![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,697,949 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,929,646 |
نظام غذایی بومی-سنتی: پژوهشی مردم شناختی در میان قوم لک در مناطق روستایی و عشایری استان لرستان | ||
توسعه محلی (روستائی-شهری) | ||
مقاله 5، دوره 6، شماره 1، فروردین 1393، صفحه 71-106 اصل مقاله (667.09 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی : پژوهش دانشگاهی از گرنت (نام دانشگاه، معاونت یا مؤسسه پژوهشی دانشگاهی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrd.2014.52072 | ||
نویسندگان | ||
ابوعلی ودادهیر* 1؛ محمد چقلوند2؛ جلالالدین رفیعفر3؛ نسرین امیدوار4 | ||
1عضو هیأت علمی گروه مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ایران | ||
2کارشناس ارشد مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
3استاد مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
4دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
نظام غذایی و تغذیه هر قوم دربرگیرنده مؤلفه های مهم فرهنگی و ارتباطی انسان با محیط است. غذا در جوامع انسانی ابعاد مختلفی از حیات زیستی و فرهنگی انسان را به نمایش میگذارد. ترجیح رنگ، طعم، ذائقه، شیوه تدارک، ابزار به کار رفته، چگونگی توزیع غذا در سطوح مختلف اجتماعی، آداب و رسوم و آیینهای تولید، تدارک، توزیع، مصرف و ملاحظات خاص جنسیتی در این رابطه پیچیدگی خاص غذا و تغذیه در بستر فرهنگ را نشان میدهند. هدف این مطالعه بررسی نظام غذایی و تغذیه در فرهنگ روستایی و عشایری قوم لک در استان لرستان است. بهطور مشخص این مطالعه بدنبال توصیفی فربه از ابعاد فرهنگی-اجتماعی ناظر بر غذا و تغذیه مانند روابط اجتماعی، جنسیت، تقسیم کار، عادات غذایی و جایگاه نمادین غذا در فرهنگ این مردم و تأثیرات این نظام بر محیط زندگی و پایداری معیشت آنها است. برای تحقّق این هدف، رویکرد پژوهشی کیفی و بهطور مشخص اتنوگرافی و مطالعه میدانی شامل مصاحبه مردمنگارانه، مشاهده مشارکتی و یادداشت در عرصه، طی اقامت طولانیمدت در محل به کار گرفته شده است. این مطالعه در تمام مدت انجام آن، رویکردی باز و پذیرنده نسبت به پرسشهای جدید داشته و با در پیش گرفتن فرآیندی چرخشی یا ازسرگیرانه، متشکل از گردآوری، آنالیز، پرسشهای تازه و مراجعه مجدّد به میدان برای پاسخ گویی به پرسش ها، انعطاف و توانمندی پهندامنهای را برای فهم عمیقتر موضوع پرورش داده است. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان میدهد که تنوع قابل ملاحظهای در مؤلفه های نظام غذایی بومی، منابع غذایی و آیینهای تغذیهای عشایر و روستائیان قوم لک وجود دارد از جمله تنوعی که آنها در نحوه شکار، گردآوری و تولید غذا و نحوه تهیه و خرید غذا از بازار و مصرف غذا دارند. این شیوههای غذایی در بستری اجتماعی-فرهنگی و با توجه به مؤلفه هایی مانند روابط اجتماعی، خویشاوندی، جنسیت، تاریخ و ویژگی های زیست محیطی صورتبندی میشود و بطور بالقوه میتواند منبع مهمی برای توسعه پایدار و درونزای اجتماع لکهای لرستان باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
نظام غذایی بومی؛ قوم لک؛ فرهنگ؛ زندگی روستایی و عشایری؛ توسعه پایدار؛ اتنوگرافی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,457 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,457 |