تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,109,118 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,213,180 |
مقایسۀ پروفایل اسید چرب عضله و کبد در دو جنسیت نر و مادۀ ماهی خواجو (Schizothorax zarudnyi) | ||
شیلات | ||
مقاله 5، دوره 67، شماره 4، دی 1393، صفحه 523-531 اصل مقاله (471.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2014.53350 | ||
نویسنده | ||
اسحق زکی پور رحیم آبادی* | ||
دانشیار گروه شیلات، دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
این تحقیق به منظور بررسی پروفایل اسید چرب عضله و کبد ماهی خواجو در دو جنسیت نر و ماده انجام شد. تعداد 18 نوع اسید چرب از انواع اسیدهای چرب اشباع (Saturated fatty acids)، تکغیراشباعی (Mono-unsaturated fatty acids) و چندغیراشباعی (Poly-unsaturated fatty acids) در دو جنسیت نر و مادة ماهی خواجو شناسایی شدند. اسید پالمیتیک (C16:0)، اسید پالمیتولئیک (C16:1) و دوکوزاهگزاانوئیک اسید (C22:6) به ترتیب فراوانترین اسیدهای چرب از گروه SFA، MUFA و PUFA در عضله و کبد ماهی بودند. تفاوت معنیداری در محتوای SFAs (با محتوای 44/35 و 42/35 گرم در 100 گرم اسید چرب به ترتیب در عضلة ماهی نر و ماده)، MUFAs (با محتوای 56/42 و 94/42) و PUFAs (با محتوای 00/22 و 68/21) به ترتیب در عضلة جنسیت نر و مادة ماهی خواجو ملاحظه نشد (05/0P>). محتوای اسیدهای چرب SFA، MUFA و PUFA در کبد ماهیان نر و ماده به ترتیب 51/34 و 04/37، 95/42 و 31/44 همچنین 55/22 و 62/18 بوده است. نسبت اسیدهای چرب خانوادة امگا-3 به اسیدهای چرب امگا-6 در گوشت و کبد جنسیتهای نر و ماده ماهی خواجو به ترتیب 91/3، 99/2، 96/4 و 43/4 محاسبه شد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای چرب چند غیراشباعی؛ اسیدهای چرب امگا-3؛ اسیدهای چرب امگا-6؛ ترکیب اسید چرب؛ ماهی خواجو (Schizothorax zarudnyi) | ||
مراجع | ||
- Abdi, H., Christianus, A., Ramezani-Fard, E., Saad, C.R., Hosseini, S.A. 2011. Proximate and fatty acid composition of the liver of cultured Asian redtail catfish (Hemibagrus nemurus) and African catfish (Clarias gariepinus). Journal of Fisheries and Aquatic Science 6(7), 840-845.
- Akpinar, M.A., Görgün, S., Akpinar, A.E., 2009. A comparative analysis of the fatty acid profiles in the liver and muscles of male and female Salmo trutta macrostigma. Food Chemistry 112, 6–8.
- Bakar, J., Zakipour Rahimabadi, E., Cheman, Y.B., 2008. Lipid characteristics in cooked-chill-reheated fillets of Indo-Pacific King Mackerel (Scomberomorous guttatus). LWT- Food Science and Technology 41, 2144-2150.
- Block, R.C., Pearson, T.A., 2006. The cardiovascular implication of omega-3 fatty acids. Cardiology Journal Formerly Folia Cardiologica 13 (7), 557-569.
- García-Arias, M.T., Alvarez Pontes, E., García-Linares, M.C., García-Fernández, M.C., Sánchez-Muniz, F.J., 2003. Cooking-freezing-reheating (CFR) of sardine (Sardina pilchardus) fillet. Effect of different cooking and reheating procedures on the proximate and fatty acid composition. Food Chemistry 83, 349-356.
- Gharaei, A., Rahdari, A., Ghaffari, M., 2011. Induced spawning of Schizothorax zarudnyi (Cyprinidae) by using synthetic hormones (Ovaprim and HCG). World Journal of Fish and Marine Sciences 3 (6), 518-522.
- Görgün, S., Akpinar, M.A., 2012. Effect of season on the fatty acid composition of the liver and muscle of Alburnus chalcoides (Güldenstädt, 1772) from Tödürge Lake (Sivas, Turkey). Turkish Journal of Zoology 36 (5), 691-698.
- Guil-Guerrero, J.L., Venegas-Venegas, E., Rincón-Cervera, M,Á., Suárez, M.D., 2011. Fatty acid profiles of livers from selected marine fish species. Journal of Food Composition and Analysis 24, 217–222.
- Ibarz, A., Blasco, j., Beltrán, M., Gallardo, M.A., Sánchez, J., Sala, R., Fernández-Borràs, J., 2005. Cold-induced alterations on proximate composition and fatty acid profiles of several tissues in gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture 249, 477-486.
- Love, R.M., 1997. Biochemical dynamics and the quality of fresh and frozen fish. In: Hall, G. M. (Eds.), Fish processing technology. Blackie Academic and Professional, London, UK, pp. 1-31.
- Metcalf, I.C., Schmirz, A.A., Pelka, J.R., 1966. Rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography. Analytical Chemistry 38, 514-515.
- Memon, N.N., Talpur, F.N., Bhanger, M.I., Blouch, A., 2011. Changes in fatty acid composition in muscle of three farmed carp fish species (Labeo rohita, Cirrhinus mrigala, Catla catla) raised under the same conditions. Food Chemistry 126, 405-410.
- Nikoo, M., Ghomi, M.R., Zakipour Rahimabadi, E., Benjakul, S., Javadian, B., 2010. The effects of deep-frying, refrigerated storage and reheating on the fat content, oxidation and fatty acid composition of the fish Rutilus frisii kutum. Journal of Food Processing and Technology 1 (1), 1000103.
- Rahimabadi, E.Z., Mirdar, J., Elahi, M.Y., Arshadi, A., Haidari, M.R., 2009. The lipid quality assessment of Schizothorax zarudnyi and Schizocypris altidorsalis by fatty acid analysis. Pakistan Journal of Biological Sciences 12 (15), 1090-1093.
- Rodríguez, C., Acosta, C., Badía, P., Cejas, J.R., Santamaría, F.J., Lorenzoa, A., 2004. Assessment of lipid and essential fatty acids requirements of black seabream (Spondyliosoma cantharus) by comparison of lipid composition in muscle and liver of wild and captive adult fish. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 139, 619–629
- Satue, M.T., Lopez, M.C., 1996. Sex-linked differences in fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) liver oil. Food Chemistry 57 (3), 359-363.
- Sigurgisladóttir, S., Pálmadóttir, H., 1993. Fatty acid composition of thirty-five Icelandic fish species. Journal of American Oil Chemist's 70 (11), 1081-1087.
- Türkkan, A.U., Cakli, S., Kilinc, B., 2008. Effect of cooking methods on the proximate composition and fatty acid composition of seabass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758). Food and Bioproducts Process 86, 163-166.
- Usydus, Z., Szlifder-Richert, J., Adamczyk, M., 2012. Variation in proximate composition and fatty acid profiles of Baltic sprat (Sprattus sprattus balticus). Food Chemistry 130, 97-103.
- Zuraini, A., Somchit, M.N., Solihah, M.H., Goh, Y.M., Arifah, A.K., Zakaria, M.S., Somchit, N., Rajion, M.A., Zakaria, Z.A., Mat Jais, A.M., 2006. Fatty acid and amino acid composition of three local Malaysian channa spp. Fish. Food Chemistry 97, 674-678. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,451 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,098 |