تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,534 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,521 |
بررسی تنوع ژنتیکی مقاومت به بیماری بلاست در برخی ژنوتیپهای برنج ایرانی و هوازی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 51، شماره 2، تیر 1399، صفحه 63-74 اصل مقاله (863.59 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2019.271876.654560 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فاطمه علی نژاد1؛ عاطفه صبوری* 2؛ صدیقه موسی نژاد3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی کارشناسیارشد، گروه مهندسی تولید و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار، گروه مهندسی تولید و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بلاست با عامل قارچی Magnaporthe oryzae B.C. Couch و با فرم غیرجنسی Pyricularia grisea CookeSacc. از مهمترین بیماریهای گیاهی جهان میباشد که به علت انتشار سریع و مخرب آن در شرایط مناسب رطوبتی، بیماری اصلی برنج است. این پژوهش به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی 53 ژنوتیپ شامل برنجهای ایرانی و هوازی غیرایرانی از لحاظ مقاومت به بیماری بلاست انجام گرفت. آزمایش در دو سال و به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه، طی بهار و تابستان 1396 و 1397 صورت گرفت. بهمنظور محاسبه سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری AUDPC از زمان ظهور لکههای بلاست، نمونهبرداری در پنج مرحله انجام شد. پس از مقایسه میانگین و با هدفکسبیکنتیجهکلیازمیزان مقاومت ژنوتیپها، رتبهبندیآنها بهروشآروناچالامانجامگرفتونتایجنشاندادکهارقام نعمت، سپیدرود، 67-2-IR82310-B-B، IR83749-B-B-46-1، IR82589-B-B-114-3، IR81422-B-B-200-4، IR82616-B-B-64-3، IR82589-B-B-84-3 و IR82635-B-B-143-1 بیشترین رتبه را کسب کردند و در نتیجه در گروه مقاوم قرار گرفتند و ارقام حسن سرایی، چمپابودار، قصرالدشتی، شاه پسند، دمسیاهi، عنبر بو، اهلمی طارم، صدری، رشتی سرد و غریب با بیشترین مقدار آلودگی، کمترین مقدار رتبه را به خود اختصاص دادند در نتیجه جزو ژنوتیپهای بسیار حساس و نیمه حساس قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای، ژنوتیپها در شش گروه قرار گرفتند و نتایج، تأیید کننده نتایج آروناچالام بود. تجزیه تابع تشخیص با در نظر گرفتن دو گروه برنجهای ایرانی و غیرایرانی با داشتن آماره لاندای ویلک 561/0، اختلاف معنیداری را بین دو گروه نشان داد (p <0.001) و بر اساس این تجزیه، دو گروه، بیشترین تمایز را از لحاظ تیپ آلودگی، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و شدت آلودگی در مرحله سوم نشان دادند. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
