تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,086,209 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,189,628 |
تأثیر اسانس زنیان بر ظرفیت آنتیاکسیدانی، ماندگاری و مقاومت به قارچ عامل کپک خاکستری گل شاخه بریده رز | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 16، دوره 19، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 1047-1060 اصل مقاله (533.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2018.223617.1618 | ||
نویسندگان | ||
نگار صائمی1؛ محمد جواد نظری دلجو* 2؛ نبی خضری نژاد3 | ||
1کارشناسیارشد علوم و مهندسی باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران | ||
3مربی، گروه گیاهپزشکی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی ماندگاری گل رز و درصد آلودگی کپک خاکستری بهعنوان مهمترین عامل بیماری گل رز، تأثیر اسانس گیاه دارویی زنیان بهعنوان کنترل گر غیرشیمیایی بر گل شاخه بریدة رز رقم آنجلینا بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی پس از برداشت اسانس زنیان (900،600،300،0 میکرولیتردرلیتر) بر رزهای (گل و برگ) تلقیح شده با قارچ عامل کپک خاکستری در مقایسه با شاهد (بدون آلودگی به قارچ) ارزیابی شدند. براساس نتایج ظرفیت آنتیاکسیدانی آنزیمی، پراکسیداسیون غشای سلولی، عمر گلجای و درصد آلودگی کپک خاکستری بهطور معناداری تحت تأثیر آلودگی با قارچ عامل کپک خاکستری و محلولپاشی اسانس قرار گرفتند. بر همین اساس بیشترین درصد بازدارندگی و کنترل توسعة قارچ عامل کپک خاکستری در تیمارهای آغشته به قارچ، در غلظت 900 میکرولیتردرلیتر اسانس و برابر 40درصد مشاهده شد. لیکن بیشترین ماندگاری در بین گلهای آلوده شده با قارچ و همچنین بیشترین عمرگلجای در گلهای بدون آلودگی در غلظت 600 میکرولیتر در لیتر زنیان بهترتیب برابر با 11 و 14 روز حاصل شد. با بررسی نتایج استنباط میشود که افزایش ماندگاری رز (رقم آنجلینا) تحت تأثیر اسانس زنیان ناشی از کاهش سطح پراکسیداسیون غشای سلولی، کاهش نشت یونی و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی آنزیمی (کاتالاز و پراکسیداز) و در نتیجه کنترل مؤثر بیماری است. | ||
کلیدواژهها | ||
پراکسیداسیون لیپید؛ فعالیت آنزیمی؛ قارچ بوتریتیس؛ کنترل طبیعی | ||
مراجع | ||
الهینیا س.ع. (1384) بیماریشناسی گیاهی و شناخت قارچها و سایر عوامل بیماریزا در گیاهان. جلد دوم، انتشارات دانشگاه گیلان.647 ص. پوریانژاد ف.، کلاتهجاری س.، حسنزاده ن. (1390) اثر برخی اسانسها برحفظ کیفیت و افزایش طول عمر گلجای گل لیسیانتوس (Eustoma grandiflorum) رقمEch در روش کاربرد غوطهوری، فصلنامة علمی- پژوهشی گیاه زیستبوم. (29)7: 95-106. جایمند ک. و رضایی م.ب. (1385) اسانس و دستگاههای تقطیر، روشهای آموزش و شاخصهای بازداری در تجزیة اسانس. جلد اول، انتشارات انجمن گیاهان دارویی.350 ص. رضینتاج م. (1388) بیماریهای گلها و گیاهان زینتی. جلد اول، انتشارات آییش. 300 ص. گیمدیل ر و امینیفر م.ح. (1390) تأثیر اسانس زیره سیاه و اکالیپتوس بر ماندگاری گل شاخه بریده ژربرا، اولین کنگره ملی علوم و فنآوریهای نوین کشاورزی. خلاصه مقالات کنفرانس. دانشگاه زنجان، زنجان. مجنونحسینی ن. و دوازدهامامی س. (1386) زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویهای. جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، 300 صفحه. Acquaah G. (2008) Horticulture: principles and practices. Person Education. Singapore. 787 p. Aebi H. (1984) Catalase in vitro. Methods of enzymatic analysis, Academic Press, New York. 105:121-126. Amselom J., Cuomo C.A. and Vankan J.A.L. (2011) Genomic analysis of the necrotrophic fungal pathogens Sclerotinia sclerotiorum and Botrytis cinerea. PLoS Genetics.7: 1-27. Anderson N.O. (2006) Flower breeding and genetic: issues, challenges and opportunities for the 21st century, Netherlands. 700 p. Bakkali F., Averbeck D. and Idaomar M. (2008) Biological effect of essential oils. A review. Food and Chemical Toxicology. 46(2): 446-475. Basiri Y., Zarei H., Mashayekhy K. and Pahlavany M.H. (2011) Effect of rosemary extract on vase life and some qualitative characteristics of cut carnation flowers (Dianthus caryophyllus cv. White librity). Journal of Stored Products and Postharvest Research. 2(14): 261–265. Bradley D.E. and Min D.B. (1992) Singlet oxygen oxidation of foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition. 31(3): 211-236. Burt S. (2004) Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods. A review. International Journal of Food Microbiology. 94(3): 223–253. Daferera D.J., Ziogas B.N. and Polissiou M.G. (2010) The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium sp. and Clavibater michiganensis subsp. Michiganensis. Crop Protection. 22(1): 39-44. Dalkani M., Darvishzadeh R. and Hassani A. (2011) Correlation and sequential path analysis in Ajowan (Carum copticum L.) Journal of Medicinal Plant Research. 5(2): 211-216. Damunupola J.W. (2009) Xylem flow in cut Acacia holosericea stems. PhD Thesis, University of Queensland, Australia. Dean R., Vankan J.A. and Pretorius Z.A. (2012) The Top 10 fungal pathogens in molecular plant pathology. Molecular Plant Pathology. 