تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,508,881 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,772,188 |
خصوصیات بافت شناسی و بیوشیمیایی اووسیت های فوق رسیده مولدین تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus Borodin, 1897) | ||
شیلات | ||
مقاله 1، دوره 70، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 189-203 اصل مقاله (892.98 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2018.202083.914 | ||
نویسندگان | ||
غفار ابراهیمی1؛ باقر مجازی امیری* 2؛ غلام رضا رفیعی2؛ علی شعبانی3 | ||
1دانشآموخته دکتری گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
2استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
3دانشیار گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف این مطالعه بررسی خصوصیات بافتی و بیوشیمیایی اووسیتهای فوق رسیده تخمدان تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) بوده است. فولیکول های تخمدانی (رسیده و فوقرسیده) از مولدین وحشی تاس ماهی ایرانی مهاجر به رودخانه های حوزه جنوبی دریای خزر برداشته شد. فوق رسیدگی اثری منفی بر روی زنده مانی تخم تاس ماهی ایرانی داشت. درصد لقاح و نرخ تفریخ در اووسیت فوق رسیده کاهش معنیداری در مقایسه با اووسیت رسیده نشان دادند (P<0.05). در اووسیت رسیده، چهار لایه متمایز زونارادیاتا کاملاً مشخص بوده و زرده از بافتی همگن تشکیل شده بود و تفاوت قابل ملاحظه ی در شکل فضای پری وتیلینی این اووسیت ها در نقاط مختلف وجود نداشت. در حالیکه در اووسیت های فوق رسیده تاس ماهیان، تعدد لایه های زونارادیاتا در اووسیت فوق رسیده ناپدید شده و لایه ی یکپارچه را شکل دادند. همچنین مجموعه زرده ناهمگن و هتروژنوس شده و تجمع آن در قطب حیوانی بیشتر بود. شکل فضای پری وتیلینی در قسمت های مختلف اووسیت فوق رسیده متفاوت بوده است. تفاوت قابل ملاحظه ایی در پروفایل های اسید چرب اووسیت مشاهده شده بود، که می توان به مقدار بالاتر اسیدهای چرب اشباع در اووسیت رسیده (1/76±26/29) نسبت به اووسیت فوق رسیده (1/53±21/70) اشاره نمود (P<0.05). به علاوه، اسیدهای چربω-6 در اووسیتهای رسیده (0/37±4/42) نسبت به اوووسیتهای فوق رسیده (0/33±6/21) کمتر بود (P<0.05). اسید چرب اشباع غالب در اووسیت ها پالمتیک اسید بوده، در حالی که اولئیک اسید، اسید چرب غیر اشباع با تک پیوند دوگانه غالب بوده است. نتایج به دست آمده در این آزمایش مشخص نمود که علاوه بر تفاوت لایه های زونا رادیاتا و لایه فولیکولی اووسیت، می توان از برخی اسیدهای چرب موجود در اووسیت ماهیان خاویاری مثل پالمیتیک اسید، پالمیتولیک اسید، آراشیدونیک اسید و ایکوزا پنتانوئیک اسید بهعنوان فاکتوری مهم جهت تشخیص اووسیت های فوق رسیده استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تاس ماهی ایرانی؛ اووسیت؛ فوق رسیده؛ تغییرات ساختاری؛ اسیدچرب | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 463 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 446 |