تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,096,155 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,202,899 |
شناسایی عوامل مؤثر بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی ایران | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
مقاله 2، دوره 46، شماره 3، مهر 1394، صفحه 395-408 اصل مقاله (964.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2015.55514 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا پاکروان1؛ سیدصفدر حسینی* 2؛ حبیب الله سلامی2؛ سعید یزدانی2 | ||
1دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
2استاد اقتصاد کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
امنیت غذایی، نخستین اصل برای حفظ سلامت جامعه است تا افراد در زمینة توسعة سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفای نقش کنند؛ بنابراین، بررسی وضعیت امنیت غذایی جامعه و شناسایی عوامل مؤثر بر آن اهمیت بسزایی دارد تا بتوان راهکارهای سیاستی و حمایتی مناسبی برای بهبود وضعیت تغذیة اقشار ضعیف جامعه ارائه کرد. در پژوهش حاضر، عوامل مؤثر بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی کشور، با استفاده از اطلاعات هزینه- درآمد خانوار و کاربرد مدل لوجستیک، شناسایی و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد در هر دو مدل شهری و روستایی، متغیرهای تعداد اعضای خانوار و تعداد سرپرستهای باسواد و مشغولبهتحصیل خانوار، اثر منفی و معناداری بر امنیت غذایی دارند. همچنین، در مدل روستایی، تحصیلات دانشگاهی به افزایش آگاهی سرپرست خانوار از کیفیت مواد غذایی و بهبود وضعیت امنیت غذایی منجر میشود، اما این متغیر در مدل شهری، اثری منفی بر امنیت غذایی دارد. کشش متغیر درآمد خانوار در مدل شهری (03/0) کمتر از مدل روستایی (102/0) است که اهمیت و جایگاه سیاستهای درآمدی در مناطق روستایی را بهمنظور حمایت از خانوارهای کمدرآمد و بهبود امنیت غذایی نشان میدهد. در مناطق شهری نیز کشش پایین درآمدی در احتمال بهبود امنیت غذایی خانوار نشان میدهد ارتقای دانش تغذیه و کاربرد صحیح مواد غذایی، در مقایسه با افزایش درآمد خانوار شهری، اهمیت بیشتری دارد. همچنین، بررسی سهم درآمدهای کشاورزی نشان میدهد اهمیت این متغیر در مناطق روستایی بیش از مناطق شهری است و بخش مهمی از تأمین امنیت غذایی خانوارهای روستایی را شامل میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیت غذایی؛ انرژی دریافتی؛ ایران | ||
مراجع | ||
Abdulai, A., & Aubert, D., (2004), Nonparametric and parametric analysis of calorie consumption in Tanzania, Food Policy 29 (2004) 113–129.
Abebaw, D., Yibeltal, F., and Belay, K., (2010), The impact of a food security program on household food consumption in Northwestern Ethiopia: A matching estimator approach, Food Policy 35 (2010) 286–293.
Adrian, J., and Daniel, R., (1976), Impact of Socioeconomic Factors on Consumption of Selected Food Nutrients in the United States, American Journal of Agricultural Economics, Vol. 58, No. 1 (Feb., 1976), pp. 31-38.
Akerele, D., (2011), Intra-household food distribution patterns and calorie inadequacy in South-Western Nigeria, journal of Consumer Studies 35: 545-551.
Akin, J. S., Guilkey, D. K., and Popkin, B. M., (1983), The School Lunch Program and Nutrient Intake: A Switching Regression Analysis, American Journal of Agricultural Economics, Vol. 65, No. 3 (Aug., 1983), pp. 477-485.
Anriquez, G., Daidone, S., & Mane, E,. (2013), Rising food prices and undernourishment: A cross-country inquiry, Food Policy 38, pp 190–202.
Aromolaran, A, B. (2004). Household income, women_s income share and food calorie intake in South Western Nigeria, Food Policy 29 (2004) 507–530.
Aromolaran, A. B., (2004), Household income, women_s income share and food calorie intake in South Western Nigeria, Food Policy 29 (2004) 507–530.
Babatunde, R, O., & Qaim, M., (2010), Impact of off-farm income on food security and nutrition in Nigeria, Food Policy 35 (2010) 303–311.
Barrett, C.B., (2010). Measuring food insecurity. Science 327 (5967), 825–828.
Bashir, M. Kh, Schilizzi, S. and Pandit, R. (2012). Food security and its determinants at the cross roads in Punjab Pakistan. Working Paper 1206, School of Agricultural and Resource Economics, http://www.are.uwa.edu.au.
Carletto Calogero, Alberto Zezza and Raka Banerjee (2013), towards better measurement of household food security: Harmonizing indicators and the role of hou sehold surveys, Global Food Security 2 (2013) 30 –40.
Deitchler, M., Ballard, T., Swindale, A., and Coates, J., (2010). Validation of a Measure of household hunger for cross-cultural use. Food and Nutrition Technical Assistance II Project (FANTA-2), AED, Washington, DC.
