تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,750 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,942 |
ارزیابی محتوا و ترکیبات شیمیایی اسانس برخی اکوتیپهای رازیانه ایران | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 1، دوره 15، شماره 4، دی 1392، صفحه 13-24 اصل مقاله (1.76 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2013.51363 | ||
نویسندگان | ||
کیوان بهمنی* 1؛ علی ایزدی دربندی2؛ سید احمد سادات نوری2 | ||
1دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت ـ ایران | ||
2عضو هیأت علمی، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت ـ ایران | ||
چکیده | ||
رازیانه (Foeniculum vulgare Mill) گیاهی از خانوادة چتریان است که علاوه بر استفادههای دارویی، در مصارف تغذیهای، تولید مواد آرایشی، عطرسازی، معطرکردن خوراکیها و نوشیدنیها کاربرد وسیعی دارد. با توجه به اهمیت بالای مقادیر و ترکیبات اسانس، محتوا و ترکیبات شیمیایی اسانس رازیانههای ایران بررسی شد. در این مطالعه 50 اکوتیپ رازیانه از مناطق مختلف ایران جمعآوری شدند و در مزرعة تحقیقاتی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، کشت و در سالهای 1389 تا 1390 مطالعه شد. با تعیین مرحلة 70 درصد خمیری دانه که بیشترین مقدار اسانس قابل استحصال را دارد، محتوای اسانس آنها در 2 سال متوالی و نیز ترکیبات شیمیایی اسانس آنها بررسی شد. نتایج نشان داد که اکوتیپهای ساری، قزوین، چاهستان، کلیبر و حاجیآباد دیررس (176 روز تا 70 درصد خمیری)، الموت، دماوند، اردبیل، کوهین، گیوی، مغان، خاش، کاشان، مشکینشهر، خلخال، مرودشت و فزوه میانرس (131 روز تا 70 درصد خمیری دانه) و بقیة اکوتیپها زودرس (92 روز تا 70 درصد خمیری) بودند. بهصورت میانگین هر 2 سال، اکوتیپهای رزن، فزوه، مرودشت، کاشان، ساری، کلیبر و اراک دارای محتوای اسانس بیش از 5/3درصد (بهترتیب با مقادیر 96/3، 69/3، 68/3، 66/3، 65/3، 65/3 و 54/3 درصد) بودند. نتایج بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس با دستگاه GC-MASS نشان داد که بیشترین مقدار لیمونن مربوط به اکوتیپ سنندج، بیشترین مقدار فنچون متعلق به اکوتیپ ساری، بیشترین مقدار ترانس آنتول متعلق به اکوتیپ خاش و بیشترین مقدار متیل چاویکول متعلق به اکوتیپ کلیبر است. تأثیر اقلیم منطقة منشأ هر اکوتیپ بر خصوصیات موردمطالعه، مشهود بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ آنتول؛ خمیری؛ رازیانه؛ متیل چاویکول | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,291 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,888 |