![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,681,632 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,911,771 |
بررسی مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر زیست فناوری (مطالعه موردی: گندم و ذرت در استان فارس) | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
مقاله 4، دوره 47، شماره 3، مهر 1395، صفحه 569-579 اصل مقاله (202.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2016.60225 | ||
نویسنده | ||
سمانه عابدی* | ||
دانشگاه علامه طباطبائی | ||
چکیده | ||
امروزه با توجه به محدودیت منابع تولید موجود در کشور، استفاده از فناوریهای نوین نقش مهمی در صرفهجویی مصرف نهادهها، افزایش بهرهوری و بهبود مزیت نسبی در تولید محصولات کشاورزی دارد. در این راستا، زیست فناوری از اهمیت ویژهای برخوردار است. لذا با توجه به اهمیت موضوع و فقدان مطالعهای در زمینه اثر به کارگیری فناوری زیستی در مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی، تحقیق حاضر با هدف تعیین شاخصهای مزیت نسبی تولید ناشی از ورود بیوتکنولوژی به عرصه تولید محصولات گندم و ذرت در استان فارس انجام شده است. بر این اساس با توجه به اطلاعات در دسترس از انواع کودهای زیستی و ترکیبات مختلف آن با کود شیمیایی، در چندین سناریو، شاخصهای مزیت نسبی شامل DRC، SCB و NSP برای دو محصول منتخب، در سال 1392 محاسبه گردید. نتایج بیانگر آن است که کاربرد کود زیستی به عنوان مکمل و یا جایگزینی با بخشی از کود شیمیایی(50درصد و 100 درصد)، منجر به بهبود شاخصهای مزیت نسبی میشود، به طوری که شاخص DRC گندم از 13/1در سناریو(1) به 49/0 در سناریو (4) کاهش مییابد. همچنین در رابطه با ذرت نیز تلفیق کود زیستی با کود شیمیایی منجر به کاهش شاخص DRC از 28/0 در سناریو(1) به 15/0 در سناریو (4)، میشود. شاخصهای SCB و NSP نیز بهبود مزیت نسبی تولید گندم و ذرت را در اثر جایگزینی کود زیستی با کود شیمیایی بیان مینماید. بنابراین با توجه به نتایج، استفاده از زیست فناوری در مدیریت تلفیقی تغذیه، عملا موجب بهبود تغییرات هزینه تولید میگردد. لذا انتظار میرود با ترویج این قبیل فناوری بتوان به اقتصادیتر شدن فرایند تولید در بخش کشاورزی کمک نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
مزیت نسبی؛ زیست فناوری؛ کود شیمیایی؛ گندم و ذرت | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,600 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,289 |