تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,094,315 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,199,554 |
بررسی روند سرانه مصرف آب در ایران براساس رژیم غذایی دو دهه گذشته | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقاله 7، دوره 50، شماره 1، فروردین و اردیبهشت 1398، صفحه 77-87 اصل مقاله (517 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2018.246084.667795 | ||
نویسندگان | ||
یاسر حمدی احمد آباد* 1؛ عبدالمجید لیاقت2؛ علی رسول زاده3؛ رسول قادرپور4 | ||
1دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
2استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
3گروه مهندسی آب، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل | ||
4دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد مهاباد | ||
چکیده | ||
در این پژوهش روند سرانه مصرف آب کشاورزی با توجه به سرانه مصرف محصولات کشاورزی و دامی از سال 1368 تا 1390 برای ایران مورد بررسی قرار گرفت. محصولات کشاورزی و دامی در 9 گروه طبقهبندی شدند که هر گروه دارای زیر گروههای مختص به خود میباشند. نتایج نشان داد در دوره 22 ساله یاد شده، روند مصرف آب با توجه به تغییرات رژیم غذایی، روند صعودی داشته است. گندم از گروه غلات و گوشت از تولیدات دامی بیشترین مصرف آب را شامل بودند.میانگین سرانه مصرف آب در سالهای 1368 تا 1390 برابر با 1420 متر مکعب برآورد شد که بیشینه و کمینه مقدار آن به ترتیب برای سالهای 1368 و 1386 بود. حجم آب مجازی از طریق مصرف محصولات کشاورزی و دامی از 61 میلیارد متر مکعب در سال 1368 به 120 میلیارد متر مکعب در سال 1390 افزایش یافته است. سهم آب وارداتی از طریق محصولات کشاورزی و دامی برای دوره 22 ساله، حدود 11 تا 27 با میانگین 60/17 میلیارد متر مکعب بوده است. محصولات دیم با متوسط مصرف 30/17 میلیارد متر مکعب آب از طریق بارش، بخشی از مصرف سالانه را تأمین میکنند. با کسر این آب و واردات آب مجازی، سهم آب مصرفی از منابع تجدید پذیر کشور در محدوده 63 (1387) تا 81 (1390) میلیارد متر مکعب برآورد شد. با توجه به شاخصهای ارزیابی منابع آب، کشور ایران در سالهای مورد مطالعه (1383 تا 1390) در شرایط بحران آبی قرار داشته که افزایش جمعیت و تغییر رژیم غذایی مردم نسبت به گذشته ممکن است در این امر تاثیر داشته باشند. تنظیم رژیم غذایی مناسب از قبیل کنترل مصرف غلات و گوشت قرمز، ایجاد بازار مناسب فروش محصولات کشاورزی، فرآوری کردن محصولات تلف شده، واردات محصولات غذایی و افزایش بهرهوری میتواند در جلوگیری از بحران منابع آب کشور مؤثر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
روند مصرف آب؛ منابع آب؛ محصولات کشاورزی؛ جمعیت | ||
مراجع | ||
Agricultural Statistics: Cultivars “crop years 2004-2011”. Ministry of Agriculture, Program and Budget Deputy Directorate, Department of Statistics and Information. (In Farsi) Ahmadauli, KH. (2013). Development of virtual water transfer model for correction of cropping pattern and optimal use of agricultural water in the country. Ph. D. dissertation, University of Tehran, Iran. Alcamo, J., T. Henrichs and T. Rosch. (2000). World Water in 2025: Global Modeling and Scenario Analysis for the World Commision on Water for the 21th Century. Center for Environmental Systems Research, Report A0002, University of Kassel, Germany. Alizadeh, A. and Keshavarz, A. (2005, March). Status of agricultural water use in Iran. In Water conservation, reuse, and recycling: Proceedings of an Iranian-American workshop (pp. 94-105). Washington DC, USA: National Academies Press. Arabi, A., Alizadeh, A., Rajaee, Y. V., Jam, K. and Nikania, N. (2012). Agricultural Water Foot Print and Virtual Water Budget in Iran Related to the Consumption of Crop Products by Conserving Irrigation Efficiency. Journal of Water Resource and Protection 4, 38-324 Chapagain, A. K., and Hoekstra, A. Y. (2004). Water footprints of nations. Cosgrove, W. J. and Rijsberman, F. R. (2014). World water vision: making water everybody's business. Routledge. De Fraiture, C., Cai, X., Amarasinghe, U., Rosegrant, M. and Molden, D. 2004. Does international cereal trade save water? The impact of virtual water trade on global water use. Comprehensive Assessment Research Report 4, Colombo, Sri Lanka. Dehghanpur, H. and Bakhshoodeh, M. (2008). Investigating Virtual Water Trade limitation issues in Marvdasht Region. Journal of Economics and Agriculture Development, 22(1): 137-147. (In Farsi) Ebadi, F. (2016). Food balance of the Islamic Republic of Iran: A survey on the production and supply of coarse cereals and cerebrospinal fluid in foods from 1385 to 1381. Agricultural planning, Economic and Rural Development Research Institute. Ebadi, F. and