تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,120,670 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,227,696 |
ارزیابی تولید علوفه در کشت مخلوط ذرت: سویا و ارزن مرواریدی: سویا | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 12، دوره 49، شماره 3، آذر 1397، صفحه 137-150 اصل مقاله (879.03 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2017.236367.654343 | ||
نویسندگان | ||
سید محمد باقر حسینی* 1؛ احمد ثباتی2؛ مصطفی اویسی3 | ||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده ی علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
2گروه زراعت و اصلاح نباتات | ||
3گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده ی علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
به منظور یافتن جایگزینی برای کشت خالص تابستانهی ذرت علوفهای (Zea mays)، سیستمهای کشت مخلوط ارزن مرواریدی (Pennisetum glaucum): سویا (Glycine max) (P:G) و ذرت: سویا (Z:G) و آرایشهای کشت جایگزینی (XXG، XXGG و XGG) و افزایشی (X%100G%25، X%100G%50 و X%83G%67) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی طی سالهای 1391 و 1392 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در کرج بررسی شد (G و X بترتیب: سویا و گیاه غلات شامل ذرت، Z یا ارزن، P). نتایج نشان داد که عملکرد علوفهی غلات و علوفهی مخلوط در Z:G از P:G به میزان چشمگیری بیشتر بود. غلات در کشت مخلوط جزء غالب بودند و غالبیت ذرت بیشتر از ارزن بود. سیستم و آرایش کشت مخلوط بر کل نسبت برابری زمین (LER) اثر معنیداری نداشت. بیشترین LER، 1.15 در P%100G%25 سال 1392 و 1.07 در Z%83G%67 سال 1393 بدون احتساب چین دوم ارزن و 1.10 در PGG با داده های مجموع دو چین ارزن در سال 1393 ثبت شد. در X%83G%67، با وجود تراکم 83 درصد غلات نسبت به کشت خالص، LER برای ذرت 0.95 ولی برای ارزن 0.70 بود. در جمعبندی کلی، آرایشهای افزایشی با درصد کمی سویا و یا با کاهش مختصری در سهم غلات، برای نیل به مقادیر بالاتر LER پتانسیل بیشتری داشتند. از این رو کشت مخلوط، بویژه آرایش افزایشی، میتواند جایگزینهایی مناسب برای کشت خالص در تولید علوفه با کیفیت دلخواه و افزایش تنوع در اکوسیستم و همسو با پایداری فراهم نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
نسبت برابری زمین جزء؛ آرایش کشت؛ جایگزینی؛ افزایشی | ||
مراجع | ||
10. Hosseini, S. M. B. (2004). Eco-physiology of intercropping pearl millet and cowpea. Ph. D. thesis, Faculty of agricultural sciences and engineering, University of Tehran, Iran. (In Farsi). 11. Ibrahim, M., Ayub, M., Maqbool, M. M., Nadeem, S. M., ul Haq, T., Hussain, S. & Lauriault, L. M. (2014). Forage yield components of irrigated maize–legume mixtures at varied seed ratios. Field Crops Research, 169, 140-144. 12. Javanmard, A., Nasab, A. D. M., Javanshir, A., Moghaddam, M., & Janmohammade, H. (2012). Effects of maize intercropping with legumes on forage yield and quality. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 22(3), 137-149. (In Farsi). 13. Lithourgidis, A. S., Dordas, C. A., Damalas, C. A. & Vlachostergios, D. (2011). Annual intercrops: an alternative pathway for sustainable agriculture. Australian Journal of Crop Science, 5(4), 396-410. 14. Maasdorp, B. & Titterton, M. (1997). Nutritional improvement of maize silage for dairying: mixed-crop silages from sole and intercropped legumes and a long-season variety of maize. 1. Biomass yield and nutritive value. Animal Feed Science and Technology, 69(1-3), 241-261. 15. Martin, R. C., Voldeng, H. D. & Smith, D. L. (1990). Intercropping corn and soybean for silage in a cool-temperature region: yield, protein and economic effects. Field Crops Research, 23(3-4), 295-310. 16. Nakhzari Moghaddam, A., Chaichi, M. R., Mazaheri, D., Rahimian Mshhadi, H., Majnounhoseini, N. & Nourinia, A. (2009). The effect of corn and mungbean intercropping on land equivalent ratio and some forage quality parameters. Journal of Agricultural Science, 3-151. 17. Nandy, S. K., Mandal, B. K. & Khan, D. K. (2013). Effect of sowing date and NPK on the forage yield and quality in the crop combination of maize and cowpea in newer alluvial zone of west Bengal, India. Journal of Agronomy, 12(1), 64. 18. Pelzer, E., Bazot, M., Makowski, D., Corre-Hellou, G., Naudin, C., Al Rifaï, M., Baranger, E., Bedoussac, L., Biarnès, V. & Boucheny, P. (2012). Pea–wheat intercrops in low-input conditions combine high economic performances and low environmental impacts. European Journal of Agronomy, 40, 39-53. 19. Sengul, S. (2003). Performance of some forage grasses or legumes and their mixtures under dry land conditions. European Journal of Agronomy, 19(3), 401-409. 20. Snaydon, R. W. (1991). Replacement or additive designs for competition studies?. Journal of Applied Ecology, 930-946. 21. Stoltz, E., & Nadeau, E. (2014). Effects of intercropping on yield, weed incidence, forage quality and soil residual N in organically grown forage maize (Zea mays L.) and faba bean (Vicia faba L.). Field Crops Research, 169, 21-29. 22. Surve, V., Patil, P. & Arvadia, M. (2011). Forage production potential of sorghum (Sorghum bicolor), maize (Zea mays) and cowpea (Vigna unguiculata) under sole and intercropping systems. Madras Agricultural Journal, 98(4), 372-374.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 450 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 356 |