تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,086,632 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,189,937 |
ارزیابی امکان تولید قارچ شیتاکه روی ضایعات کشاورزی و اثر آنها بر عملکرد و کارایی بیولوژیکی | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 19، دوره 18، شماره 2، شهریور 1395، صفحه 521-530 اصل مقاله (627.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2016.56586 | ||
نویسندگان | ||
میترا اسدی دوست طولی1؛ مهدی بهنامیان* 2؛ سارا دژستان3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل - ایران | ||
2استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل - ایران | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل - ایران | ||
چکیده | ||
قارچ خوراکی شیتاکه یک قارچ نسبتاً معطر بوده و روی انواع مختلفی از چوبهای مرده دارای بافت سخت رشد میکند و از لحاظ تولید کل سالیانه در جهان در رتبه دوم قرار دارد. از سوی دیگر، هزاران تن ضایعات کشاورزی هر ساله سوزانده شده یا دور ریخته میشوند. از اینرو، به منظور ارزیابی امکان تولید قارچ شیتاکه روی ضایعات کشاورزیآزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. در تحقیق حاضر، از کاه جو، ارزن و گندم بهعنوان بستر اصلی و خاک اره با نسبت 10 و 20 درصد بهصورت ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین کارآیی بیولوژیکی بهترتیب روی بستر کاه جو (14/88 درصد) و کاه گندم همراه با 20 درصد خاک اره (37/83 درصد) و کمترین کارآیی بیولوژیکی روی کاه گندم (48/26 درصد) مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین عملکرد در کاه جو (9/125 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) اتفاق افتاد. با وجود این، کمترین میزان عملکرد در کاه گندم (35/26 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) مشاهده شد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که عملکرد و کارایی بیولوژیک در کاه جو و ارزن با افزایش سطح خاک ارّه افزایش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
بستر کشت؛ خاک ارّه؛ کاه ارزن؛ کاه جو؛ کاه گندم | ||
مراجع | ||
1 . رازقی یدک ل، عزیزی م و فارسی م (1388) مطالعه تأثیر ترکیبهای مختلف سوبسترا بر فرآیند میوهدهی قارچ شیتاکه (اولین گزارش تولید در ایران). پژوهشهای زراعی ایران. 8(3): 501-507. 2 . محمدی گلتپه ا و پورجم ا (1383) اصول پرورش قارچهای خوراکی. چاپ ششم، دفتر نشر آثار علمی دانشگاه تربیت مدرس، تهران. 722 ص.
3 . Arora JK, Kakkar VK, Sukhvir K and Kaur S (1994) Bioconversion of agro residues for food and feed.Science andCultivation of Edible Fungi. 15: 3-4. 4 . Banik S and Nandi R (2004) Effect of supplementation of rice straw with biogas residual slurry manure on the yield, protein and mineral contents of oyster mushroom. Industrial Crops and Products. 20: 311-319. 5 . Caglarirmak N (2007) The nutrients of exotic mushrooms (Lentinula edodes and Pleurotus species) and an estimated approach to the volatile compounds. Food Chemistry. 105: 1188-1194. 6 . Chang ST and Miles PG (2004) Mushrooms cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. 2nd Ed. CRC Press LLC, US, 477 p. 7 . Curvetto NR, Figlas D, Devalis R and Delmastro S (2002) Growth and productivity of different Pleurotus ostreatus strains on sunflower seed hulls supplemented with N-NH4 and/or Mn (II). Bioresource Technology. 84: 171-176. 8 . Gaitan-Hernandez R, Esquedda M, Gutierrez A and Beltran-Garcia M (2011) Quantitative changes in the biochimical compostitation of lignocellulosic residues during the vegetetive growth of Lentinula edodes. Brazilian Journal of Microbiology. 42: 30-40. 9. Gregori A, Vagelj M and Pohleven J (2007) Cultivation techniques and medicinal properties of Pleurotus spp. Food Technology and Biotechnology. 45: 238-249. 10 . Iqbal HMN, Asgher M and Bhatti HN (2011) Optimization of physical and nutritional factors for synthesis of lignin degrading enzymes by novel strain of Trametes versicolor. Bioresource. 6: 1273-1287. 11 . Jadhav DM and Gawai DU (2012) Effect of different nutrient sources on biomass production of phylloplane yeast Aureobasidium pullulans (De Bary). International Research Journal of Biological Sciences. 1: 85-87. 12 . Jonathan SG and Fasidi IO (2001) Effect of carbon, nitrogen and mineral sources on the growth of Psathyrella atroumbonata (Pegler), a Nigerian edible mushroom. Food Chemistry. 72: 479-483. 13 . Jones Jr and Benton J (2001) Laboratory guide of conducting soil tests plant and plant analysis. 3th Ed. CRC Press LLC, US, 382 p. 14 . Kadriri M, Kehinde IA and Adegboye OTH (2007) Responses of Lentinula subnudus Berk to varying pH and photoperiods. Advances in Science and Technology. 2: 150-154. 