Saeednia, A. (2009). Food balance of the Islamic Republic of Iran: A survey on the production and supply of coarse cereals and cerebrospinal fluid in foods from 1385 to 1381. Agricultural planning, Economic and Rural Development Research Institute. Ehsani, M. and Khaledi, H. (2002). Recognition and promotion of agricultural water productivity in order to provide water and food security of the country. Eleventh Seminar of the National Irrigation and Drainage Committee, Tehran, Iran. (In Farsi) Faramarzi, M., Yang, H., Mousavi, J., Schulin, R., Binder, C. R. and Abbaspour, K. C. (2010). Analysis of intra-country virtual water trade strategy to alleviate water scarcity in Iran. Hydrology and Earth System Sciences, 14(8), 1417. jafari nejad, A.GH., Alizadeh, A., Neshat, A. and Abolhassani Zeraatkar, M. (2014). Virtual Water Trade to Improve the Efficiency of Water Use (The case by case study of Kerman province). Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 8(2): 325-335. (In Farsi) Kirda, C. (2002). Deficit irrigation scheduling based on plant growth stages showing water stress tolerance. Food and Agricultural Organization of the United Nations, Deficit Irrigation Practices, Water Reports, 22, 102. Mohammadian, F., Alizadeh, A., Nairizi, S. and Arabi, A. (2007). Development of a sustainable cropping pattern based on virtual water trade. 2008. Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 2(1): 109-126. (In Farsi) Montazar, A., Zadbagher, E. and Heydari, N. (2009). An assessment model for the virtual water of irrigation networks using analytical hierarchy process. Journal of Water and Soil, 23(4):77-89. (In Farsi) Norouzi, F. and Samimi, B. (2002). Food balance of the Islamic Republic of Iran: An assessment of the birth and supply of food in the country from the nutritional perspective of the years 1380- 1368. Agricultural planning, Economic and Rural Development Research Institute. (In Farsi) Oki, T. and Kanae, S. (2004). Virtual water trade and world water resources. Water Science and Technology, 49(7), 203-209. Postel, S. L., Daily, G. C. and Ehrlich, P. R. (1996). Human appropriation of renewable fresh water. Science-AAAS-Weekly Paper Edition 271, 785-787. Qadir, M., Sharma, B. R., Bruggeman, A., Choukr-Allah, R. and Karajeh, F. (2007). Non-conventional water resources and opportunities for water augmentation to achieve food security in water scarce countries. Agricultural water management, 87(1), 2-22. Rouhani, N., Yang, H., Amin Sichani, S., Afyuni, M., Mousavi, S. and Kamgar Haghighi, A. (2009). Assessment of Food Products and Virtual Water Trade as Related to Available Water Resources in Iran. Journal of Water and Soil Science, 12(46):417-432. (In Farsi) Sepaskhah, A. and Tavakoli, A. (2006). Principles and Applications of Irrigation, Iran National Irrigation and Drainage Committee. (In Farsi) Smakhtin, V., Revenga, C., Döll, P., Tharme, R., Nackoney, J. and Kura, Y. (2004). Taking into account environmental water requirements in global-scale water resources assessments (Vol. 2). IWMI. Tantawi, B. A. (2004). Rice-based production systems for food security and poverty alleviation in the Near East and North Africa: new challenges and technological opportunities. In Proceedings of FAO Rice Conference, Rome, Italy (pp. 12-13). van Schilfgaarde, J. (1994). Irrigation—a blessing or a curse. Agricultural water management, 25(3), 203-219. Vörösmarty, C. J., Green, P., Salisbury, J. and Lammers, R. B. (2000). Global water resources: vulnerability from climate change and population growth. science, 289(5477), 284-288. Yang, H., Reichert, P., Abbaspour, K. C. and Zehnder, A. J. (2003). A water resources threshold and its implications for food security. Zarei, GH. and Jafari, A.M. (2016).The Role of Import and Export of Major Crop Productions in Virtual Water Trade and Water Footprint in Agricultural sector of Iran. Iranian Journal of Irrigation & Drainage, 9(5): 784-797. (In Farsi) Zimmer, D. and Renault, D. (2003). Virtual water in food production and global trade: Review of methodological issues and preliminary results. In Virtual water trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual Water Trade, Value of Water Research Report Series (Vol. 12, No. 1, pp. 1-19). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,797 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 780 |