تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,691 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,762 |
بررسی کیفیت اندام های گونه های گیاهی در مراحل مختلف فنولوژی با استفاده از دستگاه NIR(مطالعه موردی: مراتع ندوشن یزد) | ||
نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری | ||
مقاله 11، دوره 70، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 139-149 اصل مقاله (1.07 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrwm.2017.61972 | ||
نویسندگان | ||
راضیه شاه بندری1؛ حسین ارزانی* 2؛ ناصر باغستانی میبدی3؛ محمدعلی زارع چاهوکی2 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه تهران، ایران. | ||
2استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران. | ||
3دانشیار پژوهشی ، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران. | ||
چکیده | ||
مهمترین عامل مؤثر بر کیفیت علوفه گیاهان، مرحله فنولوژی است که با شناخت آن میتوان زمان مناسب چرای دام در مرتع را تعیین کرد. در این پژوهش، از چهار گونه مهم مرتعی، شامل درمنه دشتی (Artemisiasieberi)، آنک (Salsolakerneri)، عجوه (Aelieniasubaphylla) و سفید جاز (Eurotiaceratoides) در سه مرحله فنولوژی؛ رشد رویشی، گلدهی و بذردهی در اواخر 1389 و اوایل 1390 در مراتع ندوشن استان یزد نمونهبرداری به عمل آمد. در هر مرحله، برای هر گونه 5 تکرار و برای هر تکرار، حداقل پنجپایه گیاهی از نقاط مختلف تیپ گیاهی موجود در منطقه انتخاب و رشد سال جاری آنها برداشت گردید. نمونهها پس از خشک شدن و جدا نمودن اندامهای مختلف (گل، برگ و ساقه) آسیاب شدند و در آزمایشگاه با روش طیفسنجی مادونقرمز NIR)) مورد تجزیه قرار گرفتند و شاخصهای مهم کیفی از قبیل پروتئین خام (CP)، دیواره سلولی عاری از همی سلولز (ADF)، ماده خشک قابلهضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) آنها تعیین گردید. نتایج بررسی نشان داد که بالاترین درصد پروتئین خام مربوط به برگ A. subaphylla و در مرحله رویشی (19/9%)، بالاترین درصد ADF مربوط به ساقه A. subaphylla و در مرحله بذردهی (42/53%) و بالاترین درصد DMD(13/48%) و بالاترین مقدار انرژی متابولیسمی (18/6MJ/KgDM) مربوط به برگ A. sieberi و در مرحله رویشی است. همچنین اواخر دوره رویشی را مناسبترین زمان برای چرای دام میتوان در نظر گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت؛ اندام های گونه های گیاهی؛ مراحل مختلف فنولوژی؛ دستگاه NIR | ||
مراجع | ||
[1] Ahmadi, A. (2003). An investigation on forage quality of rangeland species in Phenological stages using by two methods In- Vitro and NIR. Msc Thesis of rangeland, College of Natural Resources, University of Tehran. (In Persian)
[2] Amirkhani, M., Dianati Tilaki, Gh. A. and Mesdaghi, M. (2008). An investigation on forage quality of Agropyron cristatum and Thinopyrum intermadium in different phenological stages at Golestan National park, Journal of Pajouhesh and Sazandegi, 74: 61-65. (In Persian)
[3] Arzani, H. and Naseri, K.L. (2007). Livestock Feeding on Pasture (Translated), University of Tehran press, 2 Edition, 299pp. (In Persian)
[4] Arzani, H. (2009). Forage Quality and Daily Requirement of Grazing Animal, Tehran University Press, 329p. (In Persian)
[5] Arzani, H. (2000). Study of forage quality, report of research project of Range to determine economic policies basic social units. College of Natural Resources, University of Tehran. (In Persian)
[6] Arzani, H. (2004). Report of the National Plan to determine the quality of pasture forage plants of Iran, The effect of environmental factors on and introduced appropriate methods of evaluation forage quality, National Scientific Research Council. (In Persian)
[7] Arzani, H., Esfandiari, A., Nourozian, H., Ghorbani, M. and Torkan, J. (2009). Determination of animal unit equivalent (AUE) and daily requirement energy for Sanjabi sheep breed. Iranian Journal of Natural Resources, Journal of Range and Watershed Management, 62(2): 175-186. (In Persian)
[8] Arzani, H., Basiri, M., Khatibi, F. and Ghorbani, G. (2006). Nutritive value of some zagros mountain rangeland species, Small Ruminant Research. 65, 128–135. (In Persian)
[9] Arzani, H., Torkan, J., Jafari, M., Jalili, A. and Nikkhah, A. (2001). Effect of Phenological Stages and Ecological Factors on Forage Quality of Some Range Species. Iranian journal of Agriculture Science, 32(2): 385-399. (In Persian)
[10] Arzani, H., Sadeghimanesh, M.R., Azarnivand, H., Asadian, GH. and Shahriyari, E., (2008). Study of phonological stages effect on nutritive values of twelve species in Hamadan rangelands. Iranian journal of Range and Desert Reseach, 15(1): 42-50. (In Persian)
[11] Arzani, H., Zohdi, M., Fisher, E., Zaheddi Amiri, G.H., Nikkhah, A. and Wester, D. 2004; Phenological effects on forage quality of five grass species, J. Range Management, 57: 624-630. (In Persian)
[12] Baghestani Meybodi, N., Arzani, H., Zare, M. T. and Abdolahi, J. (2004). The study of forage quality of Poshtkuh steppe rangelands important species located in Yazd province. J. Ranglenad and Desert Research, 11(2): 137-163. (In Persian)
[13] Behnamfar, K., Siadt, S. A. and Salehe Shoshtari, M. H. (2009).Comparison of nutritional values of important range species in semi warm steppe Rangeland of Khouzestan. Iranian Journal of Range and Desert Research, 16(1): 86-95. (In Persian)
[14] Charesaz, N., Jafari, A. A., Arzani, H. and Azarnivand, H. (2011), Prediction of Quality Parameters in Some Range Species by Near Infrared Reflectance Spectroscopy, IX International Rangeland Congress. Rosario, Argentina, p. 545. (In Persian)
[15] Crowder, L. V. (1985). Pasture management for optimum ruminant production, in Nutrition of Grazing Ruminants in Warm Climates, Edited by; L R. McDowell, Academic Press, INC, San Diego, PP. 103-128.
