی معنیداری با وزن خشک گیاهچه، مساحت برگ و محتوای کلروفیل و طول ریشه داشت. در رگرسیون مرحلهای، صفات محتوای کلروفیل و مساحت برگ، بیشترین تغییرات را توجیه کردند. تجزیه خوشهای بر اساس مجموع صفات گیاهچهای، لاینها را به چهار گروه تقسیم کرد و لاینهای 11، 102 ،39 و 85، متحمل به تنش شوری تشخیص داده شدند. نتایج بهدست آمده از این پژوهش میتواند لاینهای متحمل را برای تلاقی و تهیه جمعیتهای مناسب برای برنامههای اصلاحی شناسایی کند.. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تجزیه خوشه ای؛ تجزیه علیت؛ تنش شوری؛ رگرسیون مرحلهای؛ همبستگی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
برنج (Oryza sativa L.) محصول عمده بیشتر کشورهای آسیایی است که زراعت آن در بیش از نیمی از زمینهای کشاورزی در این قاره رواج دارد. مردم این منطقه، روزانه 30 تا 80 درصد کالری مورد نیاز خود را از این محصول دریافت میکنند (Majidimehr & Amiri-Fahliani, 2016). افزایش سریع جمعیت، نیاز به 87 درصد بیشتر از محصولات مانند برنج، گندم، سویا و ذرت را از طریق استفاده از منابع خاک و آب ایجاد کرده است (Kromdijk & Long, 2016). دادههای اخیر نشان میدهد که بهطور متوسط، 2000 کیلومتر مربع از زمینهای آبی از 75 کشور، بهعلت شوری بهطور مداوم در حال تخریب هستند.(Reddy et al., 2017) شوری بهعنوان یک عامل محیطی محدودکننده رشد و نمو و تولید محصول در گیاهان میباشدRahnama & Ebrahimzadeh, 2004., Molassitotis et al., 2006)). تنش شوری با کاهش در تقسیم، سرعت طویل شدن و تورژسانس سلولی و همچنین سخت و ضخیم شدن دیواره سلولها، موجب کاهش کلی رشد میشود ((Deivanai et al., 2011. Zhang et al (2010) گزارش کردند که افزایش غلظت یون سدیم در اطراف ریشه و درون گیاه برنج، باعث کاهش فتوسنتز میشود و کاهش فتوسنتز، سبب کاهش انرژی و تولید مواد اولیه لازم برای فرایند آنابولیسم خواهد شد. Shannon et al . (1987) نشان دادند که با افزایش شوری، وزن خشک ساقه، تراکم بوته و زیستتوده کاهش مییابند. آنها کاهش وزن خشک ساقه در محیطهای مختلف رشدی (شن و رس) را به افزایش تجمع سدیم در بافت مرتبط دانستند. Lee et al (2003) ارقام برنج ایندیکا و ژاپونیکا را از نظر تحمل به شوری با هم مقایسه نمودند و مقدار جذب پتاسیم در ساقه گیاهچههایی که تحت تنش شوری 12 دسیزیمنس بر متر بودند را اندازهگیری کردند. ارقام ایندیکا کاهش بیشتری را از نظر تمام خصوصیات رشد نسبت به ارقام ژاپونیکا نشان دادند و مقدار سدیم را به نحو بهتری دفع نمودند و با جذب پتاسیم بیشتر، نسبت سدیم به پتاسیم را در ساقههای خود پایین نگه داشتند.Shiro et al. (2002) ارتباط بین توزیع و تجمع سدیم و آسیب وارد شده ناشی از شوری را در برگهای گیاهچههای برنج بررسی نمودند. این محققان نشان دادند که تجمع سدیم در برگهای مسن، بیشتر است. نتایج این مطالعه نشان داد که در مقایسه با غلظت سدیم برگ، ارتباط بین سن برگ با آسیب ناشی از شوری قویتر است. Sabouri et al (2008) عنوان کردند که ارقام متحمل، نمک را جذب میکنند، اما آن را در واکوئلهای سلولهای برگ انباشته میکنند و در نتیجه از صدمات نمک اضافی مصون میمانند. این امر در نتیجه فعالیت ناقلهای آنتیپورترسدیم- پروتون در سطح تونوپلاست میباشد. برگهای ضخیمتر، دارای بافت پارنشیمی بیشتر و تعداد واکوئل بیشتری هستند و در نتیجه بهتر میتوانند نمکها را در واکوئل ذخیره کنند. نتایج تحقیق Kibria et al. (2017) نشان داد که میزان کلروفیل a و b با افزایش شوری در 40 و 60 ملیمولار NaCl کاهش مییابد. با این حال، الگوهای کاهش کل کلروفیل برای ارقام مقاوم و حساس به شوری متفاوت بود. Kibria et al. (2017) و Kumar et al. (2007) با مطالعه عکسالعمل ارقام برنج ایندیکا نشان دادند که در تنش شوری، درصد جوانهزنی، رشد گیاه و مقدار رنگیزه کلروفیلی کاهش مییابد. اثر تنش بر گیاهچههای برنج در مطالعه Prajuabmon et al. (2009) نشان داد که نسبت سدیم به پتاسیم و پرولین کاهش مییابد، بهطوریکه واریته متحمل، بالاترین محتوای پرولین و پایینترین نسبت سدیم به پتاسیم را نشان داد. بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای برنج در رابطه با تنش شوری در مرحله گیاهچهای نشان داد که گروه متحمل، دارای درصد سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کم، وزن خشک ریشه، ساقه، زیستتوده و طول ریشه و ساقه زیاد بودند. با توجه به اینکه کنترل شوری، یکی از مهمترین عوامل مدیریت کشاورزی و منابع طبیعی است و تنش شوری، منجر به افزایش هزینه تولید و کاهش قابل ملاحظه محصول میشود، بنابراین تحقیقات در زمینه معرفی ارقام متحمل به شوری از اهمیت خاصی برخوردار است، این آزمایش بهمنظور بررسی روابط بین صفات گیاهچههای برنج تحت تنش شوری و تعیین مهمترین صفات موثر بر رشد و نمو گیاهچههای برنج در شرایط تنش شوری حاصل از یونهای NaCl طراحی شد.