برنج هوازی؛ بیماری قارچی؛ تجزیههای چند متغیره؛ رتبه بندی آروناچالام؛ Magnaporthe oryzae | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه برنج با ارزشترین و مهمترین ماده غذایی برای بیش از 50 درصد مردم جهان است (Miah et al., 2013). مصرف و تقاضا برای برنج در حال افزایش است و مطالعات مختلف نشان داده است که برای رفع افزایش تقاضای برنج، میزان تولید تا سال 2030 باید بیش از 40 درصد افزایش یابد (Kush, 2005) و این چالش باید با معرفی ارقام متحمل به تنشهای زیستی و زیست محیطی برطرف شود (Selvarj et al., 2011). با توجه به اهمیت این محصول زراعی، بیماریهای آن نیز از اهمیت ویژهای برخوردار هستند (Abedi et al., 2011). مبارزه با آفات و بیماریها به روشهای مختلف در گیاهان از جمله برنج، همواره مورد توجه محققین بوده است. گیاهان در طول دوره رشد با انواع تنشهای زنده و غیر زنده مواجه میشوند از دیدگاه بهنژادی ثابت شده است که استفاده از ارقام مقاوم برنج در برابر این بیماری، میتواند راهکار مؤثری برای کنترل آن باشد (Sing et al., 2015) که ضمن اجتناب از مصرف انواع سموم شیمیایی، باعث جلوگیری از آلودگی محیطزیست، پایداری تولید محصول برنج و کاهش هزینه تولید میشود گرم شدن زمین و تغییرات شرایط آب و هوایی سبب وقوع خشکسالی در اغلب مناطق کره زمین شده است و از آنجا که کشت و کار در اغلب مناطق برنج خیز از جمله ایران مبتنی بر آبیاری دائم است
مواد و روش ها مواد گیاهی آزمایش شامل 53 ژنوتیپ از برنجهای ایرانی و هوازی غیرایرانی بود که بذرهای اولیه آنها برای نخستین بار در سال 2010، بهترتیب از مؤسسه تحقیقات برنج کشور در رشت و مؤسسه تحقیقات بین المللی برنج در فیلیپین (IRRI) تهیه شد (جدول 1). مواد گیاهی در بخش ارزیابی بیماری در مزرعه پژوهشی گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، در دو سال و به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه و در فصل بهار و تابستان سالهای 1396 و 1397 کشت شدند. بهمنظور بررسی میزان مقاومت ارقام مختلف برنج در خزانه بلاست، بذرهای ارقام مورد آزمایش در اواخر خرداد ماه که مصادف با تراکم بلاست برگ در منطقه بود و شرایط برای ایجاد و توسعه آلودگی فراهم بود، در بستر خزانهای که دارای خاک نرم و سبک و حاصلخیز و سایهدار بود کاشته شدند. همزمان با کشت، 50 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره و 50 کیلوگرم فسفر از منبع P2O5 (بر حسب هکتار) همراه با مقادیر فراوان کود دامی با خاک مخلوط شدند. بذرها به صورت خطی روی خطوطی به طول50 سانتیمتر و به فواصل 10 سانتیمتر از همدیگر کشت شدند. برای گسترش آلودگی، در دو طرف ارقام مورد آزمایش و عمود بر آنها، رقم حساس هاشمی برای گسترش آلودگی در دو ردیف کشت شد.
جدول1- نام و منبع تهیه ژنوتیپ های مورد مطالعه Table1. Name and source of the studied rice genotypes
ده روز بعد از کشت و بر اساس نیاز وپس از محاسبه ، 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن خالص از منبع اوره نیز به صورت سرک روی خزانه پاشیده شد. علاوه بر آلودگی طبیعی، سوسپانسیون اسپور سوشهای مختلف قارچ عامل بیماری که مخلوطی از نژادهای مورد نظر بود (توضیح:در پژوهشهای مزرعهای نیز تحقیق حاضر ملاک عمل نژاد خاصی نیست) از نقاط مختلف استان تهیه شد و سپس با غلظت100 هزار در هر میلیلیتر به وسیله اسپورپاش بهطور یکنواخت روی خزانه پاشیده شد. از زمان ظهور لکههای بلاست روی برگهای گیاهچههای برنج، کار نمونهبرداری و اندازهگیری بیماری با فواصل زمانی مشخص (هر شش روز یک بار) انجام گرفت. برای اندازهگیری بیماری و بررسی