[16] Deaville, E. R., Flinn, P. C., Givens, D. I. and et al (2000). Near infrared (NIR) spectropscopy: and alternative approach for the estimation of forage quality and voluntary intake. Forage evaluation in ruminant nutrition. 301-320 pp.
[17] Distel, R. A., Didone, N. G., Moretto, A. S. (2005). Variations in Chemical Composition Associated with Tisssue aging in Palatabl and Unpalatable Grasses Native to Central Argentina, J. Arid Environment, 62: 351-357.
[18] El-Shatnawi, M. K. and Mohawesh, Y. M. (2000). Seasonal Chemical Composition of saltbush in semiarid grassland of Jordan. J. Range Manage, 53:211-214.
[19] Erfanzadeh, R. and Arzani, H., 2003. Effect of Phenological Stages on Forage Quality of Vicia tetrasperma (L). Schreb and Trifolium repens L., Journal of Pajouhesh and Sazandegi, 55: 96-98. (In Persian)
[20] García, J. and Cozzolino, D. (2006). Use of near infrared reflectance spectroscopy to predict chemical composition of forages from breeding programs. Agricultura Tecnica (Chile) 66: 41-48.
[21] Ghodsi Rasi, H and Arzani, H. (1998). The Study of Effective Factors on Palatability of Important Plants in Char Bagh Gorgan, Pajoohesh and Sazandegi, 36: 50-53. (In Persian)
[22] Holechek, J.I., Herbal, C.H. and Pieper, R.D. (2004). Rang Management Principles and Practices. Prentice Hall Pub. Forth Edition. P: 587.
[23] Jafari, A. A. (2002). Investigation the possibility of using near infrared spectroscopy to estimate digestibility of forage Grass. Proceedings of the Third Research Seminar on Feeding of livestock and Poultry. Publications of Research Institute of Animal Science, 55-63. (In Persian)
[24] Jafari, A., Connolly, V., Frolich, A. and Walsh, E. I. (2003). A note on estimation of quality parameters in perennial ryegrass by near infrared reflectance spectroscopy, Irish J. Agricultural and food research, 42:293-299, (ISI).
[25] Kamalak, A. (2006). Determination of nutritive value of leaves of a native grown shrub, Glycyrrhiza glabra L. using in vitro and in situ measurements. Small Ruminant Research, 64: 268–278.
[26] Moran, J. (2009). Forage quality of semi natural calcareous grasslands and heaths of the Burren. Burren LIFE: Farming for Conservation.
[27] Moron, A., Garicia, A., Sawchik, J. and Cozzolino, D. (2006). Preliminary study on the use of near-infrared reflectance spectroscopy to assess nitrogen content of undried wheat plants, Journal of the Science of Food and Agricultural, 87:47-152.
[28] Nie, Z. D, Han, J. G., Zhang, L. D. and Li, I. H. (2007). Applications of near infrared reflectance spectroscopy technique (NIRS) to grassland ecology research, Journal spectroscopy and Spectral Analysis, 27:691-676.
[29] Norris, K. H., Barnes, R. F., Moore I. E. and Shenk, I. S. (1976). Predicting Forage quality by NIRS, J. Animal Science. 43(4).
[30] Norton, B.W. and Waterfall, M.H., 2000. The nutrient value of tipuna tiou and calliandra calochrasus as supplements to low-quality straw for goats, Small Rumanant Research, 38(2): 175-182.
[31] Peiretti, P. G. and Gai, F. (2006). Chemical Composition, Nutritive Value, Fatty acid and Amino Acid Contents of Galega officinalis L. during its Growth Stage and in regrowth, J. of Animal Feed Science and Technology, 130: 257-267.
[32] Rashtian, A. (2009). Investigation of palatability and quality rangeland species in yazd province. (Case study: Nodooshan rangeland). Ph.D Thesis of rangeland, College of agriculture science and natural Resources, University of Gorgan. (In Persian)
[33] Zohdi, M. (2002). Determine and compare the quality of different parts and determine the amount and location carbohydrate reserves in pasture species. Msc Thesis of rangeland, College of Natural Resources, University of Tehran. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 807 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 673 |