تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,092,372 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,196,264 |
بررسی اثر همزیستی قارچ مایکوریزا آربسکولار بر برخی پایههای پسته در شرایط تنش شوری و خشکی | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 15، دوره 23، شماره 3، مهر 1400، صفحه 682-667 اصل مقاله (1.97 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2020.297988.2352 | ||
نویسندگان | ||
مسعود فتاحی1؛ عبدالرحمان محمدخانی* 2؛ بهروز شیران3؛ بهرام بانی نسب4؛ رودابه راوش5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
2دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
3استاد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
4دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران. | ||
5استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. | ||
چکیده | ||
این آزمایش جهت مقایسه مقاومت پایههای مختلف پسته تلقیحشده با مایکوریزا در برابر تنش شوری و خشکی اجرا شد. در این آزمایش از گونه قارچ فونلیفورمیس موسهآ و چهار پایه پسته شامل بادامیریز زرند، قزوینی، سرخس و UCB1 استفاده شد. آزمایش تنش خشکی در چهار سطح 100، 80، 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی، و آزمایش تنش شوری در چهار سطح 91/0، 57/7، 12/16 و 63/24 دسیزیمنس بر متر بهمدت 60 روز اعمال شد. در پایان آزمایش شاخصهای مختلف مانند ماده خشک کل گیاه، سطح برگ، درصد رطوبت اندامها و نشت الکترولیتها برآورد شد. همچنین در طول آزمایش رنگدانههای کلروفیل کل، کارتنوئید و آنتوسیانین مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد همزیستی با مایکوریزا سبب بهبود ماده خشک کل گیاه، درصد رطوبت برگ و سطح برگ تحت هر دو تنش خشکی و شوری شد. تحت تأثیر هر دو تنش میزان رطوبت اندامها و کلرفیل کل برگ کاهش و محتوای آنتوسیانین و نشت الکترولیتها افزایش یافت و کمترین درصد رطوبت برگ، ساقه و ریشه در بالاترین سطح تنش خشکی و شوری دیده شد. پایه UCB1 بیشترین وزن خشک کل و رطوبت را درشرایط تنش شوری داشت و بیشترین درصد رطوبت برگ و ساقه و کمترین نشت الکترولیت تحت تنش خشکی در پایه سرخس دیده شد. بهنظر میرسد پایه UCB1 و سرخس تلقیحشده با مایکوریزا بهترتیب برای استفاده در شرایط شوری و خشکی میتوانند مفید باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ پسته؛ تنش غیرزنده؛ مولفههای اصلی؛ نشت الکترولیت | ||
مراجع | ||
Abbasi, M. K., Sharif, S., Sultan, T., & Aslam, M. (2011). Isolation of plant growth promoting rhizobacteria from wheat rhizosphere and their effect on improving growth, yield and nutrient uptake of plants. Plant Biosystem, 145, 159–168. Abdel-Fattah, G. M., Asrar, A. A., Al-Amri, S. M., & Abdel-Salam, E. M. (2014). Influence of arbuscular mycorrhiza and phosphorus fertilization on the gas exchange, growth and phosphatase activity of soybean (Glycine max L.) plants grown in a sandy loam soil. Journal Food Agriculture Environment, 12, 150–165. Abdel-Salam, E., Alatar, A., & El-Sheikh, M. A. (2018). Inoculation with arbuscular mycorrhiza fungi alleviates harmful effects of drought stress on damask rose. Saudi Journal of Biological Sciences, 25, 1772–1780. Bach, E., Seger, G. D. S., Fernandes, G. C., Lisboa, B. B., & Passaglia, L. M. P. (2016). Evaluation of biological control and rhizosphere competence of plant growth promoting bacteria. Appl Soil Ecology, 99, 141–149. Barzana, G., Aroca, R., Paz, J. A., Chaumont, F., Martinez-Ballesta, M. C., Carvajal, M., & Ruız-Lozano J. M. (2012). Arbuscular mycorrhizal symbiosis increases relative apoplastic water flow in roots of the host plant under both well-watered and drought stress conditions. Annual Botany-London, 109, 1009–1017. Bas, H., & Gurel, S. (2016). The influence of Zn, Fe and B applications on leaf and fruit absorption of table olive “Gemlik” based on phonological stages. Scientia Horticulturae, 198, 