مواد و روش به منظور بررسی واکنش 74 لاین خالص نوترکیب نسل هشتم برنج حاصل از تلاقی ارقام اهلمی طارم × ندا به تنش شوری، آزمایشی بهصورت مرکب و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در دو شرایط کشت نرمال و شوری حاصل از NaCl، در آزمایشگاه گیاهشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1395 اجرا شد. برای کشت، بر اساس دستورالعمل موسسه بین المللی برنج (Gregorio, 1997)، از صفحات یونولیت با ابعاد 25/1×32×28 و ظروف پلاستیکی هشت لیتری ضدعفونی شده،استفاده شد. ابتدا بذرها بهمدت چهار روز در دمای 25 درجه سانتیگراد در اتاقک رشد مدل 1600 SP (ساخت شرکت WEISS TECHNIK) جوانهدار شدند. بذرهای جوانهزده در روز پنجم بهداخل ظروف پلاستیکی حاوی محلول یوشیدا، انتقال داده شدند. سپس سینیها در اتاق کشت آزمایشگاه گیاهشناسی با دمای روز و شب 21/29 و رطوبت نسبی 70 درصد و نور طبیعی (16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی) قرار داده شدند. محلول غذایی هر هفت روز تعویض شد و pH محلول، هفتهای سه بار کنترل و بهوسیله HCl و NaOH یک نرمال و با استفاده از pH متر مدل 3010(JENWAY) روی عدد 5/5 ثابت نگه داشته شد. بر اساس روش Grigorio et al. (1997) و مطالعات قبلی نگارندگان (Sabouri, 2008; Sabouri et al., 2010) ابتدا گیاهچهها به مدت 14 روز در شرایط نرمال کشت داده شدند. سپس تنش شوری با افزودنNaCl به محلول یوشیدا به میزان شش دسی زیمنس بر متر اعمال شد (شکل 1).
شکل 1- گیاهچههای لاینهای برنج در شرایط نرمال (راست) و تحت تنش شوری با EC=12dS.m-1 (چپ). Figure 1. Seedlings of rice lines under normal (right) conditions and salinity stress in EC=12dS.m-1 (left).
جهت گزینش بهتر ارقام برای تحمل به تنش شوری، ارقام به مدت هفت روز نیز تحت هدایت الکتریکی 12 دسیزیمنس بر متر قرار گرفتند. بعد از اعمال تنش شوری، واکنش لاینها ارزیابی شد و امتیاز لاینها برای تحمل به شوری بر اساس روش Grigorio et al. (1997) برای هر لاین در سه تکرار تعیین شد. با استفاده از دستگاه کلروفیل متر دستی (SPAD 502 Minolta) برای هر برگ و در سه نقطه پهنک برگ، میزان کلروفیل، قبل و بعد از اعمال تنش، اندازهگیری شد. درصد سدیم و پتاسیم ساقه و ریشه با استفاده از روش هضم تر (Thomas et al., 1967) برای گیاچهها تعیین شد.
جدول 1- ارزیابی استاندارد تغییر شکل یافته برای تعیین میزان صدمه گیاهچههای برنج در مرحله گیاهچهای
|
Score |
Damage |
Reaction |
1 |
Normal growth, no leaf symptoms |
Highly tolerant |
3 |
Nearly normal growth, but leaf tips or few leaves whitish and rolled |
Tolerant |
5 |
Growth severely retarded, most leaves rolled, only a few are elongating |
Moderately Tolerant |
7 |
Complete cessation of growth, most leaves dry, some plants dying |
Susceptible |
9 |
Almost all plants dead or dying |
Highly Susceptible |
برای اندازهگیری روزنه از روش Miskin et al. (1972) استفاده شد. سطح برگ (Yoshida et al.,1976) و قطر و چگالی سطح ریشه (Hajabbasi, 2001) با استفاده از روابط زیر محاسبه شدند:
معادله (1) 5/0((π×طول ریشه)×(وزن تر ریشه×4))=قطر ریشه
معادله (2) (π×قطر ریشه×طول ریشه)=چگالی سطح ریشه
معادله (3) طول برگ×عرض برگ×75/0=سطح برگ
صفات یادداشتبرداری شده بهطور جداگانه تجزیه واریانس شدند و سپس روی دادههای کلی، تجزیه مرکب انجام شد. برای تجزیه واریانس و مقایسه میانگین، از نرمافزار SAS Ver.9.2 استفاده شد. میانگینها با آزمون توکی (HSD) و در سطح احتمال پنج درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. همچنین نرمافزار SPSS 23 برای محاسبه همبستگیها و تجزیه کلاستر (روش Ward) بهکار رفت.
نتایج و بحث
تجزیه واریانس و مقایسه میانگین
تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در مجموع شرایط نرمال و تنش شوری نشان داد که اختلاف بین لاینها برای کلیه صفات معنیدار بود (جدول 2). این نتیجه بیانگر وجود تنوع فنوتیپی برای صفات ارزیابی شده در مرحله گیاهچهای در شرایط تنش شوری و نرمال در لاینهای مورد بررسی است.
Table 2. Combined variance analysis of the studied traits in F8 seedling obtained from the Neda × Ahlami Tarom under normal and salinity stress.
Sources of variation |
df |
MS |
||||||||
Chlorophyll content |
Stem length |
Root length |
Root number |
Leaf length |
Leaf width |
Leaf area |
Shoot fresh weight |
Root fresh weight |
||
Cultivation conditions |
1 |
5.555** |
37.225** |
2.930** |
54.407** |
10.514** |
0.387** |
43.715** |
0.006** |
0.00** |
Error a |
4 |
0.080** |
40.5047** |
30.795** |
3.457** |
26.286** |
0.005** |
1.330** |
0.002** |
0.000** |
line |
73 |
0.0255** |
38.6648** |
10.887** |
3.670** |
19.581** |
0.007** |
1.507** |
0.000** |
0.000** |
line × Cultivation conditions |
73 |
0.0134** |
3.7860** |
2.188** |
0.826** |
2.640* |
0.002** |
0.280** |
0.000** |
0.000** |
Error b |
292 |
0.0008 |
1.5359 |
0.461 |
0.178 |
0.664 |
0.0001 |
0.040 |
0.000 |
0.000 |
C.V |
13.522 |
7.1884 |
10.052 |
8.124 |
6.593 |
4.8893 |
0.277 |
18.592 |
20.553 |
ns، *و**: بهترتیب غیر معنیدار ومعنیدار بودن در سطح احتمال پنج و یک درصد.