میزان مقاومت ژنوتیپها به بیماری بلاست، صفاتی مانند شدت بیماری در پنج مرحله و تیپ آلودگی به کمک مقیاس بینالمللی (شکل 1؛ IRRI, 1996) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری[1](AUDPC) نیز بر اساس رابطه 1 محاسبه شد: رابطه 1 که در آن، Xi: ضریب آلودگی در نمونه برداری i ام و ti: زمان (روز) بین دو نمونه برداری است. پس از ثبت دادهها، آزمون فرضیات تجزیه واریانس، از جمله یکنواختی واریانسهای خطا در دو سال و نرمال بودن توزیع خطاهای آزمایشی انجام شد. با توجه به اینکه خطاهای آزمایشی متغیرهای تیپ و درصد آلودگی دارای توزیع نرمال نبودند، از تبدیل داده بر اساس رابطه 2 و 3 استفاده شد. در این روابط، x به ترتیب متغیرهای تیپ و درصد آلودگی است. رابطه 2 arcsin رابطه 3
شکل 1- تیپ و درصد آلودگی به بیماری بلاست برنج بر اساس مقیاس (IRRI, 1996) Figure 1. Infection type and disease severity of rice leaves based on the scale (IRRI, 1996)
همچنین با توجه به غیرمعنیدار بودن آزمون بارتلت[2] مبنی بر یکنواختی واریانسهای آزمایشی در دو سال، تجزیه واریانس مرکب با استفاده از نرم افزار SAS V.9.4 انجام شد. به منظور مقایسه ژنوتیپها، ابتدا مقایسه میانگین به روش توکی در سطح پنج درصد انجام شد و سپس بر اساس نتایج مقایسه میانگین، رتبه بندی ژنوتیپها به روش Arunachalam & Bandyopadhyay (1994) صورت گرفت؛ بدینصورتکهابتدا رتبهبندیدرهرصفتبر اساس تعدادحروفدرمقایسۀمیانگینمربوطبهآنصفت انجامگرفت،سپسرتبۀنهاییهر ژنوتیپبا توجه به مجموعرتبۀهایآن ژنوتیپبرایصفاتمختلف محاسبه شد. بهمنظور گروهبندی ژنوتیپها، تجزیه خوشهای با استفاده از نرم افزار SPSSبه چند روش و الگوریتم انجام گرفت. با توجه به مطلوب بودن نتایج حاصل از الگوریتم Wardبا فاصله توان دوم اقلیدسی، از نظر تفکیک مناسب و واضح ژنوتیپها و همچنین عدم زنجیرهای شدن نمودار درختی، از این روش برای رسم نمودار درختی و تفسیر گروهبندی ژنوتیپها استفاده شد. صحت نقطه برش نمودار درختی نیز با استفاده از تجزیه تابع تشخیص تعیین شد. همچنین بهمنظور مقایسه دو گروه ارقام برنج ایرانی و غیرایرانی از لحاظ کلیه متغیرهای مرتبط با مقاومت به بیماری بلاست و تعیین مهمترین متغیرهای متمایز کننده دو گروه، از تجزیه تابع تشخیص با استفاده از نرم افزار SPSSاستفاده شد تا صفاتی که نقش بیشتری در تفکیک دو گروه ارقام ایرانی و خارجی را از نظر مقاومت به بلاست دارند تعیین شوند.
نتایج و بحث نتایج تجزیه واریانس در جدول 2 آمده است. بر اساس این نتایج، تفاوت ژنوتیپها برای هر هفت صفت در سطح یک درصد معنی دار بود؛ از این رو می توان نتیجه گرفت که بین ژنوتیپ ها از نظر واکنش به بیماری، تنوع ژنتیکی قابل توجهی وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج، برهمنکنش بین ژنوتیپ و سال برای تمامی متغیرها غیرمعنیدار بود، بنابراین برای مقایسه میانگین ژنوتیپها از میانگین دو سال آنها استفاده شد و پس از انجام مقایسه میانگین با استفاده از آزمون توکی در سطح پنج درصد و برای جمعبندی میزان مقاومت نسبی ژنوتیپها از لحاظ کلیه متغیرهای اندازهگیری شده، از رتبهبندی آروناچالام Arunachalam & Bandyopadhyay (1994) استفاده شد (جدول 3).
