تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,111,530 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,215,201 |
ارزیابی شاخصهای انرژی، اقتصادی و زیست محیطی در تولید گندم دیم و آبی (مطالعه موردی: استان لرستان) | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
مقاله 14، دوره 48، شماره 4، دی 1396، صفحه 527-537 اصل مقاله (935.51 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2017.222873.664882 | ||
نویسندگان | ||
هما فتی الهی1؛ شاهین رفیعی* 2؛ سید هاشم موسوی اول3 | ||
1دانشجوی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه تهران | ||
2استاد گروه ماشین های کشاورزی دانشگاه تهران | ||
3دکتری مکانیزاسیون کشاورزی | ||
چکیده | ||
بخش کشاورزی از مهمترین بخشهای تأثیرگذار بر محیط زیست است. بررسی و مدیریت اثرات زیست محیطی با روش ارزیابی چرخهی زندگی (LCA) میتواند بهعنوان یکی از عوامل دستیابی به تولید پایدار محصولات کشاورزی مدنظر قرار گیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی چرخهی زندگی انرژی، اقتصادی و زیست محیطی تولید گندم در استان لرستان در سال زراعی 93-94 میباشد. بدین منظور تولید گندم در قالب چرخهی زندگی از مراحل استخراج مواد اولیه تا تحویل محصول به سیلو، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که بیشترین میزان انرژی نهاده با 64/12 گیگاژول در هکتار به نیتروژن مصرفی از کودهای شیمیایی تعلق دارد و نیز سهم انرژی تجدیدناپذیر نسبت به انرژی تجدیدپذیر به میزان قابلتوجهی بیشتر است. شاخصهای انرژی و اقتصادی محصول محاسبه گردید. سود خالص اقتصادی 16/59 میلیون ریال بر هکتار و نسبت سود به هزینه 58/2 در یک سال زراعی برآورد شد و این وضعیت مطلوبی از لحاظ اقتصادی برای منطقه میباشد. نتایج حاصل از ارزیابی تأثیرات زیست محیطی محصول موردمطالعه نشان داد که بیشترین بارهای محیطی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی به خصوص نیتروژن و فسفات، کود دامی و الکتریسیته بوده است. مزارع دیم نسبت به مزارع آبی در سطح پایینتری از نظر مصرف انرژی قرار دارد اما نتایج نشان داد که اثرات زیست محیطی بیشتری به ازای هر تن محصول تولیدی ایجاد میکنند که عمدهی انتشارات در اثر تولید و مصرف کود می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اثرات زیست محیطی؛ ارزیابی چرخهی زندگی؛ شاخصهای انرژی و اقتصادی؛ سود خالص اقتصادی | ||
مراجع | ||
Achten, W.M.J. & Van Acker, K. (2016). EU-average impacts of wheat production: A meta-analysis of life cycle assessments. Journal of Industrial Ecology, 20(1), 132-144. Alipoor, A., Keshavarz Afshar, R., Ghaleh Golab Behbahani, A., Kariminejad, M. & Mohammadi, V. (2014). Evaluation of Energy Flow in Irrigated Wheat Agro Ecosystems: A case study of Shahr-e-Rey City. Journal of Agricultural Knowledge and sustainable production, 23(3), 60-69. (In Farsi). Anonymous. (2015). Annual agricultural statistics of Iran. Ministry of Jahad-e-Agriculture of Iran. (In Farsi). Asakereh, A., Rafiee, Sh., Aadati, S.A., Aafaee, M. (2010). Dry farming wheat in peasant farming system in Kuhdasht county of Iran: energy consuming and economic efficiency. Journal of Agricultural Technology, 6(2), 201-210. Asgharipour M.R., Mondani F. and Riahinia S. (2012). Energy use efficiency and economic analysis of sugar beet production system in Iran: A case study in Khorasan Razavi province. Energy, 44: 1078-1084. Asgharipour, M.R. & Salehi, F. (2015). Energy use on wheat production: A comparative analysis of irrigated and dry-land wheat production systems in Kermanshah. Journal of Agricultural Ecological, 5(1), 1-11. (In Farsi) Beheshti Tabar, I., Keyhani, A., Rafiee, Sh. (2010). Energy balance in Iran’s agronomy (1990–2006), Renewable and Sustainable Energy Review. 