تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,028 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,499,412 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,761,990 |
تعیین حد مجاز مصرف کنسرو ماهی گیدر (Thunnus albacares) از نظر میزان جیوه | ||
شیلات | ||
مقاله 11، دوره 67، شماره 2، تیر 1393، صفحه 287-296 اصل مقاله (383.38 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2014.51654 | ||
نویسندگان | ||
عباس قیطاسی1؛ سید ولی حسینی* 2؛ زهره احمدی کردستانی3؛ سید مصطفی عقیلی نژاد4؛ فرزانه شوقعلی نیری5 | ||
1کارشناسی، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استادیارگروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3کارشناسی ارشد،گروه محیط زیست، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
4کارشناسی ارشد، مدیریت امور ماهیان خاویاری استان گلستان، گرگان، ایران | ||
5کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
امروزه، ماهی یکی از مهمترین منابع برای فراهمکردن نیازهای غذایی و حمایت از سلامت انسان در سرتاسر جهان است. در عین حال، مصرف غذاهای دریایی بهمنزلة مسیری مهم در مواجهة انسان با انواع آلایندههای شیمیایی، از جمله فلزات سنگینی نظیر جیوه، گزارش شده است. بنابراین، در این مطالعه ریسک ناشی از مصرف کنسرو ماهی گیدر برای انسان ارزیابی میشود. بدین منظور، میزان جیوة کل موجود در 30 عدد کنسرو ماهی گیدر (Thunnus albacares)، محصول شرکت فامیلا، اندازهگیری سپس، با استانداردهای جهانی مقایسه شد و حد مجاز مصرف هفتگی با توجه به حد مجاز ارائهشدة سازمان بهداشت جهانی اعلام شد. نمونهها مطابق دستورالعمل مرجع (1995AOAC,) و از طریق دستگاه ICP-OES آنالیز شدند. نتیجه نشان داد که میانگین غلظت جیوه در کنسرو ماهی گیدر 126/0 میکروگرم در گرم وزن تر بود که این میزان پایینتر از حد استاندارد تعیینشده از سوی سازمانهای معتبر جهانی مانند WHO، FAO، USEPA، FDA، EC و MAFF برای جیوه در ماهیان است. شاخص خطر (HQ) کمتر از ۱ بود (54/0) بنابراین، مصرف این محصول خطری جدی (اثر حاد) برای سلامتی مصرفکنندگان از نظر میزان جیوه نخواهد داشت. برای حفظ سلامتی در طولانیمدت و جلوگیری از تأثیرات مزمن ناشی از مصرف کنسرو ماهی گیدر از نظر میزان جیوه، میزان مجاز مصرف آن 56 گرم در روز توصیه میشود. همچنین، اگر هر وعدة مصرف ماهی 230 گرم (بر اساس وزن خام) محسوب شود، بر اساس استانداردهای JECFA و USEPA که حداقل میزان مجاز ورود جیوه را به بدن انسان در نظر میگیرند، به ترتیب خوردن 3 و 2 وعده کنسرو ماهی گیدر در هفته مجاز است. | ||
کلیدواژهها | ||
جیوه؛ ماهی گیدر (Thunnus albacares)؛ آلودگی؛ کنسرو ماهی؛ ایمنی غذایی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,471 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,456 |