جدول 2- تجزیه واریانس صفات بررسی شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی Table 2. Variance Analysis of the studied traits in a randomized complete block design
ns و ** به ترتیب بیانگر عدم تفاوت معنی دار و معنی داری در سطح احتمال یک درصد ns and **: non-significant and significant at 1% of probability level, respectively
بر اساس نتایج، ارقام ایرانی نعمت و سپیدرود و ارقام هوازی 2-67-IR82310-B-B، IR83749-B-B-46-1، IR82589-B-B-114-3، IR82589-B-B-843، IR81422-B-B-200-4، IR82616-B-B-64-3 و IR82635-B-B-143-1، بالاترین رتبه را به خود اختصاص دادند و با توجه به اینکه بالاترین رتبهها به کمترین امتیازات تیپ و درصد آلودگی اختصاص مییابد، میتوان نتیجه گرفت که این ژنوتیپها کمترین میزان حساسیت را نسبت به بلاست نشان دادند و میتوان آنها را در گروه مقاوم قرار داد.
جدول 3-رتبه مستخرج از نتایج مقایسه میانگین ژنوتیپ ها به روش آروناچالام Aronachalam & Bandyopadhyay 1994)) Table 3. Genotype ranks derived from the results of mean comparison based on the Arunachalam method) Aronachalam & bandyopadhyay 1994)
در مقابل، ارقام حسنسرایی، چمپابودار، قصرالدشتی، شاه پسند، دمسیاه، عنبر بو، اهلمی طارم، صدری، رشتی سرد، غریب و رقم هوازی IR82635-B-B-32-4، کمترین رتبه را به خود اختصاص دادند و میتوان دریافت که بیشترین مقدار آلودگی را در طی آزمایش و بر اساس متغیرهای مختلف نشان دادند و بنابراین در گروه ژنوتیپهای بسیار حساس و نیمه حساس قرار گرفتند. شکل 2 نتایج تجزیه خوشهای را به روش Ward به صورت نمودار درختی نشان میدهد. برای صحت محل برش نمودار درختی، از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد. در نقطه برش برای تشکیل شش گروه، مقدار لاندای ویلک برابر 87/0 (P<0.01) و در نقطه برش برای تشکیل سه گروه، مقدار لاندای ویلک برابر 74/0 (P<0.001) بهدست آمد. بهعبارت دیگر، برش نمودار درختی در هر دو حالت معنیدار بود و با توجه به اینکه با تشکیل شش گروه و انتساب تعداد کمتر ژنوتیپها به هر گروه، میتوان به بررسی دقیقتر ویژگی ژنوتیپها پرداخت، بنابراین از گروهبندی شش گروه برای تفسیر نتایج استفاده شد. با انتخاب نقطه برش گفته شده، تمام ژنوتیپها به شش گروه تقسیم شدند. به منظور بررسی وضعیت ژنوتیپهای هر گروه از لحاظ صفات اندازهگیری شده، میانگین صفات برای هر گروه محاسبه شد و انحراف میانگین آنها از میانگین کل، مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به مقادیر بدست آمده، بهترتیب از مقاومترین تا حساسترین گروهها مورد بحث قرار گرفتند. تعداد هفت ژنوتیپ شامل ارقام هوازی IR82589-B-B-114-3،IR82616-B-B-64-3 ، IR82310-B-B-67-2 ، IR82589-B-B-84-3 و ارقام ایرانی نعمت، سنگ طارم و سپیدرود که در گروه ششم قرار گرفتند، با داشتن کمترین مقادیر برای صفات اندازهگیری شده و در نتیجه بیشترین انحرافات منفی از میانگین کل نسبت به سایر ژنوتیپها، مقاومترین ژنوتیپها به بیماری بلاست شناخته شدند (جدول 4). میانگین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و تیپ آلودگی این گروه بهترتیب برابر با 78/4 و 40/0 بود که نشان دهنده کمترین آلودگی این ژنوتیپها در طی مراحل این آزمایش میباشد. در رتبهبندی آروناچالام، ژنوتیپهای این گروه، بالاترین رتبه (26-23) را در