تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,559 |
تعداد مقالات | 70,785 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,809,575 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,017,327 |
بررسی اثر ضدباکتریایی صابون تهیه شده از خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota | ||
شیلات | ||
دوره 73، شماره 4، دی 1399، صفحه 567-578 اصل مقاله (1.17 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2020.302790.1166 | ||
نویسندگان | ||
ملیکا ناظمی* 1؛ یزدان مرادی2؛ هادی غفاری3؛ رامین کریمزاده4؛ کیوان اجلالی خانقاه5 | ||
1استادیار، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران | ||
2دانشیار، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران | ||
3استادیار، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران | ||
4کارشناس ارشد، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران | ||
5استادیار، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، | ||
چکیده | ||
با توجه به وجود انواع مختلف و خواص زیستی خیارهای دریایی، در این مقاله پژوهشی؛ خواص ضدباکتری و توانایی تولید صابون از پودر، عصاره متانولی و ساپونینی خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota استحصال شده از جزیره لاوان مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونههای خیار دریایی پس از آماده سازی خشک و سپس پودر شدند. عصاره گیری با استفاده از حلالهای متانول به منظور دست یابی به عصاره تام، و اتانول 70 درصد به منظور تهیه عصاره حاوی بیشترین مقدار ترکیبات ساپونینی با استفاده از روش خیساندن انجام شد. به منظور تعیین کیفیت ساپونین تعیین اندیس کف کنندگی ساپونین انجام شد. تولید صابون از خیار دریایی به روشهای استفاده از گلیسیرین انجام شد. در نهایت با استفاده از پودر؛ عصاره خشک متانولی و ساپونینی با نسبتهای 1، 5 و 10 درصد صابونهای خیار دریایی تهیه شدند. به منظور بررسی اثرات ضد باکتری با استفاده از روش رقت لوله ایی اثر عصارهها و صابونهای تهیه شده روی سویه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس عامل جوش صورت انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان میدهد حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد عصاره متانولی و صابون خیار دریایی نسبت به باکتری استافیلوکوکوس آرئوس برابر 10 و5 میلیگرم در میلی لیتر و عصاره ساپونینی آن 2 و5 میلیگرم در میلی لیتر است. کف ایجاد شده ساپونین خیار دریایی تا بیش از 12 ساعت باقیمانده که نشان دهنده شاخص کف کنندگی بسیار زیاد آن است. صرف نظر از مدت زمان آزمایش، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنیداری در میانگین ارتفاع کف بین حجمهای 10 میلیلیتر و حجمهای یک، دو، سه، چهار و پنج میلیلیتر وجود دارد (p <0.05). و در سایر موارد تفاوت معنیداری در میانگین ارتفاع کف مشاهدا نشد. در این پروژه که به بررسی اثرات ضدجوش عصاره و صابون از خیار دریایی هولوتوریا لوکوسپیلاتا از جزیره لاوان پرداخته شده است اثر ضدباکتریایی آن روی عامل جوش صورت تأیید شده است، بنابراین در بین موارد مورد آزمایش؛ عصاره ساپونینی مورد مطالعه پس از انجام آزمایشهای تکمیلی میتواند به عنوان انتخاب مناسب برای تولید صابونهای ضدجوش مورد استفاده قرار بگیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
خیار دریایی؛ عصاره؛ ضدجوش؛ صابون آرایشی و بهداشتی؛ جزیره لاوان؛ خلیج فارس | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 638 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 383 |