تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,123,304 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,231,345 |
بررسی عملکرد و پروتئین دانه ارقام نخودفرنگی، عملکرد کل و نسبت برابری زمین در کشت مخلوط با اسفناج | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 8، دوره 21، شماره 4، دی 1398، صفحه 435-445 اصل مقاله (862.29 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2019.278309.2191 | ||
نویسندگان | ||
علی نخزری مقدم* 1؛ مجتبی صالحی شیخی2؛ علی راحمی کاریزکی1؛ مجید محمداسمعیلی3 | ||
1استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | ||
3دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر رقم و الگوی کاشت بر عملکرد و پروتئین دانه نخودفرنگی، وزن کل دو گیاه و نسبت برابری زمین، آزمایشی بهصورت فاکتوریل (دو عاملی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس در سال زراعی 96-1395 اجرا گردید. عامل اول رقم نخودفرنگی (شامل ارقام پفکی و شمشیری) و عامل دوم الگوی کاشت (در 9 سطح شامل کشت خالص هر یک، کشت مخلوط جایگزینی نخودفرنگی و اسفناج بهترتیب با نسبتهای 2:1، 1:1 و 2:1 و کشت مخلوط افزایشی 33، 50، 67 و 100 درصد اسفناج به نخودفرنگی) بود. تأثیر رقم و الگوی کاشت بر اکثر صفات معنیدار شد. طول بوته، وزن 100 دانه، وزن غلاف، عملکرد غلاف در بوته، وزن تر بوته نخودفرنگی و وزن کل در رقم پفکی بیش از رقم شمشیری بود، اما تعداد غلاف در بوته و شاخص برداشت آن کمتر بود. تعداد غلاف در بوته، وزن غلاف، عملکرد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، شاخص برداشت و وزن تر بوته در تیمارهای کشت خالص نخودفرنگی و کشت مخلوط جایگزین بیش از تیمارهای کشت مخلوط افزایشی بود. افزایش درصد اسفناج در تیمارهای افزایشی باعث کاهش صفات نخود فرنگی شد، اما عملکرد کل افزایش یافت. براساس نتایج، عملکرد رقم پفکی 81/11 درصد بیش از رقم شمشیری بود و بیشترین وزن کل دو گیاه با 1/30 تن در هکتار از تیمار کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخودفرنگی + 100 درصد اسفناج بهدست آمد. در کلیه تیمارهای کشت مخلوط نسبت برایری زمین بیش از یک بود که حاکی از برتری کشت مخلوط بود. | ||
کلیدواژهها | ||
الگوی کاشت؛ شاخص برداشت؛ غلاف؛ کشت مخلوط افزایشی؛ کشت مخلوط جایگزینی | ||
مراجع | ||
Ahmadvand, G. & Hajinia, S. (2016). Ecological aspects study of replacement intercropping patterns of soybean (Glycine max L.) and millet (Panicum miliaceum L.). Agroecology, 7(4), 485-498. (in Persian) Al Hosseini, A., Tavakolipour, H., Ghodsvali, A. R. & Jafari, S. M. (2011). Study of the physical properties of two cultivars of pea. Innovation in Food Science and Technology, 3(1), 43-50. (in Persian) Amani Machiani, M., Javanmard, A. & Shekari, F. (2017). The effect of intercropping patterns on peppermint (Mentha piperita L.) dry biomass yield and essential oil content and faba bean (Vicia faba L.) seed yield. Journal of Crop Production and Processing, 7(3), 79-97. DOI: 10.29252/jcpp.7.3.79 Amori, A., Rooshanfekr, H. & Hasibi, P. (2017). The study of mixcropping on row of oat and vetch in Ahvaz. Agricultural Crop Management, 19(2), 303-317. (in Persian) AOAC International. (2003). Official methods of analysis of AOAC International (17th edition, 2nd revision). Gaithersburg, MD, USA, Association of Analytical Communities. Asadi, G.A., Ghorbani, A., Bicharanlou, B. & Bagheri Shirvan, M. (2016). Influence of different ratios of intercropping on yield and yield components of sweet corn (Zea mays var. saccharata) and eggplant (Solanum melongena L.). Agricultural Science and Sustainable Production, 26(2), 1-15. (in