تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,603 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,239 |
اثر تنش شوری بر برخی عناصر معدنی و ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه دارویی زنیان (Carum copticum L. C.B. Clarke) | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 10، دوره 23، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 127-139 اصل مقاله (574.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2020.297618.2350 | ||
نویسندگان | ||
سعید دوازده امامی* 1؛ شکوفه انتشاری2؛ مرضیه اله دادی3؛ شهرام یاسمنی4 | ||
1دانشیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، اصفهان، ایران. | ||
2استادیار، گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران | ||
3دانشآموخته دکتری، گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
4دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر شوری بر برخی ویژگیهای گیاه دارویی زنیان (Carum copticum L. C.B. Clarke)، آزمایش مزرعهای در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در اصفهان در سال 1392 انجام شد. تیمارها سطوح مختلف آب شور 3 (شاهد)، 6، 9 و 18 دسیزیمنس بر متر) بودند. صفاتی شامل عملکرد، ویژگیهای بیوشیمیایی، عناصر معدنی، میزان و کیفیت اسانس بذر تعیین شدند. نتایج نشان داد که افزایش شوری سبب کاهش عملکرد بیولوژیک و عملکرد بذر شد. تغییر اجزای اسانس بذر در اثر تنش شوری کم بود. مهمترین ترکیب در اسانس تیمول بود که 1/56 تا 2/61 درصد اسانس را بهخود اختصاص داد. بیشترین غلظت پروتئین کل (ریشه 6/3 و اندام هوایی 2/8 میلیگرم در گرم ماده خشک) به تیمار شاهد اختصاص داشت و با افزایش سطوح شوری بهصورت معنیداری کاهش یافت. افزایش شوری، میزان پرولین و قندهای احیاکننده را افزایش داد، بهطوریکه بیشترین میزان پرولین ریشه 12 میلیگرم در گرم ماده تر و قندهای احیاکننده (ریشه 5/30 و اندام هوایی 62 میلیگرم در گرم ماده خشک) در شوری 18 دسیزیمنس بر متر حاصل شد. افزایش سطوح شوری میزان ترکیبات فنلی اندام هوایی را افزایش داد اما این افزایش معنیدار نبود. تیمار 18 دسیزیمنس بر متر کمترین غلظت پتاسیم (ریشه 5 و اندام هوایی 22 میلیگرم در گرم ماده خشک) و بیشترین غلظت سدیم (ریشه 54 و اندام هوایی 64 میلیگرم در گرم ماده خشک) را داشت. با توجه به نتایج حاصله، با افزایش شوری میزان اسمولیتهای مقاومکننده در گیاه زنیان افزایش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
آب شور؛ اسانس؛ پرولین؛ سدیم؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
Abdoli, S., Ghassemi-Golezani, K. & Alizadeh-Salteh, S. (2020). Responses of ajowan (Trachyspermum ammi L.) to exogenous salicylic acid and iron oxide nanoparticles under salt stress. Environmental Science and Pollution Research, 1-15. Al-karaki, G.N. (2000). Growth, sodium and potassium uptake and translocation in salt stressed Tomato. Journal of Plant Nutrition, 23(3), 369-379. Ashraf, M. & Orooj, A. (2006). Salt Stress Effects on growth, ion accumulation and seed oil concentration in an arid zone traditional medicinal plant Ajwain (Trachyspermum ammi [L.] Sprague). Journal of Arid Environments, 64(2), 209-220. Avio, L., Maggini, R., Ujvari, G., Incrocci, L., Giovannetti, M. & Turrini, A. (2020). Phenolics content and antioxidant activity in the leaves of two artichoke cultivars are differentially affected by six mycorrhizal symbionts. Scientia Horticulturae, 264(10954), 1-8. Baatour, O., Kaddour, R., Aidi Wannes, W., Lachaa, M. & Marzouk, B. (2010). Salt effects on the growth, mineral nutrition, essential oil yield and composition of marjoram (Origanum majorana L.). Acta Physiology Plant, 32, 45–51. Bijani, M., Yadollahi, P., Heidari, M., Latifi, M., Asgharipour, M.R. & Ramrudi, M. (2015). Effect of saline water and chemicalorganic fertilizers on nutrient uptake and yield of ajowan (Carum copticum (L.) C. B. Clarke). Journal of Crop Ecophysiology, 7(22), 66-141. (in Persian). Davazdahemami, S. & Majnoon Hosseini, N. (2014). Cultivation and production of certain herbs and spices. Tehran University Press (3rd edition). (In Persian). Davazdahemami, S., Jahansooz, M.R. Mazaheri, D. & Sefidkon, F. (2010). Effects of irrigation water salinity on germination, emergency, biological yield, essence quality and quantity of Moldavian Balm (Dracocephalum moldavica L.). Plant Production Technology, 10(1), 25-33. (in Persian). Dehghan, A. & Rahimmalek, M. (2018). The effect of salt stress on morphological traits and essential oil content of Iranian and foreign yarrow (Achillea millefolium L.) genotypes. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 9 (2), 23-38. (In Persian). Dokhani, S., Mortezaei-Nejhad, F. & Davazdahemami, S. (2012). Effect of sowing season on growth and oil chemical composition of Ajowain (Carum capticom L.) under salinity stress. Journal of Herbal Drugs (An International Journal on Medicinal Herbs), 3(2), 81-88. Frary, A., Gol, D., Kels, D., Okmen, B., Pinar, H., Sigva, O., Yemenicioglu, H.A. & Doganlar, S. (2010). Salt tolerance in Solanum pennellii, antioxidant response and related QTL. BMC Plant Biology, 10, 58. Haghiroalsadat F. 2010. The chemical assessment of seed essence and the Comparison of antioxidant effect among three native medicinal plants of the Yazd province (Bunium persicum Boiss, Cuminum cyminum L., Trachyspermum copticum L.). Shahid Beheshti University. Faculty of Biosciences. MSC Thesis. (In Persian). Hanlon, E.A. (1998). Elemental determination by atomic absorption spectrophotometry. In, 14 Handbook of Reference Methods for Plant Analysis, Karla, Y.P. (Ed). CRC Pres, USA, 15 ISBN, 1-57444-124-8, pp, 157-164. Hussain, A., Khan, Z.I., Ashraf, M., Rashid, M.H. & Akhtar, M.S. (2004). Effect of salt stress on some growth attributes of sugarcane cultivars CP-77-400 and Coj- 84. International Journal of Agriculture and Biology, 1, 188-191. Hussain, K., Majeed, A., Nawaz, K., Hayat, K. & Farrukh nisar, M. (2009). Effect of different levels of salinity on growth and ion contents of Black seed (Nigella sativa L.). Current Research Journal of Biological Sciences, 1(3), 135-138. James, R.A., Davenport, R.J. & Munns, R. (2006). Physiological characterization of two genes for Na+ exclusion in durum wheat, Nax1 and Nax2. Plant Physiology, 142, 1537-1547. Jiang, L. & Duan, L. (2006). NaCl salinity stress decreased Bacillus thuringiensis (Bt) protein content of transgenic Bt cotton (Gossypium hirsutum L.) seedlings. Environmental and Experimental Botany, 55(3), 315-320. Jouyban, Z. (2012). The effects of salt stress on plant growth. Technical Journal of Engineering and Applied Sciences, 2, 7-10. Kaydan, D., Yagmur, M. & Okut, N. (2007). Effects of salicylic acid on the growth and some physiological characters in salt stressed wheat (Triticum aestivum L.). Tarim Bilimleri Cergisi, 13(2), 114-119. Makkizadeh Tafti, M., Tavakol Afshari, R., Majnoon Hosseini, N. & Naghdi Badi, H.A. (2008). Evaluation of salinity tolerance and absorption of salt by Borage (Borago officinalis L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 24(3), 253-262. Mansouri, H., Ahmadi Moghaddam, A. & Rohani, N. (2007). Response of mycorrhizal and non-mycorrhizal bean plants to salinity stress. Iranian Journal of Biology, 20(1), 80-88. (In Persian). Mardokhi, B., Rejali, F. & Malakooti, M. (2007). Increasing resistance of wheat plant to salinity through inoculation with Arbuscular Mycorrhizal Fungi. In, 10th Soil Science Congress of Iran, Iran, 26 August 2007. (In Persian) Mirzaei, S., Rahimi, A., Dashti, H. & Maddah Hosseini, S.H. (2012). The effect of using calcium and potassium in Ammi. Iranian Journal of Field Crops Research, 10(1), 189-197. (In Persian). Mohagheghzadeh, A., Faridi, P. & Ghasemi, Y. (2007). Carum copticum Benth and Hook, essential oil chemotypes. Food Chemistry, 100, 1217–1219. Momeni, T. & Shahrokhi, N. (2015). Herbal essential oils and their therapeutic effects. University of Tehran Publications (4th edition). (In Persian). Munns, R. (2005). Genes and salt tolerance, bringing them together. New phytologist. Tansley reviews. CSIRO. Najafi, S.H. (2011). Medicinal plants. Marandiz press, Mashhad. (In Persian). Piri, I., Keshtegar, M., Tavassoli, A. & Babaeian, M. (2017). Effect of salinity on osmotic adjustment, yield and essence of local landraces Ajowan (Trachyspermum ammi L.). Journal of Crop Ecophysiology, 3(43), 519-530. (In