بین ژنوتیپها کسب کردند. بر اساس اطلاعات جدول 4، گروه بعدی از لحاظ کسب کمترین میانگین صفات مرتبط با مقاومت به بیماری بلاست، گروه دوم بود که شامل 23 ژنوتیپ بود. میانگین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و تیپ آلودگی این گروه بهترتیب برابر با 83/8 و 82/0 بود که نشان دهنده مقاومت نسبی آنها به بیماری بلاست بود. از 23 ژنوتیپ این گروه، تنها چهار رقم علیکاظمی، درفک، کادوس و ندا، جزو ارقام ایرانی و 19 ژنوتیپ دیگر غیرایرانی بودند. چهار ژنوتیپ شامل ارقام ایرانی خزر، گوهر، هاشمی، سنگجو و پنج ژنوتیپ هوازی شامل Palawan ,IR60080-46A ,IR81024-B-254-1-B ,IR82639-B-B-103-4 ,IR83749-B-B-87-3 در گروه چهارم قرار گرفتند. میانگین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری AUDPC)) و تیپ آلودگی این گروه بهترتیب برابر با 26/15 و 08/1 بود که نشان دهنده حساسیت نسبی ارقام این گروه به بیماری بلاست بود (جدول 4). گروه یک شامل شش رقم ایرانی اهلمی طارم، غریب، رشتی سرد، سالاری، صدری، شاه پسند بود (جدول 4) که میانگین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری(AUDPC) و تیپ آلودگی آن بهترتیب 73/24 و 26/1 بود. این گروه با داشتن مقادیر نسبتاً بالا برای صفات اندازه گیری شده، ژنوتیپ های حساس به بیماری شناخته شدند. گروه بعدی با داشتن مقادیر بالا برای صفات اندازه گیری شده مرتبط با بیماری و انحراف از میانگین کل، گروه سوم بود که حساسیت نسبتاً بالایی را نسبت به بیماری بلاست از خود نشان داد و شامل چهار ژنوتیپ ایرانی عنبربو، دمسیاه، قصرالدشتی، حسن سرایی بود میانگین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و تیپ آلودگی در این گروه بهترتیب 73/37و 63/1 بود.(جدول4). همچنین با توجه به اطلاعات جدول 4، حساس ترین گروه با بیشترین مقادیر برای صفات مورد بررسی و کمترین انحراف از میانگین کل، گروه پنج بود که شامل یک ژنوتیپ ایرانی چمپابودار و یک ژنوتیپ هوازی IR82635-B-B-32-4 بود.
شکل 2- نمودار درختی تجزیه خوشه ای ژنوتیپهای برنج از لحاظ صفات مختلف مرتبط با مقاومت به بلاست به روش Ward Figure 2. Dendrogram of the cluster analysis of rice genotypedifferent traits related to blast resistance based on Ward method
میانگین سطح زیرمنحنی پیشرفت بیماری(AUDPC) و تیپ آلودگی در این گروه بهترتیب 41/57 و 93/3 بود. در رتبهبندی آروناچالام، ژنوتیپهای این گروه، پایینترین رتبه (5/13-9) را در بین ژنوتیپها کسب کردند؛ بنابراین در مقایسه نسبی ژنوتیپهای مورد بررسی، هفت ژنوتیپ در گروه بسیار مقاوم، 24 ژنوتیپ در گروه مقاوم، 10 ژنوتیپ در گروه تقریباً مقاوم، شش ژنوتیپ در گروه نیمه حساس، چهار ژنوتیپ در گروه حساس و دو ژنوتیپ در گروه بسیار حساس قرار گرفتند (جدول4). شایان ذکر است که این گروه بندی با گروهبندی نتایج آروناچالام مطابقت داشت، به این صورت که در گروهبندی آروناچالام، ژنوتیپها در گروه ارقام بسیار مقاوم بیشترین رتبه (23-26) را داشتند. سایر گروهها شامل ارقام مقاوم (21-5/22)، ارقام نیمه مقاوم (5/19-5/20)، ارقام نیمه حساس (5/17-19)، ارقام حساس (5/14-17) و ارقام بسیار حساس (9-5/13) بودند که گروه ارقام بسیار حساس، پایین ترین رتبه را کسب کردند (جدول 3). در پژوهشی، مقاومت به بلاست بر روی 922 رقم برنج که همه از آسیا جمع آوری شده بودند، بررسی شد که