تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,094,605 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,200,205 |
ارزیابی روند پارامترهای اقلیمی مؤثر بر تولید بادام در استان آذربایجان غربی | ||
پژوهش های جغرافیای طبیعی | ||
دوره 52، شماره 2، تیر 1399، صفحه 253-269 اصل مقاله (1.18 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jphgr.2020.236586.1007074 | ||
نویسندگان | ||
الهه عسگری1؛ غلام عباس فلاح قالهری* 2؛ جواد جمال آبادی3 | ||
1دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، دانشکدة جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران | ||
2دانشیار اقلیم شناسی، دانشکدة جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران | ||
3دکتری ژئومورفولوژی، دانشکدة جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران | ||
چکیده | ||
عناصر آبوهوایی نقشی بسیار اساسی در رشد و توسعة گیاهان دارند و از جمله پارامترهای کنترلناپذیر بر کشاورزی محسوب میشوند. هدف از این مطالعه بررسی ساختار و روند پارامترهای اقلیمی مؤثر بر تولید بادام در استان آذربایجان غربی است. برای اجرای این پژوهش از دادههای آبوهوایی شش ایستگاه سینوپتیک طی دورة ۱۹۸۶–2015 استفاده شده است. نخست، براساس درجة روز- رشد، فصل رشد بادام برای هریک از ایستگاهها محاسبه شد و سپس شاخصهای دما و بارش و روند هریک از آنها با استفاده از آزمون من- کندال و شیب سنس استخراج شد. درنهایت، میزان نیاز آبی برای هریک از مراحل فنولوژی محصول برآورد شد. نتایج بیانگر این بود که میانگین دمای فصل رشد در محدودة 5/0 تا 1 درجة سانتیگراد در سال دارای روند افزایشی است. خروجی شاخصهای دمایی نیز نشان داد که پیرانشهر، مهاباد، و خوی مناطق مساعد برای کشت باداماند. از طرف دیگر، کاهش قابل ملاحظة شاخصهای بارشی در همة ایستگاهها در طول مراحل دوم و سوم رشد مشاهده شد. بهطور کلی، با توجه به نتایج مطالعه، با افزایش دمای فصل رشد و کاهش بارش، نیاز آبی محصول (ETC) در مرحلة دوم و سوم رشد افزایش یافته است. | ||
کلیدواژهها | ||
آذربایجان غربی؛ تحلیل روند؛ شاخصهای اقلیم کشاورزی؛ نیاز آبی بادام | ||
مراجع | ||
احمدی، ک.؛ عبادزاده، ح.؛ حاتمی، ف.؛ حسینپور. ر. و عبدشاه، ه. (1397). آمارنامةکشاورزی سال 1396، تهران: وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامهریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. اسماعیلی، ر.؛ حبیبی نوخندان، م. و فلاح قالهری، غ. (1389). ارزیابی تغییرات طول رشد و یخبندان ناشی از نوسانات اقلیمی (مطالعة موردی: خراسان رضوی)، پژوهشهای جغرافیای طبیعی، 82: ۶۹-73. ایمانی، ع. (1379). اصلاح بادام، تهران: انتشارات آموزش و تحقیقات کشاورزی. باغستانی، م.؛ بهروزی، د.؛ رحیمیان مشهدی، ح. و علیزاده، ح. (1388). بررسی خصوصیات بیولوژیکی و فنولوژیکی گل جالیز در پارازیتیسم با بادام رقم مامایی، بهزراعی کشاورزی، 11(2): ۱۹-27. جوادی، ز.؛ فلاح قالهری، غ. و انتظاری، ع. (1393). نقش پارامترهای آبوهوایی بر عملکرد محصول بادام (مطالعة موردی: سبزوار)، پژوهشهای اقلیمشناسی،17: ۱۲۵-141. خاکیان دهکردی، غ.؛ صالحی سیچانی، م.؛ امینی، ل. و ابراهیمی، ع. (1392). بررسی و توصیة کشت بادام رقم شاهرودی 12 جهت مقابله با تنش آخرین سرمای بهاره در شهرستان نجفآباد اصفهان، اولین همایش ملی تنشهای گیاهی غیرزیستی، ص ۳۲۴-330. دانشفراز، ر. و رزاقپور، ه. (1393). ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق پتانسیل در استان آذربایجان غربی، فضای جغرافیایی، 46: ۱۹۹-211. علیزاده، ا. (1383). اصول هیدرولوژی کاربردی، چ ۱۷، انتشارات دانشگاه امام رضا. فاطمی، م. و دهقان، ح. (1397). تحلیل فضایی و ارزیابی روند واحدهای گرمایی طول فصل رشد ناشی از تغییرات دمایی در ایران، پژوهشهای جغرافیای طبیعی، 4: ۷۳۱-746. فلاح قالهری، غ. (1391). ارزیابی پیامدهای تغیر اقلیم بر محدودههای کشت مرکبات در ایران، پایاننامة دکتری، دانشکدة جغرافیا و برنامهریزی، دانشگاه اصفهان. قطره سامانی، س.