تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,512,022 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,774,531 |
اثر کود زیستی بر ویژگی های کمی چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) تحت سطوح مختلف کود شیمیایی | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 3، دوره 50، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 31-46 اصل مقاله (770.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.114659.653793 | ||
نویسندگان | ||
رقیه محمدپوروشوایی* 1؛ احمد قنبری2؛ براتعلی فاخری3 | ||
1دانشگاه زابل- دانشجو | ||
2دانشگاه زابل- رئیس پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان | ||
3دانشگاه زابل- رئیس دانشکده کشاورزی | ||
چکیده | ||
چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) گیاهی دارویی و معطر نیمهگرمسیری از خانواده ختمی است که از کاسبرگ آن بهدلیل خواص دارویی و خوراکی استفاده میشود. بهمنظور ارزیابی اثر کود زیستی بر ویژگیهای کمّی چای ترش تحت سطوح مختلف کود شیمیایی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل در دو سال زراعی 1392 و 1393 اجرا شد. آزمایش بهصورت کرتهای یکبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار پیاده شد. عامل اصلی کاربرد کودهای شیمیایی فسفر، نیتروژن و NPK و عامل فرعی شامل تلقیح با کودهای زیستی نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، سوپربیوفسفات، میکوریزا و عدم استفاده از کود زیستی بودند. اثر اصلی کود شیمیایی، زیستی و برهمکنش آنها بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنادار بود. تعداد غوزه در بوته مهمترین جزء تعیینکننده عملکرد کاسبرگ بود. برای کلیه صفات مورد مطالعه بیشترین مقادیر در تیمار کود شیمیایی NPK توأم با کود زیستی نیتروکسین بهدست آمد. بنابراین با توجه به ضرورت تولید گیاهان دارویی در نظامهای زراعی، استفاده از کودهای شیمیایی NPK بههمراه کود زیستی نیتروکسین جهت بهبود رشد گیاهان و افزایش عملکرد کاسبرگ در چای ترش توصیه میگردد | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد کاسبرگ؛ غوزه؛ گل جامائیکا؛ نیتروکسین؛ NPK | ||
مراجع | ||
10. Banchio, E., Bogino, P. C., Zygadlo, J. & Giordano, W. (2008). Plant growth promoting rhizobacteria improve growth and essential oil yield in Origanum majorana L. Biochemical Systematics and Ecology, 36, 766-771.
11. Boomsma, C. R. & Vyn T.J. (2008). Maize drought tolerance: Potential improvements through Arbuscular mycorrhizal symbiosis. Field crops research, 108, 14-31.
12. Casson S. A. & Lindsey K. (2003). Genes and signalling in root development. New Phytologist, 158, 11-38.
13. Darzi, M. T., Ghalavand, A., Sephidkan, F. & Rejali, F. (2008). Effect of mycorrhiza, vermicompost and biological phosphate fertilizer on the quality and quantity of essential oil of Fennel. Iran aromatic and Medicinal Plant Research Journal, 24, 396-413. (In Persian)
14. Duke, J. A. (2006). Ecosystematic data on economic plants. Journal of Crude Research, 17 (3), 91-110.
15. Egamberdieva, D., Shrivastava, S. & Varma, A. 2015. Plant-Growth-Promoting Rhizobacteria (PGPR) and Medicinal Plants. Springer International Publishing, Switzerland. 442p.
16. El-Gizawy, N. Kh. B. & Mehasen, S. A. S. (2009). Response of Faba bean to bio, mineral phosphorus fertilizers and foliar application with zinc. World Applied Sciences Journal, 6(10), 1359-1365.
17. El-Kashlan, S.H. (2001). Physiological studies on roselle (Hibiscus sabdariffa L.). PhD. Thesis. Faculty of Agriculture. Kafr El-Sheikh Tanta University.
18. Fasoyiro, S. B., Ashyaye, O. A. Adeola A. & Samuel, F. O. (2005). Chemical and storability of fruit flavoured (Hibiscus sabdariffa) drinks. World Journal of Agricultural Science, 1, 165-168.
19. Gharib, F. A., Moussa, L. A. & Massoud, O. N. (2008). Effect of compost and bio-fertilizers on growth, yield and essential oil of sweet marjoram (Marjorana hortensis L.). Journal of Agriculture and Biological Science, 10, 381-387.
20. Hassan, F. A. S., (2009). Response of Hibiscus sabdariffa L. plant to some biofertilization treatments. Annals of Agricultural Science, 54, 437-446.
21. Heikal, A. M. (2005). Effect of organic and bio-fertilization on the growth, production and composition of thyme (Thymus vulgaris, L.) plants. M.Sc. Thesis, Faculty Agriculture Cairo University, Egypt.
22. Joshee, N., Mentreddy, S. R. & Yadav, K. (2007). Mycorrhizal fungi and growth and development of micropropagated Scutellaria integrifolia plants. Industrial Crops and Products 25, 169-177.
23. Kapoor, R., Chaudhary, V. & Bhatnagar, A. K. (2007). Effects of arbuscular mycorhiza and phosphorus application on artemisinin concenteration in Artemisia annua L. Mycoriza, 17, 581-587.
