تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,513 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,130,083 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,236,648 |
بررسی کاربرد کیتوزان بر صفات جوانهزنی دو رقم بادرشبی | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 17، شماره 2، تیر 1394، صفحه 283-295 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2015.55181 | ||
نویسندگان | ||
عذرا سادات خاتمیان1؛ سید علی محمد مدرس ثانوی* 2؛ بتول مهدوی3؛ سید علی علوی اصل4؛ یونس شرقی5 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
2استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
3. استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج)، رفسنجان، کرمان، ایران. | ||
4دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور واحد کرج، البرز، ایران. | ||
5استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر کیتوزان با غلظتهای 5/0 (C1)، 1/0(C2) ، 05/0 (C3) و 01/0 (C4) درصد وزنی، شاهد آب (C5) و شاهد اسید استیک (C6) بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک جوانهزنی دو رقم ’بومی‘ (V1) و ’اصلاح شده SZK-1‘ (V2) گیاه دارویی بادرشبی (با نام علمی Dracocephalum moldavica L.) تحقیق حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، در ژرمیناتور آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، در سال 1392 اجرا شد. اثر متقابل تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر طول ریشهچه، وزن خشک ساقهچه، میزان پروتئین و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز دارد. C2V2 و C6V1 با اختلاف 52/1 میلیمتر بیشترین و کمترین طول ریشهچه را نشان دادند. همچنین C2میزان پروتئین رقم ’بومی‘ را نسبت به C5 افزود. غلظتهای بالای کیتوزان (C1وC2) توانست فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز رقم ’اصلاح شده‘ را نسبت به C5 افزایش دهد. لذا، کیتوزان میتواند برخی خصوصیات جوانهزنی ارقام بادرشبی را افزایش دهد که در این میان، رقم ’اصلاح شده‘ واکنش بهتری به این ماده آلی نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانه زنی؛ رقم بومی؛ ریشهچه؛ ساقهچه؛ سوپراکسید دسموتاز | ||
مراجع | ||
1 . اسماعیلی ا، عیسوند ح ر، رضایینژاد ع، سمیعی ک و ضابطی س م (1391) مطالعه شاخصها و خصوصیات جوانهزنی بذر و استقرار دانهرست گیاه دارویی مورد (Myrtus communis L.). دانشگاه علوم پزشکی لرستان. 14(2): 71-80. 2 . امیدبیگی ر (1384) رهیافتهای تولید و فراوری گیاهان دارویی. چاپ دوم، انتشارات طراحان نشر. جلد اول، 283 ص. 3 . جباری ف، احمدی ا، پوستینی ک. و علیزاده ه (1389) بررسی ارتباط فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانت با پایداری غشای سلولی و کلروفیل در ارقام گندم نان مقاوم و حساس به تنش خشکی. علوم کشاورزی ایران. 37: 307-316. 4 . دولتآبادیان آ، مدرس ثانوی س ع م و اعتمادی ف (1387) اثر پیشتیمار اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی بذر گندم (Triticun aestivum L.) در شرایط شوری. زیستشناسی ایران. 21(4): 692-702. 5 . صالحیان خ (1374) اثر قدرت بذر بر سبز کردن، نمو و عملکرد دانه گندم. پایاننامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز. 116 ص. 6 . فرزانه ا، عبادی م ت، نعمتی س و آرویی ح (1390) بررسی ویژگیهای جوانهزنی دو رقم اصلاح شده گیاه دارویی گل گندم (Centaurea cyanus L.) و توده ’بومی‘ ایران در شرایط تنش شوری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 27(1): 161-172. 7 . مهدوی ب، مدرس ثانوی س ع م، آقاعلیخانی م و شریفی م (1392) اثر غلظتهای مختلف کیتوزان بر جوانهزنی بذر و آنزیمهای آنتیاکسیدانت گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) در شرایط تنش کمآبی. پژوهشهای گیاهی (زیستشناسی ایران). 26(3): 352-365. 8 . ونایی س، سیوسه مرده ع و حیدری غ (1390) اثرات تنش سرما در مرحله جوانهزنی و گیاهچهای بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و برخی صفات فیزیولوژیکی در نخود (Cicer arientinum L.). پژوهشهای زراعی ایران. 9(3): 514-524.