این ارقام بر اساس تجزیه خوشه ای به شش گروه به نام های A-F طبقه بندی شدند. بیشترین حساسیت مربوط به خوشه B و C بود که اغلب ارقامی از شرق (ژاپن) را شامل میشد؛ گروه F و E مقاومترین گروه شناخته شدند و ارقامی از آسیای شرقی و آسیای جنوب شرقی، بیشترین فراوانی را در این دو گروه داشتند و گونههای جنوب آسیا بیشترین تنوع را داشتند و در همه خوشهها حضورداشتند اما در خوشه B کمتر دیده شدند (Telabanco-Yanoria et al., 2008). در تحقیق حاضر نیز نشان داده شد که ارقام غیرایرانی، مقاومت بیشتری نسبت به بلاست از خود نشان دادند و بیشترین اعضای گروههای مقاوم، ارقام غیرایرانی و برنجهای هوازی بودند. در بررسی بر روی 116 ژنوتیپ، بالاترین میزان بیماری در خزانه بلاست مربوط به ارقام محلی شامل زیره، طارم امیری، هاشمی، بهترتیب با میزان بیماری 4/313، 5/294، 5/280 واحد بود و نتایج تجزیه خوشهای دادههای مولکولی نیز ژنوتیپها را به سه گروه مقاوم و حساس و یک گروه مقاوم مجزا که حاصل تلاقی ارقام ایرانی با مقاوم خارجی بودند و زمینه ژنتیکی نزدیکی داشتند، تقسیم کرد و ارقام ایرانی نعمت، سپیدرود و فجر در گروه مقاوم و ارقام دیلمانی، علی کاظمی، خزر و بینام در گروه حساس قرارگرفتند (Moumeni et al., 2009). در پژوهش حاضر نیز ارقام ایرانی نعمت، ندا و سپیدرود در گروه مقاوم و ارقام هاشمی، بینام، علی کاظمی در گروه حساس قرار گرفتند. واکنش 116 ژنوتیپ برنج نسبت به قارچ Magnaporthr griseaو هشت نژاد شناسایی شده آن در شرایط گلخانهای مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی نحوه توسعه بیماری با گذشت زمان، از زمان ظهور اولین لکههای بلاست بر روی گیاهچههای برنج، کار نمونهبرداری و اندازهگیری شدت بیماریانجام شد و 30 روز پس از کشت نیز تیپ آلودگی و درصد نهایی سطح برگ آلوده تعیین شد. نتایج نشان داد که ارقام ایرانی خزر، سپیدرود، نعمت، ندا، کادوس، سنگ طارم، سالاری، درفک، مقاوم و ارقام فجر، بجار، سنگ جو، عنبر بو، چمپا بودار نیمه حساس بودند. همچنین ژنوتیپهای بینام، حسن سرایی و انواع طارم، شاهپسند، غریب، حسنی، دمسیاه، هاشمی و صدری حساس بودند و تفاوت معنیداری بین ارقام در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد (Mosanezhad et al., 2010). در پژوهش حاضر نیز ارقام ایرانی نعمت، ندا، سپیدرود، سنگ طارم، کادوس و درفک مقاوم معرفی شدند. همچنین ارقام صدری، سنگ جو، غریب، قصرالدشتی، بینام، اهلمی طارم، هاشمی، شاهپسند، عنبر بو، چمپابودار در گروه ارقام حساس و نیمه حساس قرار گرفتند. تعداد 58 رقم محلی و لاینهای امیدبخش برنج در گلخانه و مزرعه با استفاده از نژادهای مختلف بلاست مورد بررسی قرارگرفتند. رقم IR24 و لاینهای F725 و F120-2 کمترین شدت بیماری و سطح زیر منحنی بیماری را نشان دادند و ارقام و لاینهایی نظیر دمسیاه، حسنی و F64-1، F63-3 بیشترین شدت بیماری و سطح زیر منحنی را دارا بودند. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی گلخانهای نشان داد که واکنش ژنوتیپها در مقابل دو نژاد عامل بلاست IA-90 و IA-82 متفاوت بود و بهطور کلی ژنوتیپها در سه دسته مقاوم، متحمل و حساس دسته بندی شدند (Abedi et al., 2011). در پژوهش حاضر که مخلوطی از نژادهای مورد نظر بر روی ارقام بررسی شدند نیز در ارقام حسنی و دمسیاه، شدت بیماری بلاست، بالا بود و با نتایج پژوهش بالا مطابقت داشت.