24. Karthikeyan, B., Abdul Jaleel, C. & Changxing, Z. (2008). The effect of AM fungi and phosphorous level on the biomass yield and ajmalicine production in Catharanthus roseus. Eurasian Journal of Biosciences, 2, 26-33.
25. Khoram-Dell, S., Kochaki, S., Nasiri-Mahalati, M. & Ghorbani, R. (2008). Application of biological fertilizers on growth indices of black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Agricultural Research, 2, 294-285.
26. Khoshbakht, T., Bahadori, F., Khalighi, A. & Moez Ardalan, M. (2011). The effect of plant growth promoting rhizobacteria onmacro element content and yield of aloe vera in green house conditions. Crop Physiology Journal, 2(8), 45-59.
27. Kumar, T. S., Swaminathan, V. & Kumar, S. (2009). Influence of nitrogen, phosphorus and biofertilizers on growth, yield and essential oil constituents in ratoon crop of davana (Artemisia pallens Wall.). Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 8(2), 86-95.
28. Lee, Y.J., George, E. (2005). Contributions of mycorrhizal hyohae to the uptake of metalcations by cucumber plants at two levels of phosphorous supply. Plant and Soil, 278, 361-370.
29. Mahfouz, S. A. & Sharaf-Eldin, M. A. (2007). Effect of mineral vs. biofertilizer on growth, yield, and essential oil content of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). International Agrophysics, 21(4), 361-366.
30. Oyewole, C. I. & Mera, M. (2010). Response of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) to rates of inorganic and farmyard fertilizers in the Sudan savanna ecological zone of Nigeria. African Journal of Agricultural Research, 5, 2305-2309.
31. Parvatha Reddy, P. (2014). Plant Growth Promoting Rhizobacteria for Horticultural Crop Protection. Springer India. 310p.
32. Ratti, N., Kumar, S., Verma, H.N. & Gautam, S.P. (2001). Improvement in bioavailability of tricalcium phosphate to Cymbopogon martinii var. motia by rhizobacteria, AMF and Azospirillum inoculation. Microbiological Research, 156, 145-149.
33. Sailo, G. L. & Bagyaraj, D. J. (2005). Influence of different AM-fungi on the growth, nutrition and forskolin content of Coleus forskohlii. Mycological Research, 109, 795-798.
34. Sanchez, G. E., Carballo, G. C. & Romos, G. S. R. (2008). Influence of organic manures and biofertilizers on the quality of two Plantaginaceae: Plantago major L. and P. lanceolota L. Revista cubana de plants Medicinales, 13, 12-15.
35. SAS Institute. (2013). The SAS system for Windows. Release 9.2. SAS Institute. Cary, NC.
36. Shaalan, M. N. (2005). Influence of biofertilizers and chicken manure on growth, yield and seeds quality of Nigella sativa L. plants. Egyptian Journal of Agricultural Research, 83, 811- 828.
37. Shaalan, M. N., Abd El Latif T.A., Soliman S. G. & El-Ghawas, (2001). Effect of some chemical and biofertiliizer treatments on roselle plants (Hibiscus sabdariffa L.). Egyptian Journal of Agricultural Research, 79, 587-606.
38. Swaefy Hend, M. F., Sake Weaam, R. A., Sabh, A. Z. & Ragab, A. A. (2007). Effect of some chemical and bio-fertilizers on peppermint plants grown in sandy soil. Annals of Agricultural Science, 52(2), 451- 463.
39. Tilak, K.V.B.R., Ranganayaki, N., Pal, K. K., De, R., Saxena, A. K., Shekhar Nautiyal, C., Mittal, S., Tripathi, A. K. & Johri, B. N. (2005). Diversity of plant growth and soil health supporting bacteria. Current Science, 89, 136-150.
40. Treseder, K. K. (2004). A meta-analysis of mycorrhizal responses to nitrogen, phosphorus, and atmospheric CO2 in field studies. New Phytologist, 164, 347–355.
41. Vinutha, T. (2005). Biochemical Studies on Ocimum sp. Inoculated with Microbial Inoculants. M.Sc, (Agri.) thesis, University of Agricultural Sciences, Bangalore, India.
42. Yadegari, M., Asadirahmani, H., Noormohammadi, G. & Ayneband, A. (2010). Plant growth promoting rhizobacteria increase growth, yield and nitrogen fixation in Phaseolus vulgaris. Journal of Plant Nutrition, 33, 1733-1743.
43. Youssef, A. A., Edris, A. E. & Gomaa, A. M. (2004). A comparative study between some plant growth regulators and certain growth hormones producing microorganisms on growth and essential oil composition of Salvia officinalis L. Plant Annals of Agricultural Science, 49, 299-311.
44. Yuonis, S. I., Ghaly, N. G. & Ahmed, S. K. (2004). Effect of FYM and planting space on the vegetative growth, active ingredient and chemical composition of Ammi visnaga, L. Journal of Agricultural Science, 29, 1985-1993.
45. Zahir, A. Z., Arshad, M. & Frankenberger, W. F. (2004). Plant growth promoting rhizobacteria: Applications and Perspectives in Agriculture. Advanced Agronomy, 81, 97-168.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 458 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 382 |