ns, *,**: Non significant and significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
Sources of variation |
df |
MS |
||||||||
Fresh biomass |
Shoot dry weight |
Root dry weight |
Dry biomass |
Score (6dS/m) |
Score (12dS/m) |
Root diameter |
Root density |
Na+ content shoot |
||
Cultivation conditions |
1 |
0.006** |
0.000** |
0.000ns |
0.000ns |
269.630** |
2607.6** |
2.981** |
577.27** |
90181.8** |
Error a |
4 |
0.001** |
0.000** |
0.000** |
0.000** |
3.846** |
2.3** |
0.711** |
544.42** |
1104.8** |
line |
73 |
0.001** |
0.000** |
0.000** |
0.000** |
3.164** |
2.5** |
0.349** |
371.80** |
177.1** |
line × Cultivation conditions |
73 |
0.000** |
0.000** |
0.000** |
0.000ns |
3.164** |
2.5** |
.0802** |
70.46** |
149.4** |
Error b |
292 |
0.000 |
0.000 |
0.000 |
0.000 |
0.230 |
0.3 |
0.008 |
6.41 |
8.5 |
C.V |
14.134 |
8.858 |
22.818 |
10.298 |
26.977 |
17.9 |
13.95 |
17.04 |
15.6 |
ns، *و**: بهترتیب غیر معنیدار ومعنیدار بودن در سطح احتمال پنج و یک درصد
. ns, *,**: Non significant and significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
‘ |
df |
MS |
|||||||
Na+ content root |
K+ content shoot |
K+ content root |
Na+/K+ shoot |
Na+/K+ root |
Length stomata |
Width stomata |
Stomata number |
||
Cultivation conditions |
1 |
51253.41** |
2521.16** |
0.068ns |
0.000ns |
0.557ns |
156.48** |
683.68** |
9953.98** |
Error a |
4 |
817.11** |
1762.62** |
358.569** |
2.398** |
18.699** |
172.26** |
25.72** |
1810.87** |
line |
73 |
241.11** |
120.30** |
43.026** |
3.014** |
13.749** |
34.91** |
21.20** |
2117.69** |
line × Cultivation conditions |
73 |
193.82** |
72.86** |
40.416** |
0.001ns |
0.345ns |
18.93** |
12.08** |
1125.27** |
Error b |
292 |
13.11 |
4.92 |
3.588 |
0.054 |
0.391 |
8.536 |
4.194861 |
528.92 |
C.V |
23.27538 |
11.98 |
32.176 |
12.950 |
15.550 |
9.264 |
10.49 |
18.14 |
ns، *و**: بهترتیب غیر معنیدار ومعنیدار بودن در سطح احتمال پنج و یک درصد
. ns, *,**: Non significant and significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
واکنش متفاوت ژنوتیپهای مورد بررسی نسبت به تنش موجب شد که اثر متقابل لاین × شرایط کشت برای اکثر صفات، بهجز زیستتوده خشک، نسبت سدیم به پتاسیم ساقه و نسبت سدیم به پتاسیم ریشه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شود. معنیدار بودن اثر متقابل، نشاندهنده رفتار متفاوت لاینها در شرایط نرمال و تنش شوری از نظر صفات مورد بررسی است و احتمالا مکانسیمهای متفاوت بین آنها را در واکنش به شرایط مختلف کشت نشان میدهد که میتواند در انتخاب ارقام مناسب برای هر شرایط کشت، بهصورت جداگانه (تنش و نرمال) مورد استفاده قرار گیرند. میانگین صفات ارزیابی شده برای پنج درصد لاینهای برتر در شرایط نرمال (جدول 3) نشان داد که لاین '32 از نظر صفات طول ساقه، طول بزرگترین برگ، مساحت برگ، زیستتوده تر، وزن خشک ساقه و زیستتوده خشک، بیشترین مقادیر را دارا است. در شرایط تنش شوری، لاینهای 36، '32، 30 و 116 برترین لاینها از نظر زیستتوده بودند. لاین 36 از نظر وزن تر ریشه، وزن تر و خشک ساقه، زیستتوده تر و قطر ریشه، جزو گروههای برتر در بین لاینهای مورد بررسی بود (جدول 4). شوری از رشد طولی ساقه و برگ ممانعت میکند؛ به همین دلیل اولین علائم شوری، کاهش گسترش برگها و در نهایت مرگ بافت است (Flowers & Yeo, 1988). محققان با مطالعه بر روی برنج نشان دادند که برگهای کاملا توسعه یافته قبل از برگهای جوان، تحت تاثیر شوری قرار میگیرند و مساحت برگ به عنوان اولین عکس العمل گیاه کاهش مییابد (Alam et al., 2004).
Shoot fresh weight (g) |
Line |
Leaf area (cm2) |
Line |
Leaf width (cm) |
Line |
Root density |
Line |
Leaf length (cm) |
Line |
Root number |
Line |
Root length (cm) |
Line |
Stem length (cm) |
Line |
Chlorophyll content |
Line |
0.07 |
14 |
4.25 |
99 |
0.39 |
32 |
43.39 |
107 |
16.83 |
28' |
8.00 |
19 |
11.60 |
107 |
24.17 |
7' |
0.68 |
32 |
0.7 |
'32 |
4.07 |
'32 |
0.37 |
85 |
42.02 |
46 |
16.37 |
32' |
7.75 |
100 |
11.45 |
46 |
22.15 |
32' |
0.58 |
11 |
0.06 |
7 |
4.03 |
32 |
0.34 |
99 |
35.86 |
36 |
16.25 |
116 |
7.08 |
116 |
9.15 |
5 |
21.85 |
28' |
0.55 |
85 |
6.0 |
116 |
4.01 |
116 |
0.34 |
110 |
29.45 |
7 |
15.91 |
99 |
7.00 |
55 |
8.90 |
36 |
21.80 |
102 |
0.50 |
99 |
0.03 |
HSD |
1.02 |
HSD |
0.05 |
HSD |
10.63 |
HSD |
3.91 |
HSD |
1.96 |
HSD |
3.37 |
HSD |
5.57 |
HSD |
0.19 |
HSD |
Na+ root content (mg/g DT) |
Line |
Na+ Stem content (mg/g DT) |
Line |
Root diameter |
Line |
Dry biomass (g) |
Line |
Root dry weight (g) |
Line |
Shoot dry weight (g) |
Line |
Fresh biomas (g) |
Line |
Root fresh weight (g) |
Line |
1.19 |
98 |
1.28 |
84 |
1.30 |
36 |
0.018 |
36 |
0.006 |
10 |
0.016 |
'32 |
0.11 |
14 |
0.01 |
98 |
1.64 |
23 |
1.43 |
32 |
1.23 |
107 |
0.018 |
32 |
0.006 |
2 |
0.015 |
14 |
0.08 |
'32 |
0.01 |
36 |
1.71 |
50 |
1.48 |
100 |
1.14 |
26 |
0.018 |
46 |
0.002 |
36 |
0.015 |
116 |
0.07 |
101 |
0.01 |
101 |
1.73 |
79 |
1.62 |
5 |
1.13 |
46 |
0.017 |
30 |
0.002 |
34 |
0.014 |
99 |
0.07 |
116 |
0.01 |
26 |
11.82 |
HSD |
3.74 |
HSD |
0.38 |
