تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,578 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,633 |
اثر سن و قسمت های مختلف بدن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی چرم شترمرغ | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 21، دوره 18، شماره 3، آبان 1395، صفحه 625-633 اصل مقاله (843.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.55559 | ||
نویسندگان | ||
مهناز صالحی1؛ علی مقصودی* 2 | ||
1مربی پژوهشی، بخش فرآوری تولیدات دامی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران | ||
2استادیار گروه علوم دامی و پژوهشکده زیست فناوی کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از این مطالعه ارزیابی ویژگیهای فیزیکوشیمیائی پوست در سه بخش ناحیه اصلی، گردن و پا در گروههای سنی مختلف بود. برای بررسی ویژگیهای چرم شترمرغ برحسب سن و قسمتهای بدن، تعداد هجده قطعه پوست با توجه به سه گروه سنی ششماهه، شش ماه تا یکسال و یک تا 5/1 سال برای تعیین مساحت چرم تهیه شد. مساحت چرم برای شترمرغهای ششماهه، شش ماه تا یکساله و یک تا 5/1 ساله بهترتیب 4/1±4/7، 4/1±5/13 و 1/1±2/18 فوتمربع بود. قسمت اصلی، گردن و پا بطور متوسط 5/81، 1/10 و 4/8 درصد اندازه پوست را شامل میشد. متوسط افزایش سطح پوست در حد 9/0 فوتمربع در هر ماه بود. میانگین و دامنه ضخامت چرم 1/0±5/1 (6/0 تا 0/3) میلیمتر، نیروی بارپارگی 3/3±2/22 (9/4 تا 2/49) کیلوگرمنیرو، مقاومت در برابر گسیختگی 1/17±3/146 (5/70 تا 7/269) کیلوگرمنیرو/سانتیمترمربع، کششپذیری 9/4±7/58 (5/21 تا 3/93) درصد و وزن مخصوص ظاهری 05/0±6/0 (4/0 تا 9/0) گرم/سانتیمترمربع بود. افزایش ضخامت پوست متناسب با افزایش سن حیوان بود. اثرات مشابهی در میزان مقاومت چرم مشاهده شد (01/0P<). مقاومت چرم قسمتهای اصلی، گردن و پا بهترتیب 3/26±0/129، 2/33±4/123 و 7/41±7/131 کیلوگرمنیرو/سانتیمترمربع بود و در این مورد با یکدیگر تفاوت داشتند (05/0P<). درصد چربی، مواد محلول در آب، مواد آلی محلول در آب، خاکسترسولفاته نامحلول در آب، مواد معدنی، ازت، پروتئین و مقدار pH بهترتیب 4/1±1/16، 5/0±5/1، 2/0±8/0، 3/0±8/0، 1/0±5/0، 3/0±6/9، 9/1±8/59 و 1/0±6/3 درصد بود. مواد محلول، مواد آلی محلول، خاکسترسولفاته نامحلول در آب و مواد معدنی چرم ناحیه پا، بیش از سایر قسمتها بود (05/0P<). چربی موجود در چرم شترمرغهای ششماهه و ناحیه اصلی بالاتر از سایر سنین و قسمتهای دیگر بود (05/0P<). همینطور میزان ازت و پروتئین چرم شترمرغهای بالاتر از یکسال بیش از شترمرغهای جوانتر (05/0P<) بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
ازت؛ خاکستر؛ ضخامت؛ کششپذیری؛ مساحت؛ مقاومت؛ مواد معدنی | ||
مراجع | ||
1 . Abdelsalam MM and Haider AI (1993) Physical and histological properties of sheep and goat skins.Alexandria journal of agricultural research 38(3): 117-138. 2 . Adel R. and Elboushi Y (1994) Hide and tanning by products. In: R Adel (Ed.), Poultry feed from waste (chapter 5) 2-6 Bandray row. London. UK: chapman & Hall. pp: 135-145. 3 . Afsar A, Gülümser G, Özgünay H and Akyüz F (2002) A study on processing of ostrich leathers and determination of their properties. Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Dergisi 39(3): 136-143. 4 . Angel R, Trevino L, Mantzel T, Baltmanis B, Blue-McLendon A and Pollock KD (1997) Effect of ostrich age on hide quality. American Ostrich, pp: 25-26. 5 . Animal Affair Assistant (1999) Design of ordering of ostrich production centers. Report of poultry office of Animal Affair Assistant. Jihad-e-Keshavarzi Ministry. 6 . Anonymous (2009) Ostrich leather grading. Scot South Ostrich Tanning. South Africa. 7 . Anonymous (2011) A profile of the South African ostrich market value chain. Department of agriculture, forestry and fisheries directorate marketing. Arcadia. South Africa. pp: 4-24. 8 . Benson F (2002) Influences of ostrich skin quality; age or nutrition? Blue mountain international. Daryl Holle, Blue Mountain Feeds, Inc. pp: 2-4. 9 . Bilgili SF (2001) Poultry meat inspection and grading. In AR Sams (Ed.), Poultry meat processing. CRC Press. pp: 47-72. 