تجزیه تابع تشخیص در پاسخ به یک سوال مهم که آیا در تحقیق حاضر بهطور کلی از لحاظ میزان مقاومت به بیمای بلاست، بین ارقام ایرانی و غیر ایرانی تفاوت معنیداری وجود دارد یا خیر و همچنین بهمنظور تعیین مهمترین صفات متمایز کننده بین دو گروه برنج ایرانی و غیرایرانی و میزان تأثیرگذاری آنها، از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد. نتایج بیانگر این مطلب بود که بین دو گروه برنج از لحاظ صفات اندازهگیری شده به عنوان شاخص مقاومت به بلاست، با داشتن آماره لاندای ویلک برابر 561/0، اختلاف معنیداری (P<0.001) وجود داشت و بر اساس مدل استاندارد شده تابع تشخیص (رابطه 4)، بیشترین تمایز دو گروه برنج ایرانی و غیرایرانی از لحاظ تیپ آلودگی، AUDPC (سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری) و شدت بیماری، در مرحله سوم نمونه برداری برآورد شد؛ بنابراین میتوان بیان داشت که این ویژگیها به ترتیب میتوانند در تفکیک ژنوتیپها و شناسایی ارقام ایرانی و غیر ایرانی موفقتر عمل نمایند. Y= 1.658 (type) -3.418 (AUDPC) + 2.162 (Severity of disease stage3) رابطه 4 همچنین میزان درصد جایگزینی صحیح پس از انجام تجزیه تابع تشخیص بر اساس سه صفت فوق، بهطور متوسط 7/88 درصد بدست آمد (جدول 5). بر اساس نتایج، این مدل قادر بود 3/90 درصد از ژنوتیپهای گروه غیرایرانی و 7/72 درصد از ژنوتیپهای ایرانی را بهطور صحیح شناسایی نماید که نشان دهنده قدرت مدل تابع تشخیص در شناسایی ارقام ایرانی و غیرایرانی بر اساس صفات مرتبط با مقاومت به بیماری بلاست است.
جدول 5- گروهبندی حاصل از مدل تابع تشخیص در مقایسه با گروهبندی اولیه. گروه اول برنجهای غیر ایرانی و گروه دوم برنجهای ایرانی بود Table 5. Grouping of genotypesdrived from discriminant function analysis conpared to original grouping. Frist group was non-Iranaina rice and second group was Iranian rice.
نتیجه گیری کلی با توجه به نتایج این آزمایش، ژنوتیپها واکنشهای متفاوتی نسبت به بیماری بلاست از خود نشاندادند و بر اساس نتایج تجزیه خوشهای، ژنوتیپها در شش گروه طبقه بندی شدند. از 31 ژنوتیپ هوازی، 25 ژنوتیپ نسبت به بیماری بلاست مقاوم بودند و از 22 ژنوتیپ ایرانی، تنها هفت ژنوتیپ نسبت به بیماری از خود مقاومت نسبی نشان دادند. در مجموع، نتایج آزمایش، مقاومت بالاتر ارقام هوازی را در مقابل ارقام ایرانی به بیماری بلاست نشان داد. با توجه به اینکه شناسایی ارقام مقاوم، از مؤثرترین روشها برای مدیریت بیماری است، امید است پس از تأیید نتایج این پژوهش، در آزمایشهای دیگر از ژنوتیپ های شناسایی شده استفاده شود.
REFERENCES
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 958 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 387 |