336–343. Buscot, F. (2015). Implication of evolution and diversity in arbuscular and ectomycorrhizal symbioses. Journal of Plant Physiology, 172, 55–61. Chelli-Chaabouni, A., Mosbah, A. B., Gargouri-Bouzid, R., & Drira, N. (2010). In vitro salinity tolerance of two pistachio rootstocks: Pistacia vera L. and P. atlantica Desf. Environmental and Experimental Botany, 69, 302–312. Eskandari, S., Mozafari, V., & Tajabadipour, A. (2011). Effects of copper and salinity on some physiological and anatomical indices of two pistachio cultivars under greenhouse conditions. Journal of Water and Soil, 3, 1210-1223. Fathi, H., Imani, A., Amiri, M. E., Hajilou, J., & Nikbakht, J. (2017). Response of Almond Genotypes/Cultivars Grafted on GN15 ‘Garnem’ Rootstock in Deficit-Irrigation Stress Conditions. Journal of Nuts, 8(2), 123-135. Fattahi, M., Shamshiri, M. H., & Esmaeilzade, M. (2014). Evaluation of leaf physiomorphological responses of three pistachio rootstocks inoculated with arbuscular mycorrhizae to aalt stress. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 15(4), 469-482. (In Persian) Feng, G., Zhang, F. S., Li, X., Tian, C. Y., Tang, C., & Rengel, Z. (2002). Improved tolerance of maize plants to salt stress by arbuscular mycorrhiza is related to higher accumulation of soluble sugars in roots. Mycorrhiza, 12, 185–190. Giri, B. R., & Mukerji, K. G. (2002). VA mycorrhizal techniques/VAM technology in establishment of plants under salinity stresses condition. Techniques in mycorrhizal stueies, Kluwer, Dordrecht, pp. 313-327. Hashem, A., Abd-Allah E. A. A., Aldubise, A., & Egamberdieva, D. (2015). AM enhances salinity tolerance of Panicum turgidum Forssk by altering photosynthetic and antioxidant pathways. Journal of Plant Interaction, 10, 230–242. Hojjat-Nooghi, F., & Mozafari, V. (2012). Effects of calcium on eliminating the negative effects of salinity in pistachio (Pistacia vera L.) Seedlings. Australian Journal of Crop Science, 6(4), 711-716. Jogaiah, S., Ramteke, S. D., Sharma, J., & Upadhyay, A. K. (2014). Moisture and salinity stress induced in biochemical constituents and water relations of different grape rootstock cultivars. International Journal of Agronomy, 8page. http://dx.doi.org/10.1155/2014/789087 Kaiser, C., Kilburn, M. R, Clode, P. L., Fuchslueger, L., Koranda, M., Cliff, J. B., Solaiman, Z. M., & Murphy D.V. (2015). Exploring the transfer of recent plant photosynthates to soil microbes: mycorrhizal pathway vs direct root exudation. New Phytology, 205, 1537–1551. Khoyerdi, F., Shamshiri, M. H., & Estaji A. (2016). Changes in some physiological and osmotic parameters of severalpistachio genotypes under drought stress. Scientia Horticulturae, 198, 44–51. Kumar, A., Sharma, S., Mishra, S., & Dames J. F. (2015). Arbuscular mycorrhizal inoculation improves growth and antioxidative response of Jatropha curcas (L.) under Na2SO4 salt stress. Plant Bio system, 149, 260–269. Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic. Methods Enzymol, 148, 350–382. Liu, B., Cheng, L., Ma, F., Zou, Y., & Liang, D. (2012). Growth, biomass allocation, and water use efficiency of 31 apple cultivars grown under two water regimes. Agroforestry Systems, 84(2), 117-129. Lutts, S., Kinet, J. M., & Bouharmont, J. (1996). NaClinduced senescence in leaves of rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Annals of Botany Journal, 78(3), 389-398. https://doi.org/10.1006/anbo.1996.0134. Machado, R. M. A., & Serralheiro, R. P. (2017). Soil Salinity: Effect on Vegetable Crop Growth. Management practices to prevent and mitigate soil salinization. Scientia Horticulturae, 3(30), 