Persian). Rahimi, Z. & Kafi, M. (2010). Effects of salinity and silicon application on biomass accumulation, sodium and potassium content of leaves and roots of purslane (Portulaca oleracea L.). Journal of Water and Soil, 24(2), 374-367. (In Persian). Ramezani, M., Seghatoleslami, M., Sayyari Zohan, M. & Moosavi, S. (2017). Effect of salinity and foliar application of Zn and Fe on yield and morphological and quality traits of Carum copticum. Environmental Stresses in Crop Sciences, 10(4), 595-604. (In Persian). doi, 10.22077/escs.2017.634 Ranjbar, Gh. and H. Pirasteh-Anosheh. (2015). A glance to the salinity research in Iran with emphasis on improvement of field crops production. Iranian Journal of Crop Sciences, 17(2): 165 -178. (In Persian). Razavizadeh, R. & Mohagheghiyan, N. (2015). An investigation of changes in antioxidant enzymes activities and secondary metabolites of thyme (Thymus vulgaris) seedlings under in vitro salt stress, Iranian Journal of Plant Biology, 26(7), 41-58. (In Persian). Razavizadeh, R., Adabavazeh, F. & Rezaee Chermahini, M. (2017). Adaptive responses of Carum copticum to in vitro salt stress. International Journal of Agricultural and Biosystems Engineering, 11(1), 37-42. Renault, S. (2005). Response of red osier dogwood (Cornus stolonifera) seedlings to sodium sulphate salinity, effects of supplemental calcium. Physiological Plantarum, 123, 75–81. Rezaei, M.A., Khavarinejad, R. & Fahimi, H. (2004). Physiological response of cotton plant to different soil salinity. Journal of Research and Construction in Agriculture and Horticulture, 62,81-89. Sabar, A.G. (2010). A comparative biochemical study of proteins profile in Iraqi tract stones by using seeds of Carum copticum. Iraqi Journal of Pharmaceutical Sciences, 19(2), 38-41. Sadati, S., Raoufi, A., Moradi, F. & Fallah Barzouki, S. (2014). Determination of salinity tolerance in the ecotypes of ajowan. In, 13 th Iranian Agronomy and Plant Breeding Congress and 3rd Seed Science and Technology Conference. 26 -28 August, Karaj, Iran. (In Persian). Sadeghi Gol, F., Sadat Nouri, S. A. & Ramshini, H. (2014). Evaluation of salinity tolerance in germination stage in 28 native populations of Ajowan medicinal plant. In, 13th Iranian Agronomy and Plant Breeding Congress and 3rd Seed Science and Technology Conference. 26 -28 August, Karaj, Iran. (In Persian). Shafeghat, M., Najafi, S. & Razavi zadeh, R. (2016). Phytochemical and antibacterial properties of the essential oils of medical plant Ajowan (Carum copticum L.) by micro dilution method. Iranian Journal of Infectious Diseases and Tropical Medicine. 68, 43-47. (In Persian). Stamp, N. (2003). Out of the quagmire of plant defense hypotheses. The Quarterly Review of Biology, 78(1), 23- 55. Sulaiman, A., Umar M. Yunusa, U., Ibrahim, M., Bello, H. and Yunusa, I. (2019). Phytonutrients and mineral analysis of Cymbopogan citratus leaves. Chemistry Research Journal, 4(2), 79-86. Taiz, L. & Zeiger, E. (2010). Plant Physiology. 5th Ed, Sinauer Associates Inc., Sunderland. Tamam, A., Alhamed, A.M.F.A. & Hemeda, M.M. (2008). Study of salt tolerance in wheat (Triticum aestivum L.) cultivar Banysoif. Australian Journal of crop science, 1(3), 115-125. Tran, T. K., Tran, T.H., Le, T.H, Xuan, T.L., Phan, Q.A., Cam, T.I. and Long, G.B. (2020). Development of an aromatic wax product containing natural Lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. 736. Vafadar, Z., Rahimmalek, M., Sabzalian, M.R. & Nikbakht, A. (2018). Effect of salt stress and harvesting time on morphological and physiological characteristics of Myrtle (Myrthus communis). Journal of Plant Process and Function, 7(23), 33-44. (In Persian). Vojodi Mehrabani, L., Hassanpour aghdam, M. & Valizadeh Kamran, R. (2017). Growth and some physiological characteristics of savory (Satureja hortensis L.) as affected by salinity stress. Journal of Crop Ecophysiology, 11(1), 99-110. (In Persian).
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 602 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 473 |