
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,623 |
تعداد مقالات | 71,544 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,887,695 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,932,068 |
اثر تغییر اقلیم بر مناطق عمده تولید گندم دیم در ایران | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقاله 1، دوره 50، شماره 6، آبان 1398، صفحه 1293-1305 اصل مقاله (572.19 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2019.269808.668060 | ||
نویسندگان | ||
مجتبی شکوهی1؛ سید حسین ثنائی نژاد* 2؛ محمد بنایان اول3 | ||
1دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد مقدس، ایران. | ||
2دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
3استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
تغییر اقلیم به همراه گرمایش جهانی منتج به افزایش وقوع پدیدههای نامطلوب آب و هوایی شده که میتواند سبب کاهش عملکرد محصول شده و امنیّت غذایی را به خطر اندازد. به منظور بررسی اثر تغییر اقلیم بر خطرپذیری مناطق تولید عمده گندم دیم از لحاظ قرارگیری در معرض خطر وقوع پدیدههای نامطلوب، از 13 شاخص اقلیمی-کشاورزی که بر مبنای خروجی مجموعه مدلهای CMIP5 و سناریوهای RCP8.5 و RCP2.6 است، استفاده شد. برای رقم زودرس و دیررس در پایان قرن، احتمال وقوع تنشهای حرارتی در مرحله گلدهی و پرشدن دانه افزایش خواهد یافت، بهگونهای که این تنشها به پدیده غالب در تمام مناطق تبدیل خواهند شد. در تمام مناطق و در دوره پایه، احتمال وقوع حداقل یک پدیده نامطلوب برای رقم زودرس و دیررس به ترتیب بیش از 20 و 90 درصد انتظار میرود و این احتمال در آینده برای رقم زودرس و دیررس به ترتیب به بیش از 40 و 94 درصد افزایش مییابد. احتمال وقوع همزمان تنش حرارتی و رطوبتی در مرحله گلدهی در آینده نسبت به دوره پایه، متناسب با کاهش تنش رطوبتی برای سناریوهای مختلف کاهش مییابد. در آینده مناطقی که با خطر وقوع حداقل دو پدیده نامطلوب مواجه هستند نسبت به مناطقی که با خطر وقوع حداقل یک پدیده مواجه هستند در کل افزایش بیشتری نسبت به دوره پایه خواهند داشت. با نزدیک شدن به پایان قرن، مناطق بیشتری در معرض خطر وقوع حداقل یک و دو پدیده نامطلوب قرار خواهند گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیّت غذایی؛ سناریوهای RCP؛ شاخصهای اگروکلیمایی؛ مدلهای CMIP5 | ||
مراجع | ||
Ahmadi, K., Gholizadeh, H., Abedzadeh, H. R., Hossein Pour, R., Abdshah, H., Kazimian, A., and Maryam, R. (2017). Agricultural Statistics of 1394-95 (Volume I). Ministry of Agriculture, Department of Planning and Economic Center for Information and Communication Technology. (In Farsi). Alexandrov, V., Mateescu, E., Mestre, A., Kepinska-Kasprzak, M., Stefano, V. D., and Dalezios, N. (2008). Summarizing a questionnaire on trends of agroclimatic indices and simulation model outputs in Europe. In Cost Action (Vol. 734, pp. 115–161). Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., and Smith, M. (1998). FAO Irrigation and drainage paper No. 56. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 56(97), e156. Altinsoy, H., Kurt, C., and Kurnaz, M. L. (2013). Analysis of the Effect of Climate Change on the Yield of Crops in Turkey Using a Statistical Approach. In C. G. Helmis and P. T. Nastos (Eds.), Advances in Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics SE - 53 (pp. 379–384). Springer Berlin Heidelberg. Angulo, C., Rötter, R., Lock, R., Enders, A., Fronzek, S., and Ewert, F. (2013). Implication of crop model calibration strategies for assessing regional impacts of climate change in Europe. Agricultural and Forest Meteorology, 170(0), 32–46. Baker, R.J. (1996). Oslo and Biggar spring wheats respond differently to controlled temperature and moisture stress. Canadian journal of plant science 76(3), 413–416. Delavar, N., Akhavan, S., and Mehnatkesh, A. (2017). Climate Change Impact on Some Factors Affecting Rainfed Wheat Growth (Case Study: Chaharmahal and Bakhtiari Province). Journal of Water and Soil Science, 21(2), 131–149. (In Farsi). Gourdji, S. M., Sibley, A. M., and Lobell, D. B. (2013). Global crop exposure to critical high temperatures in the reproductive period: historical trends and future projections. Environmental Research Letters, 8(2), 24041. Hansen, J. W., and Jones, J. W. (2000). Scaling-up crop models for climate variability applications. Agricultural Systems, 65(1), 43–72. Kruijt, B., Witte, J.