تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,445 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,587 |
سمیت ویتامینها و مواد معدنی کمیاب در طیور | ||
علمی- ترویجی (حرفهای) دامِستیک | ||
دوره 19، شماره 3 - شماره پیاپی 15، اسفند 1398، صفحه 20-28 اصل مقاله (2.3 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- ترویجی | ||
نویسنده | ||
شهگل رهبری* | ||
دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
آثار سمی ویتامینها و مواد معدنی کمیاب در جیره ممکن است ناشی از تاثیر مستقیم آنها بر پرنده یا در اثر فعالیت آنتاگونیستی با دیگر مواد مغذی جیره باشد. به نظر میرسد که دریافت بیش از حد ویتامینهای محلول در چربی مشکلساز است و سبب مسمومیت و اختلال در متابولیسم حیوان میشود. به طور مثال ویتامین A نیاز ویتامین D3 پرنده را افزایش میدهد و یا با افزایش دریافت ویتامین D3، میتوان آثار سمی ویتامین A را برطرف کرد. مقدار سمی ویتامین E نیز موجب اختلال در متابولیسم کلسیم و فسفر میشود، درحالیکه دریافت مقدار زیاد ویتامین D3 سبب تغییر غلظت کلسیم در گردش خون میشود. به طور مثال مس که به منظور درمان یا پیشگیری از اختلالات رودهای به جیره اضافه میگردد، گاهی موجب مسمومیت میشود. دریافت اضافی ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A ،D3 و E میتواند بر دیگر ترکیبات معدنی یا ویتامینی اثر سوء بگذارد که همه اینها باید به هنگام جیره نویسی طیور مدنظر قرار گیرد. در کل میتوان نتیجهگیری کرد که تغییر ناچیز در برخی از ویتامینها و مواد معدنی کمیاب جیره سبب مسمومیت در پرنده میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ویتامین؛ مواد معدنی کمیاب؛ آنتاگونیست؛ سمیت؛ طیور | ||
مراجع | ||
Bell, J. M. (1993). “Factors affecting the nutritional value of canola meal: a review”. Canadian Journal of Animal Science, 73(4), 689-697. Cantor, A. H., Nash, D. M., and Johnson, T. H. (1984). “Toxicity of selenium in drinking water of poultry”. Nutrition Reports International, 29(3), 683-688. Julian, R. J., Caston, L. J., and Leeson, S. (1992). “The effect of dietary sodium on right ventricular failure-induced ascites, gain and fat deposition in meat-type chickens”. Canadian Journal of Veterinary Research, 56(3), 214. Leeson, S., Diaz, G. and Summers, J. D. (1995). “Ascites. in: poultry metabolic disorders and Mycotoxins”. 19-26 (University Books). Morrissey, R.L., Cohn, R.M., Empson Jr, R.N., Greene, H.L., Taunton, O.D. and Ziporin, Z.Z., (1977). “Relative Toxicity and Metabwolic Effects of Cholecalciferol and 25-Hydroxycholecalciferol in Chicks”. The Journal of Nutrition, 107(6), 1027-1034. Murphy, T.P., Wright, K.E. and Pudelkiewicz, W.J., (1981). “An apparent rachitogenic effect of excessive vitamin E intakes in the chick”. Poultry Science, 60(8), 1873-1878. Saif, Y. M. (2003). Disease of Poultry (11th Edt), 1027-1102, (Iowa State Press). Soares Jr, J.H., Kaetzel, D.M., Allen, J.T. and Swerdel, M.R., (1983). “Toxicity of a vitamin D steroid to laying hens”. Poultry Science, 62(1), 24-29. Tang, K.N., Rowland, G.N. and Veltmann Jr, J.R., (1985). “Vitamin A toxicity: comparative changes in bone of the broiler and leghorn chicks”. Avian Diseases, 416-429. Taylor, T.G., Morris, K.M.L. and Kirkley, J., (1968). “Effects of dietary excesses of vitamins A and D on some constituents of the blood of chicks”. British Journal of Nutrition, 22(4), 713-721. Veltmann Jr, J.R. and Jensen, L.S., (1986). “Vitamin A toxicosis in the chick and turkey poults”. Poultry Science, 65(3), 538-545. Veltmann Jr, J.R., Jensen, L.S. and Rowland, G.N., (1987). “Partial amelioration of vitamin A toxicosis in the chick and turkey poult by extra dietary vitamin D3”. Nutrition Reports International. Zhou, X.D., Dong, X.F., Tong, J.M., Xu, P. and Wang, Z.M., (2012). “High levels of vitamin E affect retinol binding protein but not CYP26A1 in liver and hepatocytes from laying hens”. Poultry Science, 91(5), 1135-1141. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 968 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 416 |