13(4):414-430. Dole J.M. and Wilkins H.F. )1991) Floriculture: principles and species. Prentice-Hall Inc. 603 p. Feliziani E. and Romanazzi G. (2013) Preharvest application of synthetic fungicides and alternative treatments to control postharvest decay of fruits. Stewart Postharvest Review. 9(3): 1-6. Geng X.M., Liu J., Guo L.u., Hu F.R. and Okubu H. (2009) Effect of cold storage and different pulsing treatment on postharvest quality of cut OT lilly Mantissa flowers. Postharvest Biology and Technology. 54(1): 41-45 Heath R. and Packer L. (1969) Photoperoxidation in isolated chloroplast: I. kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives of Biochemistry and Biophysics. 125(1):189-198. In B.C., Motomura K., Doi M. and Mori G. (2007) Multivariate analysis of relation between preharvest environmental factors, postharvest morphological and physiological and factors and vase life of cut Asomi Red Roses. Journal of Japanese Society for Horticulture Science. 76: 66-72. Khajeh M., Yamini Y., Sefidkon F. and Bahramifar N. (2004) Comparison of essential oil composition of Carum copticum obtained by supercritical carbon dioxide extraction and hydrodistillation methods. Food Chemistry. 86(4): 587-591. Liu W.T., Chu C.L. and Zhou T. (2005) Thymol and acetic acid vapors reduce postharvest brown rot of apricots and plums. HortScience. 37(1): 151-156. Lutts S., Kinet J.M. and Bouharmont J.) 2012) NaCl–induced senescence in leaves of rice (Oryza sativa L.) cultivar differing.in salinity resistance. Annals of Botany. 78(3): 389-398. Mari M., Neri F. and Bertolini P. (2009) Management of important diseases in mediterranean high value crops. Stewart Postharvest Review. 5(2). Mortazavi S.N., Naderi R., Khalighi A., Babalar M. and Allizadeh H. (2007) The effect of cytokinin and calcium on cut flower quality in Rose (Rosa hybrida cv. Illona). Journal of Food Agriculture and Environment. 53(4): 1459-1466. Mousavi Bazaz A. and Tehranifar A. (2011) Effect of ethanol, methanol and essential oils as novel agents to improve vase-life of alstroemeria flowers. Journal of Biological and Environmental Science 5(14): 41-46. Palma J.M., Sandalio L.M., Corpas F.J., Romero M.C., Carthy I. and Río L.A. (2002). Technology, plant proteases protein degradation, and oxidative stress: role of peroxisomes. Plant Physiology and Biochemistry. 40: 521-530. Parida A.k. and Das A.B. (2005) Salt tolerance and salinity effects on plants. Ecotoxicology and Environmental Safety. 60(3): 324-349. Romanazzi G. (2013) Innovative control strategies for Botrytis cinerea in different postharvest fruit systems. Proceedings of XVI International Botrytis Symposium, Locorotondo, Italy. p. 72. Royall flora Holland (2015). Complete annual report. https://www.royalfloraholland.com/en/about-floraholland/who-we-are-what-we-do/facts-and-figures Solgi M., Kafi M., Taghavi T.S. and Naderi R. (2009) Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. ‘Dune’) flowers. Postharvest Biology and Technology. 53(3): 155-158. Tasneem R., Angurbala B. and Maheshwari R.S. (2013) Harmful effect of fungicide treatment on wheat seeding. International Research Journal of Environment Sciences. 2(8): 1-5. Tegegne G., Pretorius J.C. and Swart W.J. (2008) Antifungal properties of Agapanthus africanus L. extracts against plant pathogens. Crop Protection. 27(7): 1052–1060. Thorston H. and Hudorf M.S. (eds) (2007) Outline of Ascomycota. Department of Botany. 13: 1-58. Tripathi P. and Dubay N.K. (2004) Exploitation of natural products as an alternative strategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables. A review. Postharvest Biology and Technology. 32(30): 235-245. Williamson V.G. (1996) Physiological and microbiological processes of cut flower senescence in two Australian native genera, Acacia and Boronia. University of New England. Ph.D. Dissertation. Yermiyahu U., Shamai I., Peleg R., Dudai N. and Shtienberg D. (2006) Reduction of Botrytis cinerea sporulation in sweet basil by altering the concentrations of nitrogen and calcium in the irrigation solution. Plant Pathology. 55(4): 544-552. Zhang J.H., Liu Y.P., Pan Q.H., Zhan J.C., Wang X.Q. and Huang W.D. (2006) Changes in membrane-associated H+ -ATPase activities and amounts in young grape plants during the cross adaptation to temperature stresses. Plant Science. 170(4): 768-777.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 584 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 480 |