FAO/WHO/UNU, 1985. Protein and Energy Requirements. Food and Agriculture Organization, World Health Organization, United Nations University, Rome.
FAO/WHO/UNU, (2001), Human energy requirements, Food and Agriculture Organization, World Health Organization, United Nations University, Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation Rome, 17–24 October 2001.
Feleke, Sh., Kilmer, R. L., and Gladwin, Ch. H., (2005). Determinants of food security in Southern Ethiopia at the household level, Agricultural Economics 33 (2005) 351–363.
Fengying, N., Jieying, B., Xuebiao, Zh., (2010), Study on China’s Food Security Status, Agriculture and Agricultural Science Procedia 1 (2010) 301–310.
Food and Agriculture Organization (FAO), (1983), World food security: a reappraisal of the concepts and approaches. Director Gen- eral’s Report. Rome: Food and Agriculture Organization; 1983.
Gaiha, R., Jha, R., and Kulkarni, V., (2013), Demand for Nutrients in India: 1993 to 2004, Applied economics, 45: 14, 1869-1886.
Heiman, Amir., and Lowengart, Oded., (2014), Calorie information effects on consumers' food choices: Sources of observed gender heterogeneity, Journal of Business Research 67 (2014) 964–973.
Hoddinott, J., and Y. Yohannes, 2002. “Dietary diversity as a food security indicator”. Food and Nutrition Technical Assistance, Academy for Educational Development. Washington, D.C.
Judge, G. 1988. The Theory and Practice of Econometrics. 2nd Edition. NewYork: Wiley and Sons.
Johansson, L., & Andersen, L. F. (1998).Who eats 5 a day? Intake of fruits and vegetables among Norwegians in relation to gender and lifestyle. Journal of the American Dietetic Association, 98(6), 689–691.
Migotto, M., Davis, B., Carletto, G., and Beegle, K., (2005), Measuring Food Security Using Respondents’ Perception of Food Consumption Adequacy, ESA Working Paper No. 05-10, September 2005.
Mishra, V., and Ray, R. (2009), Dietary Diversity, Food Security and Undernourishment: The Vietnamese Evidence, Asian Economic Journal 2009, Vol. 23 No. 2, 225–247.
Nie Fengying,, Bi Jieying and Zhang Xuebiao (2010), Study on China’s Food Security Status, Agriculture and Agricultural Science Procedia 1 (2010) 301–310.
Owusu, Victor & Awudu Abdulai and Seini Abdul-Rahman (2011), Non-farm work and food security among farm households in Northern Ghana, Food Policy 36 (2011) 108–118.
Price, D. W., West, D. A., Scheier, G. E., and Price, D. Z., (1978), Food Delivery Programs and Other Factors Affecting Nutrient Intake of Children, American Journal of Agricultural Economics, Vol. 60, No. 4 (Nov., 1978), pp. 609-618.
Renzaho, Andre M.N., and David Mellor (2010), Food security measurement in cultural pluralism: Missing the point or conceptual misunderstanding? Nutrition. 2010 Jan; 26(1): pp 1-9.
Rmezani, C. A., (1995), Determinations of Nutrient Demand: A Nonparametric Analysis, Journal of Agricultural and Resource Economics, 20 (1): pp. 165-177.
Ruben, R., and Van Den Berg, M., (2001), Nonfarm Employment and Poverty Alleviation of Rural Farm Households in Honduras, World Development, Vol, 29, No 3, pp. 547-560.
Scearce, W. K., and Jensen, R. B., (1979), Food Stamp Program Effets on Availability of food nutrients for low income families in the Southern Region of the United States, Southern Journal of Agricultural Economics, December 1979, pp. 113-120.
Shapouri, S., Rosen, S., Peters, M., Tandon, S., Gale, F., Mancino, L., Bai, J., (2011). International Food Security Assessment, 2011-21. Economic Research Service, United States Department of Agriculture, GFA-22, July 2011.
Shumiye, A., (2007). Determinants of Food Insecurity in Rural Households in Tehuludere Woreda, South Wello Zone of the Amhara Region, Master's Thesis of Addis Ababa University School of Graduate Studies, August 2007, Addis Ababa, Ethiopia.
Skoufias, E. (2001), Changes in regional inequality and social welfare in Indonesia from 1996 to 1999, In Journal of International Development Volume 13, Issue 1, Pages 73 – 91.
Smith, L.C., Alderman, H., Aduayom, D., (2006). Food Insecurity in Sub-Saharan Africa: New Estimates from Household Expenditure Surveys. International Food Policy Research Institute, Washington, DC, USA.
Smith, P. (2013), Delivering food security without increasing pressure on land, Global Food Security 2 (2013) 18 –23.
Wilma, L., et al (2003): Socio-economic Determinants of Household Food Insecurity, Philippines.
Zezza Alberto & Luca Tasciotti (2010), Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries, Food Policy 35 (2010) 265–273.
Zezza Alberto & Luca Tasciotti (2010), Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries, Food Policy 35 (2010) 265–273.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,166 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,314 |