تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,110,209 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,213,921 |
بررسی اثر عصارة رزماری در کیفیت شیمیایی و میکروبی فیشفینگرهای تولیدشده از گوشت چرخشدة ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) در شرایط نگهداری سرد | ||
شیلات | ||
مقاله 10، دوره 67، شماره 4، دی 1393، صفحه 599-610 اصل مقاله (625.43 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2014.53355 | ||
نویسندگان | ||
بهنام فرجامی1؛ سید ولی حسینی* 2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران،کرج، ایران | ||
2استادیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی دانشگاه تهران،کرج، ایران | ||
چکیده | ||
عصارههای گیاهی یکی از منابع خوب آنتیاکسیدانی و مواد ضد میکروبیاند. نیاز به آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنایع غذایی، آرایشی و دارویی باعث تحقیقات علمی گستردهای در دهههای اخیر شده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر عصارة رزماری (Rosmarinus officinalis) با غلظتهای مختلف (0، 1، 5/2 و 5 درصد) در کیفیت فیشفینگر تهیهشده از گوشت چرخشدة ماهی فیتوفاگ بود. بدین منظور نمونهها در دمای 1±4 درجة سانتیگراد در یخچال (به مدت 15 روز) نگهداری شدند. طی دورۀ نگهداری آزمایشهای شیمیایی (شامل اندازهگیری شاخصهای pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و میکروبی (شمارش کل باکتریها) دربارة نمونههای تهیهشده انجام شد. بر اساس نتایج، شمارش کل باکتریها نشان داد که عصارة رزماری خاصیت ضد باکتریایی دارد و به جز روز 6 در همة روزها نمونة شاهد نسبت به نمونههای تیمارشده با عصارة رزماری بار باکتریایی کل بیشتری دارد. نتایج نشان داد که در نمونههای تیمارشده با عصارة رزماری شاخص pH طی نگهداری به طور معنیداری کاهش یافت )05/0> (P، که این کاهش تا حدی به دلیل خاصیت آنتیباکتریایی رزماری است. همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی عصارة رزماری مانع بالارفتن TBA از حد قابل قبول طی دورة نگهداری شد. از روز 6 تا پایان دورة نگهداری مقدار TBA در نمونههای تیمارشده با عصارة رزماری به طور معنیداری کمتر از نمونههای شاهد بود. مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) در نمونههای تیمارشده با غلظتهای مختلف عصارة رزماری به جز عصارة 5 درصد تا روز آخر نگهداری از حد قابل قبول تجاوز نکرد. بر اساس نتایج این پژوهش، میتوان برای نگهداری و حفظ بیشتر کیفیت فیشفینگر در شرایط سرد در دورهای کوتاه از عصارة رزماری 1 درصد استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
عصارة رزماری؛ عمر ماندگاری؛ فیتوفاگ؛ فیشفینگر | ||
مراجع | ||
Anonymous, 2006. Iran fishery statistical year book. pp.32-37. Ackman, R. G., 1999. In R. G. Ackman (Ed.), Marine biogenic lipids, fats and oils. Boca Raton, FL: CRC Press. Arashisara, S., Hisara, O., Kayab, M., Yanik, T., 2004. Effect of modified atmosphere and vacuum packaging on microbioligical and chemical properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets. Food Microbiology 97, 109-114. Barrera, J.A., Ramirez, J.J., Cabriales, G., Vazquez, M., 2002. Effect of pectin's on the gelling properties of surimi from silver carp. Food Hydrocolloids 16, 441-447. Ben-Gigirey, B., Vieites Baptista de Sousa, J. M., Villa, T. G., Barros- Velazquez, J., 1998. Changes in biogenic amines and microbiological analysis in albacore (Thunnus alalunga) muscle during frozen storage. Journal of Food Protection 61, 608–615. Bochi, V. C., Weber, J., Ribeiro, C. P., Victörio, A. M., Emanuelli, F., 2008. Fishburgers with silver catfish (Rhamdia quelen) filleting residue. Bioresource Technology 99, 8844-8849. Cadum A, Kisla D. and Cakli, S., 2008. Marination of deep-water pink shrimp with rosemary extract and the determination of its shelf-life. Food Chemistry 109, 81-87. Campo J. D., Amiot M.J. and Nguyen-The C., 2000. Antimicrobial effect