HSD |
0.005 |
HSD |
0.001 |
HSD |
0.004 |
HSD |
0.02 |
HSD |
0.07 |
HSD |
Number of stomata |
Line |
Stomata width (µm) |
Line |
Stomata length (µm) |
Line |
Na+/K+ root |
Line |
Na+/K+ shoot |
Line |
K+ root content (mg/g DT) |
Line |
K+ Stem content (mg/g DT) |
Line |
21.5 |
'7 |
27.19 |
36 |
38.98 |
117 |
0.304 |
91 |
0.75 |
101 |
14.28 |
109 |
43.64 |
43 |
19.0 |
50 |
25.62 |
91 |
38.84 |
85 |
0.382 |
19 |
0.84 |
110 |
13.95 |
43 |
40.56 |
24 |
18.0 |
93 |
24.82 |
86 |
38.63 |
26 |
0.702 |
45 |
0.86 |
107 |
12.44 |
10 |
40.12 |
10 |
18.0 |
12 |
24.63 |
113 |
38.37 |
68 |
1.875 |
90 |
0.89 |
85 |
12.17 |
86 |
33.88 |
109 |
9.04 |
HSD |
7.60 |
HSD |
11.03 |
HSD |
2.839 |
HSD |
1.02 |
HSD |
8.80 |
HSD |
21.66 |
HSD |
با افزایش شوری به 12 دسیزیمنس، لاینهای 32، 11، 85 و 21 جزو برترین لاینها بودند. لاین 32 بیشترین عرض برگ و پتاسیم ساقه نیز دارا بود و کمترین مقدار سدیم ریشه را داشت. لاین 85 نیز از نظر محتوای کلروفیل و عرض برگ، مساحت برگ و نسبت سدیم به پتاسیم ساقه، دارای بیشترین مقدار بود (جدول 4). Yeo& Flowers (1984) معتقدند که ارقامی که مقدار کمتری یون سدیم و با غلظت کمتر در اندام هوایی خود انباشته میکنند، از ساز و کار رقیقسازی نمک و تجمع آنها در واکوئلها برخوردارند و موفق میشوند که از اثرات سوء نمک تا حدودی مصون بمانند. یکی از دلایل تحمل بیشتر ارقام پابلند مانند پوکالی نیز همین مکانیسم است. یکی از اثرات ثانویه غلظت بالای Na+ در محیط ریشه، جلوگیری از جذب مواد غذایی ضروری پتاسیم و کلسیم میباشد. اثرات مستقیم شوری در سطوح فعالیت آنزیمی، عمل غشا و در فرایندهای مختلف متابولیکی قابل مشاهده است (Moradi & Abdelbagi, 2007). پتاسیم یکی از عناصری است که در تنش شوری در گیاهان متحمل انباشته میشود. ((Shiro et al., 2002 پژوهش روی برنج و جو، بیانگر نقش مثبت یون پتاسیم در تحمل به تنش شوری و کاهش اثرات منفی یونهایی مانند سدیم و کلر است، زیرا یون پتاسیم در شرایط تنش شوری، موجب حفظ پایداری غشای سلولی، حفظ کارایی فتوسنتزی و بهبود وضعیت رطوبتی گیاه تحت شایط تنش میشود
(Asch et al. 2000., Carden et al., 2003).
همبستگی و روابط بین صفات
همبستگی صفات در شرایط نرمال نشان داد که زیستتوده با صفات طول ساقه، تعداد ریشه، مساحت برگ، قطر ریشه و چگالی سطحی ریشه همبستگی بالا و معنیداری داشت.
Table 4. Mean evaluated traits of five percent of best lines in stress conditions.
Shoot fresh weight (g) |
Line |
Leaf area (cm2) |
Line |
Leaf width (cm) |
Line |
Root Density |
Line |
Chlorophyll content |
Line |
Leaf length (cm) |
Line |
Root number |
Line |
Root length (cm) |
Line |
Stem length (cm) |
Line |
0.04 |
116 |
3.70 |
99 |
0.33 |
85 |
71.79 |
107 |
0.25 |
85 |
17.02 |
'7 |
6.79 |
72 |
12.19 |
107 |
25.00 |
'7 |
0.04 |
36 |
3.29 |
'32 |
0.31 |
32 |
29.78 |
116 |
0.21 |
60 |
16.52 |
99 |
6.29 |
30 |
10.25 |
71 |
23.12 |
30 |
0.04 |
102 |
2.94 |
85 |
0.30 |
95 |
27.34 |
101 |
0.21 |
26 |
16.50 |
'32 |
6.25 |
82 |
10.23 |
46 |
22.00 |
43 |
0.04 |
107 |
2.89 |
83 |
0.29 |
99 |
27.17 |
8 |
0.20 |
112 |
16.05 |
116 |
6.16 |
80 |
9.36 |
67 |
21.89 |
116 |
0.01 |
HSD |
0.593 |
HSD |
0.04 |
HSD |
14.82 |
HSD |
0.09 |
HSD |
3.04 |
HSD |
1.25 |
HSD |
3.13 |
HSD |
4.36 |
HSD |
Table 4. Mean evaluated traits of five percent of best lines in stress conditions. Continued
Root diameter (mm) |
Line |
Score (12dS/m) |
Line |
Score (6dS/m) |
Line |
Dry biomass (g) |
Line |
Root dry weight (g) |
Line |
Shoot dry weight (g) |
Line |
Fresh biomas (g) |
Line |
Root fresh weight (g) |
Line |
1.88 |
107 |
3.00 |
32 |
1.00 |
71 |
0.018 |
36 |
0.005 |
84 |
0.016 |
'32 |
0.07 |
'76 |
0.013 |
36 |
1.18 |
36 |
3.00 |
11 |
1.00 |
116 |
0.018 |
'32 |
0.003 |
100 |
0.016 |
30 |
0.06 |
36 |
0.012 |
10 |
1.14 |
101 |
3.00 |
85 |
1.00 |
67 |
0.017 |
30 |
0.002 |
6 |
0.015 |
36 |
0.05 |
102 |
0.012 |
100 |
1.04 |
8 |
3.00 |
21 |
1.00 |
112 |
0.017 |
116 |
0.002 |
34 |
0.015 |
116 |
0.05 |
116 |
0.012 |
107 |
0.054 |
HSD |
3.14 |
HSD |
2.60 |
HSD |
0.005 |
HSD |
0.001 |
HSD |
0.004 |
HSD |
0.02 |
HSD |
0.004 |
HSD |
Table 4.Mean evaluated traits of five percent of best lines in stress conditions. Continued
Number of stoma |
Line |
Stoma width (µm) |
Line |
Stoma length (µm) |
Line |
Na+/K+ root |
Line |
Na+/K+ shoot |
Line |
K+ root content (mg/g DT) |
Line |
K+ Stem content (mg/g DT) |
Line |
Na+ root content (mg/g DT) |
Line |
Na+ Stem content (mg/g DT) |
Line |
21.5 |
55 |
25.79 |
68 |
36.72 |
60 |
0.30 |
91 |
0.744 |
85 |
34.70 |
91 |
25.93 |
109 |
7.22 |
84 |
12.70 |
85 |
20.5 |
116 |
51.24 |
18 |
36.46 |
117 |
0.38 |
19 |
0.756 |
101 |
20.29 |
19 |
25.14 |
32 |
8.18 |
57 |
15.89 |
13 |
20.5 |
80 |
86.23 |
6 |
36.17 |
108 |
0.70 |
45 |
0.845 |
110 |
16.45 |
45 |
24.71 |
67 |
9.55 |
32 |
16.02 |
101 |
20.0 |
107 |
21.78 |
100 |
35.86 |
79 |
0.77 |
84 |
0.862 |
107 |
14.34 |
99 |
24.00 |
24 |
12.22 |
90 |
16.80 |
107 |
9.42 |
HSD |
6.92 |
HSD |
11.82 |
HSD |
2.74 |
HSD |
0.02 |
HSD |
11.24 |
HSD |
15.10 |
HSD |
21.05 |
HSD |
23.56 |
HSD |