-P. M., Jacobs, C. M. J., and Kroon, T. (2008). Effects of rising atmospheric CO2 on evapotranspiration and soil moisture: A practical approach for the Netherlands. Journal of Hydrology, 349(3–4), 257–267. Lobell, D. B., and Asseng, S. (2017). Comparing estimates of climate change impacts from process-based and statistical crop models. Environmental Research Letters, 12(1), 15001. Luo, Q., Trethowan, R., Tan, D.K.Y. (2018). Managing the risk of extreme climate events in Australian major wheat production systems. International journal of biometeorology, 62(9), 1685-1694. Misra, A. K. (2014). Climate change and challenges of water and food security. International Journal of Sustainable Built Environment, 3(1), 153–165. Moss, R. H., Edmonds, J. a, Hibbard, K. a, Manning, M. R., Rose, S. K., van Vuuren, D. P., … Wilbanks, T. J. (2010). The next generation of scenarios for climate change research and assessment. Nature, 463(7282), 747–756. Olesen, J. E., Børgesen, C. D., Elsgaard, L., Palosuo, T., Rötter, R. P., Skjelvåg, a O., … van der Fels-Klerx, H. J. (2012). Changes in time of sowing, flowering and maturity of cereals in Europe under climate change. Food Additives and Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 29(10), 1527–1542. Plaut, Z., Butow, B.J., Blumenthal, C.S., Wrigley, C.W. (2004). Transport of dry matter into developing wheat kernels and its contribution to grain yield under post-anthesis water deficit and elevated temperature. Field Crops Research, 86(2), 185–198. Priya, S., and Shibasaki, R. (2001). National spatial crop yield simulation using GIS-based crop production model. Ecological Modelling, 136(2–3), 113–129. Rahimi, J., Khalili, A., and Bazrafshan, J. (2014). Estimation of effective precipitation for winter wheat in different regions of Iran using an Extended Soil-Water Balance Model. Desert, 19(2), 91–98. Rahmani, M., Jami Al-Ahmadi, M., Shahidi, A., and Hadizadeh Azghandi, M. (2016). Effects of climate change on length of growth stages and water requirement of wheat (Triticum aestivum L.) and barley (Hordeum vulgare L.) (Case study: Birjand plain). Journal of Agroecology, 7(4), 443–460. (In Farsi). Rahmstorf, S., and Coumou, D. (2011). Increase of extreme events in a warming world. Proceedings of the National Academy of Sciences , 108(44), 17905–17909. Rotter, R. P., Carter, T. R., Olesen, J. E., and Porter, J. R. (2011). Crop-climate models need an overhaul. Nature Clim. Change, 1(4), 175–177. Saadati, Z., Delbari, M., Panahi, M., Amiri, E., Rahimian, M., and Ghodsi, M. (2016). Evaluation of the Effects of Climate Change on Wheat Growing Period and Evapotranspiration Using the CERES-Wheat Model (Case Study: Mashhad). Water and Soil Science, 26(3), 67–79. (In Farsi). Shokouhi, M., and Sanaei nejad, S. (2014). Determination of Weather Conditions Associated With the Production of Rainfed Barley Crop (Case Study: East Azerbaijan). Journal of Agroecology, 6(3), 634–644. (In Farsi). Shokouhi, M., Sanaei Nejad, S., and Bannayan Aval, M. (2018). Evaluation of Simulations of Precipitation and Temperature from CMIP5 Climate Models in Regional Climate Change Studies (Case Study: Major Rainfed Wheat-Production Areas in Iran). Journal of Water and Soil, 32(5), 1013-1027. (In Farsi). Slafer, G.A., Rawson, H.M. (1994). Sensitivity of wheat phasic development to major environmental factors: a re-examination of some assumptions made by physiologists and modellers. Functional Plant Biology, 21(4), 393–426. Taylor, K. E., Stouffer, R. J., and Meehl, G. a. (2012). An Overview of CMIP5 and the Experiment Design. Bulletin of the American Meteorological Society, 93(4), 485–498. Trnka, M., Hlavinka, P., and Semenov, M. A. (2015). Adaptation options for wheat in Europe will be limited by increased adverse weather events under climate change. Journal of the Royal Society Interface, 12(112), 20150721. Trnka, M., Rötter, R. P., Ruiz-Ramos, M., Kersebaum, K. C., Olesen, J. E., Žalud, Z., and Semenov, M. a. (2014). Adverse weather conditions for European wheat production will become more frequent with climate change. Nature Climate Change, 4(7), 637–643. Valipour, M. (2014). Use of average data of 181 synoptic stations for estimation of reference crop evapotranspiration by temperature-based methods. Water Resources Management, 28(12), 4237–4255. Wang, J., Huang, J., and Yan, T. (2013). Impacts of Climate Change on Water and Agricultural Production in Ten Large River Basins in China. Journal of Integrative Agriculture, 12(7), 1267–1278 Yarmohammadi, S., Zakerinia, M., Ghorbani, K., and Soltani, A. (2018). Investigation of the effect of climate change on evapotranspiration and wheat water requirement in Bojnord region. Water Engineering, 10(35), 97–110. (In Farsi). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 607 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 565 |