تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,627 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,353 |
پاسخ برخی از ژنوتیبهای انتخابی انار (Punica granatum) به شوری آب آبیاری | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 6، دوره 21، شماره 3، مهر 1398، صفحه 303-321 اصل مقاله (1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2019.277980.2183 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه احمدی1؛ علی مومن پور* 2؛ مریم دهستانی اردکانی3؛ جلال غلام نژاد3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران | ||
2استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران | ||
3استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر برخی از ویژگیهای رشدی ژنوتیپهای انتخاب شده انار از مناطقی با آب و خاک شور، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملأ تصادفی با دو عامل ژنوتیپ در 4 سطح (’وحشی بابلسر‘، ’نرک لاسجرد سمنان‘، ’چاه افضل‘ و ’وشیک ترش سروان‘) و شوری آب آبیاری در پنج سطح (1، 3، 5، 7 و 9 دسیزیمنسبرمتر)، انجام شد. نتایج نشان داد که نوع ژنوتیپ و سطح شوری بر تغییرات صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و غلظت عناصر غذایی موثر است. در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده با افزایش سطح شوری، شاخصهای رشد شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، درصد برگهای سبز، وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوی رطوبت نسبی، شاخص کلروفیل، کلروفیل a، b و کل، کاهش و درصد برگهای نکروزه، درصد برگهای ریزش یافته، نسبت وزن تر ریشه به وزن تر اندام هوایی، درصد نشت یونی، درصد سدیم، درصد کلر، نسبت سدیم به پتاسیم برگها، افزایش یافتند ولی میزان کاهش و افزایش در صفات اندازهگیری شده در بین ژنوتیپهای مطالعه شده با یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند. در این تحقیق در مجموع، ژنوتیپهای ’چاه افضل‘ و ’وشیک ترش سراوان‘ بهترتیب به عنوان متحملترین و حساسترین ژنوتیپها به شوری انتخاب شدند. ژنوتیپ چاه افضل توانست از طریق حفظ خصوصیات رشدی خود و افزایش جذب پتاسیم در مقابل سدیم، به خوبی شوری تا 7 دسیزیمنسبرمتر را تحمل نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
آبهای شور؛ کسر آبشویی؛ نسبت سدیم به پتاسیم؛ ویژگیهای رشدی؛ ژنوتیپ ’چاه افضل‘ | ||
مراجع | ||
Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplast polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24, 1-15. https://doi.org/10.1104/pp.24.1.1. Emami, A. (1996). Methods of plant analysis. Agricultural Research and Education Organization. Soil and Water Institute. 130 Pp. (In Persian) Fipps, G. (2003). Irrigation water quality standards and salinity management strategies. Texas Agricultural Extension Service, Pp 1-18.
Guo, F. O. & Tang, Z. C. (1999). Reduced Na+ and K+ permeability of K+ channel in plasma membrane isolated from roots of salt tolerant mutant of wheat. Chinese Academy of Sciences, 44(9), 816-821.
Heiydari Sharif Abad, H. (2001). Plant and salinity. Research Institute of Forests and Rangelands. 71 Pp. (In Persian).
Ibrahim, H. I. M. (2016). Tolerance of two pomegranates cultivars (Punica granatum L.) to salinity stress under hydroponic culture conditions. Journal of Basic and Applied Scientific Research, 6(4), 38-46.
Karakas. B., Bianco, R.L. & Rieger, M. (2000). Association of marginal leaf scorches with sodium accumulation in salt-stressed peach. Journal of the American Society for Horticultural Science, 35(1), 83-84. DOI: https:// DOI.org/10.21273/HORTSCI.35.1.83.
Liu, C., Ming, Y., Xianbin, H. & Zhaohe, Y. (2018). Effects of salt stress on growth and physiological characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) cuttings. Pakistan Journal of Botany, 50(2), 457-464.
Lutts, S., Kinet, J.M. & Bouharmont, J. (1995). Changes in plant response to NaCl during development of rice (Oryza sativa L.) varieties differing in salinity resistance. Journal of Experimental Botany, 46, 1843-1852. https:// doi.org/10.1093/jxb/46.12.1843.
Karimi, H.R. & Hasanpour, Z. 2014. Effects of salinity and water stress on growth and macro nutrients concentration of pomegranate (Punica granatum L.). Journal of Plant Nutrition, 37, 1937-1951. https://idosi.org/jhsop/3(3)11/7.
Maas, E. V. & Hoffman, G. J. (1977) Crop salt tolerance: current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering, 103(2), 115- 134.
Mahajan, Sh. & Tuteja, N.) 2005). Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444(2), 139-158. DOI: 10.1016/j.abb.2005.10.018.
Massai, R., Remorni, D. & Tattini, M. (2004). Gas exchange, water relations and osmotic adjustment in two scion/rootstock combinations of Prunus under various salinity concentrations. Journal of Plant and Soil Science, 259(1-2), 153-162.
Mastrogiannidou, E., Chatzissavvidis, C., Antonopoulou, C., Tsabardoukas, V., Giannakoula, A. & Therios, I. (2016). Response of pomegranate cv. wonderful plants tο salinity. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 16(3),621-636. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-95162016005000032.