همبستگی صفات در شرایط تنش شوری نشان داد که امتیاز ارقام در شوری شش و 12 دسیزیمنس بر متر، همبستگی بالا و معنیدار با صفات محتوی کلروفیل، طول ساقه و مساحت برگ داشت. از آنجا که لاینهای متحمل (دارای امتیاز ژنوتیپی پایین)، وزن خشک و طول ریشه بالاتر و مساحت برگ و محتوای کلروفیل بیشتری دارند، همبستگیهای فوق منطقی به نظر میرسد. Aslam et al (1993) نشان دادند که وزن خشک و تر ساقه و درصد سبز بودن گیاه برنج میتواند معیار مناسبی جهت ارزیابی تحمل گیاه به شوری باشد. از جمله صفات مهم برای تشخیص تحمل گیاه به تنش شوری غلظت سدیم و پتاسیم است. بر اساس جدول 5، همبستگی بین این صفات، پایین و غیر معنیدار بود. بهنظر میرسد که در شرایط تنش شوری، جذب سدیم و پتاسیم، مستقل از یکدیگر و از مسیرهای متفاوتی صورت میگیرد و از این نظر رقابتی با هم نداشته باشند. یون سدیم طی مکانیسم جریان تعرقی و از مسیر بین سلولی جذب میشود، درحالیکه یون پتاسیم بهوسیله ناقلها و کانالها جذب میشود. ممانعت از جذب سدیم در برنج میتواند از طریق خارج سازی نمک و ذخیره سازی یونها در واکوئل انجام گیرد (Yeo & Flowers, 1984). در هر دو شرایط آزمایش، میتوان همبستگی بالای صفات طول ساقه و مساحت برگ را با صفات مهمی همچون زیستتوده و امتیاز تحمل تنش مشاهده کرد که نشان دهنده تاثیر بالای این صفات بر تحمل لاینها بود.
جدول 5- همبستگی صفات ارزیابی شده در شرایط نرمال و شوری (اعداد بالای قطر برای شرایط نرمال و اعداد پایین قطر برای شرایط شوری میباشد).
Table 5. Correlation among evaluated traits under normal and saline conditions (The numbers above and below diagonal are for normal saline conditions, respectively).
19 |
18 |
17 |
16 |
15 |
14 |
13 |
12 |
11 |
10 |
9 |
8 |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
Traits |
-0.202 |
0.197 |
0.082 |
-0.100 |
-0.062 |
0.034 |
-0.065 |
-0.189 |
-0.127 |
0.136 |
0.209 |
- |
- |
0.271* |
0.419** |
0.161 |
0.038 |
0.091 |
1 |
1 |
0.107 |
-0.215 |
--0.278* |
-0.146 |
-0.020 |
0.142 |
-0.013 |
--0.144 |
0.032 |
0.304** |
0.341** |
- |
- |
0.662** |
0.714** |
0.519** |
0.072 |
1 |
0.154 |
2 |
0.117 |
0.079 |
-0.184 |
0.110 |
-0.130 |
-0.123 |
-0.159 |
0.082 |
0.226 |
0.754** |
0.448** |
- |
- |
0.174 |
0.120 |
0.033 |
1 |
0.118 |
0.047 |
3 |
-0.050 |
0.104 |
-0.021 |
-0.100 |
0.105 |
0.179 |
-0.070 |
-0.159 |
-0.016 |
0.454** |
0.595** |
- |
- |
0.700** |
0.369** |
1 |
-0.043 |
0.286* |
0.116 |
4 |
0.169 |
0.133 |
0.092 |
0.260* |
-0.118 |
0.194 |
0.045 |
-0.109 |
-0.021 |
0.287* |
0.333* |
- |
- |
0.630** |
1 |
0.136 |
0.101 |
0.581** |
0.419** |
5 |
-0.120 |
0.111 |
-0.042 |
0.126 |
0.034 |
0.126 |
-0.161 |
-0.008 |
-0.101 |
0.690** |
0.839** |
- |
- |
1 |
0.430** |
0.458** |
0.176 |
0.713** |
0.262** |
6 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
-0.279* |
-0.463** |
-0.148 |
-0.260* |
0.346** |
-0.496** |
7 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
0.736** |
-0.199 |
-0.473** |
-0.050 |
0.130 |
-0.278* |
-0.635** |
8 |
-0.081 |
0.235* |
-0.043 |
0.024 |
0.037 |
0.050 |
-0.191 |
0.043 |
-0.151 |
0.905** |
1 |
0.095- |
0.227 |
0.773** |
0.186 |
0.349** |
0.505** |
0.333** |
0.214 |
9 |
0.025 |
0.209 |
-0.130 |
0.039 |
-0.024 |
-0.014 |
0.198 |
0.071 |
-0.163 |
1 |
0.945** |
-1.00 |
0.247* |
0.641** |
0.175 |
0.216 |
0.498** |
0.296* |
0.125 |
10 |
-0.108 |
0.173 |
0.061 |
-0.029 |
0.399** |
0.028 |
-0.052 |
0.115 |
1 |
-0.185 |
-0.194 |
0.228 |
0.198 |
-0.061 |
0.148 |
0.056 |
-0.080 |
0.142 |
-0.389** |
11 |
0.143 |
0.217 |
0.243* |
0. 202 |
0.047 |
0.325** |
0.191 |
1 |
0.295* |
-0.083 |
-0.070 |
0.285* |
0.230* |
-0.029 |
-0.184 |
-0.048 |
0.009 |
0.027 |
-0.236* |
12 |
-0.052 |
-0.101 |
-0.581 |
--0.074 |
-0.446** |
0.493** |
1 |
-0.139 |
0.046 |
-0.174 |
0.253* |
-0.085 |
0.021 |
0.251* |
0.190 |
-0.140 |
0.055 |
-0.063 |
0.031 |
13 |
-0.052 |
0.021 |
-0.020 |
-0.169 |
-0.094 |
1 |
0.011 |
0.041 |
-0.047 |
0.051 |
0.058 |
0.105 |
0.108 |
0.091 |
-0.044 |
-0.030 |
0.061 |
0.071 |
-0.200 |
14 |
0.035 |
0.208 |
-0.080 |
-0.062 |
1 |
-0.070 |
-0.571** |
0.404** |
0.516** |
0.00 |
0.035 |
0.211 |
0.095 |
0.011 |
0.301** |
-0.004 |
0.033 |
0.068 |
-0.281* |
15 |
0.039 |
0.126 |
0.151 |
1 |
0.219 |
0.140 |
-0.242* |
0.295* |
-0.120 |
-0.096 |
-0.155 |
-0.038 |
0.008 |
-0.233 |
-0.181 |
-0.032 |
0.085 |
-0.200 |
-0.006 |
16 |
-0.624** |
0.400** |
1 |
-0.076 |
-0.203 |
0.045 |
0.007 |
0.035 |
-0.101 |
0.063 |
0.134 |
-0.042 |
0.005 |
0.137 |
0.162 |
0.086 |
-0.039 |
0.017 |
0.127 |
17 |
-0.487** |
1 |
0.217 |
0.025 |
-0.037 |
-0.003 |
-0.031 |
0.028 |
-0.213 |
0.020 |
0.076 |
-0.194 |
-0.049 |
0.117 |
-0.038 |
0.090 |
-0.032 |
-0.304** |
0.185 |
18 |
1 |
-0.254* |
-0.585** |
0.013 |
0.283* |
-0.026 |
-0.049 |
0.034 |
0.236* |
0.221 |
0.157 |
0.228 |
0.056 |
0.121 |
-0.151 |
0.120 |
0.155 |
0.133 |
-0.148 |
19 |
ns،*و**: بهترتیب غیر معنیدار، معنیدار بودن در سطح احتمال پنج و یک درصد. ns, * and **:non significant and significantly at 1 and 5% of probability level, respectively.
