تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,850 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,728 |
اثر تنظیمکننده رشد متیل جاسمونات بر ویژگیهای رویشی و عملکرد میوه طالبی رقم ʼسمسوریʻ | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 9، دوره 17، شماره 3، مهر 1394، صفحه 671-682 اصل مقاله (914.63 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2015.54378 | ||
نویسندگان | ||
مهدی نظریان1؛ محمد جواد آروین2؛ شیما حسن زاده فرد* 1 | ||
1کارشناس ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران | ||
2استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر تنظیمکنندة رشد متیل جاسمونات بر ویژگیهای رشد، تعداد میوه و مقدار محصول در طالبی رقم ʼسمسوریʻ، آزمایشی در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تابستان 1391 اجرا شد. طالبی رقم ʼسمسوریʻ بهدلیل داشتن ویژگیهای مطلوب در سطح وسیعی در ایران کشت میشود و به همین دلیل افزایش کمیت و کیفیت میوة آن ضروری بهنظر میرسد. برخی تنظیمکنندههای رشد شامل متیل جاسمونات در غلظتهای مناسب، قادرند رشد گیاه و عملکرد میوه را تحت تأثیر قرار دهند. به همین منظور، اثر غلظتهای صفر، 5/2 و 5 میکرومولار آن بهصورت خیساندن بذر، محلولپاشی در مرحلة شش تا هفتبرگی، مرحلة بعد از تشکیل میوه و ترکیب این تیمارها برای هر غلظت، بر رشدونمو و محصول میوة طالبی رقم ʼسمسوریʻ زودرس ورامین در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه باهنر کرمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد که برای بهبود اکثر پارامترهای رشد و عملکرد، دستکم دو مرحله تیمار با متیل جاسمونات ضروری است. مؤثرترین تیمار، غلظت 5 میکرومولار متیل جاسمونات در هر سه مرحله بود که در مقایسه با شاهد سبب کاهش درصد نشت یونی (42 درصد) و افزایش پارامترهای رطوبت نسبی برگ (32 درصد)، شاخص کلروفیل (45 درصد)، وزن تر بوته (38 درصد)، وزن تر ریشه (40 درصد)، ضخامت گوشت (33 درصد)، عملکرد میوه در حالت دو میوه در بوته (24 درصد) و در حالت سه میوه در بوته (19 درصد) شد؛ ولی بر سفتی پوست و سفتی گوشت تأثیری نداشت. ازاینرو این رقم میتواند حداقل سه میوه در بوته را بدون کاهش میانگین عملکرد هر میوه تولید کند. | ||
کلیدواژهها | ||
پارامترهای رشد؛ جاسمونات؛ طالبی؛ عملکرد؛ محلول پاشی | ||
مراجع | ||
10. Capitani F, Biondi S, Falasca GV, Ziosi V, Balestrazzi A, Carbonera D, Torrigiani P and Altamura M (2005) Methyle jasmonate disrupts shoot formation in tobacco thin cell layers by over-inducing mitotic activity and cell expansion. Planta. 220(4): 507-519. 11. Carvalho R, Piotto FA and Schmidt D (2011) Seed priming with hormones does not alleviate induced oxidative stress in maize seedlings subjected to salt stress. Scientia Horticulturae. 68: 598-602. 12. Creelman RA and Mullet JE (1997) Biosynthesis and action of jasmonates in plants. Annual Review of Plant Physiology. 48: 355-381. 13. Faostat (2011) Agriculture/Production/Crops/Yield. Retrieved from. http://fastat. Fao.org. 14. Garcia-Mata C and Lamattina L (2001) Nitric oxide induces stomatal closure and enhances the adaptive plant responses against drought stress. Plant Physiology. 126(3): 1196-1204. 15. Horton RF (1991) Methyl Jasmonate and transpiration in barley. Plant Physiology. 96: 1376-1378. 16. Kanoun-Boule M, Vicente JAF, Nabais C, Prasad MNV and Freitas H (2009) Ecophysiological tolerance of duckweeds exposed to copper. Aquatic Toxicology. 91: 1-9. 17. Karaman S, Ozturk B, Genc N and Celik SM (2013) Effect of preharvest application of Methyl Jasmonate on fruit quality of plum (Prunus Salicina cv. Fortune) at harvest and during cold storage. Food Processing and Preservation. 37(6): 1049-1059. 18. Kazemi M (2013) Effect of foliar application with Potassium Nitrate and Methyl Jasmonate on growth and fruit quality of Cucumber. Bulletin of Environment Pharmacology and Life Sciences. 2(11): 07-10. 19. Koda Y (1992) The role of Jasmonic acid and related compounds in the regulation of plant development. International Review of Cytology. 135: 155-199. 20. Korkmaz A (2005) Inclusion of acetyl salicylic acid and Methyl Jasmonate into the priming solution improves low temprerature germination and emergence of sweet pepper. Scientia Horticulturae. 40: 197-200. 21. Kuepper G, Bachmann J and Thomas R (2003) Speciality muskmelons: Organic Production. In: NCAT, Agricultural Specialists. pp. 18-21. 22. Kumar SP (2011) Effect of different mulches and irrigation method on root growth nutrient uptake, water-use efficiency and yield of strawberry. Scientia Horticulturae. 127: 318-324. 23. Lyons JM, Mcglasson WB and Pratt HK (1962) Ethylene production, respiration and internal gas concentrations in cantaloupe fruits at various stages of maturity. Plant Physiology. 37: 31-36. 24. Maciejewska B and Kopcewicz J (2002) Inhibitory effects of Methyl Jasmonate on flowering and elongation growth in (pharbitis nil). Plant Growth Regulation. 21: 216-223. 25. Maciejewska W and Krupa Z (2002) Jasmonic acid and heavy metals in Arabidopsis plant a similar physiological response to both stressors. Plant Physiology. 159: 509-515. 26. Ozturk B, Altuntas E, Yildiz K, Ozkan Y and Saracoglu O (2013) Effect of Metyl Jasmonate treatment on the bioactive compounds and physicochemical quality of 'Fuji' Apples. Ciencia Investigation Agraria. 40(1): 201-211.
28. Rezai S, Orojloo M, Bidabadi SS and Soleimanzadeh M (2013) Possible role of Methyl Jasmonate in protection to NaCl – induced salt stress in pepper cv. ‘Sabz Hashemi’. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 6(17): 1235-1238. 29. Schaller F, Schaller A and Stintizi A (2005) Biosynthesis and metabolism of Jasmonates. Plant Growth Regulation. 23: 179-199. 30. Soad A and Sheteawi A (2007) Improving growth and yield of salt-stressed soybean by exogenous application of jasmonic acid and ascorbin. International Journal of Agriculture. 3: 473-478. 31. Stoynova-Bakalova E, Nikolova M and Maksymiec W (2009) Effects of Cu2+, cytokinins and jasmonate on content of two flavonols identified in Zucchini cotyledons. Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica 51(2): 77-83. 32. Wang SY (1999) Methyl Jasmonate reduces water stress in strawberry. Plant Growth Regulation. 18: 127-134. 33. Yamasaki S and Dillenburg LR (1999) Measurements of leaf relative water content in Arucaria angustifolia. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal. 11(2): 69-75.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,259 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,212 |