9 . Akimoto C, Aoyagi H and Tanaka H (1999) Endogenous elicitor-like effects of alginate on physiological activities of plant cells. Applied Microbiology and Biotechnology. 52: 429- 436. 10 . Albuquerque MC, DeF E and Carvalho NM (2003) Effects of the type of environmental stress on the emergence of sunflower (Helianthus annus L.), soybean (Glycine max L.) Merril and maize (Zea mays L.) seeds with different levels of vigor. Seed Science and Technology 31: 465-479. 11 . Bradford MM (1976) A rapid, sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry. 72: 248-254. 12 . Chandrkrachang S (2002) The application of chitin and chitosan in agriculture in Thailand. In: Suchiva VK Chandrkrachang S, Methacanon P, Peter MG (eds.), Advances in Chitin Science, Bangkok. Pp. 458-462. 13 . Cote F and Hahn MG (1994) Oligosaccharins: structures and signal transduction. Plant Molecular Biology. 26: 1379-1411. 14 . Devlieghere F, Vermeulen A and Debevere J (2004) Chitosan: antimicrobial activity, interactions with food components and applicability as a coating on fruit and vegetables. Food Microbiology. Pp. 703-714. 15 . Ghoulam C and Fares K (2001) Effect of salinity on seed germination and early seedling growth of sugar beet (Beta vulgaris L.). Seed Science and Technology. 29: 357-364. 16 . Giannopolitis C and Ries S (1997) Superoxide dismutase. I. Occurrence in higher plant. Plant Physiology. 59: 309-314. 17 . Guan YJ, Hu J, Wang XJ and Shao CX (2009) Seed priming with Chitosan improves maize germination and seedling growth in relation to physiological changes under low temperature stress. Journal of Zhejiang University-Science B. 10: 427-433. 18 . Kananot N, Pichyangkura R, Chanprame S, Chadchawan S and Limpanavech P (2010) Chitosan specificity for the in vitro seed germination of two Dendrobium orchids (Asparagales: orchidaceae). Scientia Horticulture. 124: 230-247. 19 . Katchadat K (2005) Effects of Chitosan on Fusarium solani causative a soybean related. Sudden death syndrome pathogen (M.Sc. Thesis). Technology and Environmental Management, Faculty of Graduate Studies, Mahidol University. 20 . Mahdavi B and Rahimi A (2013) Seed priming with chitosan improves the germination and growth performance of ajowan (Carum copticum L.) under salt stress. EurAsian Journal of Biosciences. 7: 69-76. 21 . Mary E and Davis MJ (1998) Defense Response in slash pine: Chitosan treatment alters the abundance of specific mRNAs. Molecular Plant-Microbe Interactions. 10(1): 135-137. 22 . No HK, Meyers SP and Lee KS (1989) Isolation and characterization of chitin from crawfish shell waste. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 37(3): 575-579. 23 . Pandolfini T, Rotino GL, Camerini S, Defez R and Spena A (2002) Optimization of transgene action at the post-transcriptional level: High Quality Parthenocarpic Fruits in Industrial Tomatoes. BMC Biotechnology. 2: 1. 24 . Park PJ, Je JY and Kim SK (2004) Free radical scavenging activities of differently deacetylated Chitosan using an ESR spectrometer. Carbohydrate Polymers. 55: 17-22. 25 . Perry DA (1991) Methodology and application of vigor tests. International seed testing. Association, Zurich, Switzerland. 275 p. 26 . Pospieszny H, Chirkov S and Atabekov J (1991) Induction of antiviral resistance in plants by Chitosan. Plant Science. 79: 63-68. 27 . Rodriguez ABF, Costales D, Cabrera JC and Tellez MAM (2011) Chitosan physic-chemical properties modulate defense responses and resistance in tobacco plants against the oomycete Phytophthora nicotianae. Pesticide Biochemistry and Physiology. 100: 221-228. 28 . Ruan SL and Xue QZ (2002) Effects of chitosan coating on seed germination and salt-tolerance of seedlings in hybrid rice (Oryza sativa L.). Acta Agronomica Sinica. 28(6): 803-808. (In Chinese). 29 . Sui XY, Zhang WQ, Xia W and Wang Q (2002) Effect of chitosan as seed coating on seed germination and seedling growth and several physiological and biochemical indexes in rapeseed. Plant Physiology Communications. 38: 225-227. 30 . Sukwattanasinitt M, Klaikherd A, Skulnee K and Aiba S (2001) Chitosan as a releasing device for 2,4-D herbicide, in: Uragami, T., Kurita, K., Fukamizo T. (Eds.), Chitin and Chitosan, Chitin and Chitosan in Life Science, Yamaguchi, pp. 142–143, ISBN 4-906464-43-0. 31 . Tawaha ARM and Ghazawi AL (2013) Effect of chitosan on germination and salt tolerance of lentil (Lens culinaris L.), Research on Crops. 14: 489-491. 32 . Uozumi N and Kobayashi T (1994) Application of hairy root and bioreactors. Pp. 307-338. In: D. D. Y. Ryu and S. Furusaki (eds.). Advances in Plant Biotechnology. Elsevier, NY, USA. 33 . Venskutionis PR, Dapkevicius A and Baranuauskiene M (1995) Flavor composition of some lemon-like aroma herbs from Lithuania. Development in Food Science. 37: 833-847. 34 . Walker Smmon M and Ryan CA (1984) Proteinase Inhibitor Synthesis in Tomato Leaves. Plant Physiology. 76: 787-790. 35 . Zeng D and Luo X (2012) Physiological Effects of Chitosan Coating on Wheat Growth and Activities of Protective Enzyme with Drought Tolerance. Soil Science. 2: 282-288. 36 . Zeng D, Luo X and Tu R (2012) Application of bioactive coatings based on chitosan for soybean seed protection. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,570 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,244 |