؛ میرعباسی، م. و جینی، س. (1390). تغییرات دما و تأثیر آن بر تولید بادام در منطقة سامان شهرکرد، مجموعه مقالات دومین همایش ملی بادام، شهرکرد، ص ۱۶-۲۳. کریمی، م.؛ کمالی غ.؛ مهدیپور، ک. و طالقانی، د. (1382). آثار موج گرمایی تیرماه 1382 و اثرات آن بر عملکرد محصولات زراعی و باغی کشور، مجموعه مقالات روشهای کاهش خسارت خشکی و خشکسالی، ص ۲۰۹-218. میرعباسی نجفآبادی، ز.؛ موحدی، س. و براتیان، ع. (1394). تأثیر اقلیم بر فنولوژی بادام در شهرستان نجفآباد در دمای فعال، دو فصلنامة آبوهواشناسی کاربردی، 2: ۳۷-52. موسوی قهفرخی، س.؛ فتاحی مقدم م.؛ زمانی، ذ. و ایمانی، ع. (1389). ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی بعضی از ارقام و ژنوتیپهای بادام، مجلة علوم باغبانی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 2: ۱۱۹-131. وزیری، ژ.؛ سلامت، ع.؛ انتصاری، م.؛ مسچی، م.؛ حیدری، ن. و دهقانیسانیچ، ح. (1387). تبخیر-تعرقگیاهان (دستورالعمل محاسبةآب موردنیاز گیاهان)، کمیتة ملی آبیاری و زهکشی ایران. Ahmadi, K.; Abadzadeh, H.; Hatami, F.; Hosseinpour, R. and Abdshah, H. (2018). Agriculture-Iran-Statistics, first edition, Tehran: Ministry of Agriculture Jihad, Deputy of Planning and Economics, Information and Communication Technology Center. Alizadeh, A. (2014). Principles of Applied Hydrology, Imam Reza University Press, 17th Edition. Baghestani, M.; Behroozi, D.; Rahimian Mashhadi, H. and alizadeh, H. (2009). Study of biological and phenological characteristics of Flower Jalil in parasitism with almond cultivars, Midwifery, Agronomy, 11(2): 19-27. Benmoussa, H.; Ghrab, M.; Mimoun, M.B. and Luedeling, E. (2017). Chilling and heat requirements for local and foreign almond (Prunus dulcis Mill.) cultivars in a warm Mediterranean location based on 30 years of phenology records, Agricultural and Forest Meteorology, 239: 34-46. DaneshaFaraz, R. and Razaghpour, E. (2014). Assessment of Climate Change Effects on Potential Evapotranspiration in West Azarbaijan, Journal of Geographical Space, 46: 199-211. Fallah Ghalhari, Gh. (2012). Assessment of the Consequences of Climate Change on Citrus Cultivars in Iran, Faculty of Geography and Planning, Ph.D thesis, Isfahan of University. Fatemi, M. and Dehghan, H. (2018). Zonation and Estimation of the Trend of the Thermal Unit of Growing Season due to Temperature Changes, Iran, Physical Geography Research, 106: 731-746. Gaeta, L.: Stellacci, A.M. and Losciale, P. (2018). Evaluation of three modelling approaches for almond blooming in Mediterranean climate conditions, European Journal of Agronomy, 97: 1-10. Girona, J.; Marsal, J.; Cohen, M.; Mata, M. and Miravete, C. (1993). Physiological and yield responses of almond to different irrigation regims, Acta Horiculture, 335: 389-398. Gitea, M.A.; Gitea, D.; Tit, D.M.; Purza, L.; Samuel, A.D.; Bungău, S. and Aleya, L. (2019). Orchard management under the effects of climate change: implications for apple, plum, and almond growing, Environmental Science and Pollution Research, 26(10): 9908-9915. Imani, A. (2000). Almond Correction, Tehran: Agricultural Education and Research. Ismaili, R.; Habibi Nokhandan, M. And Fallah Ghalhari, Gh. (2000). Evaluation of Changes in Growth and Ice Growth Due to Climate Fluctuations - Case Study: Khorasan Razavi, Natural Geography Research, 82: 69-73. Jahanban Esfahlan, A.; Jamei, R. and Esfahlan, R.J. (2010). The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products, Food chemistry, 120(2): 349-360. Javadi, Z.; Fallah Ghalhari, Gh. and Entezari, A. (2014). The role of climate parameters in almond yields Case study: Sabzevar, Climatological