Persian) Asgari, S.R., Dadashi, M.R. & Feyzbakhsh, M.T. (2018). Investigate the effect of plant density on yield and yield components of green pods in four pea cultivars in Gorgan region. Crop Production Research, 10(2), 97-115. (in Persian) Fallah, S., Baharlouie, S. & Abbasi Surki, A. (2014). Evaluation of competitive and economic indices in canola and pea intercropping at different rates of nitrogen fertilizer. Agroecology, 6(3), 571-581. (in Persian) Ghale Noyee, Sh., Koocheki, A., Naseri Poor Yazdi, M.T. & Jahan, M. (2016). Effect of different treatments of mixed and row intercropping on yield and yield components of sesame and bean. Iranian Journal of Field Crops Research, 15(3), 588-602. (in Persian) Hamzei, J. & Seyedi, M. (2014). Study of canopy growth indices in mono and intercropping of chickpea and barley under weed competition. Agricultural Science and Sustainable Production, 24(4.1), 75-90. (in Persian) Hasanvand, H., Siadat, S.A., Moraditelavat, M.R., Mussavi, S.H. & Karaminejad, A. (2015). Yield and some morphological characteristics of two faba bean (Vicia faba L.) cultivars to different sowing dates in Ahwaz region. Agricultural Science and Sustainable Production, 25(2), 79-89. (in Persian) Katebi, R., Khalili Mahalle, J., Khwarazmi, K., Valilo, R. & Pirzad, A. (2016). Effect of plant density on some agronomical traits of corn in intercropping with cowpea. Agricultural Science and Sustainable Production, 26(1), 1-18. (in Persian) Khorramdel, S., Siahmargue, A. and Mahmoodi, Gh. 2016a. Effect of replacement and additive intercropping series of ajowan with bean on yield and yield components. Electronic Journal of Crop Production 9(1), 1-24. (in Persian) Khorramdel, S., Rezvani Moghaddam, P., Asadi, G.A. & Mirshekari, A. (2016b). Effect of additive intercropping series of cumin (Cuminum cyminum L.) with saffron (Crocus sativus L.) on their yield and yield components. Saffron Research, 4(1), 53-71. (in Persian) Mazaheri, D. (1998). Intercropping (2nd Eds.). Tehran University Press. Tehran, Iran. 262 pp. (in Persian) Nasrollahzadeh Asl, A. & Talebi, M. (2016). Evaluation of sunflower (Heliantus annuus L.) and corn (Zea mays L.) intercropping based on replacement method in Khoy region. Journal of Plant Ecophysiology, 8(27), 204-215. (in Persian) Raftari, E., Nakhzari Moghaddam, A., Mollashahi, M. & Hosseini Moghaddam, H. (2019). The effect of nitrogen and planting pattern of pea (Pisum sativum) and lettuce (Lactuca sativa) on quality and quantity of pea green seed. Iranian Journal of Pulses Research, 10(1), doi.org/10.22067/ijpr.v10i1.65544. (in Persian) Sosulski, F.W. & Holt, N.W. (1980). Amino acid composition and nitrogen-to-protein factors for grain legumes. Canadian Journal of Plant Science, 60, 1327-1331. Yang, F., Huang, S., Gao, R., Liu W., Yong, T., Wang, X., Wu, X. & Yang, W. (2014). Growth of soybean seedling in relay strip intercropping systems in relation to light quantity and red: far- red ratio. Field Crops Research, 155, 245-253. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2013.08.011 Yang, C., Fan, Zh. & Chai, Q. (2018). Agronomic and economic benefits of pea/maize intercropping systems in relation to N fertilizer and maize density. Agronomy, 8(4), 14p. DOI: 10.3390/agronomy8040052 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 759 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 583 |