تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,031 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,500,958 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,764,117 |
مدلسازی و بهینهسازی عملکرد خشککن خلائی- مادونقرمز در فرآیند تولید قرص فشرده گوجهفرنگی: خواص شیمیایی | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 51، شماره 3، آذر 1399، صفحه 571-584 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2020.292861.665245 | ||
نویسندگان | ||
منوچهر رشیدی1؛ رضا امیری چایجان* 2؛ احمد ارشادی3؛ علی قاسمی1 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
2گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
در این پژوهش شرایط بهینه خشککردن قرص فشرده گوجهفرنگی تحت شرایط خلائی مادونقرمز به منظور تولید قرص با خواص کیفی و شیمیایی مناسب تعیین شد. محتوای لیکوپن، فنل کل، غلظت ویتامین ث و فعالیت آنتیاکسیدانی به عنوان خواص شیمیایی و شاخصهای رنگی ∆L*، ∆a*و b*∆ به عنوان خواص کیفی مطالعه شدند. فرآیند خشککردن نمونهها در پنج سطح دمایی 40، 50، 60، 70 و °C 80 و پنج سطح فشار خلأ 20، 30، 40، 50 و kPa 60 صورت گرفت. تجزیه و تحلیل آماری دادهها و بهینهسـازی فرآیند خشککردن با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شدند. نتایج نشان داد که در خشککردن به شیوه خلائی- مادونقرمز، با افزایش دمای هوای محفظه خشککن، غلظت ویتامین ث و محتوای فنل کل قرص گوجهفرنگی، کاهش و محتوای لیکوپن و فعالیت آنتی اکسیدانی قرص گوجهفرنگی افزایش یافت. همچنین، افزایش دما سبب افزایش اختلاف بیشتر بین شاخصهای رنگ L* و a* و کاهش اختلاف بین شاخص رنگ b* قرص نسبت به گوجهفرنگی تازه شد. نقطه بهینه فرآیند خشککردن قرص گوجهفرنگی در دمای °C 56 و فشار خلاء kPa 30 به دست آمد. میزان کاهش غلظت ویتامین ث، محتوای لیکوپن و محتوای فنل کل قرص گوجهفرنگی خشکشده در حالت بهینه به ترتیب 3/54 ، 6/2 و 62/29 درصد بود. خشککردن تحت دمای پایینتر سبب افزایش شاخص مطلوبیت مدل بدست آمده از روش سطح پاسخ گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
قرصسازی؛ خشککن خلائی؛ ویتامین ث؛ لیکوپن | ||
مراجع | ||
Adiba, B. D., Salem, B., Nabil, S., Abdelhakim, M. (2011). Preliminary characterization of food tablets from date (Phoenix dactylifera L.) and spirulina (Spirulina sp.) powders. Powder Technology, 208(3), 725-730 Ahmadi, G. M., and Amiri Chayjan, R. (2017). Optimization of hazelnut kernel drying in an inferared dryer with microwave pretreatment using response surface metodology. (In Farsi) Arslan, D., and Özcan, M. (2011). Drying of tomato slices: changes in drying kinetics, mineral contents, antioxidant activity and color parameters Secado de rodajas de tomate: cambios en cinéticos del secado, contenido en minerales, actividad antioxidante y parámetros de color. CyTA-Journal of Food, 9(3), 229-236. Aziz, M., Yusof, Y., Blanchard, C., Saifullah, M., Farahnaky, A., and Scheiling, G. (2018). Material Properties and Tableting of Fruit Powders. Food Engineering Reviews, 1-15. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.-E., and Berset, C. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28(1), 25-30. Da Porto, C., and Natolino, A. (2018). Optimization of the extraction of phenolic compounds from red grape marc (Vitis vinifera L.) using response surface methodology. Journal of Wine Research, 29(1), 26-36. Dewanto, V., Wu, X., Adom, K. K., and Liu, R. H. (2002). Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. Journal of agricultural and food chemistry, 50(10), 3010-3014. Ekow, A. E., Haile, M. A., John, O. W. U. S. U., &Narku, E. F. (2013). Microwave-vacuum drying effect on drying kinetics, lycopene and ascorbic acid content of tomato slices. Journal of Stored Product and Postharvest, 4, 11-22. FAO, 2017. FAOSTAT: Data-crops. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy Fish, W. W., Perkins-Veazie, P., and Collins, J. K. (2002). A quantitative assay for lycopene that utilizes reduced volumes of organic solvents. Journal of Food composition and Analysis, 15(3), 309-317. Ghasemi, A., and Chayjan, R. A. (2019) Numerical simulation of vitamin C degradation during dehydration process of fresh tomatoes. Journal of Food Process Engineering, paper number: e13189. Ghasemi, A., and Chayjan, R. A. (2018). Optimization of Pelleting and Infrared-Convection Drying Processes of Food and Agricultural Waste Using Response Surface Methodology (RSM). Waste and Biomass Valorization, 1-19. Ghasemi, A., Chayjan, R. A., and Najafabadi, H. J. (2018). Optimization of granular waste production based on mechanical properties. Waste Management, 75, 82-93. Ifie, I., and Marshall, L. J. (2018). Food processing and its impact on phenolic constituents in food. Cogent Food and Agriculture, 4(1), 1-11. Kerkhofs, N., Lister, C., and Savage, G. (2005). Change in colour and antioxidant content of tomato cultivars following forced-air drying. Plant Foods for Human Nutrition, 60(3), 117-121. Liu, F., Cao, X., Wang, H., and Liao, X. (2010). Changes of tomato powder qualities during storage. Powder Technology, 204(1), 159-166. Mahapatra, A., Harris, D., Durham, D., Lucas, S., Terrill, T., Kouakou, B., and Kannan, G. (2010). Effects of moisture change on the physical and thermal properties of sericea lespedeza pellets. International Agricultural Engineering Journal, 19(3), 23-29. Marfil, P., Santos, E., and Telis, V. (2008). Ascorbic acid degradation kinetics in tomatoes at different drying conditions. LWT-Food Science and Technology, 41(9), 1642-1647. Martí, R., Leiva-Brondo, M., Lahoz, I., Campillo, C., Cebolla-Cornejo, J., and Roselló, S. (2018). Polyphenol and L-ascorbic acid content in tomato as influenced by high lycopene genotypes and organic farming at different environments. Food Chemistry, 239, 148-156. Ong, M., Yusof, Y., Aziz, M., Chin, N., and Amin, N. M. (2014). Characterisation of fast dispersible fruit tablets made from green and ripe mango fruit powders. Journal of Food Engineering, 125, 17-23. Onwude, D. I., Hashim, N., Janius, R. B., Nawi, N. M., and Abdan, K. (2016). Modeling the thin‐layer drying of fruits and vegetables: A review. Comprehensive reviews in food science and food safety, 15(3), 599-618. Purkayastha, M. D., Nath, A., Deka, B. C., and Mahanta, C. L. (2013). Thin layer drying of tomato slices. Journal of food science and technology, 50(4), 642-653. Santos, P., and Silva, M. (2008). Retention of vitamin C in drying processes of fruits and vegetables—A review. Drying Technology, 26(12), 1421-1437. Singleton, V. L., and Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158. Sledz, M., and Witrowa-Rajchert, D. (2012). Influence of microwave-convective drying of chlorophyll content and colour of herbs. Acta Agrophysica, 19(4). Safari, M., AmiriChayjan, R., Alaei, B. (2016). Modeling of some thermal and physical properties of almond kernels under vacuum-infrared dryer with microwave pretreatment. , 39(1), 21-37 Šumić, Z., Vakula, A., Tepić, A., Čakarević, J., Vitas, J., and Pavlić, B. (2016). Modeling and optimization of red currants vacuum drying process by response surface methodology (RSM). Food chemistry, 203, 465-475. Toor, R. K., and Savage, G. P. (2006). Effect of semi-drying on the antioxidant components of tomatoes. Food chemistry, 94(1), 90-97. Wongsiriamnuay, T., and Tippayawong, N. (2015). Effect of densification parameters on the properties of maize residue pellets. Biosystems Engineering, 139, 111-120. Yusof, Y., Mohd Salleh, F., Chin, N., & Talib, R. (2012). The drying and tabletting of pitaya powder. Journal of Food Process Engineering, 35(5), 763-771 Zea, L. P., Yusof, Y. A., Aziz, M. G., Ling, C. N., and Amin, N. A. M. (2013). Compressibility and dissolution characteristics of mixed fruit tablets made from guava and pitaya fruit powders. Powder Technology, 247, 112-119.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 408 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 290 |