تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,068 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,217,833 |
تاثیر عصاره هسته انگور (Vitis vinifera) بر آنزیمهای گوارشی و بافتشناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) | ||
شیلات | ||
مقاله 5، دوره 73، شماره 3، مهر 1399، صفحه 329-340 اصل مقاله (1.11 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2020.305947.1184 | ||
نویسندگان | ||
احسان احمدی فر* 1؛ زهره مهری نخی2؛ نجمه شیخ زاده3؛ محسن شهریاری مقدم4 | ||
1کارشناس ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
2استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
3دانشیارگروه بهداشت و مواد غذایی آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
4استاد یارگروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
امروزه جایگزینی عصارههای گیاهی بهجای نگهدارندههای شیمیایی در جیره غذایی آبزیان مورد توجه قرارگرفته است که این امر موجب کاهش اثرات سوء ناشی از مصرف نگهدارندههای شیمیایی شده است. در این پژوهش، تأثیر عصاره هسته انگور سیاه بر بافت شناسی روده و کبد و آنزیمهای گوارشی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. پودر عصاره هسته انگور به مقدار 30 گرم در کیلوگرم به جیره غذایی پایه اضافه شد و در پایان دوره آزمایش، آنزیمهای گوارشی شامل لیپاز، آمیلاز و تریپسین در آنها اندازهگیری شد. هم چنین ماهیان تشریح و روده و کبد آنها تثبیت و مطالعات بافتشناسی روی آنها انجام شد. نتایج نشان داد که از میان آنزیمهای گوارشی مختلف، تنها آنزیم لیپاز نسبت به تیمار شاهد (U/mg protein 04/0±35/1) افزایش معنیداری (U/mg protein 10/0±67/1) نشان می دهد. مطالعه بافت شناسی روده و کبد نیز نشان داد، جیره تیمار اثر منفی بر ساختار طبیعی این بافتها ایجاد نمی کند. همچنین، نسبت ارتفاع ویلی به فاصله بین دو ویلی مجاور در قسمت پایهای در ماهیان تیمار شده (55/0±39/17 میکرومتر) نسبت به گروه شاهد (59/0±71/16 میکرومتر) کمی بیشتر شد، اما تفاوت معنیداری نشان نداد. تعداد سلولهای گابلت نیز در ماهیان گروه شاهد (17/0±59/4) نسبت به ماهیان تیمار شده (21/0±09/4)کمی بیشتر بود. با این وجود تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مطالعه مورفومتریک کبد نیز نشان دهنده افزایش معنیدار قطر سلولهای کبدی در گروه تیمار (16/0±01/24 میکرومتر) در مقایسه با گروه شاهد (14/0±42/23 میکرومتر) بود. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از افزایش فعالیت آنزیم گوارشی و ساختار طبیعی کبد و روده میتوان بیان نمود که عصاره دانه انگور یک افزودنی مفید برای به کارگیری در جیره کپور معمولی است. | ||
کلیدواژهها | ||
کپور معمولی؛ عصاره هسته انگور؛ آنزیم گوارشی؛ بافت شناسی؛ روده | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 532 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 354 |