of rosemary extracts. Food Prot 63, 1659–1368. Chouliara, I., Savvaidisa, I.N., Panagiotakisb, N., Kontominase, M.G. 2004. Preservation of salted, vacuum packaged, refrigerated sea bream (Sparus aurata) fillets by irradiation: microbiological, chemical and sensory attributes. Journal of Food Microbiology 21, 351–359. Del Campo, J., Amiot, M. J., Nguyen-The, C., 2000. Antimicrobial effect of rosemary extracts. Journal of Food Protection 63, 1359– 1368. Djenane, D., Escalante, A.S., Beltran, J.A., Roncales, P., 2003. The shelf-life of beef steaks treated with dl-lactic acid and antioxidants and stored under modified atmospheres. Food Microbiology 20, 1–7. Etemadi, H., Rezaei, M., Abediyan, A., 2008. Anti-bacterial and antioxidant potential of extracts of rosemary (Rosmarinus officinalis) on the shelf-life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Food Science 5 (4), 67- 77. Fahim H. R., 1997. Cann production of rearing Cyprinidae. Fifteenth National Conference of Iranian Fisheries. 315-430. Fan, W., Sun, J., Chen, Y., Qiu, J., Zhang, Y., Chi, Y., 2009. Effect of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry 115, 66-70. FAO, 2006. State of world aquaculture: FAO Fisheries Technical Paper, 500, Food and Agriculture Organization. Rome, Italy. Formanek, Z., Lynch, A., Galvin, K., Farkas, J., Kerry, J. P., 2003. Combined effects of irradiation and the use of natural antioxidants on the shelf life stability of overwrapped minced beef. Meat Science 63(4), 433–440. Fu, X., Xu, S., Wang, Z., 2009. Kinetics of lipid oxidation and off-odor formation in silver carp mince: The effect of lipoxygenase and hemoglobin. Journal of Food Research International 42, 85-90. Gimenez, B., Roncales, P., Beltran, J.A., 2002. Modified atmosphere packaging of filleted rainbow trout. Science Food Agriculture 84, 1154-1159. Gomes, H.A., Silva, E.N., Nascimento M.R.L., Fukuma, H.T., 2003. Evaluation of the 2-thiobarbitoric acid method for the measurement of lipid oxidation in mechanically deboned gamma irradiated chicken meat. Food Chemistry 80, 433-437. Gram, L., Huss, H.H., 1996. Microbioligical spoilage of fish and fish products. I. Journal of Food Microbiology 33, 121-137. Jalili, S., Ghaemi, N., Keyvan, A., Pourkabire, M., Moeeini, S., 2008. Changing nature of muscle proteins (actin and myosin) Caspian white fish Rutilus frisii kutum during storage. First National Conference on Fisheries and Aquatic Sciences, Lahijan, Iran. 6-8 May. Jeon, Y. J., Kamil, J. Y., Shahidi, F., 2002. Chitosan as an edible invisible film for quality preservation of herring and atlantic cod. Journal of Agriculture and Food Chemistry 50, 5167-78. Karamanoli, K., Vokou, D., Menkissoglu, U., Constantinidou, H. I., 2000. Bacterial colonization of phyllosphere of Mediterranean aromatic plants. Journal of Chemical Ecology 26, 2035–2048. Lakshmanan, P. T., 2000. Fish spoilage and quality assessment. In T. S. G. Iyer, M. K. Kandoran, Mary Thomas, & P. T. Mathew (Eds.), Quality assurance in seafood processing (pp. 26–40). Cochin: Society Fisher Technology (India). Loliger, J., 1983. Natural antioxidants. In J. C. Allen, & R. J. Hamilton (Eds.), Rancidity in foods (pp. 89–107). London: Applied Science Publishers. Luo, Y., Shen, H., Pan, D., Bu, G., 2008. Gel properties of surimi from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) as affected by heat treatment and soy protein isolate. Food Hydrocolloids 22, 1513–1519. Moeeni, S. Farzanfar A. 2005. Fish burger production of Persian Gulf shark. Journal of Iranian Agriculture 6, 1143-1151. Moreno S., Scheyer T., Romano C.S., Vojnov A.A., 2006. Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radical Research 40, 223-231. Namulema, A., Muyonga, J.H., Kaaya, A. N., 1999. Quality deterioration in frozen Nile perch (Lates niloticus) stored at –13 and – 27˚C.Food Res Int. 32, 151-156. J. Food Science 64, 241–244. Pacheco-Aguilar, R., Lugo-Sanchez, M. E., & Robles-Burgueno, M. R., 2000. Post- mortem biochemical and functional characteristic of Monterey sardine muscle stored at 0 °C. J. Food Science 65, 40–47. Pen˜ uelas J., and Munne´-Bosch S., 2005. Isoprenoids: an evolutionary pool for photo protection. Trends Plant Science 10, 166–169. Pezeshk, S., Rezaei, M., Hosseini, H., 2011. Antibacterial and antioxidant shallot extract on shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in cold storage (1 ± 4 ° C). Iranian Food Science and Nutrition 6, 11- 19. Razavi Shirazi, H., 2001. Sea Products Technology, Vol. 2, Tehran: Naghshe Mehr pp. 173-215 (In Farsi). Sallam, Kh. I., Samejima, K., 2004. Microbiological and chemical quality of ground beef treated with sodium lactate and sodium chloride during refrigerated storage. LWT-Food Science Technology 37., 865–871. Sallam, Kh. I., Ishioroshi, M., Samejima, K., 2004. Antioxidant and antimicrobial effects of garlic in chicken sausage. LWT. Food Science & Technology 37, 849- 559. Shahidi, F., Wanasundara, P. K. J. P. D., 1992. Phenolic antioxidants. Crit. Rev Food Science 32(1), 67–103. Shojaee A., 2001. Fish finger production of northern Iran Cyprinidae. Final report of research project, Iran Fisheries Organization, 152 p. Siddaiah, D., Reddy, G.V.S., Raju, C.V., Chandrasekhar, T.C., 2001. Changes in lipids, proteins and kamaboko forming ability of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) mince during frozen storage. Food Research International 34, 47-53. Tangestani, R., Alizade Doghikalaei, A., Eliyasi, A., 2010. Fish Finger organoleptic properties of three different types of meat produced from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). Journal of Fisheries, Iranian Journal of Natural Resources 63, 1- 10. Taşkaya, L., Çakli, S., Kişla, D., Kilinç, B., 2003. Quality changes of fish burger from rainbow trout during refrigerated storage. Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 20, 147-154. Tokur B., Ozkutu, K.S., Gulsun Ozyurt E., Enver Ozyurt C., 2006. Chemical and sensory quality changes of fish fingers, made from mirror carp (Cyprinus carpio L., 1758, during frozen storage (-18 ºC). Food Chemistry 99, 335–341. Wellwood C. R., and Cole R.A., 2004. Relevance of carnosic acid concentrations to the selection of rosemary, Rosmarinus officinalis (L.), accessions for optimization of antioxidant yield. J. Agric. Food Chem 52, 6101–6107. Yilmaz, M., Ceylan, Z.G., Kocaman, M., Kaya, M., Yilmaz, H., 2009. The effect of vacuum and modified atmosphere packaging on growth of Listeria in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets. Muscle Foods20, 265-277. Zakipour Rahimabadi, A., Eliyasi, A., Sahari, M. A., Zare, P., 2011. Effects of frying on chemical characteristics and fatty acids in the production of minced meat and surimi from carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Science 8, 1-10. Zolfaghari, M., Shabanpour, B., Fallahzade, S., 2009. Effects of salt, packaged in vacuum and its combined effects on the shelf life of rainbow trout fillets (Oncorhynchus mykiss) during storage at 1 ± 4. Journal of Food Science 8. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,086 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,321 |