research, pp. 125-141. Karimi, M.; Kamali, GH.; Mehdi Pour, K. and Taleghani, D. (2003). The effects of heat wave in July 2003 and its effects on the yield of crops and gardens in the country, Proceedings of the methodology for decreasing drought and drought, pp. 209-218. Khadivi-Khub, A. and Anjam, K. (2016). Prunus scoparia, a suitable rootstock for almond (Prunus dulcis) under drought condition based on vegetative and fruit characteristics, Scientia Horticulturae, 210: 220-226. Laura, V.; Ingrida, S. and Aruna, B. (2010). The modeling of climate change influence on plant flowering shift in Lithuania, Zemdirbyste Agriculture, 97: 41-48. Lobell, D.B.; Field, C.B.; Cahill, K.N. and Bonfils, C. (2006). Impacts of future climate change on California perennial crop yields: Model projections with climate and crop uncertainties, Agricultural and Forest Meteorology, 141(2): 208-218. Mirabbasi Najafabai, Z.; Movahadi, S. and Baratian, A. (2015). The effect Climate on Almond (Prunus amygdalus) Phonology in Najafabad city, Applied Climatology, 2: 37-52. Mousavi Qahfarhi, S.; Fattahi Moghadam, M.; Zamani, D. and Imani, A. (2010). Evaluation of qualitative and quantitative characteristics of some almond cultivars and genotypes, Journal of Iranian Horticultural Science (Iranian Sciences of Agriculture), 2: 131-139. Mullins, M.G.; Bouquet, A. and Williams, L.E. (1992). Biology of the grapevine, Cambridge University Press. Prudencio, A.S.; Martínez-Gómez, P. and Dicenta, F. (2018). Evaluation of breaking dormancy, flowering and productivity of extra-late and ultra-late flowering almond cultivars during cold and warm seasons in South-East of Spain, Scientia Horticulturae, 235: 39-46. Ramos, M.C.; Jones, G.V. and Martínez - Casasnovas, J.A. (2008). Structure and trends in climate parameters affecting winegrape production in northeast Spain, Climate Research, 38(1): 1-15. Rattigan, K. and Hill, S.J. (1986). Relationship between temperature and flowering in almond, Animal Production Science, 26(3): 399-404. Segura, J.M.A.; i Company, R.S. and Kodad, O. (2017). Late-blooming in almond: A controversial objective, Scientia Horticulturae, 224: 61-67. Sorkheh, K.; Azimkhani, R.; Mehri, N.; Chaleshtori, M.H.; Halász, J.; Ercisli, S. and Koubouris, G.C. (2018). Interactive effects of temperature and genotype on almond (Prunus dulcis L.) pollen germination and tube length, Scientia horticulturae, 227: 162-168. Torki, M.; Gholamali, M. and Dehghan, H. (2014). The survey of growing season length trend and its zoning in Iran, Journal of Biodiversity and Environmental Sciences (JBES), 5: 179-188. Vaziri, J.; Salamat, A.; Entesari, M.; Masihi, M.; Heydari, N. and Dehghanisanich, H. (2008). Evapotranspiration of plants (Instructions for calculation of required water for plants of National Irrigation and Drainage Committee of Iran), National Irrigation and Drainage Committee of Iran, first edition, 355. Winkler, A.J.; Cook, J.A.; Kliewer, W.M. and Lider, L.A. (1974). Development and composition of grapes. General viticulture, Berkeley: University of California Press, 710. Yaacoubi, A.; Oukabli, A.; Legave, J.M.; Ainane, T.; Mouhajir, A.; Zouhair, R. and Hafidi, M. (2019). Response of almond flowering and dormancy to Mediterranean temperature conditions in the context of adaptation to climate variations, Scientia Horticulturae, 257: 1-9. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 730 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 476 |