تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,116,585 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,221,241 |
مطالعة تأثیر اسانس لیموترش بر قابلیت هضم مواد مغذی و تخمیر شکمبهای گوسالههای نر هلشتاین | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 2، دوره 16، شماره 2، مهر 1393، صفحه 85-92 اصل مقاله (621.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2014.52775 | ||
نویسندگان | ||
بهریه شاهی1؛ رسول پیرمحمدی* 2؛ عبدالرحمان امینی3 | ||
1کارشناسارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه،- ایران | ||
3دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی آثار سطوح مختلف اسانس لیموترش بر قابلیت هضم مواد مغذی، متابولیتهای خونی و تخمیر شکمبهای در گوسالههای نر هلشتاین بود. به این منظور، چهار اساس گوسالة نر هلشتاین فیستولهگذاری شده (میانگین وزن بدن 20±650 کیلوگرم) برای پنج دورة هفدهروزه و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی چرخشی به پنج جیرة آزمایشی شامل شاهد با سطوح 600، 800 و 1000 میلیگرم در روز اسانس لیموترش و شاهد با 300 میلیگرم در روز موننسین اختصاص داده شد. قابلیت هضم ظاهری مادة آلی در جیرة حاوی 1000 میلیگرم در روز اسانس لیموترش از سایر تیمارها بالاتر بود (05/0P<). تیمارهای آزمایشی بر قابلیت هضم مادة خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شویندة خنثی و فیبر نامحلول در شویندة اسیدی اثری نداشت. اثر تیمارها بر غلظت گلوکز، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا، آلبومین، پروتئین کل، کراتینین، تریگلیسیرید و اوره معنادار نبود، ولی میزان کلسترول و غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات در سرم تیمار شاهد بیش از سایر تیمارها بود (05/0P<). غلظت پروپیونات در مایع شکمبة حیواناتی که 1000 میلیگرم اسانس لیموترش دریافت کردند نسبت به تیمار شاهد بیشتر ولی غلظت بوتیرات آنها از تیمار شاهد کمتر بود (05/0P<). نتایج آزمایش نشان داد که افزودن 1000 میلیگرم اسانس لیموترش بر قابلیت هضم مادة آلی، خصوصیات تخمیری شکمبه و غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات خون گوسالههای نر هلشتاین تأثیر مثبت دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس لیموترش؛ اسیدهای چرب فرار؛ فراسنجههای خونی؛ فیستولا؛ لیمونین | ||
مراجع | ||
1 . افشار حمیدی ب، امینی ج و رزاقزاده س (1390) بررسی اثر اسانسهای گیاهی بر روی تولید گاز متان و اسیدهای چرب فرار در شکمبه نشخوارکنندگان. اولین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه. 2 . شرفی س م، رسولی ا، قدری ط ا، جلالی ندوشن م ر و رضایی م ب (1388) فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، هماتولوژی و سمیت سلولی اسانس لیموترش. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 26(3): 437-423. 3 . مکدونالد پ ا آ، گرین هال جی اف. دی. و مورگان سی ای (1386) تغذیه دام. ترجمه بهمن نویدشاد؛ علیرضا جعفری صیادی. انتشارات حقشناس، رشت. ص 54-232. 4 . ناظم ک، روزبهان ی و شجاعالساداتی س ع (1387) ارزش غذایی تفاله مرکبات (لیمو و پرتقال) عملآوری شده با قارچ نوروسپورا سیتوفلا. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 12(43 ب): 495-505. 5 . ولیزاده م و مقدم م (1373) طرحهای آزمایشی در کشاورزی. چاپ اول. انتشارات پیشتاز علم. ص 100-25. 6 . یغمایی پ، پریور ک، هفتسوار م، ذرهبینان ف و شهسواری س (1388) بررسی تأثیر اسانس روغنی پوست لیموترش بر میزان چربیهای خون و شمارش افتراقی لکوسیتهای خون در موشهای رت نر بالغ نژاد ویستار. دانشگاه علوم پزشکی کردستان. 4: 64-55.
7 . Ammerman CB and Henry PR (1991) Citrus and vegetable products for ruminant animals. In: Proceedings, Alternative Feeds for Dairy and Beef Cattle, St Louis, MO.
