![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,069 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,677,810 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,909,062 |
تأثیر همیاری سویه های Azotobacter chroococcum بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی کلزا در رشت | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 12، دوره 15، شماره 1، فروردین 1392، صفحه 149-162 اصل مقاله (455.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2013.35730 | ||
نویسندگان | ||
مونا سروری1؛ سید محمدرضا احتشامی* 2؛ محمد ربیعی3؛ کاظم خاوازی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
2عضو هیأت علمی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
3عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات برنج کشور | ||
4عضو هیأت علمی مؤسسة تحقیقات آب و خاک | ||
چکیده | ||
برای بررسی اثر سویههای Azotobacter chroococcum بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی کلزای زمستانه (Brassica napus L.) ، آزمایشی بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار طی فصل زراعی 89-1388 در مؤسسة تحقیقات برنج رشت انجام شد. تیمارهای استفادهشده، انواع سویههای ازتوباکتر شامل استفاده از کودهای شیمیایی و بدون تلقیح بذر (تیمار شاهد)، تلقیح بذر با سویه 6، 9، 11، 12، 13، 14، 15، 16، 19، 21، 23، 25، 28، 35 و 38 ازتوباکتر بودند. نتایج نشان داد که ازتوباکتر بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنیداری داشت. سویة 14 ازتوباکتر بیشترین میزان فسفر، پتاسیم، منیزیم و عملکرد روغن را به خود اختصاص داد. سویة 12 با میانگین 43/3532 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را سبب شد که از لحاظ آماری با سویههای 9 و 14 در یک سطح قرار گرفت. ازتوباکتر سویة 12 نیز بیشترین اجزای عملکرد دانه و میزان نیتروژن، کلسیم و درصد روغن را ایجاد کرد. تولید هورمونهای محرک رشد، تثبیت نیتروژن، قابل حلکردن مواد معدنی از جمله فسفر، تولید سیدروفور و انواع آنتیبیوتیک از مکانیسمهای اثر ازتوباکتر به شمار میروند که به نظر میرسد با استفاده از حداقل یکی از این مکانیسمها، باعث افزایش عملکرد گیاه شده است. بهطور کلی سویههای 9، 12 و 14 ازتوباکتر نسبت به سایر سویهها اثر مثبت بیشتری بر صفات مورد بررسی اعمال کردند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ازتوباکتر کروکوکوم باعث افزایش عملکرد و صفات کیفی کلزا میشود و میتوان از آن بهعنوان مکمل کودهای شیمیایی استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
ازتوباکتر؛ درصد روغن؛ عملکرد؛ عناصر غذایی؛ کلزا | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,265 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,099 |