10, 339-350. Manchanda, G., & Garg, N. (2011). Alleviation of salt-induced ionic, osmotic and oxidative stresses in Cajanus cajan nodules by AM inoculation. Plant Biosystem, 145, 88–97. Nadeem, S. M., Ahmad, M., Zahir, Z. A., & Ashraf, M. (2014). The role of mycorrhizae and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) in improving crop productivity under stressful environments. Biotechnology Adv, 32, 429–448. Nimbolkar, P. K. Shiva B., & Amarjeet K. R. (2016). Rootstock breeding for abiotic stress tolerance in fruit crops. International Journal of Agriculture Environment and Biotechnology, 9(3), 375-380. Paine, T. D., Hanlon, C. C., Pittenger, D. R., Ferrin, D. M., & Malinoski, M. K. (1992). Consequences of water and nitrogen management on growth and aesthetic quality of drought-tolerant woody landscape plants. Journal of Environmental Horticulture, 10, 94-99. Qustrica, J., Morillonb, R., Luroc, F., Herbetted, S., Lourkistia, R., Giannettinia, J., & Bertia, J. L. (2017). Santini trifoliata L. Raf.) Enhances natural chilling stress tolerance of common Tetraploid Carrizo citrange rootstock (Citrus sinensis Osb. × Poncirus clementine (Citrus clementina Hort. ex Tan). Journal of Plant Physiology, 214, 108–115. Rahneshana, Z., Nasibia, F., & Ahmadi Moghadam, A. (2018). Effects of salinity stress on growth, physiological, biochemical parameters and nutrients in pistachio (Pistacia vera L.) rootstocks. Journal of plant interactions, 1, 73–82. Ranjbar, R., Lemeur, R., & Vandamme, P. (2000). Ecophysiological characteristic of two pistachio species (Pistacia khinjuk and P. mutica) in response to salinity. Gent University, 53,179-188. Rashid M.A., Mujawar L.H., Shahzad T., Almeelbi T., Ismail I.M.I., & Oves M. (2016). Bacteria and fungi can contribute to nutrients bioavailability and aggregate formation in degraded soils. Microbiol Res, 183, 26–41. Romero, P., Navarro, J. M., Perez-Perez, J., Garcia-Sanchez, F., Gomez-Gomez, A., Porras, I., Martinez, V., & Botia, P. (2006). Deficit irrigation and rootstock: their effects on water relations, vegetative development, yield, fruit quality and mineral nutrition of Clemenules mandarin. Tree Physiology, 26, 1537–1548. Shamshiri, M. H. & Fattahi, M. (2016). Effects of arbuscular mycorrhizal fungi on photosystem II activity of three pistachio rootstocks under salt stress as probed by the OJIP_test. Russian Journal of Plant Physiology, 63(1), 101–110. Singh, J. S., Abhilash, P. C., & Gupta, V. K. (2016). Agriculturally important microbes in sustainable food production. Trend Biotechnology, 34, 773–775. Wagner, G.J. (1979). Content and vacuole/ extravacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanins in protoplast. Plant Physiology, 64, 88-93. Wu, Q. S., Zou, Y. N., Liu, W., Ye, X. F., Zai, H. F., & Zhao, L. J. (2010). Alleviation of salt stress in citrus seedlings inoculated with mycorrhiza: changes in leaf antioxidant defense systems. Plant Soil Environment, 56, 470-475. Yuan, S. F., Li, M. Y., Fang, Z. Y., Liu, Y., Shi, W., Pan, B., Wu, K., Shi, J. X., Shen, B., & Shen, Q. R. (2016). Biological control of tobacco bacterial wilt using Trichoderma harzianum amended bio-organic fertilizer and the arbuscular mycorrhizal fungi Glomus mosseae. Biology Control, 92, 164–171. Zrig, A., Mohamed, H. B., Tounekti, T., Khemira, H., Serrano, M., Valeroc, D., & Vadel, A. M. (2016). Effect of rootstock on salinity tolerance of sweet almond (cv. Mazzetto). South African Journal of Botany, 102, 50–59. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 766 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 513 |