14(2), 849-855. Belboom, S. & Leonard, A. (2016). Does biobased polymer achieve better environmental impacts than fossil polymer? Comparison of fossil HDPE and biobased HDPE produced from sugar beet and wheat. Biomass and Bioenergy. 85, 159-167. Brentrup, F., Kusters, J., Kuhlmann, H. & Lammel, J. (2001). Application of the life cycle assessment methodology to agricultural production: an example of sugar beet production with different forms of nitrogen fertilizers. European Journal of Agronomy, 14(3), 221-223. Canakci, M., Topakci, M., Akinci, I. & Ozmerzi, A. (2005). Energy use pattern of some field crops and vegetable production: case study for Antalya region, Turkey. Energy Conversion and Management. 46(4), 655-666. Cellura, M., Longo, S., Mistretta, M. (2011). Sensitivity analysis to quantify uncertainty in Life Cycle Assessment: The case study of an Italian tile. Renewable and Sustainable Energy Reviews 15, 4697–4705. Charles, R., Jolliet, O., Gaillard, G. & Pellet, D. (2006). Environmental analysis of intensity level in wheat crop production using life cycle assessment. Agriculture, Ecosystems &Environment, 113(4), 216-225. Fallahpour, F., Amin ghafouri, A., Ghale golab Behbahani, A. & Bannayan, M. (2012). The environmental impact assessment of wheat and barley production by using life cycle assessment (LCA) methodology. Environment, Development and Sustainability, 14(6) 979-992. Fantin, V., Righi, S., Rondini, I. & Masoni, P. (2016). Environmental assessment of wheat and maize production in an Italian farmers' cooperative. Journal of Cleaner Production, 140(2), 1-13. Food and Agriculture Organization, (2014). http://www.fao.org/faostat IPCC, 2006. IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Online at http://www.ipccnggip.Ige s.or.jp/public/2006gl/vol4.html. ISO, 2006. ISO 14040:2006. Environmental Management Life Cycle Assessment Principles and Framework. International Organization for Standardization. Kazemi, H., Alizadeh, P., Nehbandani, A. (2016). Assessing energy flow in rainfed and irrigated wheat fields of Shahrekourd under two tillage systems. Journal of Agroecology, 8(2), 281-295. (In Farsi). Khorramdel, S., Rezvani Moghaddam, P. & Amin Ghafori, A. (2014). Evaluation of environmental impacts for wheat Agroecosystems of Iran by using Life Cycle Assessment methodology. Cereal Research of Gilan University, 4(1), 27-44. (In Farsi) Khoshnevisan, B. (2013). Modeling and optimization of emissions and energy consumption of some crops (potato, wheat, greenhouse cucumber and greenhouse tomato) in Freydonshahr city in Esfahan province, MSc thesis in Tehran University. (In Farsi) Khoshnevisan, B., Rafiee, SH., Omid, M., Yousefi, M., Movahedi, M. (2013). Modeling of energy consumption and GHG (greenhouse gas) emissions in wheat production in Esfahan province of Iran using artificial neural networks. Energy. 52, 333-338. Kitani, O. (1999). CIGR handbook of agricultural engineering: Energy & biomass engineering (Vol. 5). (pp. 17-38). St Joseph, MI: ASAE. Liu, H., Wang, Z &…, (2016). Optimal nitrogen input for higher efficiency and lower environmental impacts of winter wheat production in China. Agriculture, Ecosystems and Environment. 224, 1-11. Mandal, K.G., Saha, K.P., Gosh, P.K., Hati, K.M. & Bandyopadhyay, K.K. (2002). Bioenergy and economic analyses of soybean-based crop production systems in central India. Biomass and Bioenergy. 