تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,758 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,609 |
بررسی رابطه تجمع ترکیبات فنولی میوه در ارقام پرتقال 'الوستیانا' و 'ایتالیایی' با میوه پایههای آنها | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 17، شماره 3، مهر 1394، صفحه 571-581 اصل مقاله (1.12 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2015.54370 | ||
نویسندگان | ||
نسترن همتی* 1؛ عظیم قاسم نژاد2؛ جواد فتاحی مقدم3؛ پونه ابراهیمی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
2استادیار گروه باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
3استادیار، مؤسسۀ تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکدۀ مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران. | ||
4استادیار گروه شیمی، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران. | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی تغییرات بیوشیمیایی میوۀ درخت پیوندی با میوۀ پایه، در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 93-1392 انجام گرفت. بدین منظور فعالیت آنتیاکسیدانی، مقدار فنول کل و فلاونوئید کل میوههای چهار پایۀ ’یوزو‘، ’شلمحله‘، ’نارنج‘ و ’سیتروملو‘ در مقایسه با میوههای درخت پیوندی پرتقال ,ایتالیایی، و ,سالوستیانا، روی پایههای یادشده در بخشهای مختلف میوه اعم از پوست و گوشت بررسی شد. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. براساس نتایج، صفات اندازهگیریشده در سطح 1 درصد تحت تأثیر پایه، رقم و بافت میوه قرار داشت، بهطوری که بیشترین مقدار فنول کل (38/21 میلیگرم در گرم) در پوست رقم ,ایتالیایی، پیوندشده روی پایۀ شلمحله مشاهده شد. همچنین بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (71/85 درصد) در پوست پایۀ ’سیتروملو‘ و بیشترین مقدار فلاونوئید کل (337/0 میلیگرم در گرم) در پوست رقم ,سالوستیانا، پیوندشده بر روی پایۀ ’یوزو‘بود. براساس نتایج، توانمندی تجمع فنول کل در میوۀ پایه در میزان فعالیت آنتیاکسیدانی میوۀ درخت پیوندی مؤثر است و همبستگی مثبت دارد. با اینکه بین ترکیبات آنتیاکسیدانی میوۀ درخت پیوندی با پایه تفاوت معناداری وجود داشت، هیچگونه رابطۀ مشخصی بین آنها مشاهده نشد. بهنظر میرسد این تفاوت ناشی از ویژگیهای ترکیبی و فیزیولوژیکی هر میوه (رقم پیوندی یا پایه) باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پوست و گوشت میوه؛ خواص ضداکسیداسیونی؛ فلاونوئید کل؛ فنول کل؛ مرکبات | ||
مراجع | ||
1 . فتاحی مقدم ج، حمیداوغلی ی، فتوحی قزوینی ر، قاسمنژاد م و بخشی د (1390) ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و آنتیاکسیدانی پوست برخی ارقام تجاری مرکبات. علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی). 25(2): 217-211. 2 . فتوحیقزوینی ر و فتاحیمقدم ج (1385) پرورش مرکبات در ایران. انتشارات دانشگاه گیلان، گیلان. 305 ص. 3 . قاسمنژاد ع، قاسمی ی، همتی خ، ابراهیمزاده م و قاسمی ک (1391) مطالعۀ اثر پایه و بافت میوه بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی نارنگی پیج و پرتقال تامسون ناول. پژوهشهای تولید گیاهی. 19(3): 53-43. 4 . Cushine TP and Lamb AJ (2005) Antimicrobial activity of flavonoids. Antimicrobials Agent. 26(5): 343-356.
5 . Davise FS and Albrigo LG (1994) Citrus. CAB International. Wallingford, UK. 30-33.
6 . Dixon RA and Paiva NI (1995) Stress-induced phenylpropanoid metabolism. The Plant Cell. 7(7): 1085-1097.
7 . Ebrahimzadeh MA, Hosseinimehr SJ and Hamidinia A (2008) Antioxidant and free radical scavenging activity of Feijoa sallowiana fruits peel and leaves. Pharmacology Online. 1: 7-14.
8 . Ghasemi K, Ghasemi Y and Ebrahimzadeh MA (2009) Antioxidant activity of phenol and flavonoid contents of 13 citrus species peels and tissues. Pharmacy Science. 22(3): 277-281.
9 . Gil M, Tomas-Barberan AT, Hess-Pierce B and Kader AA (2002) Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids and vitamin C content of nectarine and plum cultivars from California. Agricultural and Food Chemistry. 50(17): 4976-4982.
10 . Gil-Izquierdo A, Riquelme MT, Porras I and Ferreres F (2004) Effect of the rootstock and interstock grafted in lemon tree (Citrus limon (L.) Burm.) on the flavonoid content of lemon juice. Agricultural and Food Chemistry. 52(2): 324-331.
11 . Hemmati Kh, Omidbiagi R, Bashirisadr Z and Ebrahimi Y (2003) Effect of climate and harvesting time in quantities and qualities flavonoids certain in Citrus cultivars. Modarres University Publisher. Ph.D. Thesis.
12 . Horowitz RM and Gentili B (1986) Taste effects of flavonoids. Progress in Clinical and Biological Research. 213: 163-175.
13 . Li Y, Guo C, Yang J, Wei J, Xu J and Cheng S (2006) Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract. Food Chemistry. 96(2): 254-260.
14 . Manila L, Moor U, Karp K and Pusa T (2011) The effect of genotype and rootstock on polyphenol composition of selected apple cultivars in Estonia. Žemdirbystė= Agric. 98(1): 63-70.
15 . Nazakato M, Kobayashi C, Yamajima Y, Kawano M and Yasuda K (2001) Determination of neohesperidin dihydrochalcone in foods. The Food Hygienic Society of Japan. 42(1): 40-44.
16 . Oogheh WC, Oogheh SJ, Detavernier CM and Huygebaert A (1994) Characterization of Orange juice (Citrus sinensis) by flavanone glucoside. Agricultural and Food Chemistry. 42(10): 2183-2190.
17 . Ortuno A, Reynaldo I, Fuster MD, Botia J, Puig DJ, Sabater F, Lindon AQ, Porras I and Del Rio JL (1997) Citrus cultivars with high flavonoid contents in the fruits. Scientia Horticulturae. 68(1): 231-236.
18 . Ramin AA and Alirezanezhad A (2005) Effects of citrus rootstocks on fruit yield and quality of Ruby Red and Marsh grapefruit. Fruits. 60(5): 311-317.
19 . Renaldo I (1999) Flavonoids found in several citrus species cultivated in Cuba and Spain for the industrial application. Cultivos Tropicales. 20(3): 73-75.
20 . Toor RK and Savage GP (2005) Antioxidant activity in different fractions of tomatoes. Food Research International. 38(5): 487-494.
21 . Wang YC, Chuang YC and Ku YH (2007) Quantitation of bioactive compounds in citrus fruits cultivated in Taiwan. Food Chemistry. 102(4): 1163-1171. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,805 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,220 |