10 . Bitlisli BO, Basaran B, Sari O, Aslan A and Zengin G (2003) Research on some technological parameters of ostrich skins and leathers. Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Dergisi. 40(3): 137-144.11 . Cloete SWP, Van Schalkwyk SJ, Hoffman LC and Meyer A (2004 a) Effect of age on leather and skin traits of slaughter ostriches. South African Journal of Animal Science 34(2): 80-86. 12 . Cloete SWP, Van Schalkwyk SJ, Hoffman LC and Meyer A (2004 b) The effects of dietary energy and protein concentrations on ostrich skin quality. South African Journal of Animal Science 36(1): 40-44. 13 . Davies SJJF (2003) Birds I tinamous and ratites to hoatzins". In Hutchins, Michael. Grzimek's animal life encyclopedia (2 ed.) Farmington Hills, MI: Gale Group. pp: 99–101. 14 . Davies SJJF and Bertram BCR (2003) Ostrich. In perrins, christopher. Firefly encyclopedia of birds. Buffalo, NY: Firefly Books, Ltd. pp: 34–37. 15 . Deeming DC (1999) Introduction. In DC Deeming (Ed.), The Ostrich: biology, production and health. CABI Publishing. pp: 1-11. 16 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 1391. (2006) Leather- Physical and mechanical Tests. Determining of tensile strength and percentage of long becoming. Iran. 17 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 78. (2002) Leather- Leather cloths and gloves. Charactristics and testing methods. Iran. 18 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 8803. (1998) Leather- Physical and mechanical Tests. Sampling for chemical tests. Standard. 8803. Iran. 19 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 878. (2006) Leather- Physical and mechanical Tests. Sampling and Providing. Iran. 20 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 879. (2006) Leather- Physical and mechanical Tests. Thickness determination. Iran. 21 . Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI), 880. (2007) Leather- Physical and mechanical Tests. Determining apparent density. Iran. 22 . International Organization for Standardization (ISO), 11398. (2009) Raw ostrich skins- Description of defects, preservation and grading. Geneva. Switzerland. 23 . International Organization for Standardization (ISO), 4045. (2008) Leather- Chemical tests- Determination of pH. Geneva. Switzerland. 24 . International Organization for Standardization (ISO), 4047. (1977) Leather- Determination of sulphated total ash and sulphated waterinsoluble ash. Geneva. Switzerland. 25 . International Organization for Standardization (ISO), 4048. (2008) Leather- Chemical tests- Determination of matter soluble in dichloromethane and free fatty acid content. Geneva. Switzerland. 26 . International Organization for Standardization (ISO), 4098. (2006) Leather- Chemical tests- Determination of water-soluble matter, water-soluble inorganic matter and water-soluble organic matter. Geneva. Switzerland. 27 . National ostrich processors of South Africa (NOPSA) (2004) Grading standard. www.nopsa.com. 28 . Passman A and Sumner RMW (1987) Effects of breed and age at slaughter on leather produced from export lambs reared on hill country. New Zealand Journal of Experimental Agricultural 15: 309-316. 29 . SAS/STAT. (2002) Proprietary Software Version 9.00. Licensed to Suny at Stony Brook, Site 0013402001. SAS Institute Inc.Cary.NC.USA. 30 . Sivasubramanian S, Murali B, Manohar A, Rajaram A and Puvanakrishnan R (2008) Ecofriendly lime and sulfide free enzymatic dehairing of skins and hides using a bacterial alkaline protease. Chemosphere 70(6): 1015-1024. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,713 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 612 |