تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,556 |
تعداد مقالات | 70,750 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,754,332 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,961,229 |
مدلسازی و بهینهسازی اثر پیشتیمار اسمزـفراصوت و خشککردن تکمیلی هوای داغ روی گیلاس سیاه | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
مقاله 7، دوره 45، شماره 2، مهر 1393، صفحه 141-151 اصل مقاله (1.64 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2014.52642 | ||
نویسندگان | ||
قاسم یوسفی1؛ زهرا امام جمعه* 2؛ زهره کرمی3؛ کیانا پورمحمدی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع غذایی، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران | ||
2استاد،دانشکدۀمهندسی و فناوری کشاورزی،دانشگاهتهران | ||
3کارشناسی ارشد صنایع غذایی، دانشکدۀ علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
روش سطح پاسخ بهمنظور تعیین نقاط بهینۀ فرایند خشککردن اسمزیـفراصوت همراه خشککردن تکمیلی با هوای داغ برای دستیابی به بیشینۀ آنتوسیانین، ترکیبات فنولی کل، و فعالیت آنتیاکسیدانی میوۀ گیلاس سیاه استفاده شد. درجۀ حرارت (40، 50، و 60 درجۀ سلسیوس)، غلظت محلول ساکارز (40، 50، و 60 درصد حجمی/وزنی)، و فرکانس (0، 65، و 130 کیلوهرتز) عواملی بودند که تأثیر آنها بر میزان آنتوسیانین، ترکیبات فنولی کل، و فعالیت آنتیاکسیدانی در طول دورۀ خشککردن گیلاس سیاه با پیشتیمار اسمزـفراصوت همراه با خشککردن تکمیلی هوای داغ ارزیابی شد. آزمایشها براساس طرح مرکب مرکزی با درنظرگرفتن سه سطح برای هر یک از عوامل یادشده، انجام شد. در آزمایشهای انجامشده نسبت نمونه به محلول اسمزی 10/1 (حجمی/وزنی) در نظر گرفته شد. نتایج بهدستآمده حاکی از این بود که تأثیرات خطی و درجۀ دو هر سه متغیر مستقل دما، غلظت شربت ساکارز، و شدت فرکانس بر میزان آنتوسیانین، ترکیبات فنولی کل، و فعالیت آنتیاکسیدانی معنیدار بود. برای هر پاسخ با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، مدلهای چندجملهای درجۀ دوم بهدست آمد. آنالیز واریانس(ANOVA) بهمنظور ارزیابی صحت و دقت مدلهای بهدستآمده اجرا گردید. با روش سطح پاسخ، بهینهسازی شرایط فرایندی برای حداکثرسازی ترکیبات فنلی و آنتوسیانینی و حداقلسازی میزان Ec50 انجام گرفت. نقطۀ بهینۀ بهدستآمده برای فرایند آبگیری عبارت است از: دما C°40، غلظت شربت ساکارز 40 درصد، و فرکانس31/1 کیلوهرتز. میزان راندمان تولید پیشبینیشدۀ مدل برای ترکیبات فنولی 189/1 میلیگرم معادل اسیدگالیک به 100 گرم وزن خشک، میزان آنتوسیانین 82/2837 میکروگرم به 100 گرم وزن خشک، و میزان Ec50برابر با 0245/0 در میلیگرم مادۀ خشک بود. مدل ارائهشده برای پیشبینی مقادیر متغیرهای وابسته، نتایج بسیار نزدیکی با یافتههای آزمایشی بهدستآمده دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
پیشتیمار اسمزـفراصوت؛ روش سطح پاسخ؛ فعالیت آنتیاکسیدانی؛ گیلاس سیاه؛ مدلسازی | ||
مراجع | ||
Askari G. R., Emam-Djomeh Z., & Mousavi S. M. A. (2006) Microstructural change, textural and rehydration properties of apple slices dried using different methods. Journal of Agricultural Science, 36 (4), 1001-1011. (In Farsi) Cam, M., Hisil, Y., & Durmaz, G. (2009) Classification of eight pomegranate juices based on antioxidant capacity measured by four methods. Food Chemistry, 112, 721-726. Fernandes, F. A.N., and Rodrigues, S. 2007. Ultrasound as pre-treatment for drying of fruits: Dehydration of banana, Journal of Food Engineering, 82, 261˚267. Fernandes, F. A.N., Linhares, F.E. & Rodrigues, S. (2008 a) Ultrasound as pre-treatment for drying of pineapple. Ultrasonics Sonochemistry, 15, 1049˚1054. Fernandes, F. A.N., Gallao, M.I. & Rodrigues, S. (2008 b) Effect of osmotic dehydration and ultrasound pre-treatment on cell structure: Melon dehydration, LWT - Food Science and Technology, 41, 604˚610. Garcia-Noguera, J.; Oliveira, F. I. P. ; Izabel Gallão, M.; Weller, C. L.; Rodrigues, S., & Fernandes, F. A. N. (2010) Ultrasound-Assisted Osmotic Dehydration of Strawberries: Effect of Pretreatment Time and Ultrasonic Frequency, Drying Technology, 28, 294-303. Goula, A. M & K. G. Adamopoulos. (2005) Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: 2.The effect on powder properties, Journal of Food Engineering. 