Chlorophyll content(1), Stem length (2), Root length (3), Number of root (4), Leaf area (5), Dry biomass (6), Score (6dS/m))7(, Score (12 dS/m)(8), Root diameter (9), Root Density , (10) Na+ shoot content) 11( , Na+ root content (12)، K+ Stem content (13)، K+ root content (14)، Na+/K+ shoot (15)، Na+/K+ root (16)، Stomata length (17)، Stomata width (18), Number of stomata (19)
رگرسیون مرحلهای
جهت گزینش صفاتی که نقش مهمتری در توجیه زیستتوده خشک و امتیاز ارقام در دو حالت نرمال و تنش شوری دارند، از رگرسیون مرحلهای به روش پیش رونده استفاده شد. نتایج رگرسیون پیشرو در شرایط تنش نرمال نشان داد که زمانی که زیستتوده خشک، بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات، بهعنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شوند، بهترتیب قطر ریشه، طول ساقه، طول ریشه وچگالی سطح ریشه، بیشترین تغییرات (1/92 درصد) را توجیه کردند (جدول6).
Table 6. Results of stepwise regression of dry biomass as dependent variable and other traits as independent variables in F8 population obtained from Ahlami Tarom × Neda cross under normal conditions.
R2 |
F |
Coefficients |
Intercept |
Traits entered in model |
|||
b4 |
b3 |
b2 |
b1 |
||||
0.704 |
171.477 |
|
|
|
0.072** |
0.007 |
Root diameter |
0.865 |
226.908 |
|
|
0.003** |
0.060** |
0.054 |
Shoot length |
0.900 |
210.126 |
|
0.003** |
0.003** |
0.068** |
0.036 |
Root length |
0.921 |
201.610 |
0.008** |
0.003** |
0.002** |
0.067** |
0.036 |
Leaf area |
*و**: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
*,**: significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون، برای دستیابی به لاینهایی با زیستتوده بیشتر، میتوان انتخاب را بر اساس قطر و طول ریشه، طول ساقه و مساحت برگ انجام داد. زمانی که امتیاز ارقام در شوری شش دسیزیمنس بر متر، بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات، بهعنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شوند، بهترتیب صفات محتوای کلروفیل، مساحت برگ و طول ریشه، بیشترین تغییرات (37 درصد) را توجیه کردند (جدول 7).
جدول 7- نتایج رگرسیون مرحلهای تحمل تنش شوری در شش دسی زیمنس بر متر بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات بهعنوان متغیر مستقل در جمعیت F8 حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم × ندا.
Table 7. Results of stepwise Regression of salt tolerance score in 6 dS.m-1 as dependent variable and other traits as independent variables in F8 population obtained from Ahlami Tarom × Neda cross.
F |
R2 |
Coefficients |
Intercept |
Traits entered in model |
||
b3 |
b2 |
b1 |
||||
0.246 |
23.49** |
|
|
-10.75** |
3.944 |
Chlorophyll content |
0.325 |
17.08** |
|
-7.88** |
-7.94** |
5.301 |
Leaf area |
0.370 |
13.71** |
-0.18** |
-0.73** |
-7.91** |
6.532 |
Root length |
*و**: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
*,**: significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
زمانیکه امتیاز ارقام در شوری 12 دسیزیمنس بر متر، بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات، بهعنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شدند، بهترتیب صفات محتوای کلروفیل و مساحت برگ، بیشترین تغییرات (5/45 درصد) را توجیه کردند (جدول 8). بر اساس نتایج تجزیه رگرسیون در شوری 12 دسیزیمنس بر متر، میتوان انتخاب را بر اساس محتوای کلروفیل و مساحت برگ انجام داد. سایر صفات مورد مطالعه، تاثیر معنیداری بر مدل نداشتند و به همین دلیل، اختلاف بین لاینها از نظر امتیاز تحمل به تنش شوری را میتوان به تفاوت در صفات فوق نسبت داد (جدول 8). در مطالعه Sabouri ( 2008) صفت امتیاز ارقام بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شد که صفت طول اندام هوایی، 506/0 درصد از تغییرات توجیه نمود و همبستگی بین صفت امتیاز ارقام و طول اندام هوایی گیاه، برابر با 415/0- گزارش شد. در مطالعه اخیر نیز همبستگی بین صفت امتیاز تحمل و ارتفاع بوته برابر با 373/0- مشاهده شد. انجام تجزیه رگرسیون گام به گام توسط Farahmandfar et al. (2009) جهت انتخاب صفات مرتبط با تحمل به تنش شوری در مرحله گیاهچهای برنج، بهترتیب وزن خشک اندام هوایی و ریشه را به عنوان صفات موثر بر زیستتوده گزارش نمود.
جدول 8- نتایج رگرسیون مرحلهای تحمل تنش شوری در 12 دسیزیمنس بر متر بههعنوان متغیر وابسته و سایر صفات بهعنوان متغیر مستقل در جمعیت F8 حاصل از تلاقی ارقام اهلمی طارم × ندا.