15 . Korley-Kortei N and Wiafe-Kwagyan M (2014) Evaluating the effect of gamma radiation on eight different agro-lignocellulose waste materials for the production of oyster mushrooms (Pleurotus eous (Berk.) Sacc. strain P-31, Croatian. Journal of Food Technology. Biotechnology and Nutrition.9: 83-90. 16 . Mahdavi M and Bolandnazar S (2012) Application of organic nitrogen supplementations increases the yield of oyster mushroom (Pleurotus florida). Research in Plant Biology. 2: 10-15. 17 . Manzi P, Gambelli L, Marconi S, Vivanti V and Pizzoferrato L (1999) Nutrients in edible mushrooms: An inter-species comparative study. Food Chemistry. 65: 477-482. 18 . Martinez-carrera D, Aguilar A, Martinez W, Bonilla M, Morales P and Sobal M (2000) Commercial production and marketing of edible mushrooms cultivated on coffee pulp in Mexico. In: Sera T, Soccol C and Pandey A (Eds.), Coffee biotechnology and quality. Roussos, S. Pp. 471-488. 19 . Mata G, Gaitán-Hernández R, Pérez-Merlo R and Ortega C (2002) Improvement of Shiitake spawn for culturing on pasteurized wheat straw. Mushroom Biology and Mushroom Products. 968: 878-105. 20 . Mata G, Savoie JM, Delpech P and Olivier JM (1998) Reductions in the incidence of Trichoderma spp. using substrate supplementation with peat and an alternative spawn during cultivation of Lentinula edodes on pasteurised wheat straw. Agronomie. 18: 515-520. 21 . Nunes MD, DaLuz JMR, Paes SA, Ribeiro JJR, DaSilva MDCS and Kasuya MCM (2012) Nitrogen supplementation on the productivity and the chemical composition of oyster mushroom. Journal of Food Research. 1: 113-119. 22 . Okhuoya JA, Akpaja, EO, Osemwegle OO, Oghenekaro AO and Ihayere C (2010) Nigerian mushrooms: underutilized non-wood forest resources. Journal of Application Sciences in Environmental Management. 14: 43-54. 23 . Patil S (2012) Cultivation of Pleurotus sajor-caju on different agro wastes. Science Research Reporter. 2: 225-228. 24 . Peksen A and Ozcelik E (2007) Hazelnut husk as a substrate for the cultivation of shiitake mushroom (Lentinula edodes). Bioresource Technology. 98: 2652-2658. 25 . Philippoussis A, Diamantopoulou P and Israilides C (2007) Productivity of agricultural residues used for the cultivation of the medicinal fungus Lentinula edodes. International Biodeterioration and Biodegradation. 59: 216-219. 26 . Rossi IH, Monterio AC, Machado JO, Andrioli JL and Barbosa JC (2003) Shiitake (Lentinula edodes) production on a sterilized bagasse substrate enriched with rice bran and sugarcane molasses. Brazilian Journal of Microbilogy. 34: 66-71. 27 . Royse DJ (1985) Effect of spawn run time and substrate nutrition on yield and size of the shiitake mushroom. Mycologia. 77: 756-762. 28 . Royse DJ and Sachez JE (2007) Ground wheat straw as a substitute for oak wood chips used in shiitake (Lentinula edodes) substrate formulae. Bioresource Technology. 98: 2137-2141. 29 . Sánchez C (2010) Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms. Applied Microbiology and Biotechnology. 85: 1321-1337. 30 . Seungwoo K (2005) Mushroom growers' handbook 2. 1th Ed. MushWorld, Korea, 292 p. 31 . Shaw K (1959) Determination of organic carbon in soil and plant material. Journal of Soil Science. 10: 316-326. 32 . Shen Q, Lio P, Wang X and Royze DJ (2008) Effects of substrate moisture content, sand filter porosity on shiitake (Lentinula edodes) yield.Bioresource Technology. 99: 8212-8216. 33 . Song CH and Chow KY (1987) A synthetic medium from the production of submerged cultures of Lentinus edodes. Mycologia. 79: 866-876. 34. Stajic M, Persky L, Hadar Y, Friesem D, Dultic-Lausevic S, Wasser SP and Nevo E (2006) Effect of copper and manganese on activies of laccase and peroxidase in three Pleurotus species grown on agricultural wastes. Applied Biochemistry andBiotechnology. 128: 87-96. 35 . Sudha H and Padma N (2013) Optimization of lignin peroxidase, manganese peroxidase, and lac production from Ganoderma lucidum under solid state fermentation of pineapple leaf. Bioresources. 8: 250-271. 36 . Van Soest PJ (1994) Nutritional ecology of the ruminant. 2th Ed. Cornell University Press, Ithac. 488 p. 37 . Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sciences. 74: 3583-3597. 38 . Worrall JJ and Yang S (1992) Shiitake and oyster mushroom production on apple pomace and sawdust. Applied Biochemistry andBiotechnology.27: 1131-1133. 39 . Yiliz A (1999) The effects of some plant materials on the growth and productivity of Pleurotus florida Fovose. Turkish Journal of Biology. 23: 67-72. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,664 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 718 |