65, 35-42. Kargozari, M., Moini, S., & Emam-Djomeh, Z. (2010) Prediction of some physical properties of osmodehydrated carrot cubes using response surface methodology. Journal of Food Processing and Preservation, 34, 1041˚1063. Kha, T. C., M. H. Nguyen, & Roac, P. D. (2010) Effect of spray drying conditions on the physicochemical and antioxidant properties of Gac (Momordica cochinchinensis) fruit aril powder. Journal of Food Engineering. 99, 385-391. Kouassi, K & Roos, H.Y. (2001) Glass transition and water effects on sucrose inversion innoncrystalline carbohydrate food systems. Food Research International, 34, 895˚901. Kucner, A., Klewicki, R., & Sójka, M., (2013) The influence of selected osmotic dehydration and pretreatment parameters on dry matter and polyphenol content in highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) Fruits, Food Bioprocess Technology, 6, 2031˚2047. Lenart, A. (1996) Osmo-conyective drying of fruits and vegetables: Technology and Application. Drying technology, 14 (2), 391-413. Lin, J.Y., & Tang, C.Y. (2007) Determination of total phenolic and flavonoid contents in selected fruits and vegetables, as well as their stimulatory effects on mouse splenocyte proliferation. Food Chemistry. 101, 140-147. McVaugh R (1951) A revision of the North American black cherries (Prunus serotina Ehrh., and relatives). Brittonia, 7, 279˚315. Moyer, R. A., K.E. Hummer, C. E. Finn, B. Frei & Wrolstad R. E.. (2002) Anthocyanins, phenolics and antioxidant capacity in diverse small fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50, 519-525. Ponting, J. D. (1973) Osmotic dehydration of fruits-Recent modifications and applications. Process Biochemistry, 8, 18-20. Preston RJ (1961) North American Trees (Exclusive of Mexico & tropical United States). Iowa: The Iowa. Quek, S.Y., N. K. Chok & Swedlund P. (2007) The physicochemical properties of spray dried watermelon powder. Chemical Engineering and Processing, 46, 386-391. Rastogi, N. K., K. S. M. S. Raghavarao, K. Niranjan & Knorr, D. (2002) Recent developments in osmotic dehydration: methods to enhance mass transfer. Trends in Food Science & Technology. 13, 48˚59. Serrano, I., Soliva-Fortuny, R., & Martn-Belloso, O. (2009) Impact of high-intensity pulsed electric fields variables on vitamin C, anthocyanins and antioxidant capacity of strawberry juice. LWT - Food Science and Technology, 42: 93˚100. Simal, S., Benedito, J., Sanchez, E. S., & Rossello, C. (1998) Use of ultrasound to increase mass transport rates during osmotic dehydration, Journal of Food Engineering, 36, 323˚336. Shamaei, S., Emam-djomeh, Z. & Moini, S. (2012 a) Ultrasound- assisted cranberries effect of finish drying methods and ultrasonic frequency on texture properties. Journal of Texture Studies 43, 133˚141. Shamaei, S., Emam-djomeh, Z. & Moini, S. (2012 b) Modeling and optimization of ultrasound assisted osmotic dehydration of cranberry using response surface methodology, Journal of Agricultural Science and Technology, 14, 1523-1534. Stojanovic, J. & L. Silva, J. (2007) Influence of osmotic concentration, continuous high frequency ultrasound and dehydration on antioxidants, colour and chemical properties of rabbit-eye blueberries. Food chemistry, 101, 898-906. Tibor, F. (1967) Development of quantitative methods for individual anthocyanins in cranberry and cranberry products. Thesis for degree of Doctor, university of Massachusetts. Wang, H., G. Cao & Prior, R. L. (1996) Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 44, 691-695. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,300 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,430 |