تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,506,709 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,770,637 |
تأثیر شوری و منگنز بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و اکوفیزیولوژیکی پسته (Pistacia vera L.) | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقاله 8، دوره 44، شماره 1، فروردین 1392، صفحه 81-94 اصل مقاله (646.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2013.36127 | ||
نویسندگان | ||
وحید مظفری* 1؛ زهره اسدالهی2؛ احمد تاج آبادی پور1؛ عبدالرضا اخگر1 | ||
1دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
2کارشناس ارشد دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
چکیده | ||
بهمنظور مطالعة تأثیر منگنز و شوری بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و اکوفیزیولوژیکی پسته (رقم بادامی زرند) آزمایشی بهصورت فاکتوریل، با دو فاکتور شوری (0، 75، 150، 225، 300 میلیمولار کلرید سدیم) و منگنز (0، 12، 24، 36 میکرومولار منگنز از منبع سولفات منگنز)، در قالب طرحی کاملاً تصادفی با چهار تکرار در محیط کشت پرلیت انجام شد. نتایج نشان داد، با مصرف 150 میلیمولار کلرید سدیم، کلروفیل aو b و همچنین کلروفیل کل، بهترتیب، 12 و 16 و 21 درصد کاهش و با افزایش 36 میکرومولار منگنز افزایش معناداری نسبت به شاهد حاصل شد. کارتنوئیدها نیز با افزایش شوری کاهش معناداری یافتند. ولی با مصرف منگنز میزان کارتنوئیدها با افزایش شوری کاهش معناداری پیدا نکردند. فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز (SOD) نیز گرچه یک هفته پس از اعمال شوری کاهش یافت، با مصرف 12 میکرومولار منگنز، بیش از 30 درصد فعالیت این آنزیم افزایش معناداری حاصل کرد. فعالیت آنزیم SODدر پایان آزمایش (هشت هفته بعد از اعمال شوری) دوباره اندازهگیری شد. نتایج نشان داد. دانهالهای پسته با افزایش 80 درصدی فعالیت این آنزیم در شوری 300 میلیمولار کلرید سدیم گیاه را در برابر تنش شوری مقاوم ساخت و افزایش منگنز تغییرات معناداری ایجاد نکرد. نتایج نسبت فلورسنس کلروفیل متغیر به حداکثر (Fv/Fm) نیز نشان داد که فقط تیمار شوری این پارامتر را در هر دورة اندازهگیری تحت تأثیر معنادار قرار داد و تیمار منگنز و اثر متقابل شوری و منگنز معنادار نشد. بنابراین، بهنظر میرسد که منگنز تحمل پستة رقم بادامی زرند را به شوری افزایش میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
پسته؛ سوپراکسیددیسموتاز؛ شوری؛ کلروفیل؛ منگنز | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,836 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,478 |