23(5), 337–345. Mobtaker, H.G., Keyhani, A., Mohammadi, A., Rafiee, Sh., Akram, A. (2010). Sensitivity analysis of energy inputs for barley production in Hamedan Province of Iran. Agricultural and Ecosystems Environment, 137, 367-372. Moghimi, M.R., Mohammadi Alasti, B. & Hadad Drafshi, M.A. (2013). Energy input-output and study on energy use efficiency for wheat production using DEA technique. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5(18), 2064-2070. Mousavi-Avval, S.H., Rafiee, S., Jafari, A. & Mohammadi, A. (2011). Investigating the energy consumption in different operations of oilseed productions in Iran. Journal of Agricultural Technology, 7(3), 557-565. Mousavi-Avval, S.H., Rafiee, S., Sharifi, M, Hosseinpour, S., Notarnicola, B., Tassielli, G., Renzulli, P.A., 2017. Application of multi-objective genetic algorithms for optimization of energy, economics and environmental life cycle assessment in oilseed production. Journal of Cleaner Production 140, Part 2, 804-815. Naderloo, L., Alimardani, R., Omid, M., Sarmadian, F., Javadikia P., Torabi. M.Y. (2013). Modeling of wheat yield and sensitivity analysis based on energy inputs for three year in Abyek town, Ghazvin, Iran. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 15, 68-77. Oscoonejad M.M. (2009). Engineering economic, Amir Kabir industrial university. (In Farsi). Ozkan, B., Akcaoz, H. & Fert, C. (2004). Energy input–output analysis in Turkish agriculture. Renewable Energy, 29(1), 39-51. Pahlavan, R., Omid M., Rafiee, Sh., Mousavi-Avval, S. H. (2012). Optimization of energy consumption for rose production in Iran. Energy for Sustainable Development, 16(2), 236-241. Pishgar-Komleh, S.H., Keyhani, A., Mostofi-Sarkari, M.R. & Jafari, A. (2012). Energy and economic analysis of different seed corn harvesting systems in Iran. Journal of energy. 43(1), 469-476. Rahman, S. & Kamrul Hasan, M. (2014). Energy productivity and efficiency of wheat farming in Bangladesh. Journal of Energy. 66, 107-114. Safa, M., Samarasinghe, S., Mohssen, M. (2011). A field study of energy consumption in wheat production in Canterbury, New Zealand. Energy Conversion and Management, 52(7), 2526-2532. Shahan, S., Jafari, A., Mobli, H., Rafiee, S. & Karimi, M. (2008). Energy use and economic analysis of wheat production in Iran: A case study from Ardabil province, Agricultural Technology, 4(1) 77-88. Singh, H., Singh, A.K., Kushwaha, H.L., Singh, A. (2007). Energy consumption pattern of wheat production in India, Energy 32, 1848–1854. Taghavifar, H. & Mardani, A. (2015). Energy consumption analysis of wheat production in West Azarbayjan utilizing life cycle assessment (LCA), Renewable Energy. 74, 208-213. Tidåker, P., Bergkvist, G., Bolinder, M., Eckersten, H., Johnsson, H., Kätterer, TH., Weih, M. (2016). Estimating the environmental footprint of barley with improved nitrogen uptake efficiency—a Swedish scenario study, Europ. J. Agronomy, 80, 45–54 Wang, W. & Dalal, R. (2015). Nitrogen management is the key for low-emission wheat production in Australia: A life cycle perspective. European Journal of Agronomy, 66, 74-82. Ziaei, S.M., Mazloumzadeh, S.M., Jabbary, M. (2015). A comparison of energy use and productivity of wheat and barley (case study). Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 14, 19–25 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 856 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,499 |