8 . AOAC (1990) Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington VA, Blanluet N, Frehner M, Losa R and Archain D (2002) Evaluation du produit CRINA® RUMINANTS dans des rations pour brebis. 9èmes Rencontres Recherches Ruminants, 4-5 December, Paris. P. 323.
9 . Bampidis VA and Robinson PH (2006) Citrus by-products as ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology. 128: 175-217.
10 . Benchaar C, Chaves AV, Fraser GR and McAllister TA (2007) Effect of essential oil and their components on in vitro rumen microbial fermentation. Animal Science. 23: 413-419.
11 . Benchaar C, Duynisveld JL and Charmley E (2006) Effects of monensin and increasing dose levels of a mixture of essential oil compounds on intake, digestion and growth performance of beef cattle. CanadianAnimal Science. 86: 91-96.
12 . Bok SH, Lee SH and Park YB (1999) Plasma and hepatic cholesterol and hepatic activities of 3 hydroxil -3methyl-glutaryl-COA reductase and acylCOA: Cholesterol transferase are lower in rat fed citrus peel extract or a mixture of citrus bioflavonoids. Nutrition. 129: 1182-1185.
13 . Boshtam M, Naderi GA, Moshtaghian J, Asgary S and Jafari N (2009) Effects of citrus limon burm. f. on some atherosclerosis rick factors in rabbits with atherogenic diet. ARYA Atherosclerosis. 5(2): 1-5.
14 . Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A and Losa R (2007) Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology. 132: 186-201.
15 . Castillejos L, Calsamiglia S and Ferret A (2006) Effect of essential oils active compounds on rumen microbial fermentation and nutrient flow Systems. Dairy Science. 89: 2649-2658.
16 . Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A and Losa R (2005) Effects of a specific blend of essential oil compounds and the type of diet on rumen microbial fermentation and nutrient flow from a continuous culture system. Animal Feed Science and Technology. 119: 29-41.
17 . Dudareva N, Pichersky E and Gershenzon J (2004) Biochemistry of plant volatiles. Plant Physiology. 135: 1893-1902.
18 . Greathead H (2003) Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proceedings of the Nutrition Society. 62: 279-290.
19 . Lissin LW and Cooke JP (2000) Phytoesterogen and cardiovascular health. Amer College Cardio. 35: 1403-1410.
20 . Manners GD (2007) Citrus limonoids: analysis, bioactivity and biomedical prospects. Agriculture Food Chemistry. 55(21): 8285.
21 . McIntosh FM, Williams P, Losa R, Wallace RJ, Beever DA and Newbold CJ (2003) Effects of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. Applied and Environmental Microbiology. 69(8): 5011-5014.
22 . National Research Council (2000) Nutrient Requirements of Beef Cattle, 7th rev. ed Subcommittee on Beef Cattle Nutrition, Committee on Animal Nutrition, National Research Council.
23 . Newbold CJ, McIntosch FM, Williams P, Losa R and Wallace RJ (2004) Effects of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology. 114: 105-1.
24 . Ottenstein DM and Bartley DA (1971) Improved gas chromatography separation of free acids C2-C5 in dilute solution. Ann Chemistry. 43: 952-955.
25 . Statistical Analysis Systems (SAS) Institute (2003) SAS User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC.
26 . Takarada K, Kimizuka R, Takahashi N, Honma K, Okuda K and Kato T (2002) A comparison of the antibacterial efficacies of essential oils against oral pathogens. Oral Microbiol Immunology. 19: 61-4.
27 . Tepe B, Daferera D, Sokmen A, Sokmen M and Polissiou M (2005) Antimicrobial and antioxidant activities of the essential oils and various extracts of Salvia tomentosa Miller (Lamiaceae). Food Chemistry. 90: 333-340.
28 . Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dairy Science. 74: 3588-3597.
29 . Wallace RJ, McEwan NR, McIntosh FM and Newbold CJ (2003) Natural products for manipulation of fermentation in ruminats. In: Proceedings of the 50th Maryland Nutr. Conference, Baltimore, March 27-28. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,705 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,047 |