Momenpour, A. & Imani, A. (2018). Evaluation of salinity tolerance in fourteen selected pistachio (Pistacia vera L.) cultivars. Advances in Horticultural Science, 32(2), 249-264. DOI: http://dx.doi.org/10.13128/ahs-22261.
Momenpour, A., Bakhshi, D., Imani, A. & Rezaie, H. (2015 a). Effect of salinity stress on growth characteristics and concentrations of nutrition elements in Almond (Prunus dulcis) ‘Shahrood 12’, ‘Touno’ cultivars and ‘1-16’ genotype budded on GF677 rootstock. Journal of Agricultural Crops Production, 17(1), 112-133. (In Persian). DOI: 10.22059/jci.2015.54798.
Momenpour, A., Bakhshi, D., Imani, A. & Rezaie, H. (2015b). Effect of salinity stress on the morphological and physiological characteristic in some selected almond (Prunus dulcis) genotypes budded on GF677 rootstock. Plant Production Technology, 7(2), 137-152. (In Persian)
Momenpour, A., Imani, A., Bakhshi, D. & Akbarpour, E. (2018). Evaluation of salinity tolerance of some selected almond genotypes budded on GF677 rootstock. International Journal of Fruit Science, 18(4), 410-435. DOI /abs/10.1080/15538362.2018.1468850.
Momenpour, A., Imani, A., Bakhshi, D. & Rezaie, H. (2015 c). Effect of salinity stress on concentrations of nutrition elements in almond (Prunus dulcis) 'Shokofeh', 'Sahand' cultivars and '13-40' genotype budded on GF677 rootstock. Iranian Journal of horticulture science, 29(2), 255-268. (In Persian). DOI: 10.22059/ijhs.2015.55862.
Momenpour, A., Imani, A., Bakhshi, D. & Rezaie, H. (2015 d). Evaluation of salinity tolerance in some almond genotypes grafted on GF677 rootstock base on morphological characteristic and chlorophyll fluorescence. Journal of Plant Process and function, 3 (10), 9-28. (In Persian) http://jispp.iut.ac.ir/article-1-232-en.html.
Munns, R. (2002). Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Environment, 25(2), 239-250. https://doi.org/10.1046/j.0016-8025.2001.00808.x
Munns, R. & Tester, M. (2008). Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59, 651-681. DOI: 10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911.
Ruiz-Sanchez, M., Domingo, R. & Castel, G. (2010). Review deficit irrigation in fruit trees and vines in Spain. Spanish Journal of Agricultural Research, 8(2), 5-20. https://doi.org/10.5424/sjar/201008s2-1343.
Naeini, M. R., Khoshgoftarmanesh, A.H., Lessani, H. & Fallahi, E. (2005). Effects of sodium chloride-induced salinity on mineral nutrients and soluble sugars in three commercial cultivars of pomegranate. Journal of Plant Nutrition, 27(8), 1319-1326. https://doi.org/10.1081/PLN-200025832.
Okhovatian-Ardakani, A.R., Mehrabanian, M., Dehghani, F. & Akbarzadeh, A. (2010). Salt tolerance evaluation and relative comparison in cuttings of different pomegranate cultivars. Plant, Soil and Environment, 56(4), 176-185. https://doi.org/10.17221/158/2009-PSE.
Rahemi, M., Nagafian, Sh. & Tavallaie, V. (2008). Growth and chemical composition of hybrid GF677 influenced by salinity levels of irrigation water. Journal of Plant Sciences, 7(3), 309-313. DOI: 10.3923/ajps.2008.309.313.
Rahmani, A., Daneshvar, H. A. & Sardabi, H. (2003). Effect of salinity on growth of two wild almond species and two genotypes of the cultivated almond species (P. dulcis). Iranian Journal of Forest and Poplar Research, 11(1), 202-208. (In Persian). DOI: 10.22092/ijfpr.2003.109298.
Shibili, R.A., Shatnawi, M.A. & Swaidat, I.Q. (2003). Growth, osmotic adjustment and nutrient acquisition of bitter almond under induced sodium chloride salinity in vitro. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 34, 1969-1979. DOI /abs/10.1081/CSS-120023231
Szczerba, M.W., Britto, D. T. & Kronzucker, H. J. (2009). K+ transport in plants: physiology and molecular biology. Journal of Plant Physiology, 166(5), 447-466. DOI: 10.1016/j.jplph.2008.12.009.
Szczerba, M. W., Britto, D. T., Balkos, K. D. & Kronzucker, H. J. (2008). NH4+ stimulated and -inhibited components of K+ transport in rice (Oryza sativa L.). Journal of Experimental Botany, 59(12): 3415–3423. DOI: 10.1093/jxb/ern190.
Tavousi, M., Kaveh, F., Alizadeh, A., Babazadeh, H. & Tehranifar, A. (2016). Effect of salinity and deficit irrigation on quantity and quality of pomegranate (Punica granatum L.). Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 4(10), 499-507. (In Persian).
Yamasaki, S. & Dillenburg, L.C. (1999). Measurements of leaf relative water content in Araucaria angustifolia. Revista Brasilian Fisiologia Vegetal, 11(2), 69-75.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 477 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 426 |