Table .- Results of stepwise Regression of salt tolerance score in 12 dS.m-1 as dependent variable and other traits as independent variables in F8 population obtained from Ahlami Tarom × Neda cross.
R2 |
F |
Coefficients |
Intercept |
Traits entered in model |
|
b2 |
b1 |
||||
0.403 |
48.616** |
|
-13.93** |
7.484 |
Chlorophyll content |
0.455 |
29.619** |
-0.646** |
-11.62** |
8.597 |
Leaf area |
*و**: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
*,**: significant at 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
تجزیه علیت
بهمنظور ارزیابی میزان اثر هر یک از صفات بر زیستتوده و کد ژنوتیپی بر گیاهچهها در شرایط نرمال و تنش، از روش تجزیه علیت استفاده شد و همبستگیهای ژنوتیپی بین صفات زیستتوده و کد ژنوتیپی با دیگر صفات، به اثرات مستقیم و غیر مستقیم تفکیک شد. برای انجام تجزیه علیت در شرایط نرمال، زیستتوده بهعنوان متغیر وابسته (معلول) و صفات موجود در مدل رگرسیونی گام به گام بهعنوان متغیرهای مستقل (علت) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین اثر مستقیم، مربوط به طول ساقه (391/0) بود و طول ریشه، اثر مستقیم منفی بر زیستتوده داشت. در این مطالعه، قطر ریشه دارای اثر مستقیم و بالا (315/0) و همچنین این صفت از طریق طول ریشه (006/0)، اثر غیر مستقیم منفی بر زیستتوده داشت (جدول 9).
جدول 9- اثرات مستقیم و غیر مستقیم صفات بر زیستتوده در جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم و ندا در شرایط نرمال.
Table 9. Direct and indirect effects of traits on biomass in the F8 population of rice obtained from Ahlami Tarom and Neda cultivars crossing under normal condition.
Indirect effects |
Direct effect |
Traits |
|||
Leaf area |
Root length |
Shoot length |
Root diameter |
||
0.088 |
-0.006 |
0.122 |
- |
0.315 |
Root diameter |
0.190 |
-0.100 |
- |
0.107 |
0.391 |
Stem length |
0.320 |
- |
0.281 |
0.141 |
0.014 |
Root length |
- |
-0.009 |
0.281 |
0.104 |
0.267 |
Leaf area |
برای انجام تجزیه علیت، امتیاز تحمل به شوری شش دسیزیمنس بر متر بهعنوان متغیر وابسته (معلول) و صفات موجود در مدل رگرسیونی گام به گام بهعنوان متغیرهای مستقل (علت) در نظر گرفته شد. نتاج، نشان دهنده تاثیر مستقیم و منفی محتوای کلروفیل، مساحت برگ و طول ریشه بر امتیاز تحمل شوری بود (جدول 10). تجزیه علیت در شوری 12 دسیزیمنس بر متر نشان داد که محتوای کلروفیل، بیشترین تاثیر مستقیم و منفی (530/0-) را بر امتیاز ارقام داشت (جدول 11).
جدول 10- اثرات مستقیم و غیر مستقیم امتیاز ارقام در شوری شش دسیزیمنس بر متر در جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم و ندا.
Table 10- Direct and indirect effects of traits on biomass in the F8 population of rice obtained from Ahlami Tarom and Neda cultivars crossing under 6 dS.m-1 condition.
Indirect effects |
Direct effect |
Traits |
||
Root length |
Leaf area |
Chlorophyll content |
||
-0.010 |
-0.121 |
- |
-0.364 |
Chlorophyll content |
-0.021 |
- |
-0.152 |
-0.290 |
Leaf area |
- |
-0.029 |
-0.017 |
-0.214 |
Root length |
جدول 11- اثرات مستقیم و غیر مستقیم امتیاز ارقام در شوری 12 دسیزیمنس بر متر در جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی ارقام اهلمیطارم و ندا.
Table 11. Direct and indirect effects of traits on biomass in the F8 population of rice obtained from Ahlami Tarom and Neda cultivars crossing under 12 dS.m-1 conditions.
Indirect effects |
Direct effect |
Traits |
|
Leaf area |
Chlorophyll content |
||
- |
- |
-0.530 |
Chlorophyll content |
-0.222 |
-0.222 |
-0.251 |
Leaf area |
تجزیه خوشهای در دو حالت (بر اساس امتیاز ارقام در شوری 12 دسیزیمنس بر متر و مجموع صفات گیاهچهای) بررسی شد. بر اساس شکل 2، تجزیه خوشهای در شرایط نرمال و بر اساس مجموع صفات گیاهچهای، لاینهای مورد بررسی را در دو گروه قرار داد (جدول 12). لاینهای واقع در گروه اول از نظر صفات غلظت سدیم و پتاسیم ساقه، نسبت سدیم به پتاسیم ریشه، طول روزنه و تعداد روزنه نسبت به گروه دوم، دارای مقادیر بالاتری بودند. در سایر صفات مورد مطالعه، لاینهای گروه دوم دارای مقادیر بالاتری بودند و از این جهت، بهعنوان گروه برتر انتخاب شدند. تجزیه خوشهای در شوری 12 دسیزیمنس بر متر، لاینهای مورد بررسی را در سه گروه قرار داد (جدول 13). گروه سوم با دارا بودن کمترین میانگین، گروه متحمل و گروه اول با بیشترین امتیاز، گروه حساس در نظر گرفته شد. گروه دوم، حدواسط دو گروه مذکور بودند و واکنش متعادلی را نشان دادند (شکل 3).
تجزیه خوشهای به روش وارد و بر اساس مجموع صفات گیاهچهای، لاینهای مورد بررسی را در چهار گروه حساس، نیمه حساس، نیمه متحمل و متحمل قرار داد (جدول 14). گروه سوم از نظر امتیاز ارقام در شوریهای شش و 12 دسیزیمنس، دارای متحملترین لاینها است. گروه اول با دارا بودن کمترین میانگین، گروه حساس در نظر گرفته شد و گروه دوم با داشتن ویژگیهایی مثبتی همچون طول ساقه ، طول ریشه و زیستتوده خشک بالا، گروه نیمه متحمل شناخته شدند.
بر طبق تجزیه خوشهای، لاینهای 11، 102 ،39 و 85 دارای بیشترین تحمل به تنش شوری بودند. این لاینها از نظر امتیاز ارقام، دارای کمترین امتیاز تحمل شوری بودند و از نظر زیستتوده، جزو لاینهای گروه برتر قرار گرفتند و از نظر مجموع صفات گیاهچهای، از متحملترین لاینها در پژوهش حاضر بودند (شکل 3). et al Beheshtizadeh (2013) در تحقیقی با عنوان ارزیابی تنوع ژنتیکی در واریتههای گندم نان با استفاده از روشهای چند متغیره آماری نشان دادند که واریتههای گندم نان، با استفاده از تجزیه خوشهای و بر مبنای روش حداقل واریانس وارد، در سه گروه کلاستر بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میتوان از لاینهای متحمل و حساس، جهت تلاقی، برنامههای اصلاحی و تهیه جمعیتهای مناسب استفاده نمود.
شکل 2- تجزیه خوشهای جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی ندا × اهلمیطارم در شرایط نرمال.
Figure 2. Cluster analysis of F8 rice population obtained from Neda × Ahlami Tarom cross under normal conditions.
Table 12. Mean traits of cluster analysis groups in F8 population of rice obtained from the intersection of Ahlami Tarom and Neda in normal conditions.
Group |
|
|
Second |
First |
Traits |
Second |
0.3423a |
Chlorophyll content |
0.4047b |
16.4045a |
Stem length (cm) |
20.0333b |
7.1016a |
Root length (cm) |
7.1947b |
5.2356a |
Root number |
6.3903b |
2.4764a |
Leaf area (cm2) |
3.2396b |
0.0113a |
Biomass (g) |
0.0157b |
0.6904a |
Root diameter (mm) |
1.0041b |
15.9503a |
Root Density |
24.3103b |
5.485a |
Na+ Shoot content (mg/g DT) |
5.133b |
5.768a |
Na+ root content (mg/g DT) |
7.017b |
27.422a |
K+ Shoot content (mg/g DT) |
25.725b |
8.076a |
K+ root content (mg/g DT) |
8.430b |
0.263a |
Na+/K+ of shoot |
0.293b |
2.583a |
Na+/K+ of root |
1.754b |
32.159a |
Stomata length (µm) |
32.102b |
20.574a |
Stomata width (µm) |
20.930b |
14.277a |
Number of stomata |
گروههای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری با یکدیگر ندارند.
Groups with the same letter(s) are not significantly different.
(الف) (ب)
شکل 3- تجزیه خوشهای جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی ندا × اهلمیطارم بر اساس امتیاز ارقام در شوری 12 دسیزیمنس بر متر (الف) و صفات گیاهچهای (ب) در شرایط تنش شوری.
Figure 3. Cluster analysis of F8 rice population obtained from Neda × Ahlami Tarom cross based on the score of cultivars of 12 dS.m-1 salinity (A) and seedling traits (B) under salinity stress conditions.
جدول13- میانگین امتیاز تحمل شوری 12 دسیزیمنس بر متر گروههای حاصل از تجزیه خوشهای در جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی اهلمیطارم × ندا.
Table 13. Mean of 12 dS/m salt tolerance score derived from cluster analysis groups in the F8 population of rice obtained from the intersection of Ahlami Tarom × Neda.
Group |
Trait |
||
Third |
Second |
First |
|
4.7692a |
5.8205b |
7.5185c |
Salt tolerance score |
گروههای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری با یکدیگر ندارند.
Groups with the same letter(s) are not significantly different
نتیجه گیری کلی
مقایسه میانگین نشان داد که لاین 32 از نظر امتیاز ارقام، متحملترین لاین به تنش شوری میباشد. در بین صفات مورد بررسی، بیشترین همبستگی بین قطر ریشه و چگالی سطحی ریشه (945/0) مشاهده شد. رگرسیون مرحلهای نشان داد که در شرایط تنش شوری، صفات قطر ریشه، طول ساقه و چگالی سطحی ریشه، رابطه معنیداری با زیستتوده دارند. همچنین رگرسیون مرحلهای برای امتیاز ارقام در شوریهای شش و 12 دسیزیمنس بر متر بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات بهعنوان متغیر وابسته نشان داد که صفات محتوای کلروفیل و مساحت برگ، رابطه معنیداری با امتیاز ارقام داشتند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که در شوری 12 دسیزیمنس، محتوای کلروفیل و مساحت برگ، تاثیر منفی بر امتیاز ارقام داشتند. نتایج تجزیه خوشهای نشان داد که لاینهای 11، 102 ،39 و 85 دارای بیشترین تحمل به تنش شوری و امتیاز تحمل شوری و غلظت سدیم پایینتری هستند. با توجه به نتایج بهدست آمده از این پژوهش، میتوان از لاینهای متحمل برای تلاقی و تهیه جمعیتهای مناسب برای برنامههای اصلاحی استفاده نمود.
جدول 14- میانگین صفات گروههای حاصل از تجزیه خوشهای در جمعیت F8 برنج حاصل از تلاقی اهلمیطارم × ندادر شرایط تنش شوری.
Table 14. Mean traits derived from cluster analysis groups in F8 population of rice obtained from the interspecific cross-sectionunder salinity stress conditions.
Group |
Traits |
|||
Fourth |
Third |
Second |
First |
|
0.1537b |
0.1990c |
0.1281b |
0.0730a |
Chlorophyll content |
18.1796b |
18.1528b |
18.9750b |
15.5315a |
Stem length (cm) |
7.9371c |
6.5528a |
7.8044bc |
6.7440ab |
Root length (cm) |
5.0230a |
4.7500a |
5.4175a |
4.8241a |
Number of root |
2.3388b |
2.4512b |
2.2398b |
1.7988a |
Leaf area (cm2) |
0.0150b |
0.0148b |
0.0158b |
0.0112a |
Dry biomass (g) |
1.8506a |
1.4444a |
2.6190b |
3.9259c |
Score (6dS/m) |
4.8391b |
3.3333a |
6.0476c |
7.3333d |
Score (12 dS/m) |
0.7647ab |
0.5792a |
0.8653b |
0.5536a |
Root diameter (mm) |
20.5915ab |
13.2269a |
22.9031b |
13.0006a |
Root Density |
36.6674a |
36.7704a |
38.8715a |
43.1815a |
Na+ Shoot content (mg/g DT) |
30.7055ab |
24.5881a |
30.7193ab |
35.8420b |
Na+ root content (mg/g DT) |
21.7232a |
20.4794a |
20.1321a |
18.8821a |
K+ Shoot content (mg/g DT) |
8.3043a |
5.1725a |
10.1285a |
8.5603a |
K+ root content (mg/g DT) |
1.9958a |
1.8526a |
2.5659a |
2.6669a |
Na+/K+ of shoot |
10.9252a |
16.1643a |
11.1162a |
12.1952a |
Na+/K+ of root |
30.7879a |
32.1467a |
31.2450a |
30.5411a |
Stomata length (µm) |
18.3266a |
19.6658a |
18.2052a |
17.7997a |
Stomata width (µm) |
14.4483ab |
13.0833a |
15.5714b |
15.4444a |
Number of stomata |
گروههای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری با یکدیگر ندارند.
Groups with the same letter(s) are not significantly different.
REFERENCES
REFERENCES